Салат з буряка – 17 рецептів з вареним або сирим буряком

Різноманітні салати з буряка обов’язково варто включати в свій раціон. Ці частування дуже корисні і для дорослих, і для дітей. Особливо порадує господинь бюджетність подібних закусок.

Салати з варених буряків

Найчастіше готуються саме салати з варених буряків. Овоч, який пройшов термічну обробку, виходить більш м’яким і смачним. Він зазвичай виявляється інгредієнтом святкових закусок.

Простий рецепт зі сметаною або майонезом

Інгредієнти: велика буряк, кухонна сіль за смаком, дрібку цукру, середня картоплини, 1 ч. ложка гірчиці, 3 ст. ложки сметани середньої жирності.

  • Спочатку прямо в шкірці відварюються овочі. Далі вони остуджувати, очищаються і труться на тертці з самими великими поділками.
  • Підготовлені продукти кладуть у глибоку піалу, заправляють сумішшю сметани, гірчиці, солі і цукру, після чого добре перемішуються.

Замість сметани можна використовувати порцію легкого майонезу.

Салат з вареного буряка і часником

Інгредієнти: 2 сирих буряків, 2-3 часникового зубчики, 80-90 г твердого сиру, майонез і сіль для заправки.

  • Для початку буряк миється. Очищати її попередньо не потрібно. Кожен овоч загортається в фольгу і запікається в духовій шафі до м’якості.
  • Готову буряк чиститься і треться на тертці з самими великими поділками.
  • Часник можна пропустити через прес або ж дрібненько порізати гострим ножиком.
  • Сир натирається на тертці з найбільш об’ємними поділками.
  • Підготовлені продукти кладуть у миску, солятся, поливається соусом.

Прикрашається салат з буряка з часником світлим підсушеним на сковороді кунжутом.

З додаванням моркви

Інгредієнти: середня буряк, велика морквина, свіжий часник за смаком, 7-8 ядерець волоських горіхів, 80 г бринзи, 3 ст. ложки лимонного соку і стільки ж апельсинового, сіль, суміш перчиком.

  • Морква і буряк відварюють до м’якості, після чого охолоджуються, чистяться і труться на саму крупну тертку. Можна використовувати спеціальну «корейську» нарізку, щоб закуска вийшла більш красивою і апетитними на вигляд.
  • Заправка готується з соків цитрусових і подрібненого часнику. Можна додати в неї і рубану зелень. Суміш перчится і солиться.
  • Волоські горішки подрібнюються будь-яким зручним чином.
  • Сир нарізати невеликими кубиками.

Інгредієнти з’єднуються і поливаються заправкою.

Дієтичний рецепт

Компоненти: велика буряк, 80 мл несолодкого йогурту, 60 г чорносливу без кісточок, сіль, часник за смаком, трохи волоських горішків.

  • Буряк вариться в киплячій воді до готовності, після чого чиститься і треться на крупну тертку.
  • Чорнослив промивається, заливається окропом на пару хвилин, після чого обсушивается на серветці і нарізане тонкими брусочками.
  • Горішки обсмажують на сухій сковорідці з сіллю, після чого дрібно рубаються.
  • Продукти з’єднуються в салатнику. По смаку до них додається подрібнений часник.

Заправляється закуска підсоленим йогуртом.

З буряком і квасолею

Інгредієнти: банка білої квасолі (консерви), велика буряк, цибулина, сіль, по дрібці кардамону і коріандру.

  • Квасоля відкидається на друшляк, після чого висипається в салатницю.
  • Буряк вариться до готовності і крупно треться.
  • Тонкі цибульні кільця страхуються на будь-якому жирі з прянощами.

Залишилося з’єднати продукти і посолити їх по смаку. Олії зі сковорідки з піджаркою вистачить для заправки всій закуски.

Класичний вінегрет

Компоненти: велика буряк, луковичка, 2 середніх картопляні бульби, 2 морквини, 4 мініатюрних солоних огірочка, 5 ст. ложок консервованого гороху, кухонна сіль, олію для заправки.

  • Всі овочі, крім цибулі і огірочків, варяться до м’якості. Далі вони рубаються дрібним кубиком.
  • Цим же чином подрібнюється ріпчаста цибулька і огірки (солоні).
  • Підготовлені продукти зсипаються в салатницю. До них додається горошок без розсолу.

Закуска солиться і заправляється олією.

Оселедець під шубою

Інгредієнти: солона оселедець, цибулина, морквина, 2 буряків, сіль, куряче яєчко, 3 картоплини, ½ ч. ложки лимонного соку, майонез.

  • Для початку відварюються всі овочі (крім цибулі) та яйця до готовності. Далі ці компоненти подрібнюються за допомогою великої терки. Картопля під майонезній сіткою з сіллю стане першим шаром закуски.
  • Оселедець розправляється – позбавляється від кісток і нутрощів. Залишився філе ріжеться середніми шматочками. Воно розподіляється поверх картоплі.
  • Слідом розсипаються кубики свіжого цибулі, збризнуті лимонним соком.
  • Залишилося розподілити терту моркву, яйця, буряк.

Продукти за смаком солятся і промащуються соусом. Перш ніж пробувати закуску, потрібно залишити її добре просочитися.

Салат «Віолетта»

Компоненти: 2 буряків, 5 картоплин, луковичка, стеблина селери, 130 г консервованого горошку, оливкова олія, майонез, сіль.

  • Картопля і буряк варяться до м’якості, після чого ріжуться тонкими пластинками. Ці компоненти зсипаються в глибоку чашу.
  • Зверху додається горошок без розсолу і дуже дрібно нарізана луковичка.
  • Залишилося засипати в закуску подрібнений селера.

Салат заправляється «Віолетта» сумішшю з підсоленого майонезу і невеликої кількості оливкової олії.

З чорносливом

Інгредієнти: кіло буряків, часник за смаком, 180 г волоських горішків (ядерець), 280 г чорносливу, несолодкий йогурт, сіль.

  • Відварений буряк остуджується і треться на крупній тертці.
  • Горіхи дрібно рубаються ножем.
  • Чорнослив промивається водою, ненадовго заливають киплячою водою і потім ріжеться брусочками.
  • Всі компоненти по черзі з’єднуються, посипаються сіллю. За смаком додається подрібнений часник.

Заправляється такий салат з чорносливом несолодким йогуртом.

Салат «Генерал»

Інгредієнти: 90 г твердого сиру, 4 курячих яйця, по 2 варені буряків і моркви, 180 г відвареної яловичини, сухий часник, майонез, сіль.

  • Яйця та овочі варяться до готовності, після чого охолоджують і труться на тертці.
  • М’ясо розбирається на волокна.
  • Сир крупно треться.
  • Спочатку в ємність висипається м’ясо і промащується сумішшю майонезу з часником і сіллю.
  • Далі йде сир. Потім: яйця, морква, буряк. Ці складові також промащуються соусом.

Перед зняттям проби салат «Генерал» пару годин настоюється в прохолоді.