Салат Берізка з чорносливом – 7 покрокових рецептів приготування

Прикрасити святковий стіл під час урочистості допоможе оригінальне частування – салат «Берізка» з чорносливом, що володіє дивовижним смаком і відрізняється незвичайним виглядом. Готується він з доступних, недорогих продуктів і оформляється у вигляді стовбура берези, тому страва обов’язково викличе інтерес і захоплення у запрошених гостей.

Салат «Берізка» з чорносливом і свіжими огірками

Це класичний варіант приготування салату «Берізки», інгредієнти для якого знайдуться на кухні в будь-якої господарки. Така закуска стане справжніми ласощами під час домашнього обіду в колі рідних і друзів.

Необхідні продукти:

  • відварне м’ясо (яловичина) – 320 грам;
  • чотири яйця;
  • чорнослив – 130 грам;
  • майонез – 150 грам;
  • цибулина;
  • три свіжих огірка;
  • зелень – 85 грам.

Готуємо:

  • Яловичину покласти в киплячу, підсолену воду, зварити, потім охолодити.
  • Чорнослив помити і закинути в окріп на двадцять хвилин. Після чого дістати, просушити і нарізати довгими брусочками.
  • Яйця відварити круто, очистити і порізати дрібними кубиками.
  • Цибулину нашаткувати півкільцями.
  • Огірочки порізати квадратиками.
  • Продукти з’єднати в зручній ємності, додати майонезний соус, перемішати.
  • Викласти частування на плоске блюдо, утрамбувати його у вигляді прямокутника і покрити майонезом.
  • Розкласти на поверхні салату шматочки чорносливу так, щоб вони імітували кору берези. Після чого прикрасити гілочками зелені, орієнтуючись на свою фантазію.

Готову закуску поставити на дві години в холодильник – тоді вона стане ще смачніше

З курячим філе

Щоб зробити салат з цим рецептом, потрібно відварене куряче м’ясо, яке чудово поєднується з чорносливом. Апетитне частування з ніжним і приємним смаком підніме настрій і зарядить позитивними емоціями на цілий день.

Необхідні продукти:

  • куряче філе – 0,43 кг;
  • солоні огірки – 2 шт.;
  • велика цибулина;
  • чотири печериці;
  • три яйця;
  • чорнослив – 160 грам;
  • майонез оливковий – 170 грам;
  • гілочки петрушки, салатні листя — для прикраси.

Готуємо:

  • М’ясо курки відварити, відокремити його від кісток, прибрати шкіру і нарізати маленькими брусочками.
  • Зварити яйця, почистити і подрібнити кубиками.
  • Огірки нашаткувати соломкою.
  • Чорнослив залити окропом і залишити на півгодини. Потім вийняти і нарізати довгими шматочками.
  • Печериці промити, нашаткувати пластинами і обсмажити на соняшниковій олії до повного випаровування рідини.
  • Очистити цибулю, нарізати його півкільцями і відправити до грибів. Тушкувати продукти разом близько п’яти хвилин.
  • На прямокутному блюді розкласти шар курячого м’яса, зверху нього помістити чорнослив, потім огірочки, смажені гриби і яйця. Кожен шар під час укладання промащувати майонезом.
  • Зеленню слід декорувати частування, щоб воно візуально нагадувало деревце з зеленими листочками.
Дивіться також:  Салат Айсберг – 7 рецептів приготування з салатом

Залишилося відправити салат «Берізку» з куркою і чорносливом на 2-3 години в прохолодне місце, щоб він просочився. Подавати рекомендується до гарячих страв з м’яса або овочів.

Готуємо з волоськими горіхами

Салат, приготований з волоськими горіхами, виходить дуже смачним і ситним. Чудова закуска чудово підійде для звичайного сімейного свята і буде доречна на банкетному заході в ресторані.

Необхідні продукти:

  • гриби (боровики) – 220 грам;
  • копчена куряча грудка – 430 грам;
  • п’ять варених яєць;
  • очищені горіхи – 200 грам;
  • цибуля – 80 грам;
  • чорнослив – 13 шт.;
  • мариновані огірки – 3 шт.;
  • майонезний соус – скільки знадобиться.

Готуємо:

  • Курку порізати маленькими шматочками і розділити на дві половини. Одну з них розмістити на широкому блюді, надавши м’яса прямокутну форму. Потім промазати майонезом.
  • Сухофрукти пропарити в гарячій воді, після чого нарізати смужками, відкласти трохи для подальшого прикраси, а решта покласти на курку. Чорнослив теж змастити шаром соусу.
  • Горішки трохи потовкти ступкою і насипати на сухофрукти.
  • Огірки нашаткувати квадратиками, розкласти зверху горіхів і промазати майонезом.
  • Наступний шар – знову курка, а потім соус.
  • Цибулю і білі гриби порізати маленькими кубиками, потім посмажити на вершковому жирі, остудити, покласти на куряче м’ясо і покрити майонезом.
  • Яйця подрібнити на тертці і викласти на гриби.
  • Залити салат майонезним соусом, розкласти на ньому ставшийся чорнослив у вигляді деревної кори, а за допомогою петрушки або кропу зробити невеликі листочки.

Щоб салат «Берізка» виглядав більш ефектно і урочисто, для прикраси слід використовувати маленькі грибочки, шматочки яєць і помідорів. З допомогою цих продуктів можна придумати цікаву композицію, яка зробить блюдо вишуканим і унікальним.

Листковий салат «Берізка» з чорносливом, куркою і грибами

Смачний і поживний листковий салат стане повноцінним вечерею для всієї родини і швидко відновить сили після трудового дня. А виглядати цікаво і святково йому допоможе красиве оформлення.

Необхідний склад компонентів:

  • філе курячої грудки – 0,37 кг;
  • цибуля – 130 грам;
  • гриби (вешенки) – 220 грам;
  • чорнослив – 12 шт.;
  • свіжі огірки – 3 шт.;
  • три варених яйця;
  • невеликий пакет майонезу.

Готуємо:

  • М’ясо закинути в киплячу воду і відварити до готовності.
  • Цибулину почистити від шкірки і нарізати кільцями. Потім злегка обсмажити в сотейнику на пісному маслі.
  • Гливи вимити, нашаткувати брусками і відправити до цибулі. Тушкувати разом до світло-коричневого кольору.
  • Запарити чорнослив в окропі, після чого порізати довгими шматочками. Кілька штук відкласти для прикраси.
  • Філе нарізати середніми смужками.
  • Яєчні білки відокремити від жовтків і натерти окремо один від одного.
  • Огірки помити і нашаткувати кубиками.
  • Тепер на великий, квадратній тарілці розкласти підготовлені продукти шарами, просочуючи майонезним соусом.
  • Спочатку укласти чорнослив, потім гриби з цибулею, після них курку і білки яєць. Останнім шаром повинні бути нарізані огірки.
  • Надати салату акуратну, видовжену форму, покрити його поверхню майонезним соусом і засипати подрібненими жовтками.
  • Щоб прикрасити частування, можна намалювати майонезом березове дерево, з чорносливу зробити маленькі смужки на стовбурі, а з допомогою петрушки створити гілочки. Внизу берізок покласти кілька грибочків і увіткнути навколо них траву з кропу.
Дивіться також:  Каперси – що це таке і як вони виглядають? Користь каперсів, страви в кулінарії

Чудова закуска готова. Багатошаровому салату «Берізка» з чорносливом дати кілька годин постояти на холоді, а потім подати до столу.

З додаванням сиру

Таке частування має своєрідний і трохи пікантний смак за рахунок додаткових інгредієнтів. Приготувати салат «Берізку» по цьому рецепту зможе навіть малодосвідчений кухар, а отриманий результат оцінять навіть вибагливі гурмани.

Необхідні продукти:

  • філе курки (відварене) – 200 грам;
  • сухофрукти – 100 грам;
  • морквина;
  • два яйця;
  • часник – 2 зубчики;
  • сир – 120 грам;
  • майонез – 140 грам;
  • консервовані гриби – 0,3 кг;
  • базилік, кінза – 8-10 гілочок.

Готуємо:

  • М’ясо птиці порізати невеликими скибочками.
  • Чорнослив кілька раз обдати окропом, потім нарізати соломкою.
  • Яйця помістити у воду, варити 8 хвилин, після чого остудити і подрібнити.
  • Часник порізати на маленькі квадратики.
  • Морква зварити, очистити від шкірки і нашаткувати прямокутними брусочками.
  • Відкрити банку з грибами, якщо вони занадто великі — порізати на частини, дрібні можна використовувати цілком.
  • Сир натерти на тертці з великими отворами.
  • Тепер викласти салат шарами, не забуваючи змащувати їх майонезом, змішаним з часником.
  • Спочатку необхідно покласти шар курячого м’яса, потім сухофрукти, потім гриби, моркву і яйця.
  • Надати салату овальну форму, після чого засипати шаром сиру.
  • З допомогою гілочок зелені і продуктів, що залишилися, прикрасити закуску за своїм бажанням.

Смачний салат з чорносливом і сиром охолодити і через три години подати до столу. Вживати ласощі можна як окрему страву або запропонувати до нього котлети, запечені в духовці.

Рецепт з крабовими паличками

Цікавий рецепт «Берізки», де в якості м’ясної компонента використовуються крабові палички. Своєрідний і вишуканий смак салату дуже сподобається любителям морепродуктів.

Необхідні продукти:

  • крабові палички – 310 грам;
  • сир (російський) – 270 грам;
  • мариновані гриби – 240 грам;
  • цибуля – 2 шт.;
  • чорнослив – 7 шт.;
  • майонез – 95 грам;
  • листя салату і зелень – для декору.
Дивіться також:  Салат з пекінською капустою і шинкою – 8 рецептів

Готуємо:

  • Лук нашаткувати півкільцями і підсмажити на соняшниковій олії до золотисто-коричневого відтінку.
  • Гриби перекласти в друшляк і промити теплою водою.
  • Порізати на кубики крабові палички.
  • Сир подрібнити на тертці з великими отворами.
  • Салатні листя сполоснути водою, обсушити і викласти на велике блюдо.
  • Закуска буде двошаровою, тому всі компоненти необхідно розділити на дві рівні частини, а потім приступити до укладання.
  • На листя салату спочатку помістити нарізані морепродукти і покрити їх сіткою з майонезу. Потім покласти гриби, зверху смажену цибулю, майонезний соус і сир. Після цього викласти шари з іншої частини продуктів в такому ж порядку.
  • Прикрасити салат сухофруктами і зеленню.

Частування з крабовими паличками рекомендується подавати в охолодженому вигляді. З ним чудово поєднуються гарячі соуси, картопляне пюре і гострі закуски.

Салат «Біла берізка» з чорносливом

Свіжий і ніжний салатик, який особливо сподобається дітям і жінкам, що стежать за своєю фігурою. Таке блюдо можна за півгодини приготувати на кухні, а необхідні для нього інгредієнти завжди знайдуться в продуктовому магазині.

Необхідні продукти:

  • варена курка – 0,28 кг;
  • цибуля – 160 грам;
  • три яблука;
  • чотири відварних яйця;
  • сир – 220 грам;
  • чорнослив – 80 грам;
  • майонез і зелень – на свій розсуд.

Технологія:

  • З яблук очистити шкірку, видалити серцевину, потім натерти і віджати сік.
  • Цибулю порізати кільцями і замаринувати в оцті, змішаний в рівних пропорціях з водою.
  • Обшпарити гарячою водою сухофрукти і нарізати соломкою.
  • Білки і жовтки яєць подрібнити в окремому посуді.
  • Сир порізати дрібними квадратиками.
  • У салатницю покласти шар цибулі, зверху нього куряче м’ясо, потім покрити майонезом.
  • Далі йдуть жовтки, чорнослив і подрібнені яблука.
  • Посипати закуску сиром, потім білками яєць, надати їй форму поліна і просочити майонезним соусом.
  • З допомогою чорносливу і зелені декорувати страву за своїм бажанням.

Готовий салат «Берізка» остудити в холодильнику. Щоб зробити закуску більш легкої, майонез можна замінити натуральним йогуртом або нежирної сметаною. Приємного апетиту!