Рулет з маком – 7 смачних рецептів

Порадувати домочадців і здивувати гостей на теплому сімейному чаюванні допоможе рулет з маком. Макові зерна приємно хрустять в роті і гармоніюють зі смаком здобного ніжного тіста. Готують рулетик різними способами. Тісто можна зробити на дріжджах, листове, пісне або бісквітне.

Рулет з макових зерен з дріжджового тіста для веселого чаювання

До різдвяних свят чи Великодня варто обов’язково приготувати різну випічку з дріжджового тіста. Звичайно, з ним доведеться повозитися, зате потім здобними рулетами можна буде почастувати не тільки свою сім’ю, але і знайомих.

Продукти

На 1 рулет потрібно:

  • Молоко з пачки – 0,5 склянки;
  • Дріжджі: якщо сухі – 7 г, свіжі – 24 м;
  • Просеянная борошно – 2 склянки;
  • Цукровий пісок – півсклянки;
  • Яйце – 1 шт.;
  • Свіже сл. масло – 50 г;
  • Раст. масло – 10 мл;
  • Сіль – 3 г;
  • Макові зерна – 1 склянка;
  • Горіхи (мигдаль, арахіс) – 100 г;
  • Молоко – 100 мл;
  • Натуральний мед -2 ст. л.

Приготування

  • У каструлі підігріваємо молоко, до досягнення температури 40°С. Для опари, змішуємо дріжджі з цукром (1 ч. л.), борошном (1 ч. л.) і додаємо цю суміш у молоко. Залишаємо опару на 30 хвилин в тепло. Важливо! В молочної, цукрово-борошняної середовищі дріжджі швидко ростуть!
  • Розчин змішуємо з борошном (півсклянки) і залишаємо на 60 хвилин в теплі.
  • Через годину опару змішують з іншими продуктами: цукром, сіллю, борошном, збитими яйцями, маслом. Готове тісто ставлять на остаточне дозрівання в тепло.
  • Готуємо макову начинку. Мак треба попередньо запарити в молоці. Для цього його ставлять на плиту і після закипання підсипають макові зернятка. Через 2 хвилини каструльку прибирають з вогню і відкладають в сторону для набухання.
  • Потім подрібнюють горіхи ручним або механічним способом.Поки ви будете готувати мак для начинки рулету, тісто вже підійде.
  • Потрібно посипати борошно на стіл і вимісити тісто, щоб воно залишалося м’яким, стало слухняним і не прилипало до рук.
  • Потім переходимо до приготування начинки. Набряклий мак пропускаємо через сито, щоб скло зайве молоко. Змішуємо його з цукром або медом. Для розтирання використовуємо ступку.
  • Тепер треба розкачати тісто. Потрібно щоб воно вийшло тонке і красиве.
  • Засипаємо тонкий пласт приготованим маком. На другий шар посипаємо подрібнені горіхи.
  • Загортаємо тісто в рулет, перекладаємо його на змащене деко. Щоб вийшла гарна скоринка, змащуємо тісто яйцем.

У розігрітий духову шафу і ставимо деко з рулетом на 40 хвилин. Подавати випічку до чаю на стіл в охолодженому вигляді.

Пісний рецепт приготування смачного рулету

Багато людей намагаються дотримуватися Посту, тому вони збирають рецепти пісних страв і випічки.

Дивіться також:  Муссовий торт – 12 рецептів приготування

Склад:

  • 0,5 кг просіяного борошна;
  • 3 ст. л. картопляного крохмалю.
  • 10 г сухих дріжджів;
  • 300 г харчового маку;
  • 10 г ванільного цукру;
  • 20 мл соняшникової олії;
  • 60 г цукрового піску;
  • 250 г кип’яченої води;
  • Сіль.

Процес приготування

  • Змішують дріжджі з цукровим піском і теплою водою.
  • Після того як почнеться бродіння, додають борошно, рослинне масло, ванілін і місять тісто.
  • Воно повинно вийти щільне і еластичне.
  • В мисці з кип’яченою водою замочують мак. Через п’ятнадцять хвилин, остуджують і перекладають в ситечко, щоб злити зайву воду.
  • Після того, як зерна підсохнуть, їх перекладають у чашу і перемішують з крохмалем. Можна додати мед.
  • Готове тісто треба розкачати на тонкий лист і загорнути в нього мак.

Перед тим як поставити рулет в духовку, його відкладають в сторону, поки він не підніметься.

Через годину, його можна покласти на 40 хвилин в нагріту до 180 С духовку.
Від готової випічки виходить приємний запах. Спробуйте приготувати цей рулет і зможете скуштувати її на смак.

З листкового тіста

З маком можна приготувати не тільки булочки з рогаликами, але і рулет. Якщо є час, то можна замісити тісто на дріжджах. Щоб довго не морочитися, краще виготовити випічку з листкового тіста. Можна приготувати його за день до випікання або купити готову упаковку. Щоб отримати чудову контрастну начинку з маком, в неї додають горіхи, родзинки, курагу і будь-які інші сухофрукти.

Продукти:

  • 1,2 кг листкового тіста;
  • 400 г цукрового піску;
  • 400 г маку;
  • 2 л води.

Рада! Розкачувати тісто слід в одну сторону, щоб шари тіста правильно сіклися. Виріб з листкового тіста можна укладати на несмазанный деко, тому що від тесту буде стікати жир. Спечену випічку залишають остигати і, лише після цього, нарізають.

Приготування

В рецепті буде використовуватися готове тісто, тому відразу перейдемо до приготування начинки.

  • Заливаємо макові зерна кип’яченою водою. Відкладаємо їх на півгодини, щоб вони набубнявіли.
  • Перекладаємо мак в ситечко і залишаємо його там, поки не витече вся вода.
  • Макові зерна перетираємо з цукром в комбайні, поки мак не стане темно-синього кольору.
  • Розкачуємо розморожений шматок тіста. При цьому треба стежити за напрямком, щоб не зіпсувати шарувату структуру.
  • Рівномірно розподіляємо маковий складу по тесту. Краї потрібно трохи залишити. Загортаємо рулет.
  • Спочатку на деку застеляють пергамент, потім кладуть виріб. Для додання рулету золотистої скоринки, його поверхню змащують жовтком і посипають кунжутом.
  • Деко поміщають в попередньо нагрітий, духовку на 30 хвилин.
Дивіться також:  Банановий крем – 7 рецептів, як зробити смачний і ароматний крем з бананів

Готовий рулет з листкового тіста можна нарізати, коли він охолоне. Його подають до чаю, кави або коктейлю.

М’який бісквітний рулет з маком

Будь господині сподобається цей рецепт, тому що тут використовується не багато продуктів. Тільки, щоб вийшли смачні рулети з маком, потрібно врахувати деякі моменти. Наприклад, начинка повинна бути завжди трохи вологою, щоб тісто просотувалася нею з внутрішньої сторони.

Склад:

  • 150 г цукрового піску;
  • 170 г просіяного борошна;
  • 4 свіжих яйця;
  • 20 г картопляного крохмалю;
  • 5 г ваніліну;
  • 1 склянку жирного молока;
  • 1 склянку макових зерен;
  • Цукровий пісок для начинки 20 г;
  • 1 склянка ізюму;
  • 2 ст. л. натурального меду.

Приготування

  • До збитим яйцям потихеньку додають цукор і щіпку солі. Потім підсипають частину борошна, крохмаль і перемішують складу з іншою масою.
  • Начинку роблять з маку. Спочатку потрібно замочити мак в молоці і поставити варитися на повільний вогонь.
  • Коли він набубнявіє, його проціджують, змішують з медом і родзинками.
  • Рідку бісквітну масу наливають на деко, покрите пергаментним папером і ставлять на чверть години випікатися.
  • Потім, поки корж не охолов, потрібно укласти його на серветці, покласти начинку і скрутити рулетом.
  • Для одержання рум’яної скоринки, виріб знову ставлять в духовку на 4-5 хвилин.

Готовий рулет подають в охолодженому вигляді.

Сирні рулетики з начинкою з маку

У цьому рецепті будемо готувати рулет з сирного тіста, яке виходить дуже пластичне і зовсім не прилипає до долонь. Робити з тіста випічку дуже зручно. Домочадці і почесні гості оцінять по достоїнству її смак.

Продукти

Нам знадобиться:

  • Просеянная борошно 2 ст.;
  • Сир-1 пачка (краще брати в пачках, там немає грудок);
  • Цукор 100 г;
  • Вершкове масло 100 г;
  • Курячі яйця 2 шт.;
  • Лимончик;
  • Розпушувач 5 г;
  • Мигдаль 60 р.

Для начинки:

  • Мак 200 г;
  • Цукор 100 г;
  • Молоко 1 ст.

Приготування

  • Борошно змішати з розпушувачем, дрібкою солі, цукром і цедрою лимона.
  • Додати натертого вершкового масла і сиру. Перемішати так, щоб вийшла дрібна крихта.Важливо! Користуйтеся в рецепті сухим сиром з пачки. У развесном можуть бути грудочки. Тут вони не потрібні.
  • Змішати крихти з яйцем і жовтком. Зібрати масу в кулю, обернути плівкою і покласти в холодильник на півгодини.
  • Мак перетерти, поки не з’явиться особливий аромат. Можна додати кип’яченої води, щоб прискорити процедуру. Перетиранню роблять для того, щоб зерна в начинці вийшли соковитими.
  • Прокип’ятити молоко і розчинити в ньому цукор. Покласти мак в гаряче молоко і почекати поки він не набубнявіє. Зайву воду треба злити.
  • Розділити тісто на кілька частин і розкачати гуртки. Посипати зверху подрібнені мигдальні горіхи.Це потрібно для того, щоб вийшло хрустке, шарувате тісто з приємним горіховим ароматом.
  • Потім додають макову начинку.
  • Загортають тісто у вигляді рулета, ставлять у нагріту духовку на 40 хвилин. Готову випічку змащують вершковим маслом. Зверху посипають цукровою пудрою.
Дивіться також:  Чізкейк Енді Шеф – класичний рецепт і варіації

Незвичайний рецепт з додаванням родзинок

Для приготування макового рулету з родзинками, можна використовувати дріжджове, листкове або бісквітне тісто. Рецепт приготування тесту можна прочитати в цій статті вище. Продукти використовуються ті ж самі, тільки тут треба ще додати 200 г джему і 100 г родзинок.

Начинку з маку готують також шляхом замочування в молоці з цукром.

Приготування

  • Приготувати тісто. Розкачати в тонкий корж.
  • Розмазати по ній джем, набряклий мак і посипати родзинками.
  • Загорнути тісто в рулет і поставити в нагріту духовку (180 С).
  • Через 30-40 хвилин потрібно його вийняти, змазати олією і посипати пудрою.
  • Рулет можна подавати до столу в охолодженому вигляді.

Родзинки доповнює смак маку і робить випічку більш солодкою. З випічкою приємно пити чай або каву.

Рецепт від Юлії Висоцької з лимоном

У цьому рецепті маковий рулет буде готуватися з дріжджового тіста.

Склад:

  • Борошно – півкіло;
  • Сл. масло – півпачки;
  • Великі лимони 2 шт.;
  • Яйця 2 шт.;
  • Цукровий пісок-1 склянка;
  • Свіжі дріжджі 15 г;
  • Молоко 1,5 склянки;
  • Макові зерна 250 г;
  • Мигдальні кісточки 150 г;
  • Цукрова пудра 10 г;
  • Рослинна олія 1 ст. л.;
  • Мед 2 ст. л.

Цедру лимона краще знімати спеціальним інструментом.

Приготування

  • Поставити молоко кип’ятитися.
  • Покласти туди половину вершкового масла і цукру. Змішати і поставити остуджуватися.
  • В 50 мл теплого молока розчинити 5 г цукру з борошном і дріжджами, поставити в тепло.
  • Змішати заграв, розчин з остившім молоком. Додати масло, борошно. Далі потрібно замісити тісто. Вийшов гладкий кулю поставити в тепло на 60 хвилин.
  • Поставити мак для начинки рулету, в каструльці з водою на повільний вогонь на 30 хвилин. За цей час зерна набухнуть і вберуть в себе рідину. Зайву воду, потрібно вилити.
  • Зерна перетирають в ступці до отримання пудри.
  • Мак змішати з подрібненим мигдалем, цукром, вершковим маслом, цедрою і медом.
  • Розкачати тісто в два пласта і покрити начинкою. Поверхню рулету змастити білком.

Поставити рулети в нагріту духовку (180 С) на півгодини. Зверху нанести цукрову пудру.

Приємного апетиту!