Салат Мімоза – 7 класичних рецептів

Салат Мімоза відомий практично в кожному будинку. Він стоїть нарівні з Олів’є і Шуба з оселедцем. Як мінімум, наші бабусі і мами готують його по великих святах. Свою назву він отримав за схожість з ніжною весняною квіткою мімозою — жовті суцвіття імітують жовтки, а сніг, на якому «розкидані» квіти — яєчні білки.
Сьогодні її часто готують просто так, для щоденного меню. Класичний рецепт салату Мімози відомий багатьом хазяєчкам, але деякі рецепти змінять уявлення про звичному блюді.

Класичний салат Мімоза з сайрою

Легкий салат Мімоза з сайрою прийнято готувати за наступним рецептом:

  • сайра з маслом — 1 банка;
  • картопля — 4 одиниці;
  • яйця — 5 одиниць;
  • моркви — 2 одиниці;
  • цибулина середня;
  • майонезний соус — 300 гр;
  • зелень для оформлення.

Яйця, картоплю і моркву заздалегідь відварюємо.

Рибну консерву перекладаємо в чашу і розминаємо виделкою.

Цибулю нарізаємо дрібно.

Яйця поділяємо на білки і жовтки. Білки подрібнюємо за допомогою дрібної терки. Також чинимо з картоплею та морквою.

На блюдо для салату викладаємо шари продуктів. Можна двічі повторити шари, для цього потрібно розділити наявні заготовки приблизно на дві половини. Першим йде шар картоплі, його потрібно викладати, добре ущільнюючи виделкою. Далі викладаємо сайру і цибулю. Змащуємо майонезом. Наступними йдуть білки і моркву, шар майонезу. Останніми затираємо жовтки і прикрашаємо зеленню.

На замітку. Якщо при викладанні шарів використовувати кулінарне кільце, будуть видні всі шари салату — вони виглядають дуже яскраво, особливо завдяки моркви.

Покроковий рецепт з консервованої горбушею

В якості риби можна використовувати горбушу. У даному рецепті не використовуються овочі — варіант страви трохи спрощений. Його можна подавати виключно як доповнення до других страв.

Дивіться також:  Салат з курки і печериць – 9 рецептів

  • банку консервованої горбуші;
  • 3 варені яйця;
  • 100 гр твердого сиру;
  • 200 гр майонезу;
  • пучок зелені.

Покроковий процес приготування салату:

  • Яйця розділити на білки і жовтки. Білки дрібно рубаємо.
  • Консерву викладаємо на блюдо і мнемо виделкою, попутно видаляючи занадто тверді кісточки.
  • Сир натираємо на крупній тертці.
  • На сервірувальне блюдо викладаємо шар білків, горбуші, сиру. Всі шари по черзі промазуємо майонезом. Зверху затираємо жовтком і присипаємо рубаною зеленню.
  • З додаванням сиру

    Наступний рецепт виходить більш ситним, ніж попередній. Його можна використовувати в якості сніданку або перекусу.

    • 5 варених яєць;
    • банку консервованої сардини;
    • велика варена картоплина;
    • середня варена морквина;
    • 150 гр твердого сиру;
    • маленька цибулина;
    • за ч. л. цукру і солі;
    • стіл. лож. оцту;
    • 2 стіл. л. води;
    • 200-250 гр майонезу.

    В першу чергу дрібно ріжемо цибулю і маринуємо його. Для цього розчиняємо у воді цукор і сіль, потім вливаємо оцет. Різаний лук висипаємо в маринад і залишаємо на деякий час, приблизно на чверть години.

    Поки цибулька маринується, готуємо інші інгредієнти. Рибу розминаємо виделкою разом з соком, варені овочі чистимо, яйця ділимо на білки і жовтки.

    Викладаємо на блюдо для салату в наступній послідовності:

  • Терта картопля, змащується майонезом.
  • Морква терта, майонез.
  • Риба, віджатий цибулю, знову покривається майонезом.
  • Сир тертий, майонез
  • Терті білки, майонез.
  • Терті жовтки.
  • Готовий салат залишити просочитися. Як правило, подають охолодженим.

    На замітку. Кількість цибулі рекомендується регулювати по своєму смаку. Якщо його не любите, досить додати в шар консервованої риби невелика кількість або злегка замаринувати овоч. Якщо подобається, як він доповнює салат — покладіть середню голівку, але не перестарайтеся — він не повинен перебивати смак інших складових.

    Дивіться також:  Салат з печінки тріски – класичний рецепт

    Салат Мімоза з яблуками

    Якщо приготувати Мімозу з яблуками, то смак вийде трохи пікантним. Кисло-солодкий присмак надає дуже незвичайну нотку класичного салату. Приготоване блюдо в зимовий сезон додасть застілля деяку свіжість.



    • тунець — 1 банка;
    • яблуко кисло-солодке;
    • картопля — 2;
    • морква середня — 2;
    • цибулю середній — 1;
    • яйця варені — 4 одиниці;
    • сіль — пара пучок;
    • майонез.

    Овочі, окремо яйця відварюємо заздалегідь. Готовність овочів перевіряємо виделкою або ножем — якщо легко входить до кінця, можна охолоджувати. Після потрібно все трохи остудити і очистити.

    Цибулю дрібно рубаємо і заливаємо половиною склянки окропу на 10 хвилин.

    Розминаємо тунець в піалі виделкою.

    Яйця ділимо на білки і жовтки. Перше крупно трьом, друге — розтираємо. Можна вручну або виделкою.

    Картоплю і моркву тремо на крупну тертку.

    Яблука миємо, чистимо від серцевини і крупно трьом.

    Викладаємо салат: яблуко, тунець, картоплю, трохи солі, цибулю, моркву, яєчний білок. Всі шари промазуємо майонезом. Зверху прикрашаємо жовтком.

    На замітку. Спосіб прикраси — з маленьких гілочок кропу сформувати на поверхні салату стебла, а яєчними жовтками викласти суцвіття мімози.

    З крабовими паличками

    На сьогоднішній день можна приготувати салат з крабовими паличками, який знаходить прихильників, хоча сильно відрізняється від класики. Як правило, класика обов’язково містить рибу в олії або у власному соку.

    • яйця варені — 4;
    • крабові палички — 200 гр;
    • картопля і морква — по 1 одиниці;
    • майонез — 200 мл

    Картоплю і моркву подрібнюємо дрібної теркою. Яєчні жовтки відділяємо від білків, всі трьом окремо на дрібну тертку. Крабові палички подрібнюємо гострим ножем.

    Формуємо салат:

  • Половина картоплі, майонез.
  • Білок, знову майонез.
  • Крабові палички, майонез.
  • Шар залишків картоплі, майонез.
  • Морквина.
  • Жовтки — намагаємося покрити не тільки вгору, але і всі сторони салату.
  • Дивіться також:  Салат Парус – 9 рецептів приготування

    Рецепт приготування з рисом

    Мімоза з рисом не менш ситна і смачна, ніж класичний салат. Але все ж «звучить» він по-іншому. Пропонуємо спробувати такий варіант.

    • варені яйця — 5;
    • тунець консервований — 1 банка;
    • маленькі цибулинки — 2;
    • морква — 1 середня;
    • сіль;
    • варений рис — 50 гр;
    • майонез;
    • мелений перець.

    Дрібно рубаємо цибулю у формі кубика, злегка пасеруємо. Морквину тремо крупно.

    Білки яєць перетираємо крупно, а жовтки — дрібнесенько. Рибні шматочки подрібнюємо за допомогою виделки.

    Рис кладемо на сервірувальну тарілку, розрівнюємо, покриваємо майонезом. Викладається риба, майонезний соус, цибульні кубики, трохи перцю, білок, майонез. Рівномірно розкладаємо морквину, покриваємо майонезом. Останніми посипаємо жовтки. Перш ніж подавати до вживання, настояти в холодильній камері протягом пари годин.

    На замітку. Рибна консерва може бути будь — тунець, сардина, горбуша, сардинела, сайра.

    З маслом і сиром

    Трохи незвичайний варіант салату — з додаванням вершкового масла. Цей продукт зробить салат неймовірно ніжним.

    • 5 яєць;
    • баночка сардини;
    • 2 маленькі цибулинки;
    • 200 гр майонезу з соком лимона;
    • 100 гр замороженого масла злив.;
    • 100 гр твердого сиру.

    Викладаємо шарами:

  • Терті яєчні білки.
  • Тертий сир.
  • Розім’ята риба разом з соком — сік допоможе салату добре просочитися. Викладаємо тільки половину.
  • Майонезний шар, невеликий акуратний шар.
  • Стружку масла — заморожене буде дуже добре тертися.
  • Цибулю дрібно рубаний, друга половина консерви.
  • Майонез.
  • Терті яєчні жовтки.
  • Вище представлені кілька абсолютно різних, але кращих в своїй лінійці варіацій салату Мімози. Урізноманітніть звичне блюдо новим виконанням!