Різдвяні пряники – 8 рецептів, як приготувати смачні і красиві пряники на Різдво

Зима є кращою порою. А як приємно сидіти на зимові свята в теплі і ласувати казково оформленими різдвяними пряниками. Ще приємніше запивати їх смачним гарячим чаєм або молоком.

Різдвяні пряники з глазур’ю на святковий стіл

Свято безумовно зуміють прикрасити наивкуснейшие пряники з глазур’ю. Вони привабливі і дуже симпатичні.

Вимагається:

Пшеничне борошноЯйцяМасло вершковеЦукорКакаоКорицяІмбир
200 г1 шт.100 г100 г1 ч. л.0,5 ч. л.0,2 ч. л.
Мускатний горіхСільРозпушувачЯєчні білкиЦукрова пудраЛимонний сік
2 щіпки2 щіпки1 ч. л.1 шт.100 г1 ст. л.

• Просіюється борошно вищого сорту. Туди ж підсипається какао, розпушувач. Склад ретельно перемішується.
• Далі додаються сіль, імбир, кориця і мускатний горіх. Знову все перемішується.
• Масло топиться і йде до тесту. Компоненти з’єднуються до утворення крихти.
• Яйце збивається з цукром до утворення піни і теж поміщається в утворену масу.
• Вимішується тісто і ставимо в холодильник на дві години.
• Після тісто розкочується і з допомогою формочок робляться печеньки. Вони можуть бути найрізноманітнішими: у вигляді чоловічків, ялинок, сніжинок, зірочок.
• Лист покривається листом пергаменту, поверх викладається сире печиво, яке відправляється в духовку для випікання до готовності.
• Тепер слід виготовити глазур. Для цього збиваються сіль і білок до стану піни. Всипається пудра цукру, суміш знову збивається.
• Як тільки пряники охолонуть, їх можна поливати глазур’ю.

Вона не повинна бути виключно білою. Якщо хочеться чогось незвичайного, то можна додати харчовий барвник.

За німецьким рецептом

На різдво ідеально підходять німецькі пряники. Вони відрізняються різноманітністю складових, завдяки чому можна наїстися однієї печивом. При цьому готувати їх набагато складніше, ніж класичні.

Для тіста потрібно:

МедЯйцяЦукорБорошноСодаМигдальПрянощі
250 г2 шт.250 г550 г1 ч. л.200 гЗа смаком

Для начинки можна використовувати:

ІмбирКорицяМускатний горіхЛимонна цедра
0,5 ч. л.0,5 ч. л.Щіпка2 ч. л.

• Мед розігрівається на пару.
• Яйця забиваються до піни. Спочатку білки, потім жовтки. Сюди ж додається подрібнена цедра лимона, імбир, кориця і мускатний горіх.
• Яйця вливається розтоплений мед.
• Горіхи перемелюються і висипаються до суміші.
• Тепер додається просеянная борошно, бажано робити це частинами. Сюди ж відправляється сода, потім тісто густо вимішується, в харчовій плівці поміщається в холод на дві години.
• Після холодильника продукт розкочується і при мощі формочок з нього вирізати пряники.
• Вироби викладаються на пергамент, який стелеться на деко, після чого відправляється в розігріту духовку.

Готову солодкість можна покрити пудрою або шоколадом.

З цукровою пудрою

Святковий стіл повинен пістрявити різноманітними частуваннями. Однак десерти не менш важливі, а яке різдво може обійтися без пряників?

Для них знадобиться:

БорошноМедВодаЯйцяЦедра лимонаКорицяІмбирМелена гвоздикаСіль
600 г300 г1 ст.4 шт.1 ч. л.1 ч. л.1 ч. л.1 ч. л.1 ч. л.

• Борошно просіюється, змішується з розтопленим на пару медом і водою.
• Туди ж відправляються цедра лимонна, прянощі, яйця, сіль.
• Для додаткового смаку приєднується кориця, імбир і гвоздика.
• Замішується круте тісто, обертається в плівку і відправляється в тепло.
• Через пару годин тісто треба розкачати і можна приступати до створення шедеврів. Формочками робляться пряники.
• Лист покривається папером, на яку викладаються вироби, потім вони відправляються в духовку на півгодини.

Такі пряники виходять ніжними та смачними. А додаткову красу надає пудра, глазур, шоколад і багато іншого.

Імбирні пряники на різдво

Різдвяні імбирні пряники – це просто смакота. Неможливо з’їсти всього один, від якого навіть крихт не залишиться.

Спекти їх нескладно, для цього знадобиться:

БорошноМедЦукорЯйцяКорінь імбируМасло вершкове
650 г250 г250 г1 шт.2 ст. л.150 г
Какао порошокРозпушувачКоньякЦедра апельсина і лимонаВанільний порошок
25 г1 ч. л.3 ст. л.По 1 ч. л.1 щіпка

• На влаштованій водяній бані топиться мед до рідкого стану. Туди ж всипати звичайний цукор і масло. Після склад остуджується і перемішується з коньяком, яйцем, соком імбиру.
• Половина кількості борошна змішують з какао, тертою цедрою апельсина і лимона, ванільним порошком, розпушувачем.
• Друга частина борошна з’єднується з сумішшю меду та іншими складовими.
• Після обидві частини об’єднуються, ретельно вимішуються. Тісто загортається в плівку і відправляється в холодильник.
• Через годину продукт можна буде дістати, розкачати і з допомогою формочок зробити пряники.
• Вироби випікаються в заздалегідь розігрітій печі 10 хвилин.

Готовий імбирні пряники слід прикрасити глазур’ю білого кольору.

Медове ласощі з родзинками

Медові пряники знайомі кожному з дитинства. Десерт ідеально поєднується з гарячим молоком. Від такого ласощі не відмовиться жодна дитина.

Для приготування необхідно:

МедБорошноЦукорМасло вершковеСодаВанілінІзюмЯйце
250 г450 г75 г1 ст. л.0,5 ч. л.За смакомНа око1 шт.

• Насамперед слід розтопити мед і масло, використовуючи водяну баню. До отриманого складу додаються білий цукор, ванілін. Перемішується постійно, поки не буде готове. Після необхідно охолодити.
• Змішуються борошно, розпушувач, яйце, медова маса, сода.
• Тісто добре вимішується до еластичного стану, загортається в плівку і відправляється в холодильник на годину.
• Після продукт розкочується пластом середньої товщини. З допомогою фігурок вирізати пряники різної форми.
• Випічка поміщається в попередньо нагріту духовку на 10 хвилин.

Для більш пікантного смаку, можна додати інші спеції.

З арахісом, сухофруктами і ромом

Найсмачніші пряники – це ті, що приготовані з начинкою.

Для виконання такого рецепта знадобиться:

МедБорошноПудра цукроваМасло вершковеЯйцяСода
300 г300 г100 г90 г5 шт.10 г
АрахісІзюмСухофруктиСуміш прянощівРом
50 г50 г100 г3 ч. л.1 ст. л.

• Сухофрукти подрібнюються і відкладаються в окрему миску. Туди ж відправляються заздалегідь розтоплені мед, яйця і масло, цукор-пісок і прянощі, подрібнений арахіс і мед. Все добре перемішується до однорідної маси.
• До цієї суміші підсипається порції борошна, з’єднаної з содою. Тісто добре вимішується, обгортають плівкою і поміщається на годину в холодильник.
• Продукт розкочується, і робляться пряники, які відправляються в духову піч.Готова здоба посипається пудрою.

Розписні пряники не тільки смачні, але і привабливі. Можна не використовувати пудру, а розписати кожен пряник.

Пряник «Різдвяний янгол»

Пряник «Різдвяний янгол» — це неймовірно милі солодощі. Іноді їх навіть шкода їсти.

Для приготування необхідно:

БорошноПекарський порошокВершкове маслоЦукорМедВершкиЯйцяПорошок какаоІмбир
1 ст.2 ч. л.100 г180 г3 ст. л.100 мл1 шт.3 ст. л.1 ч. л.

• Необхідно приготувати дві невеликого розміру каструльки. В одній буде розігріватися молоко з какао і цукром. В інший потрібно топити на пару мед і масло.
• Борошно просіюється і змішується з пекарським порошком. Медова суміш приєднується до борошна. Туди ж вбивається яйце, а після — молочна суміш. Все добре перемішується.
• Тісто вимішується до еластичного стану, обертається плівкою і ставимо в холодильник на півгодини.
• Після воно розкочується до середньої товщини і з допомогою фігурок у формі ангелів робляться пряники.
• Випікати слід в розігрітій духовці близько 10 хвилин.

Малюнок наноситься або перед випіканням або після. У цьому випадку будуть використовуватися різні матеріали.

Ароматні пряники мигдальні з шоколадом

Шоколад, як і пряники, люблять усі. Тому таке частування сподобається кожному гостю.

Для приготування необхідно:

ШоколадМасло вершковеЯйцяЦукорБорошно
100 г40 г2 шт.50 р.70 г
РозпушувачКорицяМигдальна борошноБрусниця
0,5 ч. л.1 ч. л.30 р.50 р.

• Шоколад розламується і топиться на водяній бані. До нього додається масло, яйця, цукор. Все добре перемішується.
• Обидва види борошна просіваються і перемішуються. До складу подсыпаются розпушувач, кориця, подрібнена брусниця.
• Тісто ретельно вимішується, загортається в плівку і відправляється в холодильник на півгодини.
• З тіста роблять кульки, які обвалюються в пудрі і відправляються в розігріту духову піч.

Деяким сім’ям складно уявити різдво без смачних солодких пряників. І не даремно, адже це чудовий, досить легкий десерт. Завдяки хорошій фантазії їх можна прикрасити неймовірним вишуканим чином.