Розчинна кава: як роблять, калорійність, склад. 5 смачних рецептів приготування

Сучасні торгові марки надають кавоманам великий асортимент сировини для приготування улюбленого напою. Так, альтернативою меленим зернам вважається розчинну каву. Багато люблять цей напій за легкість у приготуванні і оригінальний смак. Що являє собою цей продукт, і як його роблять? Можна насолоджуватися вишуканим смаком розчинної кави, приготувавши напій в домашніх умовах?

Як роблять розчинну каву

Процес створення розчинної кави дещо відрізняється від процедури виготовлення меленого аналога, хоча початкові етапи цих дій досить схожі.

Виготовлення сировини для розчинної кави передбачає таку послідовність:

  • Очищення кавових ягід, отримання кавових зерен. 1 центнер сировини на виході дає 20 кіло зерен.
  • Обжарювання сировини і його варіння під тиском 15 атм протягом 45 годин. Процес триває до того моменту, поки всі речовини в складі зерен не випаруються.
  • Готовий екстракт охолоджують, фільтрують і випарюють.
  • Під час варіння основна частина ароматичних сполук випаровується, але вони збираються в кінці приготування даного виду кави штучним шляхом.

Склад і калорійність напою

Основним компонентом у складі натуральної розчинної кави є, безумовно, кофеїн. Також тут присутні мінерали, вітаміни і вода. Кава не містить вуглеводів, зате налічує білки в кількості 15 г жири — 3,5 р.

Калорійність розчинної кави знаходиться в межах 94 ккал на кожні 100 грам продукту.

Що таке сублімована розчинна кава

Окремим різновидом розчинного напою вважається сублімована кава. Він складається з різнотипних гранул, які найчастіше мають форму світло-коричневих пірамідок.

Залитий окропом сублімована кава миттєве розчиняється, утворюючи на поверхні напоїв піну.

Основні відмінності сублімованого кави від розчинної:

  • Аромат сублімованого напою максимально схожий з натуральним.
  • Ціна сублімованого кави значно вище, ніж у розчинної. Причини криються в особливостях процесу виробництва за допомогою сухої заморозки.

Технологія виготовлення сублімованого кави включає наступні етапи:

  • Обсмажування кавових зерен, їх перемелювання.
  • Процес варіння зерен. Здійснюється у великій ємності, яка має спеціальні труби для виведення пари. Процедура триває близько 3 годин.
  • Отриманий концентрат заморожують для збереження аромату і смаку. Залишилася в процесі варіння рідина витягується при заморожуванні.
  • Після вимерзання зайвої рідини концентрат подрібнюють, утворюючи маленькі пірамідки. Отримане сировину не має аромату, а тому для його відновлення додають ефірні масла, отримані в процесі випарювання.
Дивіться також:  Як варити какао? 8 рецептів приготування какао на молоці та воді

До відома. Сублімована розчинна кава вважається елітним сортом. У більш дешевих кавових аналоги застосовуються штучні ароматизатори.

Топ – 5 смачного розчинної кави – назви

Як вибрати дійсно якісний розчинний напій серед величезного різноманіття сучасної продукції?

Тим, хто любить смачний розчинну каву, варто звернути увагу на такий перелік його видів:

  • Bushido. Знаменитий кави родом з Японії. Вважається однією з найкращих марок, згідно з відгуками вдячних покупців. Смакові якості і різноманітна лінійка видів цього напою допомогли йому придбати безліч шанувальників у всьому світі.
  • Egoiste. Європейський кави, що випускається на заводах Швейцарії та Німеччини. У процесі приготування використовується кенійська арабіка. Відрізняється різноманітністю продукції, серед якої можна знайти суміш розчинної і меленої арабіки.
  • Grandos. Німецький кави, продається переважно в інтернет-магазинах. Склад включає в себе лише натуральну арабіку.
  • ТUCC. Японська торговельна марка, плантації якої розташовані в Бразилії. Смак кави ТUCC яскравий, благородний, глибокий, геть позбавлений гіркоти.
  • Carte Noire. Популярна кава американської марки, вважається найбільш якісним продуктом у своєму ціновому сегменті. Кава виробляється з купажів арабіки з 4% вмістом кофеїну. Глибокий насичений смак кави змінюється гіркуватим присмаком.

Користь і шкода для організму людини

Вплив на організм кавових продуктів неоднозначно, і несе як користь, так і шкоду. Розчинна кава не є винятком.

Цей напій впливає на організм людини такі позитивні дії:

  • справляє незначний підйом артеріального тиску;
  • покращує реакцію, уважність, піднімає тонус нервової системи;
  • усуває головний біль;
  • посилює перистальтику м’язів кишечника;
  • стимулює обмін речовин.

Шкода від розчинної кави приносить знаходиться в його компонентному складі кофеїн.

Такий напій протипоказаний гіпертонікам і людям з патологіями серцево-судинної системи.

Рада. Останню чашку розчинної кави слід випивати не пізніше, ніж за 3 – 4 години до відходу до сну. Не можна вживати напій паралельно з прийомом седативних препаратів. Каву можна давати дітям.

Дивіться також:  Кава латте – що це таке і як приготувати латте в домашніх умовах

Як смачно приготувати розчинну каву

Розчинна кава – продукт досить суперечливий. Але безперечно, що напій, виготовлений з такого сировини, володіє благородним смаком. Для додання каві оригінальних смакових якостей, в нього можна додати додаткові інгредієнти.

Нижче представлені найбільш популярні рецепти розчинної кави.

З корицею

Інгредієнти для приготування:

  • кава – 2 ч. л.,
  • цукор – 1/3 ч. л.,
  • кориця – 1/2 ч. л.,
  • вода – 1/2 ст.

Готуємо розчинну каву з корицею:

  • У чашку додати цукор і корицю.
  • Засипати розчинну кави і залити суміш окропом.
  • Заварити напій протягом 30 – 60 секунд.

До речі. Можна використовувати як мелену корицю, так і альтернативний варіант у вигляді подрібнених шматочків палички цієї спеції.

Розчинна кава з молоком

Інгредієнти:

  • кава розчинна – 1 ч. л.;
  • молоко – 100 мл;
  • кориця мелена – 1⁄2 ч. л.;
  • цукор – за смаком.

Приготування:

  • У чашці змішати каву з корицею і цукром, залити інгредієнти окропом.
  • Напій перемішати і настояти 3 – 5 хвилин.
  • Молоко підігріти і збити до стану легкої повітряної піни.
  • Максимально акуратно влити молоко в чашку кави. Потрібно постаратися, щоб на поверхні напою залишилася молочна пінка.

З коньяком

Для цього рецепта підійде як мелену каву (1 ч. л на 200 мл води), так і розчинна (2 ч. л.).

В готову каву додають 1 чайну ложку цукру і 30 мл коньяку.

Рада. У процесі приготування кави з коньяком можна поекспериментувати з послідовністю додавання компонентів. Наприклад, додати цукор не в каві, а безпосередньо в коньяк, після чого перемішати всі компоненти.

Як приготувати капучіно з розчинної кави

Відмінна альтернатива традиційному кави з молоком — капучіно з багатою молочної «шапкою» в якості прикраси.

Дивіться також:  Раф кава – 6 рецептів приготування в домашніх умовах

Інгредієнти:

  • розчинна кава – 45 г;
  • молоко – 150 – 170 мл;
  • вершки – 35 мл;
  • кориця, цукор – за смаком.

Приготування:

  • Підігріти молоко на водяній бані, безперервно помішуючи. Склад не можна кип’ятити.
  • Всипати мелену каву в окрему чашку.
  • Додати цукор за смаком і близько 15 мл крутого окропу.
  • Влити гаряче молоко.
  • Влити вершки, безперервно помішуючи напій.

Як тільки почне підніматися піна, розмішати кави чайною ложкою. Присипати готовий напій какао або тертим шоколадом, допустимо використання подрібнених горіхів.

Смачний напій з кардамоном

Інгредієнти:

  • вода — 1 л;
  • кава — 4 – 5 ст. л.;
  • кардамон — 5 ч. л.;
  • цукор — 2 ч. л.

Приготування:

  • Воду закип’ятити, додати каву і кардамон.
  • Суміш прокип’ятити 5 хвилин.
  • Напій перелити в термос і настоювати близько півгодини.

Розчинна кава — продукт, не менш популярний, ніж його мелений «побратим». І хоча ці два продукти відрізняються процесом приготування, ціновою політикою і смаком готової кави, у коричневих розчинних гранул є безліч шанувальників. Існує думка, що якісний розчинну каву знайти практично неможливо. Тим не менш, зробивши покупку продукції перевірених виробників, можна отримати ні з чим не порівнянне задоволення від випитої чашки ароматної розчинного напою.