Розсипчаста гречана каша – 6 смачних рецептів приготування

Рецепт розсипчастої гречаної каші можуть оцінити вегетаріанці й усі, хто пильно стежить за живленням. Можна приготувати кашу в мультиварці або просто залити окропом у термосі, додати туди гриби або м’ясо. Розповімо найвдаліші варіанти цього смачного, ситного страви.

Розсипчаста гречана каша на гарнір

Будь рагу з томатним соусом, будь воно яловиче, свиняче, куряче, ідеально поєднується з таким гарніром як гречана каша. Крупинки, просочені м’ясним соусом, чудові, ніжні, немов лопаються у роті. Особливо смачним страва виходить, якщо каша вдається господині розсипчастою і пишною: її можна їсти навіть самостійно, приправивши невеликим шматочком свіжого вершкового масла.

Дуже смачним виходить гарнір, якщо готову гречку змішати з зеленню, спеціями, пасерованими цибулею та морквою: блюдо претендує на право бути самостійним і дуже любимо адептами здорового харчування без м’яса.

Маленька хитрість: сухий або свіжий кріп надає гречці характерний грибний присмак.

Для приготування підготуємо (з розрахунку 5-6 порцій):

  • стакан гречки;
  • дві склянки води;
  • рослинна олія 3 ст. л;
  • сіль за смаком.

Гречану крупу промиваємо під проточною водою. Заливаємо двома склянками води, присаливаем. Даємо каші закипіти, після чого відразу зменшуємо до маленького вогню. Тушкуємо до готовності, приправивши рослинним маслом: так гарнір вийде пишним, а крупинки ніколи між собою не злипнуться. Готова каша повинна постояти і трохи потомитися: її краще укутати в ковдру і заховати в тепле місце. Подають гречку до будь-якої м’ясної страви – котлетам, тефтелі, отбивным і, обов’язково, гуляшу з томатним соусом.

Як зварити в мультиварці на воді?

Мультиварка славиться тим, що готує будь-які крупи просто ідеально. Ніяких особливих зусиль для приготування не потрібно: важливо витримати правильні пропорції і присмачити в міру сіллю, щоб гречка не вийшла прісної.

Дивіться також:  Лазанья рецепт з фаршем в духовці – 9 рецептів

Купувати краще гречку хорошого виробника: така крупа чиста і в ній не трапляються грудочки або камінчики, що залишилися після збору врожаю, переробки гречки.

В мультічашу додаємо промиту крупу, заливаємо водою, як сказано в інструкції до вашого особистого приладу і тушкуємо до сигналу про закінчення готування. Подаємо із зеленню, заправляємо олією, їмо як гарнір або як самостійне блюдо.

Ситне блюдо з м’ясом у горщиках

Зварити гречану кашу на воді можна в горщиках, додавши туди будь-яке м’ясо для ситості. Каша з шматочками будь-якого м’яса, протомленная в керамічних горщиках – мрія будь-якого гурмана і цариця російської столу взимку, коли душа вимагає ситних, наваристих страв.

Готувати дуже просто:

  • Промиваємо гречку.
  • На дно наших горщиків викладаємо м’ясо, пересмажене з цибулею.
  • Засипаємо однією третиною склянки крупи.
  • Додаємо води, так, щоб вона не доходила до кінця горщика кілька сантиметрів: так вона не википить.
  • Кладемо шматочок вершкового масла, спеції.
  • Закриваємо горщики кришечками.
  • Запікаємо в духовці на 220 градусів 30 хвилин.
  • Зменшуємо вогонь до 150 і тушкуємо ще 30 хвилин.
  • Замість кришечок можна використовувати коржі з тіста, шапочки з фольги.

    Подаємо із зеленню, пампушками з часником, шматочками сала, маринованими овочами, словом будь-якими зимовими закусками. Влітку разом з м’ясом в горщики можна покласти будь-які овочі – від томатів до кабачків і баклажанів, але кількість крупи в даному випадку краще зменшити. Блюдо виходить ароматним, смачним, ситним, але разом з тим легким. Їдять його з великою кількістю зелені, заправивши чайною ложечкою нежирної сметани.

    З додаванням грибів

    Гриби і гречка – королівське поєднання. Таку кашу в усі часи було не соромно подати для званих вечерь в царській Росії монарших осіб, а на столі селянства вона подавалася виключно по урочистих випадках. Звичайно, в Росії використовували шляхетні білі гриби: печериці та гливи тоді не вирощувалися в промислових масштабах. Але ви можете сміливо використовувати будь-які доступні гриби – від морожених знову до сухих білих або лисичок.

    Дивіться також:  Тефтелі з підливою – 10 рецептів

    Навіть мариновані гриби в цьому блюді доречні: вони надають страві особливий аромат і легку пікантність.

    Рецепт розсипчастої гречаної каші нескладний. Головне – протомитися крупу до тієї міри, коли вона повітряний, що тане, і крупинки розсипаються. Коли-то такий консистенції дозволяла домогтися руська пічка, але зараз цілком можна добитися схожості, готуючи в мультиварці, духовці.

    Ось як виглядає рецепт по кроках:

  • Гречку промиваємо водою.
  • Гриби обсмажуємо з цибулею на сковорідці.
  • Змішуємо крупу з грибами, додаємо воду.
  • Тримаємо поки гречка не стане розсипчастим.
  • Додаємо в кашу вершкове масло щедрий шматок.
  • В даному випадку приказка: «Кашу маслом не зіпсуєш» абсолютно вірна: смак у страви повинен бути насиченим вершковим. Подають кашу рясно посипавши петрушкою або кропом, а їдять, запиваючи квасом, сбітнем або будь-яким іншим напоєм в російському стилі.

    У каші є і ще один варіант приготування: можна зварити окремо кашу, а на сковорідці приготувати густий грибний соус з вершками. Будемо поливати гречку вершками, їсти з великими шматочками грибів, насолоджуватися кожною ложкою цього багатого і казково смачного російського страви.

    Розсипчаста гречана каша на молоці

    Каша на молоці – найсмачніше спогад після кухні дитячого садочка. Чомусь саме там кухарі створювали томлене, в’язке приємне блюдо приємною м’якої консистенції, яку хотілося їсти з насолодою.

    Приготуємо такий варіант і ми:

  • Зваримо кашу на воді до повної готовності.
  • Половину склянки готової каші заллємо півтора склянками молока.
  • Зваримо кашу-розмазню.
  • Час варіння звичайно складаємо 15-20 хвилин, і весь цей час краще постійно помішувати гречку на молоці.
  • Приправимо її маслом, за смаком цукром.
  • Сиру крупу відразу варити в молоці не бажано: вона вбирає багато рідини і проварюється довше. «Садиковский» варіант куди більш економічний і швидкий, так що підходить для приготування сніданку школяреві.

    Дивіться також:  Котлети по-домашньому – 7 покрокових рецептів, як приготувати смачні і соковиті домашні котлети

    Готуємо в термосі — покроковий рецепт

    У гречки є якість, за яку її високо цінують дієтологи. Вона гарна навіть без сильної термічної обробки, зберігаючи масу цінних мікроелементів. Любителі гречаної дієти їдять протягом дня одну крупу, без масла, солі, запиваючи знежиреним кефіром або зеленим чаєм.

    Покроковий рецепт виглядає так:

  • Стакан гречки промиваємо водою.
  • Кладемо в термос з широким горлом (або просто каструльку з товстим дном).
  • Присаливаем чи ні.
  • Заливаємо двома склянками крутого окропу.
  • Закриваємо щільно кришкою.
  • Залишаємо на ніч.
  • З ранку розсипчаста смачна каша готова! Залишається їсти її з знежиреним сиром або використовувати в якості звичайного гарніру, якщо у вас немає бажання скинути вагу, але ви цінуєте здорову їжу.

    Зварити гречану кашу на воді легко завжди при нестачі часу. Це швидке блюдо паличка-виручалочка, до того ж дуже смачна. Подавати можна навіть до сосисок, але найкраще вона поєднується з яловичиною. Приємного вам апетиту!