Різотто з куркою і грибами – 7 рецептів приготування

Різотто – популярний в Північній Італії блюдо на основі багатої крохмалем рису. З рештою інгредієнтами можна експериментувати. Різотто з куркою і грибами дозволить приємно здивувати присутніх за недільним вечерею близьких і продемонструвати свій кулінарний талант.

Класичне різотто з куркою і грибами

Класичний рецепт, який досить легко виконати, передбачає використання наступних продуктів:

  • 220 г грибів;
  • 30 г вершкового масла;
  • по 300 г рису і філе;
  • 1 л бульйону;
  • 15 мл соняшникової олії;
  • 2 цибулини;
  • шматочок «Пармезану»;
  • 100 мл білого вина;
  • сіль, спеції і зелень.

Етапи приготування:

  • На плиту ставиться чавунний казан, в якому розтоплюється масло.
  • Гриби нарізати пластинками, які обсмажуються на середньому вогні.
  • Коли гриби придбають рум’яність, до них викладається порізане шматочками філе.
  • Всі солиться і приправляється.
  • Через 5 хвилин обсмажені продукти витягуються на тарілку.
  • У казані пассеруется подрібнену цибулю, до якого після досягнення нею прозорості відправляється рис.
  • Вміст казана солиться і через 3 хвилини заливається вином.
  • Коли вино вбереться, рис заливається 150 мл бульйону.
  • Після вбирання першої порції рідини бульйон додається частинами.
  • Рис вариться близько півгодини, після чого змішується з куркою і грибами, притрушивается рубаною зеленню і тертим сиром.

З вершковим соусом

Поряд з пастою, італійці найбільше люблять різотто, яке з грибами і куркою з вершками виходить дуже апетитним.

Будуть потрібні:

  • 200 г рису;
  • в 2 рази більше печериць;
  • 300 г філе;
  • морквина;
  • 2 цибулини;
  • шматочок вершкового масла;
  • 50 мл вершків;
  • зубчик часнику;
  • шматочок сиру;
  • сіль, спеції.

Хід роботи:

  • Філе відварюється разом з цілою морквиною і 1 цибулиною.
  • Друга цибулина ріжеться кубиками і обсмажується разом з порізаними грибами.
  • Рис відварюється таким чином, щоб зерна залишалися трохи твердими.
  • Із стосу бульйону, такого ж обсягу вершків і 20 г вершкового масла готується соус з додаванням спецій і солі.
  • В цибульно-грибну масу вводиться трохи бульйону, порізане шматочками відварене філе і рис, після чого страва заливається соусом.
  • Перед подачею різотто присипається сирної стружкою.
Дивіться також:  Зрази м’ясні – 15 рецептів смачного приготування

З брокколі

Використання брокколі додасть страві абсолютно новий смак.

Для виконання рецепта необхідні:

  • 1 л бульйону;
  • 400 г філе;
  • 350 р рису круглозернистого;
  • 250 г брокколі;
  • 250 мл білого вина;
  • 3 цибулини;
  • 100 г грибів;
  • 15 мл оливкової олії;
  • 15 г лимонної цедри.

Покрокова інструкція приготування:

  • Подрібнену цибулю і шматочки грудки близько 5 хвилин обсмажуються на сковороді з товстим дном.
  • Потім в м’ясну масу відправляється рис. Через 3 хвилини обсмажування продукти заливаються вином.
  • Коли рідина випарується, ємність вливається бульйон.
  • Далі до іншим продуктам відправляються подрібнені гриби, брокколі, цедра і сіль зі спеціями.

Як готувати різотто в мультиварці

Страва італійської кухні можна легко приготувати за допомогою мультиварки.

Потрібно підготувати:

  • курячу тушку вагою 1 кг;
  • 30 г сухих грибів;
  • морквину;
  • цибулину;
  • 70 мл білого сухого вина;
  • 300 мл курячого бульйону;
  • 300 г рису;
  • сіль, спеції і ½ стопки олії.

Спосіб приготування:

  • Курка відварюється близько 2 годин, після чого бульйон проціджують.
  • Відділяється філейна частина, яка ріжеться шматками.
  • Морквина натирається, а цибулю подрібнюється ножем.
  • Кухонне пристрій встановлюється в режим «Смаження».
  • У чашу викладається овочева маса.
  • Через 5 хвилин в ємність відправляються попередньо відварені й посічені гриби, а також курка.
  • Всі солиться і приправляється.
  • Через 5 – 7 хвилин в чашу викладається промитий рис і все заливається вином.
  • Готується страва в режимі «Гасіння» близько 30 хвилин з додаванням бульйону по мірі випаровування рідини.

З додаванням овочів

Цікавий варіант страви, для виконання якого потрібні:

  • 200 г рису;
  • 300 г філе;
  • 300 г грибів;
  • 3 шт. болгарського перцю різних кольорів;
  • морквина;
  • цибулина;
  • ½ Л бульйону;
  • 200 мл вершків;
  • ½ Головки часнику;
  • 200 г зеленого горошку;
  • шматочок «Пармезану»;
  • 100 мл оливкової олії;
  • розмарин, орегано, сіль.
Дивіться також:  Пиріг з капустою і фаршем — 8 рецептів, як приготувати в духовці і мультиварці

Етапи підготовки:

  • У сковороду заливається масло, на якому до золотистого кольору обсмажуються подрібнені часник і цибулю.
  • Далі всипається рис, який покривається маслом.
  • Крупа вариться близько 10 хвилин в киплячому жирі.
  • Після цього вміст сковороди перекладається в каструлю.
  • Курка відварюється до напівготовності, подрібнюється, а бульйон проціджують.
  • Шматочки м’яса викладаються на рісу.
  • Далі в каструлю відправляються подрібнені моркву, перець, горошок, сіль і спеції.
  • Блюдо заливається бульйоном, а через 15 хвилин гасіння заправляється вершками.
  • Через 10 хвилин різотто, притрушений сиром, можна подавати до столу.

Різотто з куркою і білими грибами

Нехитра, але дуже смачна страва з італійськими коренями готується з:

  • 1 л бульйону;
  • 300 г філе;
  • такої ж кількості білих грибів;
  • 400 г рису;
  • 150 мл сухого білого вина;
  • цибулини;
  • 2 зубків часнику;
  • вершкового масла;
  • шматочки сиру;
  • солі і спецій.

Якщо «Пармезан» знайти не вдалося, можна сміливо замінити його будь-яким твердим сиром з солонуватим смаком.

При виконанні рецепту:

  • Філе і гриби нарізати невеликими шматочками, цибулю – кубиками.
  • Часник перетворюється в кашку.
  • На сковороді з розігрітим маслом обсмажуються гриби.
  • Через 3 хвилини туди ж відправляється філе.
  • Вміст ємності солиться і перчится.
  • Подрібнені цибулю і часник обсмажуються в глибокій сковороді з товстим дном, куди потім поміщається промитий рис.
  • Спочатку крупа заливається вином, після випаровування якого вводиться бульйон.
  • По готовності крупи блюдо присипається сиром, залити вершками.
  • У фіналі в каструлю відправляються курятина і гриби, після чого все ретельно перемішується.

Готуємо з сиром

Страви італійської кухні просто неможливо уявити без сиру.

Щоб приготувати різотто, необхідні:

  • по 250 г філе і грибів;
  • 250 г рису;
  • 800 мл бульйону;
  • шматочок сиру;
  • 100 мл вина;
  • велика цибулина;
  • стопка оливкової олії;
  • трохи вершкового масла;
  • сіль, спеції і зелень.
Дивіться також:  Карась у сметані — 7 рецептів, як приготувати в духовці на сковороді і в мультиварці

Схема створення оригінального блюда:

  • Лук ріжеться кубиками, філе – шматочками, гриби – пластинками.
  • Цибульні кубики злегка обсмажується на оливковій олії, після чого до них надсилаються курячі шматочки.
  • Далі викладається рис, який заливається вином, і гриби.
  • Після випаровування всієї рідини в блюдо вливається ¼ частину бульйону.
  • Далі різотто гаситься з поступовим додаванням залишився наваристого складу.
  • У фіналі для додання м’якості в різотто викладається масло.
  • Блюдо солиться, приправляється і притрушивается сирної стружкою.

Різотто – чудове ситна страва італійської кухні, яке чудово підходить для сімейної вечері або святкового столу. Переконайтеся самі, адже незважаючи на вишукане назва, готується таку страву в два рахунки.