Розсольник в мультиварці – 5 рецептів з перловкою, рисом

Розсольник в мультиварці – чудовий рецепт для швидкого приготування цього густого наваристого супу, який особливо добре їсти в холодну пору року. Але крім звичного рецепту з огірками і перловкою, можна сміливо спробувати нові варіанти, наприклад, замінити пасту свіжими томатами, а свинину – копченостями. Думаєте це несмачно? Ми легко переконаємо вас у протилежному!

Класичний розсольник з перловкою в мультиварці

Розсольник можна вважати легендою російської кухні. У царській Росії суп називався Калья і готували його без м’яса, з якими субпродуктами (зазвичай зі свинячими, говяжьими нирками, потрохами птиці, свинячими кишками, легким яловичини і так далі), словом, вхід йшло все, що було доступно не тільки знатного дворянина, але і звичайному селянинові.

Незмінним інгредієнтом завжди залишався один – бочкові огірки солоні. Їх ефект «підкріплювали», додаючи бульйон огірковий розсіл, регулюючи ступінь кислоти під свій смак. Класичний розсольник міг бути будь-якого відтінку – від слабосоленого до сильно кислого.

Розсольник з перловкою в мультиварці дозволяє приготувати в рази швидше, ніж того вимагає класична технологія. Досить закладати компоненти в певній послідовності, а потім і вибрати потрібний режим. Вчимося готувати самий правильний суп в мультиварці.

Для розсольнику нам знадобляться:

  • 700 г свинини, можна взяти велику цукрову кісточку з щедрим шаром м’яса на ній;
  • один мультистакан перлової крупи;
  • пара картоплин;
  • велика морквина;
  • середня головка цибулі;
  • 3 середніх солоних огірка;
  • 50 мл рослинного масла для обсмажування;
  • половина склянки розсолу;
  • 2 ст. л томатної пасти;
  • спеції, сіль, перець за смаком;
  • лавровий лист.

Першим ділом наливаємо у мультічашу рослинне масло і кладемо шматочки м’яса, обсмажуючи до рум’яної скоринки. Додаємо до м’яса терту моркву і цибулю, порізану кубиками. Знову обсмажуємо все на повільному вогні, поки овочі не стануть золотистими. Тепер прийшла черга покласти огірки – їх подрібнюють тонкою соломкою або кубиками: хто як любить. Кладемо томатну пасту, знову обсмажуємо все 5-7 хвилин на сильному вогні. Огірки повинні протомиться, стати трохи прозорими.

Дивіться також:  Солянка – 14 рецептів, збірної м’ясної солянки

Ознака хорошого тону – зчищати з солоних огірків шкірку; так вони смачніші і засвоюються набагато краще.

Є думка, ніби солоні огірки варто класти тільки в кінці приготування, нібито кислота пригальмовує процес приготування картоплі. Проте досвідчені господині помічають, що на мультиварку це правило не поширюється: картопля розварюється відмінно навіть якщо огірки помістити в самому початку. Як би то не було – пробуйте самі і експериментуйте з технологією на свій погляд.

Тепер додаємо картоплю, різаний соломкою або кубиками і перлову крупу, замочену напередодні. Суху крупу завжди обмивають, поки вода не стає повністю прозорою. Залишилось залити все бульйоном і варити на режимі «суп» 60-70 хвилин, поки овочі і м’ясо повністю не стануть м’якими. У процесі можна відкрити кришку і спробувати суп на сіль і кислоту – на цьому етапі можна долити розсолу або підсолити суп додатково.

Готовий розсольник пахне просто божественно! Перлова крупа переливається, подібно перлам, а огірки надають йому пікантності і гостринку. Суп чудово доповнюється петрушкою, сметаною, а подають його з чорним хлібом і чарочкою «біленької».

Рецепт приготування з рисом

Розсольник з рисом багато воліють навіть більше перлового. Зі смаками не сперечаються – ця крупа також чудово поєднується з солоними огірками. Але важливо стежити, щоб рис не розкис, інакше суп перетворюється в кашу: крупа має властивість розбухати у воді. Хочете маленька порада? Додайте рис, зварений до стану альденте (або взагалі сирої) — всередині він повинен залишатися міцним.

 

В цілому ж технологія зберігається: овочі і м’ясо обсмажують, до них додають солоні огірки, томатну пасту і картоплю. Далі все заливається бульйоном і вариться на режимі «суп до готовності. Рисовий суп подають із зеленню, сметаною і домашньою аджикою – поєднання виходить дуже приємним, в міру гострий і дуже апетитним.

Дивіться також:  Щі – 14 смачних рецептів приготування

Як приготувати на курячому бульйоні?

Якщо в будинку є курячий бульйон, то сміливо готуйте суп курячий – він виходить легким і навіть диетичным. Особливо, якщо варили куряче філе. Такий суп можна сміливо давати дітям, але постарайтеся не переборщити з розсолом, яка може бути шкідлива ніжному шлунку дитини, і приберіть з рецепту томатну пасту.

Для приготування робимо наступним чином:

  • На воді пасеруємо цибулю, моркву.
  • Додаємо солоні огірки.
  • Тушкуємо кілька хвилин всі разом.
  • Кладемо картоплю, різану соломкою.
  • Засипаємо замочену перловку.
  • Заливаємо все бульйоном з шматочками курки без кісток.
  • Тушкуємо на режимі суп 40 хвилин.
  • У готовий суп кладемо лавровий лист буквально на пару хвилин (інакше він буде гірчити), виймаємо його з чаші, додаємо кріп або петрушку. Супчик виходить дивним: ніжним, але при цьому наваристим. Якщо приправити його ложкою нежирної сметани, то діти їдять з великим апетитом і просять добавки.

    Розсольник з гречкою і помідорами в мультиварці

    Приготувати розсольник можна і зовсім без перловки і рису, додавши споконвічно російську крупу – гречку. Технологія приготування практично не змінюється, але час приготування скорочується. У такому супі можна сміливо міняти томатну пасту на свіжі помідори. Страва стане ще смачніше і ароматні! А ще це літній варіант для дачі, коли возитися з приготуванням катастрофічно колись, а гарячого дуже хочеться.

    Помідори завжди очищають від шкірочки: вона не перетравлюється організмом людини.

    Отже, овочі, м’ясо, огірки, злегка обсмажуємо в мультичаше, додаємо терті томати і промиту гречану крупу. Заливаємо все бульйоном (або водою) і готуємо на режимі «суп» протягом 40-50 хвилин. Готову страву виділяє чудові запахи, а найкраща приправа для нього – свіжий кріп або петрушка.

    Дивіться також:  Солянка з копченостями – 7 рецептів

    Рецепт з копченостями

    Копченості надають супу хорошу щільність, грунтовність, якщо хочете, деяку «брутальність» настільки улюблену чоловіками. При цьому купувати дорогі копченості не обов’язково: для варіння розсольнику підійдуть курячі шийки, стегна, свинячі ребра і шматочки копченої грудинки. Якщо все зварене правильно, розсольник перетворюється на цікаву версію солянки – густу, пряну, насичену різними смаками.

    Робимо дуже просто:

  • Копченості промиваємо у воді і варимо на них міцний бульйон.
  • Виймаємо м’ясо, очищаємо від усіх кісточок.
  • У мультичаше обсмажуємо овочі, солоні огірки.
  • Додаємо томатну пасту і картоплю.
  • Засипаємо рис, перловку, промиті водою.
  • Заливаємо бульйоном.
  • Додаємо трохи розсолу.
  • Приправляємо спеціями.
  • Варимо до готовності на режимі «суп». Готовий розсольник можна подавати з часточками лимона, на манер солянки, заправляти сметаною, посипати зеленню. Цей суп ідеальний для ранку після бурхливої вечірки, коли потрібно терміново підбадьорити коханого чоловіка. Але і в якості щільного обіду взимку він дуже доречний.

    Нюанси приготування в мультиварці: Redmond, Polaris

    Перед приготуванням розсольнику в мультиварці дуже важливо вивчити інструкцію і зрозуміти технічні можливості вашого приладу. Один готує швидко, другий-трохи повільніше, а третя мультиварка і зовсім варить під тиском, що позначається на смаку страви. Оптимальні режими для варіння супу – «суп» і «гасіння», а час зазвичай не перевищує 60 хвилин.

    Кращі огірки – бочкові; мариновані надають принципово інший смак страви.

    Розсольник – прекрасне поле для кулінарних експериментів. І можна досягати різних результатів швидко, змінюючи кількість спецій, огірків, томатної пасти. Деякі кладуть сюди оливки, каперси, вважаючи їх гідними компонентами для страви. Ви вільні готувати так, як люблять у вашому домі. І впевнені, що саме ваш суп вийде самим смачним і ситним.