Розсольник з перловкою і солоними огірками – 9 рецептів

Розсольник — старовинне слов’янське блюдо, головним компонентом якого виходячи з назви є розсіл або солоні огірочки.

Перловка — це не основний інгредієнт розсольнику, але завдяки їй супчик ставати ситніше і наваристее. Бульйон використовується будь підходить м’ясний або заздалегідь приготований овочевий. Що щодо огірка — якщо його смак не здається досить насиченим, рекомендується додавати невелику кількість розсолу. Рецепт розсольнику з перловкою і солоними огірками — це прекрасний варіант ситного обіду, дарує заряд енергії і зігріває тіло в зимову пору.

Представляємо смачні варіанти приготування першої страви.

Класичний розсольник з перловкою і солоними огірками

Найпростіший варіант не вимагає багато складових, які доступні будь-якому гаманцю:

  • 2 л курячого бульйону;
  • 4 картоплини одного розміру;
  • 1 морквина;
  • 1 цибулина;
  • огірки — 3 штуки;
  • 100 г перловки;
  • кілька пір’їн зеленого цибулі, сіль.

Приготувати розсольник таким чином:

  • Круп’яні зернятка переберіть, витягуючи сміття, і потримайте в ситі під кранової водою. Закладаємо її в гарячий бульйон і готуємо з чверть години.
  • Огірки слід нарізати кубиками, і те ж саме виконати з цибулею і морквою. Картоплю ріжемо розміром середніх скибочок.
  • Картопля і овочі додаємо в бульйон. Якщо здасться, що огірки не досить кислі, додайте розсолу до необхідної кислотності. Проварюємо блюдо 20 хвилин.
  • Дрібно нарізану цибулю додаємо в суп в останню чергу перед зняттям з вогню. Варимо страву ще пару хвилин. Класичний суп готовий до вживання.
  • Ось такий класичний рецепт смачного розсольнику.

    Рецепт приготування з яловичиною

    Ароматний і смачний виходить розсольник з яловичим м’ясом.

    Заздалегідь підготувати складові:

    • 100 г перловки;
    • 0,5 кг яловичої вирізки;
    • 300 г солоних огірків;
    • 150 г цибулі;
    • 150 г моркви;
    • 0,5 кг картоплі;
    • 2 – 3 шт. лаврушки;
    • сіль, перець за смаком.

    Покрокові дії:

  • Яловичину ріжемо на шматочки середнім розміром. Каструлю з 4 л води ставимо на вогонь. Відразу кладемо в неї м’ясо і варимо бульйон. Знімаємо утворилася пінку, щоб він був світлим, прозорим. Готуємо бульйон протягом години.
  • Перловку слід заздалегідь замочити мінімум на півгодини, поки готується м’ясо. Можна залишити на ніч.
  • По закінченню часу закладаємо в зварений бульйон лаврушки і замочену перловку. Коли суп закипить, зменшуємо вогонь, і проварюємо півгодини. Поки майбутній суп вариться, на розпеченій сковорідці смажимо з додаванням рослинної олії подрібнений кубиками цибулька. Пасеруємо пару хвилинок і всипаємо потерту моркву. Готуємо, періодично помішуючи, ще кілька хвилин.
  • Включаємо до засмажки солоні огірки, порізані не крупною соломкою. Помішуючи, тушкуємо пару хвилин. Залишаємо зажарку в бік.
  • Після закінчення півгодини висипаємо нарізану картоплю в бульйон, і через 5 хвилин закладаємо засмажку. Залишається готувати з третину години всі продукти разом.
  • Пробуємо на смак бульйон і на м’якість інші складові, за смаком приправляємо спеціями.
  • Подається суп розсольник з скибками житнього хліба і ложечкою домашньої сметани.
  • Дивіться також:  Капусняк український з квашеною капустою – 7 рецептів приготування в мультиварці і каструлі

    Готуємо смачний суп в мультиварці

    Нам буде потрібно:

    • 2 шт. солоних огірків;
    • 0,5 мульти склянки перлової крупи;
    • 1 морква;
    • 1 цибулина;
    • 3-4 шт. однакових по розміру картоплин;
    • свинина на кістці;
    • кріп і сіль за смаком.

    Приготувати розсольник таким способом:

  • Крупу замочуємо в окропі, попередньо промивши проточною водою. Подрібнюємо цибулю і моркву. Поставивши на мультиварці функцію «Смаження» на час — 4 хвилини, обсмажуємо овочі.
  • Дрібненько ріжемо огірки, краще виглядають дрібні кубики. У той час кип’ятимо воду, щоб суп влити окріп.
  • Зливаємо воду з перловки і відправляємо її в зажарку. Не вимикаємо режим смаження відправляємо до засмажки м’ясо. Трохи обсмажимо його з двох сторін, щоб не було піноутворення. Додаємо картоплю в кубиках, режим залишаємо той же. Зверху викладаємо солоні огірочки. Солимо і вливаємо окріп. Перемикаємо на режим «Суп» на півтори години.
  • Коли мультиварка повідомляє, що готування закінчена, подавайте до столу. Прикрашаємо рубаною зеленню і ложечкою сметани.
  • З перловкою і говяжьими нирками

    Інгредієнти:

    • 0,5 кг яловичих нирок;
    • розсіл і 2 штуки солоних огірків;
    • 1 стебло селери;
    • 1 ріпчаста цибулька;
    • 4 картоплини;
    • 2 столові ложки масло;
    • 100 г щавлю або салату;
    • 1 добре вимитий корінь петрушки;
    • сіль за смаком.

    Як зварити суп розсольник:

  • Від промитих нирок відокремлюємо жирову клітковину та плівку, розрізаємо на кілька невеликих шматків. Промиваємо через друшляк під потоком води. Відправляємо на плиту каструлю з фільтрованої водою і чекаємо кипіння.
  • Огірки очищаємо і корінь петрушки. Нарізаємо огірки.
  • Тим часом утворилася піна на бульончике. Промиваємо через друшляк під струменем води нирки і знову набираємо воду, ставимо на вогонь і чекаємо кипіння.
  • Корінь петрушки ріжемо соломкою, а цибулю кубиками. Заново промиваємо нирки і готуємо годину — півтора.
  • Дрібно нарізаємо стебло селери, а також салат (щавель). Подрібнюємо кубиками картоплю. Беремо іншу каструлю і там смажимо коріння і цибулю. Знімаємо з вогню, закладаємо туди огірки та картоплю. Повертаємо на вогонь заливаємо яловичим бульйоном (попередньо звареним) варимо 25 — 30 хвилин.
  • За 5 — 10 хвилин до готовності кладемо в каструлю салат (щавель) і розсіл, приправляємо сіллю і перцем.
  • Ріжемо кубиком відварені нирки і кладемо в тарілку при подачі, а також сметану і петрушку.
  • Дивіться також:  Лагман класичний – 15 рецептів приготування в домашніх умовах

    На курячому бульйоні

    Курячий бульйон надає насиченості першого страви.

    Рецепт розсольнику з перловкою наступний:

    • курячий бульйон;
    • перловка;
    • 400 г огірків;
    • кілька зубчиків часнику і лаврового листа;
    • 1 склянку розсолу;
    • пару цибулин;
    • морква;
    • масло, сіль і перець.

    Приготування:

  • Заливаємо крупу водою і чекаємо, поки набухне. Готуємо овочі: мельчим огірки, цибульку, моркву тремо на тертці.
  • У невеликому обсязі бульйону варимо кашу.
  • Невеликими скибочками ріжемо картоплю. Заливаємо її водою, щоб не потемніла.
  • Готуємо зажарку: на розігріту сковороду додаємо масло і третина цибулі, трохи обсмажуємо його. Потім додаємо нарізані огірки і тушкуємо 15 хвилин.
  • Тим часом перловка вже майже готова. Готуємо другу засмажку: викладаємо на сковороду олію і лучка, обсмажуємо і кладемо моркву, тушкуємо 10 – 12 хвилин.
  • У зварений курячий бульйон викладаємо варену перлову кашу, картоплю. Готуємо до кипіння і варимо 10 хвилин до напівготовності картоплі.
  • Зварену курку нарізаємо і закладаємо в суп. Після закінчення 10 хвилин кладемо засмажку з огірками і варимо 7 хвилин.
  • Відправляємо другу зажарку в суп. Потім викладаємо лавровий лист, приправляємо перцем, склянкою розсолу і сіллю. За 5 хвилин до готовності додаємо подрібнений часник в розсольник. Далі вимикаємо конфорку, накриваємо кришкою і залишаємо нудитися 10 хвилин.
  • Суп-суп можна подавати на стіл попередньо прикрасивши зеленню і сметаною.

    Рада. У момент тушки огірка і цибулі можна додати трохи вершкового масла. Смак при цьому стає більш м’який.

    Рецепт пісного розсольнику з перловою крупою

    Для приготування знадобиться:

    • 2 л води;
    • 4 столові ложки перловки;
    • 2 солоних огірка;
    • 5 бульби картоплі;
    • 2 цибулини;
    • 1 морква;
    • лаврушка;
    • 3 столові ложки олії;
    • зелень і спеції.

    Наступні дії:

  • Варимо попередньо перлову кашу. Готуємо овочі: дрібно ріжемо цибульку і огірки, тремо моркву
  • Розігріваємо сковороду з маслом, підсмажити до рум’яного кольору цибульку. Ставимо каструлю з водою, щоб отримати крутий окріп. В зажарку всипаємо морквяну стружку. Слідом за нею огірки, зменшуємо вогонь і готуємо 10 хвилин під кришкою.
  • Шаткуємо картоплю. У окріп додаємо перлову кашу, картоплю, зменшуємо вогонь, орієнтуємося на готовність бульб. Нарізаємо зелень.
  • Як тільки картопля розм’якшиться, кладемо зажарку і лаврушку. Готуємо 5 хвилин, перед цим приправте спеціями суп.
  • Перед зняттям ємності з вогню оформляємо гілочками зелені.
  • З додаванням грибів

    Інгредієнти:

    • 100 г перловки;
    • 0,5 кг картоплі;
    • 200 г солоних огірочків;
    • 0,2 л розсолу;
    • 150 г цибулі;
    • 150 г моркви;
    • 250 г грибів (опеньок);
    • 1, 5 столових ложок напівфабрикату овочевого бульйону;
    • сіль, перець і зелень.
    Дивіться також:  Суп «Харчо» класичний – 10 рецептів приготування в домашніх умовах

    Приготування:

  • Відварюємо до напівготовності перловку, в ту ж воду додаємо напівфабрикат овочевого бульйону. Потім кладемо нарізану кубиками картоплю і гриби.
  • Зажарка: на розігрітій сковороді обсмажуємо нарізану цибулю, натерту моркву й огірки на крупній тертці. Вливаємо розсіл.
  • Засмажку закладаємо в суп, солимо і перчимо. Варимо до готовності. При подачі на стіл прикрашаємо зеленню.
  • Рецепт від шеф — кухаря Іллі Лазерсона

    Інгредієнти:

    • яловичина на кістці 300 гр;
    • курячі потрошки 200 гр;
    • цибуля ріпчаста 1;
    • морква 1;
    • картопля 4 шт.;
    • огірки солоні 2 шт.;
    • рослинна олія;
    • лимон;
    • перловка ½ ст.

    Готуємо наступним чином:

  • Варимо окремо бульйон з яловичини (разом з цибулиною, морквою і селерою) і потрошки. Окремо від усього відварюємо перловку.
  • Готуємо картоплю: очищаємо і нарізаємо. Після приготування яловичого бульйону, виймаємо з нього овочі і викладаємо кубики картоплі.
  • Поки все готується, натираємо крупно огірки, разом зі склянкою фільтрованої води тушкуємо на сковороді. Можна використовувати трохи бульйончик.
  • Ділимо потрошки брусочками, разом з перловкою кладемо в бульйон.
  • Чистимо цибулину і нарізаємо, моркву тремо на тертці. Готуємо зажарку з цибулі і моркви на олії.
  • Коли картопля стане м’яким, кладемо солоні огірки.
  • В суп-суп додаємо лавровий лист, перець чорний горошком. Проварюємо до готовності суп. Розсольник готовий до вживання.
  • Рада. Якщо спробувавши бульйон, після додавання огірка вам здасться, що у супу недостатня кислотність, рекомендує додати трохи лимонного соку.

    Оригінальний рибний суп — покроковий рецепт

    Нам буде потрібно:

    • на 3 л — 2 шт. солоних огірків;
    • 0,5 рибного філе;
    • 1 морква;
    • 2 столові ложки перловки;
    • 1 -2 шт. цибулі;
    • 2 – 3 шт. картоплі;
    • перець горошком і лавровий лист.

    Далі діємо за такою схемою:

  • Відварюємо промиту крупу до напівготовності. Промиваємо ще раз при необхідності.
  • Огірки нарізаємо кубиками. Очищаємо і шаткуємо цибулю. У сотейнику або іншій зручній ємності гріємо трохи олії, готуємо цибулю, додаємо огірки. Тушкуємо і прибираємо з вогню.
  • Очищаємо моркву і шаткуємо як зазвичай. Опускаємо в окріп і готуємо 10 хвилин.
  • Очищену картоплю подрібнюємо кубиками. Шаткуємо філе риби. Закладаємо одночасно картоплю, перлову кашу і рибу. Продовжуємо приготування на плиті ще 10 хвилин. Знімаємо при цьому утворену піну.
  • Додаємо зажарку в каструлю, перець і лаврове листя. Проварюємо практично готовий суп ще 10 хвилин. Накриваємо кришкою і тушкуємо на включеної конфорці кілька хвилинок. Перед подачею прикрашаємо улюбленої рубаною зеленню.