Сациві з курки по-грузинськи – 7 рецептів приготування

Сациві з курки по-грузинськи – рідкісне за смакової насиченості і корисності страву під остропряным запашним горіховим соусом. Рецепт його придумали на Кавказі багато століть тому, але завдяки своєму незабутнього смаку сьогодні сациві прикрашає трапезу у багатьох країнах світу.

Сациві з курки по-грузинськи – класичний рецепт

Класичний рецепт передбачає використання грузинських прянощів і ґрунтовне приготування гострого ситного соусу із застосуванням жовтків.

Продукти:

  • курка – 1 – 1,2 кг;
  • ядра волоських горіхів – 2 – 2,5 склянки;
  • вершкове масло – 2 столові ложки;
  • 3 – 4 цибулини середнього розміру;
  • 2 – 3 жовтка курячого яйця;
  • 1 – 2 листків лавра, кінза свіжа пучок;
  • їдальня ложка борошна (краще кукурудзяного);
  • 6 – 8 зубчиків часнику;
  • 2 великі ложки 3% оцту (можна винного або виноградного);
  • аджика (без помідорів) – 1 – 2 чайні ложки (за смаком);
  • уцху-сунелі (або хмелі-сунелі) – 1 – 2 столові ложки або суміш з розтертих насіння коріандру, майорану, блакитного пажитника, чебрецю, кориці і сухого шафрану;
  • курячий бульйон – 4 склянки.

Приготування:

  • Підготовлену тушку курки відварити в підсоленій воді з лавровим листом і чорним перцем (2 – 4 горошку) до напівготовності. Розібрати її на шматки, видалити шкіру і смажити до готовності.
  • Дрібно нарізану цибулю пасерувати в глибокому сотейнику в суміші вершкового і рослинного масел. Додати борошно, посмажити ще 1 – 2 хвилини, не допускаючи потемніння. Потім розвести борошно 2 склянками теплого бульйону, додаючи його потроху і розмішуючи. Залишити отриману масу на маленькому вогні.
  • Горіхи з кінзою і спеціями пропустити через м’ясорубку до стану дрібнозернистої суміші.
  • Залити горіхову масу киплячим бульйоном з цибулею. В окропі вона змінює колір з коричнювато-жовтого на бежево-вершковий.
  • Додати в бульйон, оцет і варити ще 3 хвилини на тихому вогні. Якщо суміш виходить дуже густою – додавати бульйон.
  • Яєчні жовтки розтерти і збити з половиною склянки горіховою заправки, охолодженої до 45 – 50ºС.
  • Потім поступово ввести жовтки в горіхову суміш, безперервно заважаючи до загустіння маси. По густоті соус повинен нагадувати сметану середньої жирності.
  • Шматки птиці покласти в глибоку керамічну миску, залити гарячим соусом-сациві і поставити остигати.

Традиційно, страву подають холодним, потримавши 1 – 2 години в холодильнику. Втім, багато люблять тепле сациві, яке ні в чому не поступається стандартної подачі. Але в будь-якому випадку до нього обов’язково потрібен свіжий лаваш і зелень.

Загрузка...

Готуємо в мультиварці

Мультиварка набагато спростить і полегшить процес приготування сациві. Навіть стежити за киплячим бульйоном під час варіння м’яса не доведеться – господині потрібно тільки тушку порізати на шматки і викласти продукти в чашу приладу.

Спробуйте також:  Трюфельне масло: застосування в кулінарії. 6 рецептів страв з трюфелевым маслом

Основні інгредієнти:

  • курка – 1 – 1,2 кг;
  • волоські горіхи очищені – 1,5 – 2 склянки;
  • 4 середні цибулини;
  • кінза (свіжа) — 1 пучок;
  • 8 зубців часнику;
  • аджика (гостра) — 1 чайна ложка;
  • борошно – 3 столові ложки;
  • хмелі сунелі (краще – уцху-сунелі) — 1 – 2 столові ложки;
  • шафран (сухий) і коріандр – по 1 – 2 маленькі ложки;
  • вершкове і рослинне масло;
  • сіль, перець чорний мелений – за смаком.

Покроковий рецепт приготування:

  • Нарізати 2 цибулини кільцями і обсмажити до рум’яного кольору
  • Часник (3 зубці) дрібно подрібнити.
  • Дно мультиварки змастити рослинним маслом, накришити в неї вершкового масла (40 – 50 г) і викласти цибулю з часником.
  • Розділити тушку курки на порції, посолити, поперчити і викласти на дно мультиварки прямо на цибулю. Протягом 30 – 40 хвилин готувати в режимі «Випічка» або «Обсмажування» (в залежності від виду мультиварки).
  • За 10 хвилин до кінця приготування птиці, почати готувати заправку. Горіхи пропустити через м’ясорубку разом з кінзою, що залишилися цибулею, часником і спеціями. Додати в горіхову суміш 2 столові ложки борошна і перемішати. Поступово влити в горіхову масу теплу воду, розмішуючи, щоб не було грудочок. По густоті готова маса стає схожою на маложирную сметану.
  • Залити курку в мультиварці горіховою заправкою і готувати сациві 45 – 50 хвилин на режимі «Гасіння», щоб соус загус.

Перед подачею сациві прикрасити порізаної кінзою і зернами граната.

Варіант приготування з вершками

Дуже смачним виходить сациві, приготоване з вершками, в яких смажать птицю.

Потрібно:

  • куряча тушка – 1 – 1,3 кг;
  • вершки (25 – 30%) – 400 мл;
  • горіхи очищені – 1,5 — 2 склянки;
  • кінза свіжа;
  • часник – 6 зубців;
  • борошно – 1 – 2 столові ложки;
  • масло вершкове і рослинне;
  • хмелі-сунелі з м’ятою – столова ложка (або суміш спецій: шафран, порошок коріандру, кориця, пажитник блакитний, м’ята суха, чебрець, червоний і чорний перець), сіль;

Інструкція:

  • Курку відварити до напівготовності цілком або шматками в підсоленій воді з лавровим листом.
  • Відбити і натерти сіллю куряче м’ясо. Поперчити і обсмажити.
  • Часник і зелень разом з горіхами і прянощами пропустити 2 рази через м’ясорубку до отримання однорідної суміші.
  • Влити в горіхову кашку гарячі вершки, перемішати і за смаком додати солі і спецій.
  • Залити шматки птиці соусом і тушкувати 7 хвилин на тихому вогні.
Спробуйте також:  Філе індички в духовці - 7 рецептів

Зі сметаною і горіхами

Сациві з сметаною — це швидкий, смачний і оригінальний варіант класичного рецепту.

Продукти:

 

 

  • курка вагою близько кілограма;
  • сметана жирна — 200 мл;
  • горіхи очищені волоські – 1 склянка;
  • 5 зубців часнику, 2 цибулини;
  • кінза, спеції;
  • олія рослинна.

Рецепт:

  • Курку розрубати на шматки і зварити.
  • Посмажити дрібно порізаний лук до прозорості.
  • Часник, горіхи, кінзу і спеції подрібнити в блендері до однорідності.
  • Обсмажити шматки птиці, посоливши і додавши перцю і прянощів.
  • Залити мелені горіхи гарячим бульйоном до отримання «кашки». Для гостроти додати половину чайної ложки густої аджики (справжньою, без томатів).
  • Змішати горіховий соус зі сметаною і залити курку отриманої сметанно-горіховою заправкою. Розмішуючи, довести склад до кипіння на низькому вогні.

За традицією, страву їдять охолодженим, тоді соус стає ще більш густим і смачним.

 

Сациві з курки по-грузинськи з арахісом

Несподіваним за смаком вийде сациві, яке готують не з волоськими горіхами, а з арахісом (при відсутності алергії на нього). Такий варіант додасть страві особливу оригінальність.

Інгредієнти:

  • курка – 0,6 – 0,7 кг;
  • курячі жовтки – 2 шт.;
  • цибуля – 2 шт., часник – 3 – 4 зубчики;
  • борошно – 2 столові ложки;
  • арахіс очищений – 150 г;
  • кінза – за бажанням;
  • спеції.

Приготування

  • Зварити курку цілком або шматками.
  • Подрібнену цибулю змішати з борошном і підсмажити до прозорості.
  • Арахіс з часником, зеленню і спеціями порубати в блендері як можна дрібніше.
  • Змішати арахісову пасту з цибулевої сумішшю, влити гарячий бульйон (1 склянку) і тушкувати отриманий склад 3 – 4 хвилини.
  • Збити жовтки в 50 – 100 мл теплого бульйону і, заважаючи, потроху додавати їх в горіхову суміш. Довести склад до кипіння, але не давати закипати. Тушкувати соус до загусання.
  • Обсмажити шматки курки і залити їх арахісовим соусом-сациві.

Для подачі курку з горіхами можна або охолодити (за традиційним рецептом), або їсти в теплому вигляді.

 

Самий простий покроковий рецепт

Якщо хочеться гострої кавказької кухні, але часу мало або атакує втому, то цілком гідно можна приготувати «ледаче» сациві.

Вам знадобиться:

  • оброблена тушка курки (філе, філе, стегенця, стегна) – 1 кг;
  • очищені волоські горіхи – 150 – 200 г;
  • 2 головки цибулі;
  • 5 зубків часнику;
  • 2 столові ложки борошна;
  • зелень (переважно, кінза)
  • аджика і суміш спецій за смаком (що знайдеться будинку) – коріандр, перець, чебрець, куркума, сіль.
Спробуйте також:  Відбивні з курячого філе — 10 рецептів смачного приготування

Спрощений рецепт приготування:

  • Шматки вимитої птиці посипають прянощами, сіллю і обсмажують.
  • Додають до м’яса дрібно нарізану цибулю і залишають продукти тушкуватися на маленькому вогні, вливаючи потроху воду, щоб страва не підгоряло.
  • У блендері подрібнюють горіхи, часник і зелень. Отриману масу перемішують з борошном.
  • Потроху в орєхово-часникову суміш додають гарячу воду (закипілу) до отримання напіврідкого соусу. За смаком його солять і додають прянощі.
  • Проварюють горіхову заправку на повільному вогні до потрібної густоти.

Заливають соусом шматки курки і подають їх до столу з зеленню в холодному або теплому вигляді.

Як приготувати з курячої грудки

Не гаючи часу і сил, легко приготувати сациві з курки, використовуючи курячі грудки. Процес приготування нічим не відрізняється від будь-якого вибраного рецепту, але такий варіант легше для господині, так як обробляти тушку не доведеться.

Потрібно:

  • 6 курячих грудок;
  • очищений арахіс або волоські горіхи – 300 г;
  • 3 цибулини і половина середньої головки часнику;
  • зелень, прянощі, сіль;
  • 2 столові ложки борошна.

Як готувати:

  • Відварити грудки або просто обсмажити їх в олії до золотистої скоринки.
  • Окремо посмажити дрібно нарізаний цибулю до прозорості.
  • Горіхи, прянощі, часник і зелень подрібнити в м’ясорубці до стану однорідної суміші.
  • Якщо грудки відварювати, то для розведення горіхової маси використовувати гарячий бульйон так, щоб вийшов густий, але стікає з ложки соус. Спробувати його на смак посолити і, якщо потрібно.
  • Якщо ж м’ясо обсмажувалося, то для соусу можна використовувати окріп.
  • Для пікантної «кислинки» в сациві можна додати винний або виноградний оцет (3%) у кількості 1 – 2 столових ложок (або лимонний сік).

Залишається тільки густо залити грудки горіховою заправкою і поставити їх настоюватися у прохолодне місце.

Маленькі поради

  • Вибирайте для сациві тільки світлі, жирні ядра волоських горіхів з маслянистим блиском, а не сухі коричневі (такі будуть гірчити).
  • Навіть якщо ви не любите кінзу, намагайтеся використовувати в приготуванні сациві саме цю зелень. В такому соусі вона дивним чином перетворюється і надає смаку готового страви особливий неповторний відтінок.
  • Якщо соус надто забарвлюється соком кінзи, його освітлюють, просто додавши 25 – 30 мл соку лимона.
Загрузка...