Салат з чорносливом – 15 рецептів приготування смачних салатів

Салат з чорносливом сподобається всім, хто любить поєднання солодкого присмаку з овочами, м’ясом, птицею, грибами та іншими інгредієнтами. Такі закуски завжди виходять дуже оригінальними і незвичайними. Навіть найпростіші з них добре підійдуть для святкового столу.

Простий салат з буряка з чорносливом

Інгредієнти:

  • 2 невеликі варені буряків;
  • ½ Склянки очищених волоських горіхів;
  • 2 – 3 часникових зубки;
  • 100 – 150 г вже натертого сиру;
  • 5 – 7 шт. чорносливу без кісточок;
  • вегетаріанський майонез;
  • сіль.

Приготування:

  • Очистити остиглу буряк і пустити її на тертку.
  • Слідом очищені горіхи подрібнити, просто порубавши їх гострим ножем.
  • Сир порізати кубиками. Підійде і звичайний твердий/напівтвердий продукт, і бринза, сулугуні і навіть плавлені сирки.
  • Пропустити часник через прес.
  • Промиті і злегка розмочені в теплій воді сухофрукти порізати кубиками.

З’єднати продукти, заправити салат вегетаріанським майонезом і посолити.

З копченою куркою

Інгредієнти:

  • 8 – 9 шт. в’яленого чорносливу без кісточок;
  • 250 г картоплі;
  • 2 копчені курячі гомілки;
  • 100 г моркви;
  • 2 маринованих огірка;
  • 1 варене яйце;
  • 1 головка цибулі;
  • 2 ст. л. легкого майонезу;
  • 2 ч. л. подрібнених каперсів;
  • свіжа зелень і сіль за смаком;
  • рослинне масло.

Приготування:

  • Якщо чорнослив сухуватий, його потрібно після промивання на кілька хвилин залити гарячою водою. Потім віджати і порізати тонкими смужками.
  • Коренеплоди відварити, почистити і порізати акуратними кубиками. Так само подрібнити цибулю, маринований огірок, остигле варене яйце і зняте з кісток копчене м’ясо.
  • Порубати свіжу зелень.
  • Цибульні кубики і обсмажити на невеликій кількості олії до рум’яності і хрусткої скориночки.
  • Викласти всі інгредієнти в салатник і засипати до них, каперси.
  • Заправити продукти підсоленим майонезом. Перемішати.

Салат з куркою і чорносливом повинен настоятися в прохолоді, після чого його можна відразу подати до столу.

З додаванням грибів

Інгредієнти:

  • 450 г курячого філе;
  • 250 г свіжих печериць;
  • 70 г в’яленого чорносливу без кісточок;
  • 100 г вже тертого «Російського» сиру;
  • 1 головка цибулі;
  • будь жир для обсмажування;
  • класичний майонез, зелень і сіль.

Приготування:

  • Курятину зварити в підсоленій воді до готовності, остудити і розділити на волокна.
  • Гриби почистити, порізати пластинками і обсмажити разом з подрібненою цибулею на будь-якому жирі.
  • Чорнослив залити крутим окропом. Коли він розмокне, порізати дрібними шматочками.
  • Підготовлені продукти змішати з вже натертим сиром. Посолити.

Декорувати закуску свіжою зеленню.

«Дамський каприз» з куркою і чорносливом

Інгредієнти:

  • 1 велике філе;
  • 1 свіжий міцний огірок;
  • ½ Ст. тертого сиру;
  • 2 завчасно зварених яйця;
  • 50 – 70 г чорносливу;
  • сіль і класичний майонез;
  • шматочок вершкового масла.

Приготування:

  • Куряче філе нарізати невеликими шматочками, присолити і обсмажити на добре розігрітому вершковому маслі до появи красивою апетитною скоринки. Викласти курятину в салатник і промазати підсоленим класичним майонезом.
  • Зверху висипати брусочки свіжого огірка і зробити сіточку з соусу.
  • Охолоджені яйця порізати кубиками, змішати з солоним майонезом і розподілити масу поверх огіркового шару.
  • Чорнослив нарізати дрібними кубиками і висипати подрібнені сухофрукти на яйця.
  • Покрити все тертим сиром.
Дивіться також:  Як приготувати грецький салат в домашніх умовах

Відправити «Дамський каприз» з куркою і чорносливом в прохолоду настоюватися.

З крабовими паличками і сиром

Інгредієнти:

  • 150 г соковитих крабових паличок;
  • 2 відварних яйця;
  • 70 г в’яленого чорносливу;
  • 100 р «Російського» сиру;
  • 1 солоний бочковий огірок;
  • оливковий майонез;
  • сіль і зелень;
  • 5 маслин без кісточок.

Для салатів та інших холодних закусок краще вибирати саме в’ялений, а не копчений чорнослив, він ніжніший.

Останній краще підійде для супів і запікання. Якщо в’яленого продукту під рукою не виявилося, то копчений потрібно нарізати якомога дрібніше.

Приготування:

  • Промитий чорнослив на 8 – 9 хвилин замочити в гарячій воді. Обсушити і дрібно порізати.
  • Сир крупно потерти. Крабові палички порізати невеликими шматочками. Трохи залишити для прикраси вже готового страви.
  • Поставити на сервірувальне блюдо кільце. Першим шаром викласти у нього крабові палички з майонезом і притиснути руками.
  • Далі розподілити: кубики яєць, чорнослив, солоний огірок і порубаний кубиками сир. Всі верстви за смаком присипати сіллю і змащувати майонезом.

Акуратно зняти сервірувальне кільце. Прикрасити верхівку частування зеленню, половинками маслин і залишеними шматочками крабових паличок.

Готуємо з печінкою тріски

Інгредієнти:

  • 1 банку печінки тріски в маслі;
  • 2 картоплини;
  • 3 – 4 варених яйця;
  • 1 морквина;
  • 2 пера зеленої цибулі;
  • 8 – 9 чорнослив;
  • 1 ст. класичного майонезу;
  • кухонна сіль і суміш перців.

Приготування:

  • Коренеплоди зварити разом. Почистити від шкірки і потерти за допомогою терки з самими великими поділками.
  • Варені яйця остудити в холодній воді і розділити на складові. Окремо потерти білки і жовтки. Останні можна просто розкришити пальцями.
  • Чорнослив розмочити в теплій воді і нарізати смужками. Зелену цибулю порізати подрібніше.
  • З печінки тріски злити масло, а решту розім’яти виделкою.
  • Викладається закуска шарами в довільному порядку. Але першими обов’язково повинні йти коренеплоди, а останнім – жовток.

Промащувати шари підсоленим майонезом з невеликою кількістю меленого перцю і масла з печінки тріски.

Салат «Ніжність» з куркою і чорносливом

Інгредієнти:

  • 250 – 300 г філе курки;
  • 100 г чорносливу без кісточок;
  • 50 г очищених волоських горіхів;
  • 3 заздалегідь відварених яйця;
  • 2 свіжих міцних огірка;
  • класичний майонез;
  • кам’яна сіль;
  • свіжа зелень для прикраси закуски.

Приготування:

  • Охолоджені яйця розділити на білки і жовтки. Останні дрібно потерти. Білки порізати кубиками.
  • Чорнослив промити теплою водою, обсушити і нарізати невеликими шматочками.
  • М’ясо курки зварити до готовності і охолодити прямо в бульйоні.
  • Волоські горіхи відправити в кавомолці або під спеціальну насадку блендера.
  • Огірки очистити від шкірки і порізати кубиками. Свіжу зелень дрібно порубати. Майонез підсолити.
  • Викласти продукти в наступному порядку: курятина – сухофрукти – свіжий огірок – білки – горіхи – жовтки. Продукти слід вибірково промащувати майонезним соусом.
Дивіться також:  Салат з маринованими опеньками – 8 рецептів приготування

Обов’язково перед подачею потримати салат «Ніжність» в прохолоді пару годин.

З яловичим язиком

Інгредієнти:

  • 250 г відвареного яловичого мови;
  • 4 завчасно зварених яйця;
  • 100 г тертого твердого сиру;
  • 1 кисле яблуко;
  • 1 ст. подрібненого чорносливу без кісточок;
  • 50 г крупно рубаних очищених волоських горіхів;
  • будь соус на основі майонезу;
  • сіль.

Приготування:

  • Першими відправити в салатник подрібнені сухофрукти.
  • Зверху висипати порізаний соломкою мову.
  • Додати терті яйця і довгі брусочки очищеного від шкірки і насіння яблука.
  • Останнім додати тертий сир і рубані горіхи.

Готовий салат заправити будь-яким майонезним соусом. Посолити за смаком.

Рецепт з кальмарами

Інгредієнти:

  • 3 тушки кальмара;
  • 1 жовтий солодкий перець;
  • 150 г бринзи;
  • 200 г чорносливу без кісточок;
  • 5 десертних ложок натурального йогурту;
  • 2 десертні ложки майонезу;
  • кілька крапель соку лайма/лимона;
  • сіль і перець.

Приготування:

  • Для соусу змішати майонез (краще всього, домашній), сік цитрусового і натуральний несолодкий йогурт. Додати сіль і перець за смаком.
  • Закип’ятити воду. Залити нею сухофрукти і сирі кальмари. Останні відразу перекласти в холодну воду і зчистити з них згорнувся шкірку.
  • Потім варити морепродукти в новій підсоленій воді 3 – 4 хвилини. Дати їм охолонути, нарізати тонкими довгими брусочками. Так само подрібнити сир і солодкий перець.
  • Розм’яклий чорнослив віджати від рідини і порізати кубиками.

Змішати продукти і заправити їх соусом з першого кроку.

Салат «Прага» з чорносливом

Інгредієнти:

  • 450 г вареної курячої грудки;
  • 10 чорнослив;
  • 2 бочкових солоних огірка;
  • 1 варена морквина;
  • 1 головка цибулі;
  • 1 варене яйце;
  • ¾ Склянки зеленого горошку (консерви)
  • класичний майонез.

Приготування:

  • Першим шаром викласти на плоску тарілку подрібнену варену курячу грудку.
  • Зверху «намалювати» майонезну сіточку.
  • Далі викласти: терті огірки, кубики цибулі (ошпарені окропом і віджаті від рідини), терте варене яйце, терту моркву, зелений горошок і чорнослив.
  • На шарах за вибором робити майонезну сітку. За смаком можна і досолювати їх.

Таку закуску добре подавати і в прозорій салатниці.

З консервованою кукурудзою

Інгредієнти:

  • 3 варених яйця;
  • 100 г в’яленого чорносливу;
  • 100 – 150 г вже подрібненого сиру;
  • 1 банка солодкої кукурудзи (консерви);
  • 1 пучок зеленої цибулі;
  • свіжий часник за смаком;
  • сіль;
  • класичний майонез.

Приготування:

  • Сухофрукти промити і залити їх гарячою водою на чверть години. Потім при необхідності вирізати кісточки. Порубати чорнослив не занадто дрібно.
  • Поки сухофрукти розмокають, подрібнити кубиками охолоджені варені яйця.
  • Змішати продукти в глибокій чаші. Додати тертий сир і солодку кукурудзу без рідини. Частина зерен залишити для прикраси вже готового страви.
  • Майонез змішати з размятым часником і посолити.
  • Заправити цим соусом салат.

Прикрасити закуску рубаним зеленим луком і залишеними кукурудзяними зернами.

Ситна закуска з квасолею



Інгредієнти:

  • 2 заздалегідь зварені буряків;
  • 100 г консервованої квасолі білого кольору;
  • 100 г в’яленого чорносливу;
  • оливкова олія;
  • сіль і перець;
  • свіжий часник;
  • ½ Ч. л. світлого кунжуту.
Дивіться також:  Як правильно і смачно готувати вінегрет

Приготування:

  • Буряк очистити, нарізати великими шматочками, скропити оливковою олією і запекти в духовці до м’якості.
  • Остудити готовий коренеплід, порізати акуратними маленькими кубиками.
  • Змішати буряк з квасолею з банки (без рідини).
  • Чорнослив промити, на пару хвилин залити окропом і порізати невеликими шматочками.
  • Змішати продукти і додати до них роздавлений часник за бажанням.

Заправити салат олією, всипати сіль. Добре перемішати і прикрасити закуску кунжутом.

З чорносливом, тунцем і горошком

Інгредієнти:

  • 1 банку тунця (у власному соку);
  • 1 червона цибулина;
  • 150 р замороженого зеленого горошку;
  • 1 жменя чорносливу без кісточок;
  • 1 ч. л. лимонної цедри;
  • 4 ст. л. олії оливи;
  • 2 ст. л. бальзамічного оцту;
  • сіль.

Приготування:

  • Злити рідину з тунця. Розім’яти рибу виделкою і відправити в салатницю.
  • Туди ж додати тонкі півкільця червоного цибулі.
  • Заморожений горошок поварити 2 хвилини в солоному окропі, а потім обдати крижаною водою. Надіслати до решти продуктів.
  • Додати дрібно нарізаний чорнослив.
  • Залишилися компоненти звести в окремому посуді.
  • Получившимся масляним соусом заправити готовий салат і добре перемішати.

Подати його до обіду відразу ж.

Салат «Берізка» з сухофруктом

Інгредієнти:

  • 150 г вареного філе курятини;
  • 100 г чорносливу;
  • 1 головка цибулі;
  • 2 варених яйця;
  • 250 г свіжих печериць;
  • 2 маринованих огірка;
  • соняшникова олія;
  • легкий майонез;
  • сіль;
  • петрушка.

Приготування:

  • Тонкі пластинки печериць обсмажити до зарум’янювання з дрібними кубиками цибулі на розігрітому маслі. Посолити. Цибулю в підсумку повинен стати прозорим, а з грибів випарується вся рідина.
  • Викласти засмажку на плоску тарілку і «намалювати» на ній майонезну сітку.
  • Куряче філе порізати кубиками, посолити, змішати з майонезом і розподілити на засмажки.
  • Далі розкласти кубики промитого чорносливу і маринованих огірків з соусом.
  • Варені яйця розділити на складові і потерти окремо.
  • Центр салату засипати тертим жовтком, краю – білком.

Прикрасити «Берізку» зображенням дерева. «Стовбур» зробити з майонезу, покритого дрібними шматочками чорносливу. «Крону» створити із зелені петрушки.

Варіант приготування з яловичиною

Інгредієнти:

  • 250 г вареної яловичини;
  • 100 г чорносливу без кісточок;
  • 1 варене яйце;
  • 100 г твердого/напівтвердого сиру;
  • 100 г очищених волоських горіхів;
  • 100 г маринованих огірків;
  • 1 головка ріпчастої цибулі;
  • класичний майонез;
  • сіль.

Приготування:

  • Цибулину порізати невеликими шматочками, на пару хвилин залити їх окропом і злити воду. Це дозволить прибрати з овоча гіркоту.
  • Остигле м’ясо розібрати на волокна.
  • Мариновані огірки порізати тонкою довгою соломкою. Так само подрібнити і заздалегідь розмочений у теплій воді чорнослив.
  • Яйце крупно потерти. Горіхи дрібно порубати.
  • Зібрати закуску шарами: м’ясо – лук – огірки – яйця — горіхи. Кожен за смаком промазати підсоленим майонезом.

Готовий салат засипати тертим сиром і дати йому добре настоятися в прохолоді.

Серед запропонованого різноманіття закусок ви точно зможете знайти ту, що доведеться вам за смаком. Пробуйте, експериментуйте і створюйте авторські рецепти.