Салат ніжний – 10 рецептів приготування

Скільки приємних емоцій виникає при одному згадуванні про цих вишуканих, майстерно оформлених, закусочних наїдках. При всьому розмаїтті численних рецептів з аналогічною назвою, можна не тільки приготувати ніжний салат, але і зробити його надзвичайно легким і «повітряним», буквально тане в роті.

Класичний салат «Ніжний» з куркою

Присутність у назві страви слова «класичний» означає той факт, що рецепт страви, що дійшов до нас з минулих століть, став певним еталоном, з яким можна слідувати, допускаючи незначні зміни і корективи.

Для приготування заздалегідь підготуйте:

• грудки курячі — 600 г;
• часник — 3 зубки;
• солодка морква — 2 шт.;
• яйця — 7 шт.;
• сир — ¼ кг;
• сіль, мікс перців і майонез — за смаком.

Алгоритм дій:

1. Добре промиваємо біле м’ясо птиці, відварюємо до м’якого, але пружного стану. Нарізаємо охолоджені грудки на невеликі шматочки або просто розбираємо руками на волокна.
2. Звільняємо часник від лушпиння, пропускаємо через прес і з’єднуємо з підібраним по смакам кількістю майонезу. При бажанні, приправляємо соус перцем і сіллю. Отримана суміш стане просоченням для ніжного салату.
3. Відварюємо круто яйця (курячі або перепелині). Охолоджуємо їх у посуді з водою, знімаємо шкаралупу. Залишаємо три жовтка в цілому вигляді, решта дрібно натираємо.
4. Картоплю і моркву відварюємо до м’якого стану. Бульби готуємо в «мундирі». Маємо на увазі, що в шкірці торішніх коренеплодів відбувається накопичення соланіну, тому з лютого неочищений продукт становить небезпеку для здоров’я.

Подрібнюємо готові овочі на тертці. Такий спосіб нарізки збільшує між продуктами вільний простір. Це перша таємниця у створенні «легкості» страви!

5. У давнину В таку закуску додавали млинці з яєць. Для цього їх ретельно збиваємо, підсмажуємо, нарізаємо маленької соломкою і покласти в салат. Дуже ніжно і смачно!
6. Тепер поділяємо підготовлені інгредієнти на дві частини. Ставимо формувальне кільце на середину тарілки, на дно викладаємо шматочки курячого філе, обробляємо його заправкою з майонезу і часнику.
7. Поміщаємо ½ яєчного складу, промазуємо його тієї ж просоченням, потім маємо шар моркви. Присмачую продукти майонезом, посипаємо сирної стружкою, акуратно «малюємо» сіточку з часникового складу.
8. Продовжуємо оформлення закуски в тій же послідовності. Завершуємо кулінарну компонування відкладеними для цієї мети тертими жовтками. Обережно витягуємо кільце і відправляємо закуску на кілька годин в холодильник для формування остаточного смаку їжі.
Класичний рецепт приготування — це своєрідна матриця, якийсь шаблон, завдяки якому створюємо свої власні кулінарні шедеври.

З додаванням чорносливу

Прекрасний спосіб отримати легкий і дуже ніжний салат на сніданок або вечерю.

Необхідні компоненти:

• мандарини — 3 шт.;
• капуста (бажано, білокачанна);
• щіпка цукру і солі;
• майонез;
• чорнослив 120 г;
• морква;
• горіхи подрібнені — 100 г;
• оцет столовий — 0,5 ч. л.;
• зелень.

Приготування страви:

1. Знімаємо з качана верхні листки, шаткуємо короткими і дуже тонкими смужками. Дрібно натираємо моркву.
2. З’єднуємо продукти, збризкуємо оцтом, приправляємо сіллю, потім злегка перетираємо руками. Відправляємо овочеву нарізку на годину в холодильник.
3. Промиваємо чорнослив і нарізаємо разом з очищеними часточками мандаринів. Перед подачею на стіл дістаємо капустяний склад, перемішуємо з фруктовою сумішшю і подрібненими горіхами, приправляємо бажаним кількістю майонезу.
Смачний і дуже ніжний закусочний салат з чорносливом готовий.

Дивіться також:  Салат з пекінською капустою і кукурудзою – 10 простих і смачних рецептів

Рецепт з грибами і куркою

Варто додати в блюдо кілька нових компонентів, щоб ніжний салат придбав незвичайний аромат і пікантний смак.

Список продуктів:

• цибулина;
• яйця — 4 шт.;
• масло оливок;
• куряче філе — 300 г;
• сир (вибираємо тверді сорти) — 200 г;
• печериці — 350 г;
• якісний майонез.

Порядок приготування:

1. Добре обробляємо продукт, виключаючи будь-яку присутність плівок, жилок або шкіри курки. Відварене філе поділяємо на дрібні шматочки.
2. Звільняємо цибуля від лушпиння, рубаємо на півкільця, викладаємо в сковороду з олією і обсмажуємо до прозорості. Додаємо очищені і нарізані слайсами гриби, продовжуємо приготування, поки печериці не придбають золотистий відтінок.
3. Відварені круто і очищені від шкаралупи яйця поділяємо на білки і жовтки. Натираємо компоненти в окремий посуд.
4. Укладаємо продукти в салатник, дотримуючись наступний порядок оформлення шарів: половина курячого складу, ½ кількості грибів з цибулею, частину сирної стружки, білки від двох яєць, що залишився філе, печериці, сир і натерті жовтки. Кожен новий ряд обов’язково обробляємо густою сіткою якісного майонезу!
Залишаємо сформовану закуску в холодильнику. Через кілька годин страва готова прикрасити сімейний обід або святковий стіл.

Салат «Ніжний» з ананасами і куркою

Присутність у складі рецепту екзотичного фрукта вигідно відтіняє смак м’ясного продукту і надає страві особливо привабливий вигляд.

Перелік компонентів:

• кукурудза консервована;
• грудки курячі — 2 шт.;
• сир «Моцарелла» (можна і інший сорт) — 150 г;
• ананас з банки — 5 кружечків;
• зубки часнику — 3 шт.;
• яйця — 3 шт.;
• подрібнені горіхи — ½ склянки;
• сіль, майонез, петрушка.

Етапи приготування:

1. Охолоджуємо відварене м’ясо курки, поділяємо його на дрібні кубики або розбираємо на волокна.
2. Викладаємо продукти рівним шаром в салатницю, приправляємо сіточкою майонезу, сполученого з подрібненим часником.
3. Витягаємо скибочки фрукта з банки, просушуємо паперовими серветками, нарізаємо невеликими шматочками і покласти поверх курячого філе.
4. Далі маємо консервовану кукурудзу, яку також промокаємо від зайвої рідини.
5. Знову використовуємо суміш білого соусу і часнику. Посипаємо продукти розчавленими волоськими горіхами, а потім і натертими яйцями. Верхнім шаром стане велика стружка сиру.
Якщо страва призначене для святкового столу, оформляємо блюдо в порційних вазочках. Економічно і красиво!

Як приготувати з огірком

Оригінальний спосіб отримання ніжного, ситного і дуже легкого салату. Незвичайне оформлення вигідно виділить закуску зі складу інших страв.

Необхідні компоненти:

• невеликі свіжі огірки — 3 шт.;
• квасоля біла консервована — 200 г;
• бульби картоплі — 4 шт.;
• філе куряче — 250 г;
• яйця — 3 шт.;
• натуральний майонез — 150 г;
• кріп, сіль.

Процес приготування:

1. Очищене і промите м’ясо подрібнюємо в домашньому комбайні. Отриману масу солимо і перчимо, добре вимішуємо фарш. Формуємо з нього маленькі фрикадельки, відварюємо їх 10 хвилин в окропі, потім охолоджуємо на тарілці.
2. Яйця і картоплю готуємо заздалегідь, щоб вони встигли охолонути. Очищаємо коренеплоди, нарізаємо кубиками. У такій же формі кришимо свіжі або мариновані огірки.
3. Подрібнюємо яйця. Зелень ретельно промиваємо, стряхиваем зайві крапельки води, просушуємо серветками і шмагаємо дрібніші.
4. Викладаємо в просторий посуд шматочки бульб, яйця і огірки. Приєднуємо квасоля (без рідини), приправляємо компоненти страви сіллю, перцем, майонезом і зеленню. Щоб знизити калорійність страви, заміщаємо білий соус класичним йогуртом або не дуже густою сметаною.
5. Добре перемішуємо компоненти страви і розміщуємо їх на тарілці. Формуємо красиву гору, викладаємо навколо неї курячі фрикадельки. Прикрашаємо закуску зеленню.
Таким простим способом можна приготувати ніжне, смачне, по-святковому красиве і не зовсім звичайна страва.

Дивіться також:  Салат з пекінської капусти — 12 рецептів приготування салатів

Салат «Ніжний» з крабовими паличками

Чудове листкове блюдо своїм ароматом нагадує про морських просторах, а ось зовнішнім виглядом — яскраве поле з квітучими соняшниками.

Список інгредієнтів:

• морква — 3 шт.;
• крабові палички — 300 г;
• яйця — 5 шт.;
• картопля — 5 шт.;
• масло оливок — 20 мл;
• сіль, якісний майонез.

Особливості приготування:

1. Відварюємо всі компоненти страви (крім крабового продукту) до готовності. Охолоджені продукти очищаємо, дрібно натираємо і поміщаємо в окремий посуд.
2. Витягаємо крабові палички з упаковки, промокаємо серветками, кришимо невеликими шматочками.
3. Тепер приступаємо до оформлення закуски. Ставимо на красиве блюдо сервірувальне кільце, викладаємо в нього підготовлені продукти в запропонованому порядку: картопля, крабові палички, білки яєчні. Наступним шаром стануть нарізані бульби, потім моркву і жовтки.
4. Збираючи салат, картопля трохи солимо, скроплюємо маслом оливок. Інші шари покриваємо майонезом.

Наносимо склад неодмінно у вигляді сіточки, що не тільки збільшує, але і зберігає вільний простір між продуктами. Це другий секрет «легкості» страви!

Подаємо салат «Ніжний» з крабовими паличками в охолодженому стані, прикрашаємо страву гілочками свіжої зелені.

Святковий варіант з креветками

Представлене страва — ідеальний варіант для урочистого застілля. Поєднання делікатесних компонентів їжі, підібраних у світло-рожевих тонах, не тільки викликає апетит, але і сприяє створенню теплої і святкової атмосфери вечора.

Необхідні компоненти:

• яйця — 2 шт.;
• плід авокадо;
• креветки — від 35 шт.;
• капуста (соковита білокачанна) — 70 г;
• огірок;
• сир «Моцарелла» — 15 кульок.

Приготування страви:

1. Дістаємо з морозилки пакет з креветками, викладаємо ракоподібних в киплячу воду. Для аромату додаємо в рідину лист лавра і горошини перцю. Як тільки з’являться перші ознаки кипіння, моментально отримуємо продукт з каструлі. Очищаємо креветки в охолодженому вигляді. Якщо вони були зварені виробником — тільки обдаємо окропом.
2. Шаткуємо соковиті листя капусти максимально тонкими і маленькими смужками. Такими ж мініатюрними частинами рубаємо свіжий огірок.
3. Подрібнюємо відварені, охолоджені і обчищені яйця. Сирні кульки поділяємо навпіл. Зрізаємо з авокадо шкірку, виймаємо ложкою кісточку, подрібнюємо ароматну м’якоть.
4. Збираємо підготовлені продукти в чаші, приправляємо сіллю і майонезом. Акуратно розмішуємо.

Не тиснемо компоненти салату, не розтираємо їх, просто перекладаємо, з’єднуючи зі свіжим соусом. Збираючи будь-який варіант закуски, ніколи не утрамбовуємо вишукану композицію. Це третій секрет «легкості» ніжного страви!

Залишилося взяти красиве блюдо, поставити на нього кільце і викласти смачну закуску. Прибираємо обідок, прикрашаємо страву кількома креветками і гілочками зелені. Справжнє свято на тарілці!

Салат «Ніжний» з куркою і рибою

При всьому розмаїтті закусок з такою назвою, салат з червоною рибою — це ситне, живильне, чудово ніжне блюдо з тонким ароматом.

Дивіться також:  Салат з курячої грудки – 13 рецептів простих і смачних

Список інгредієнтів:

• горбуша у власному соку — 300 г;
• яйця — 4 шт.;
• масло пісне;
• натуральний майонез — 150 г;
• куряча грудка;
• морква;
• цибулина.

Процес приготування:

1. Очищаємо заздалегідь відварені яйця, дрібно натираємо.
2. Добре промиваємо філе, потім нарізаємо невеликими кубиками і обсмажуємо в маслі, додавши нашатковану цибулю.
3. Очищаємо варену моркву натираємо шматочками середніх розмірів.
4. Витягаємо сайру з банки, ретельно розминаємо виделкою і з’єднуємо з 30 г майонезу.
5. Викладаємо на блюдо салат шарами. Першими поміщаємо шматочки цибулі з курячою грудкою. Далі маємо натерту моркву, потім рибний склад, а завершуємо збірку страви пишним яєчним шаром. Кожен новий ряд, за винятком останнього, обов’язково обробляємо сіточкою майонезу.
Блюдо вийшло чудове. Все краще, як завжди, народжується швидко і просто!

Варіант приготування з шинкою

Для отримання дійсно ніжного салату, володіє смачними і корисними властивостями, використовуємо домашній м’ясний продукт.

Перелік компонентів:

• перець солодкий — 2 шт.;
• свіжі огірки — 2 шт.;
• майонез;
• сир «Фета» — 150 г;
• шинка куряча (приготована самостійно) — 200 г;
• зелень.

Технологія:

1. Очищаємо плід перцю від насіння, промиваємо, розрізаємо на частини, потім рубаємо смужками.
2. Шаткуємо соломкою чисті огірки, в такому ж вигляді оформляємо нежирну курячу шинку (домашню або заводську).

Головний успіх цієї закуски — приблизно однакова нарізка усіх інгредієнтів.

3. Для оформлення салату підбираємо прозорі келихи на високих ніжках. У такій «упаковці» закуска буде виглядати особливо апетитно і ефектно.
4. На дно посуду покласти огірки, потім смужки шинки, солодкий перець, розкришений сир. Пересипаємо продукти нарубаної зеленню і густо обробляємо сіточкою майонезу. Прикрашаємо страву за своїм бажанням.
Подаємо десертний салат-коктейль негайно після оформлення. Краса незвичайна! Відразу і не відрізнити, що це апетитна закуска, а не якийсь дивовижний напій!

Французький «Ніжний» салат з яблуком і сиром

Рецепт представленого страви легко піддається корекції. Кожен ніжний французький салат відрізняється доступністю інгредієнтів, простотою і універсальністю приготування.

Склад інгредієнтів:

• домашня сметана, майонез — 60 г;
• сир «Пармезан» — 150 г;
• яйця — 4 шт.;
• солодка морква — 2 шт.;
• цибулина;
• кислі яблука — 2 шт.;
• насіння кунжутне.

Спосіб приготування:

1. З’єднуємо домашню сметану, натуральний, майонез, добре перемішуємо, викладаємо в кулінарний мішечок.
2. Видаляємо з яблук серцевину, дрібно натираємо. Шаткуємо цибулю, відварюємо яйця, охолоджуємо, звільняємо від шкаралупи, крупно натираємо.
3. Оформляємо блюдо в прозорих келихах («Маргарита», харрікейн, шот) або на тарілці в сервировочном кільці обраного розміру. Викладаємо продукти акуратними шарами, починаючи з розділених кілець цибулі. На них розміщуємо ½ кількості моркви, на яку з кулінарного пакету відсаджуємо приготований соус.
4. Продовжуємо збирати закуску яблучним шаром, потім сирної стружкою і новою порцією суміші сметани і майонезу. Приєднуємо половину тертих яєць, приправляємо їх сіллю, накриваємо шматочками моркви, залишком яєць, сиру і майонезній заправки. Прикрашаємо блюдо кунжутним насінням.
Більшість представлених рецептів не вимагає використання рідкісних і дорогих продуктів. Чи вийде салат ніжний, «пишний» і легкий, залежить тільки від нас, адже кожна страва — це хоч і маленьке, але гідне найвищої оцінки кулінарне творіння!