Салат Цезар класичний рецепт і 8 варіацій приготування в домашніх умовах

До найбільш популярних страв можна віднести створений у минулому столітті знаменитий салат «Цезар». Класичний рецепт приготування з часом змінювався. Сьогодні відомо більше сотні нових рецептів цього салату, які нічим не гірше оригіналу.

Класичний рецепт з куркою

Будь-яка господиня може без особливої праці вдома самостійно повторити класичний рецепт салату «Цезар».

Тим більше що для цього їй знадобляться звичайні продукти:

  • 20 листочків салату «Латук»;
  • 200 грамів сирого філе курки;
  • 2 зубки часнику;
  • 250 грам батона;
  • 5 томатів черрі;
  • перець;
  • дрібна кухонна сіль;
  • 65-70 грамів оливкової олії;
  • 55 грамів сиру «Пармезан»;
  • трохи майонезу.

На приготування цього салату піде менше півгодини.

Необхідно:

  • Зварити в трохи підсоленій воді філе, а потім порізати його рівними кубиками.
  • Зрізати акуратно з батона скоринку. Вона не знадобиться. А ось м’якуш треба нарізати кубиками.
  • Покришити очищений часник.
  • Розігріти на сковорідці масло.
  • Покласти в нього часник, а слідом додати хлібні кубики і злегка обсмажити їх до золотистого кольору.
  • Розрізати помідори на половинки.
  • Сир подрібнити на тертці з середніми отворами.
  • Салат промити і довільно порвати руками.
  • Всі підготовлені продукти (крім томатів) скласти в миску.
  • Додати до них трохи солі, трохи перцю і акуратно перемішати.
  • Готову страву прикрасити шматочками помідорів.

Майонез для цього салату подається окремо. Це робиться тому, що деякі його зовсім не додають, щоб не зіпсувати оригінальний смак самого блюда.

З креветками

Любителі морепродуктів можуть зробити салат «Цезар» з креветками.

Для цього варіанту знадобиться:

  • 1 баночка оливок;
  • 0,3 кілограма креветок (вже зварених);
  • салату «Романо» (1 пучок);
  • 0,2 кілограма помідорів черрі;
  • 1 столова ложка гірчиці «діжонськой»;
  • 1 зубчик часнику;
  • 60 грам сиру «Пармезан»;
  • половинка батона;
  • олія оливкова;
  • пакет йогурту.

Як правильно робити цей оригінальний «Цезар»:

  • У тарілку налити трохи олії.
  • Покласти в нього рубаний часник і відставити убік на кілька годин.
  • Частина ароматного масла перелити в інший посуд. Помістити в нього відварені креветки і залишити його на 30 хвилин.
  • М’якоть батона акуратно нарізати кубиками і трохи прожарити в залишках часникового масла. Далі грінки треба трохи підсушити. Для цього їх слід потримати кілька хвилин у духовці при 185 градусах.
  • Сир подрібнити на тертці. Частина його (половину) змішати з йогуртом і столовою гірчицею.
  • Блюдо вистелити листовим салатом. Полити їх приготованим соусом.
  • Зверху покласти просочені в олії креветки, оливки і посипати все залишками сиру.
  • Прикрасити все часточками томатів та остиглими грінками.
Дивіться також:  Салат з буряка з часником – 8 рецептів приготування

Родзинкою цього салату будуть морепродукти і оригінальний часниковий соус.

Як приготувати з сьомгою

Не зовсім звичайним, але досить смачним виходить «Цезар» з сьомгою.

Це – одна з найбільш вдалих модифікацій класичного варіанту.

Для нього необхідно:

  • 6 помідорів черрі;
  • 0,4 кілограма слабосоленої сьомги;
  • сіль;
  • 2 яйця;
  • 50-60 грам оливкової олії;
  • 3 скибочки батона;
  • половинка лимона;
  • 1 зубчик часнику;
  • 55 грам «Пармезану»;
  • 1 середній пучок салату (листового);
  • 2 столові ложки вустерширського соусу.

Спосіб приготування оригінального рибного салату:

  • Скибочки батона порізати середніми кубиками і злегка підсушити їх в духовці.
  • Сир, не поспішаючи, потерти на тертці з великими або середніми отворами.
  • Промиті листя салату, обсушити, а потім просто порвати руками.
  • Філе риби подрібнити кубиками. Якщо сьомга жирна, то робити це треба дуже акуратно.
  • Яйця зварити вкруту. Очистити і перекласти їх у чашу блендера. Додати туди ж масло, часник (видавлений через прес), сік лимона, вустерширський соус і збити їх.
  • Приготовленої ароматною масою полити листя салату. Потрібно буквально кілька хвилин, щоб вони могли добре просочитися.
  • На блюдо спочатку треба викласти салатні листя.
  • Зверху покласти шматочки риби, розподіливши їх по периметру.
  • У проміжках насипати сухарики.
  • По краях покласти шматочки томатів.
  • Присипати тертим сиром.

Справжні знавці цієї страви по достоїнству оцінять цей незвичайний, але дуже цікавий рецепт.

Салат «Цезар» з копченою куркою

Салат «Цезар» з куркою стане ще смачніше, якщо для його приготування взяти заздалегідь підкопчене м’ясо. Воно додасть готовому блюду аромат диму і зробить його більш пікантним.

Для роботи знадобиться:

  • 2 підкопчені курячих стегенця;
  • 50-55 грам сиру «Пармезан»;
  • 1 середній помідор;
  • 200 грам листового салату «Айсберг»;
  • 4 скибочки свіжого багета.

Для соусу:

  • сік половинки лимона;
  • сіль;
  • 1 варене яйце;
  • 1 чайна ложка гірчиці;
  • 15-20 грам оливкової олії;
  • 1 зубчик часнику;
  • перець.

Процес включає в себе 4 основних етапи:

  • М’якоть багета порізати дрібними кубиками і злегка обсмажити на сковорідці з додаванням невеликої кількості олії. При бажанні можна також використовувати вже готові сухарики в пачках.
  • Соус взагалі робиться дуже просто. Яйце треба очистити і разом з іншими компонентами збити в блендері.
  • Сир потерти на дрібній тертці. Салат порвати руками. Томат порізати часточками, а копчене м’ясо соломкою.
  • Всі ці інгредієнти скласти в глибоку тарілку, залити їх соусом і акуратно перемішати.
Дивіться також:  Салат зі свинячого серця – 8 рецептів приготування смачної страви

Такий оригінальний пікантний салат стане справжньою прикрасою для святкового застілля. Гості від нього неодмінно будуть в повному захваті.

З заправкою на основі майонезу з анчоусами

Особливої уваги заслуговує соус для салату «Цезар». На відміну від класичного варіанта, який розробив американець Цезар Кардіні, його брат Алекс запропонував додати в заливку анчоуси. З ними страва набуває абсолютно новий смак. До речі, яйце в цьому випадку не використовуються. Хоча вони присутні в соусі, так як він готується на основі майонезу. Зробити таку заливку зовсім не складно.

Знадобиться тільки:

  • 150 грам будь-якого майонезу;
  • сік ½ лимона;
  • 1 зубчик часнику;
  • 1 столова ложка анчоусів;
  • 50 грам «Пармезану».

Щоб зробити такий соус, треба:

  • Потерти на дрібній тертці сир.
  • З’єднати його з лимонним соком і майонезом.
  • Дрібно покришити анчоуси і часточку часнику.
  • Додати їх в сирно-майонезну суміш і ретельно збити.

Приготовлена маса повинна бути максимально однорідної досить густою.

Готуємо з помідорами і сиром

В залежності від конкретного варіанту складу салату «Цезар» може змінюватися. Але практично в кожному рецепті обов’язково присутній сир і томати.

Наприклад, непоганий салатик можна приготувати, використовуючи наступні компоненти:

  • 3 середніх помідора;
  • пучок листового салату;
  • 3 яйця;
  • 4 столові ложки тертого сиру (твердих сортів);
  • заправка.

Технологія приготування страви гранично проста:

  • Яйця відварити круто, а потім остудити, очистити і порізати скибочками.
  • Сир подрібнити на тертці.
  • Томати порізати часточками.
  • В якості заправки можна використовувати готовий соус «Цезар». Сьогодні його можна знайти в будь-якому продовольчому магазині.
  • Салатні листя порвати руками. Збризнути їх лимонним соком і полити соусом.
  • Зверху покласти порізані варені яйця з томатами.
  • Посипати все сиром. При бажанні страву можна трохи перемішати.
Дивіться також:  Капуста по-гурійськи – 7 рецептів приготування

Цей варіант ідеально підходить для тих, хто намагається не вживати в їжу м’ясо.

«Цезар» з беконом

Британські гурмани до складу салату «Цезар» замість м’яса курки використовують бекон.

З ним страва набуває зовсім інший смак і аромат.

У цьому випадку необхідно брати для роботи:

  • 6 шматочків бекону;
  • кілька листочків зеленого салату;
  • 4 яйця;
  • 65-70 грамів оливкової олії;
  • 1 шматочок білого хліба;
  • 5 столових ложок тертого «Пармезану»;
  • 40 грамів лимонного соку;
  • 150 грам майонезу;
  • трішки вустерширського соусу.

Робиться все дуже просто:

  • Для початку треба відварити яйця, очистити і порізати на четвертинки.
  • Бекон акуратно запекти на грилі, а потім порізати невеликими шматочками.
  • М’якушка хліба подрібнити кубиками і злегка підсушити в духовій шафі.
  • Для заливки майонез з маслом, соусом і соком лимона збити за допомогою блендера.
  • Листя салату довільно порвати і укласти на дно тарілки.
  • Посипати їх тертим сиром.
  • Зверху покласти четвертинки відварених яєць, сухарики, бекон і злегка перемішати.
  • Полити все свіжої заправкою і присипати залишками сиру.

З-за високої калорійності вживати такий салат потрібно в обмежених кількостях.

З ананасами

Якщо в класичний салат «Цезар» з куркою додати консервовані ананаси, страва набуває нові оригінальні відтінки.

Для цього варіанту можна взяти:

  • 0,4 кілограма філе курки;
  • 3 яйця;
  • 1 батон;
  • листя салату;
  • 100 грам «Пармезану»;
  • ½ Банки консервованих ананасів.

Для заправки:

  • 3 зубки часнику;
  • 200 грам будь-якого майонезу;
  • 35 грам оливкової олії;
  • 40 грам сиропу;
  • сіль;
  • 60 грамів лимонного соку;
  • 1 столова ложка готової гірчиці.

Робити салат треба в такому порядку:

  • Філе спочатку треба відварити, а потім порізати кубиками і трохи обсмажити на сковороді з додаванням масла.
  • Яйця відварити, очистити і подрібнити.
  • Сир дрібненько потерти.
  • Салат порвати руками.
  • Ананаси порізати кубками.
  • Для заправки треба дрібно порубати часник, потім додати інші компоненти і все це гарненько збити.
  • Підготовлені продукти складати в глибоку тарілку шарами: курка – яйця – ананаси – салат – частина сиру.
  • Зверху вилити заправку і перемішати.
  • Перекласти готовий салат на блюдо, посипати його залишками сиру і сухариками.

Виходить дуже смачно. Так, і на столі така страва виглядає просто шикарно.