Роли Каліфорнія – 2 рецепту приготування в домашніх умовах

Роли Каліфорнія являють собою різновид суші, яка приваблює особливим способом приготування – «навиворіт». Своєрідна і складна на перший погляд блюдо, яке потрапило в ресторани пострадянського простору із США, цілком може готуватися і в домашніх умовах.

Роли Каліфорнія – класичний рецепт

В меню багатьох ресторанів, де є азіатська кухня, обов’язково присутнє таке блюдо, приготоване за класичним рецептом. При бажанні, його абсолютно не складно повторити вдома.

Які інструменти потрібні для приготування ролів

Якщо на кухні відсутня спеціальний набір для приготування суші, то можна скористатися наступними інструментами:

  • сотейник з кришкою;
  • піала;
  • дерев’яна лопатка;
  • віяло;
  • ніж;
  • глибока тарілка;
  • бамбуковий килимок;
  • обробна дошка.

Інгредієнти для приготування ролів

Склад ролів за класичним рецептом для домашнього приготування включає:

  • цукор – 15 г;
  • соєвий соус – 15 р;
  • авокадо – 1 шт.;
  • рис – 200 г;
  • огірок – 1 шт.;
  • норі – 2 г;
  • майонез – 100 г;
  • оцет – 60 мл;
  • соус васабі, креветки (м’ясо краба) та ікра червона – за смаком;
  • вода, сіль.

Покрокова технологія приготування

Страва японської кухні, зобов’язана своєю популярністю в Європі відсутністю сирих продуктів, які погано сприймаються європейцями, готується наступним чином:

  • Рис промивається проточною водою і викласти в сотейник. Там він вариться під закритою кришкою в 200 мл води близько 10 хвилин на середньому вогні.
  • В піалу вливаються оцет і 5 мл перевареної води, всипати сіль і цукор, а потім все розігрівається.
  • Після того, як готовий рис 10 хвилин настоїться, в сотейник вливається оцтова суміш.
  • В цей же момент рис активно перемішується однією рукою, а інший віялом розвіюються оцтові пари. Ємність накривається кришкою і отставляется.
  • Очищене авокадо і огірок ріжуться довгастими скибочками, креветки діляться навпіл.
  • Майонез викладається в піалу, куди додаються васабі і соєвий соус.
  • Норі викладається на бамбуковий килимок глянсовою стороною вниз.
  • У глибоку тарілку наливається вода з невеликою кількістю оцту.
  • Руки змочуються в оцтовій воді і рис рівномірно викладається на норі, яке потім перевертається.
  • Одна половинка іншого боку норі заповнюється начинкою з авокадо, креветок, огірка і майонезного соусу.
  • За допомогою килимка заготівля скочується рулетом і обвалюється ікри летючої риби. Перед подаванням страву розрізається на шматочки.
Дивіться також:  Домашні ковбаски – 7 рецептів

Щоб рис не «тягнувся» за ножем і роли вийшли акуратними, перед кожним розрізом потрібно занурювати ніж у воду з лимонним соком.

Варіація роли з лососем

Рол Каліфорнія з лососем – популярна варіація класичного рецепту, який готується з м’яса краба.

Нам потрібні:

  • 60 г форелі;
  • лист норі;
  • 100 г рису;
  • авокадо;
  • кунжут або ікра;
  • огірок.

Спосіб приготування:

  • Рис відварюється, як описано в класичному рецепті.
  • Авокадо, риба і огірок нарізати тонкими смужками.
  • Норі ділиться навпіл.
  • Бамбуковий килимок покривається харчовою плівкою, на яку змоченими у воді руками викладається рис.
  • Крупа накривається однією частиною норі таким чином, щоб він трохи виступав по краях, куди потім викладаються огірки, авокадо і форель.
  • За допомогою килимка рол скочується і обвалюється в кунжуті або ікрі.
  • Подається страва порізаним на шматочки.

Додається чи сир в роли Каліфорнія?

Додавання сиру в рол Каліфорнія перетворить його вже інше блюдо. Втім, воно не менш популярне в закладах, де представлена японська кухня. Рол Каліфорнія, який носить назву штату, де вперше був представлений шеф-кухарем, деякі плутають з ролом Філадельфія. Саме остання страва виділяється поєднанням лосося з ніжним вершковим сиром. Рол Філадельфія з’явився через 10 років після виходу в світ знаменитого кулінарного шедевра з рисом назовні.

Калорійність ролів Каліфорнія

Енергетична цінність ролу Каліфорнія становить 176 ккал на 100 г продукту.

І на перший погляд блюдо цьому є джерелом необхідних для організму поживних елементів:

  • Норі – пресовані водорості, які містять вітаміни A і C, вуглеводи, рослинні протеїни та мінерали (йод, кальцій, залізо і фосфор). Продукт часто включається в дієти людей, які страждають хворобами щитовидної залози і атеросклерозом.
  • Рис – продукт, також багатий мінералами, серед яких виділяються калій, кальцій, цинк, селен, марганець, залізо і вітаміни групи B.
  • М’ясо краба – незамінний джерело вітаміну PP, фтору, молібдену та нікелю.
  • Авокадо – плід, давно відомий своїм неперевершеним набором вітамінів і мінералів, який застосовується в дієтах для людей з серцево-судинними захворюваннями, зниженим імунітетом, підвищеним рівнем артеріального тиску і холестерину.
Дивіться також:  Кальмари по-корейськи – 7 найсмачніших рецептів приготування

Однак незважаючи на всю користь основних складових заморського страви, не варто забувати про наявність у ньому такого інгредієнта, як майонез. Вміст шкідливих жирів і консервантів в ньому може перекреслити всі переваги, перераховані вище.

Як красиво подати готову страву?

Роли готові. Залишається відкритим питання, як правильно їх подати, щоб страва виглядало ще вишуканішим і апетитніше.

Є кілька рекомендацій з подачі ролів:

  • При їх поданні, за традицією, використовуються тарілки у формі квадрата, підноси з бамбука і дерев’яні дощечки.
  • Якщо вибір припав на тарілки, то їх колір не повинен бути яскравим, що відволікає увагу від самої страви.
  • Безпосередньо роли прикрашаються невеликою кількістю васабі і маринованого імбиру.
  • В окремій піалі подається гострий соєвий соус, в який умочують роли.
  • Як правило, гостре блюдо подається разом з освіжаючим чаєм зелених сортів.
  • В якості міцних напоїв разом з ролами буде доречно подати японську горілку саке або пиво.

Таким чином, красиве японське блюдо, що користується величезною популярністю серед відвідувачів ресторанів азіатської кухні, при наявності певних інструментів і бажання цілком можливо приготувати і в домашніх умовах. Трохи терпіння і вправності, і у вас все вийде!