Салат з макаронами — 9 рецептів приготування

Якщо приготувати салат з макаронами, вирішуються відразу кілька задач — різноманітність страви (окремо салат і окремо макарони не цікаві), корисність (якісний салат нейтралізує глютенова «шкідливість» макаронів), легка їжа (вживаючи салат, вживаєш менше макаронів за один прийом), ситність (овочевий салат — це клітковина, вона довше зберігає нас ситими)!

Цілих 9 перевірених і оригінальних рецептів з макаронами представлені в нашій статті.

Салат з макаронами бантиками

Неймовірно ніжну закуску з вершковим смаком можна приготувати з макаронів бантиків. Обов’язково візьміть на замітку і спробуйте при першій оказії.

Вам знадобляться:

  • макарони бантики — 350 гр;
  • копчена курка або індичка — можна використовувати і відварне м’ясо, але смак втратить кілька процентних пунктів — 350 гр;
  • селера — 1 шт;
  • яблуко — 1 шт;
  • гриби печериці — 150 гр; можна як свіжі, так і консервовані;
  • сир рокфор — 50 гр;
  • майонез — 3 столові ложки;
  • натуральний йогурт — 7 столових ложок;
  • сіль, перець — по щіпці.

Рецепт по кроках:

  • Відварити бантики. Важливо не переварити їх. Оптимальний стан макаронів — майже готові. В Італії цей стан називається «аль-денте».
  • Індичку нарізати, селера і яблуко.
  • Нарізати гриби. Якщо взяті свіжі печериці, то обсмажити на оливковому маслі з додаванням солі і будь-яких спецій.
  • Приготувати соус — змішати майонез, йогурт, сіль і перець. Натерти у нього сир рокфор.
  • Перемішати всі інгредієнти і заправити.

Оформити готову страву гілочками зелені.

Готуємо з овочами

Цей рецепт оцінять і м’ясоїди, і вегетаріанці, адже незважаючи на відсутність м’яса, він смачний, поживний і ситний, а різноманітність складу робить смак яскравим і приємним! Таке блюдо можна подавати як гарячим, так і холодним.

Ще один плюс — прості речовини. Зокрема, потрібні:

  • будь-які макарони — 500 гр;
  • кукурудза — 100 гр;
  • стручкова квасоля — 500 гр;
  • твердий сир — 150 гр;
  • помідори — 200 гр;
  • оливкова олія — 1 столова ложка;
  • часник — 2 зубчики;
  • оливки або маслини — 100 гр;
  • зелень — бажано петрушка — 1 пучок;
  • сіль — бажано морська — 0,5 чайної ложки.

Для соусу:

  • оливкова олія — 3 столові ложки;
  • часник — 3 зубчики;
  • лимон — 1 шт;
  • базилік — 1 пучок;
  • перець — за смаком;
  • сіль — за смаком.

Етапи:

  • Якщо квасоля свіжа — відварити. Можна використовувати і заморожену.
  • Почистити часник.
  • Макарони відварити з додаванням у воду столової ложки оливкової олії і цілих зубчиків часнику.
  • Якщо взяли оливки — видалити кісточки.
  • Нарізати помідори.
  • Нарізати сир кубиками або натерти на крупній тертці.
  • Нарізати зелень і базилік.
  • Максимально вичавити лимон.
  • Натерти 3 зубчики часнику.
  • Приготувати соус — змішати часник, масло, лимонний сік, базилік і сіль з перцем.
  • Викласти макарони в ємність, додати квасолю, кукурудзу, помідори, сир, зелень, посолити. Полити соусом.
  • Подавати з зеленню.
Дивіться також:  Салат з яловичого язика – 10 рецептів смачного приготування

З додаванням тунця

Рецептів салату з тунцем величезне різноманіття і різноманітність. Перевагою пропонованого варіанту є використання певних макаронів, оригінальна посипання та оформлення і, зрозуміло, відмінний смак!

Що вам знадобиться:

  • макарони черепашки — 500 гр;
  • горошок зелений — бажано заморожений, але можна і консервований — 2 склянки;
  • тунець консервований — 150 гр;
  • білий хліб — 2 шматка;
  • оливкова олія — півсклянки;
  • лимонний сік — 3 столові ложки;
  • гірчиця — 2 столові ложки;
  • часник — 1 зубчик;
  • петрушка — 1 пучок;
  • вустерський соус — 1 чайна ложка;
  • сіль і перець.

Рецепт:

  • Відварити макарони черепашки до готовності — у киплячу воду додати трохи солі, потім висипати макарони, активно заважати до повторного кипіння, зменшити вогонь і накрити кришкою, варити 5-7 хвилин.
  • За допомогою блендера измельчить хліб до стану крихти.
  • Розігріти на сковороді 1 столову ложку оливкової олії. Обсмажити хлібні крихти з додаванням чайної ложки солі — до золотистої скоринки.
  • Приготувати соус ретельно перемішати гірчицю, лимонний сік, часник, вустерський соус, сіль і перець, оливкова олія.
  • Тунець розділити на шматки і змішати з чвертю соусу.
  • Якщо горошок свіжий, відварити.
  • Змішати всі інгредієнти.
  • Салат подати окремими порціями, кожну посипавши золотими хлібними крихтами.

Італійський салат з макаронами і шинкою

Дуже смачний і стильний салат можна приготувати зі звичайних продуктів, головним з яких будуть макарони — вони є в кожного на кухні.

Відомо, що італійці безмірно люблять пасту і страви з спагетті і макаронів, а італійська культура знаходить нову хвилю популярності в Росії. Тому такий рецепт стане родзинкою будь-якого столу — як повсякденного, так і урочистого.

Що потрібно:

  • макарони — бажано бантики, вони виглядають красивіше;
  • шинка яловича — 200 гр;
  • помідор — 1 шт;
  • болгарський перець — 1 шт;
  • зелень;
  • сіль і перець;
  • оливкова олія.

Салат можна заправити майонезом або приготувати соус.

Для соусу потрібні:

  • оливкова олія — 4 столові ложки;
  • виноградний оцет — 2 столові ложки;
  • чорний перець горошком;
  • сіль.

Як готувати:

  • Зварити макарони. Секрети варіння макаронів, при якому вони не злипнуться: причина злипання — клейковина, що міститься в макаронних виробах, вона активно виділяється при готовності макаронів, тому потрібно мінімізувати її кількість; варити у великій каструлі з достатньою кількістю води, щоб вироби вільно рухалися; коли вода скипить, додати сіль; після реакції висипати в каструлю макарони і інтенсивно заважати їх до повторного закипання води; накрити кришкою і зменшити вогонь на 5-7 хвилин; не потрібно доводити вироби до повного пом’якшення, вони повинні залишатися злегка пружними; як тільки макарони будуть готові, злити воду, відкинути вироби на друшляк і промити холодною води — так будуть змиті залишки клейковини; додати трохи олії.
  • Нарізати овочі кубиками або соломкою.
  • Розрізати шинку на невеликі шматки.
  • Змішати всі інгредієнти.
  • Додати майонез або соус. Дати настоятися хоча б 30 хвилин.
  • Подавати з зеленню.
Дивіться також:  Салат Цезар класичний рецепт і 8 варіацій приготування в домашніх умовах

Покроковий рецепт з авокадо і помідорами

Дуже незвичайного смаку можна домогтися, якщо готувати макарони з таким чудовим фруктом, як авокадо. Багато не знають, як можна використовувати авокадо в кулінарії, а є його в чистому вигляді нелегко з-за його вираженого жирного смаку. Ось вам і відмінний рецепт з цим продуктом.

Що знадобиться:

  • будь-які макарони — 2 склянки;
  • авокадо — 1 плід;
  • помідори — 6 шт;
  • сир Моцарелла — 200 гр.

Для соусу:

  • оливкова олія — 6 столових ложок;
  • гірчиця — 1 чайна ложка;
  • виноградний оцет — 2 столові ложки;
  • цукор, сіль, перець — по щіпці;
  • базилік сушений або свіжий — за смаком.

Приготування дуже просте:

  • Макарони відварити і відкинути на друшляк.
  • Приготувати соус перемішати всі інгредієнти.
  • Заправити макарони.
  • Дозволяти авокадо, сир і помідори кубиками і додати до макаронів.
  • Додати сіль, цукор, перець і трави.
  • Дати салату настоятися в холодильнику не менше півгодини.

Закуска з морепродуктами

Чудово поєднуються макарони і морепродукти — можна зробити легку і смачну закуску, яка додасть родзинки будь-якого столу.

Що потрібно приготувати:

  • макарони спіральки — 400 гр;
  • морепродукти — в будь-якому вигляді за смаком; зручно використовувати заморожену суміш;
  • помідори — 3 шт;
  • оливки або маслини — 10 шт;
  • цукіні — 200 гр;
  • ріпчаста цибуля — 1 шт;
  • брокколі — 200 гр;
  • рослинна олія — 2 столові ложки;
  • гірчичний порошок — 1 чайна ложка;
  • петрушка пучок;
  • базилік фіолетовий — пучок;
  • лимонний сік — 2 столові ложки;
  • овочевий бульйон — 250 гр;
  • перець, сіль — за смаком.

Як приготувати смачний салат з макаронами:

  • Поставити макарони спіральки за схемою, описаною вище.
  • Морепродукти відварити протягом 5 хвилин після закипання води.
  • Приготувати заправку — змішати 1 ложку овочевого бульйону, лимонний сік, гірчичний порошок, масло, перець і сіль і зелень.
  • Заправити морепродукти з заправкою і залишити на півгодини в холодильнику.
  • Броколі розібрати на суцвіття. Цукіні порізати кубиками.
  • Варити протягом 5 хвилин брокколі і цукіні в бульйоні, що залишився, потім, слив бульйон, дати їм охолонути.
  • Нарізати помідори, цибулю і оливки/маслини.
  • Всі інгредієнти після охолодження перемішати.

Закуску подавати на стіл, прикрасивши зеленню і лимонними часточками.

Теплий салат з макаронами

Теплий салат з чудовою заправкою — найкраще, що може зігріти в прохолодний сімейний вечір. Творчий рецепт для любителів незвичайного складу страви і ніжного багатогранного смаку.

Що вам знадобиться:

  • макарони — добре виглядають «пір’я» — 300 гр;
  • брокколі — 200 гр;
  • цукіні — 2 шт;
  • оливкова олія — 3 столові ложки;
  • родзинки — 80 гр;
  • кедрові горішки — 50 гр;
  • лимонний сік — 1 столова ложка.
Дивіться також:  Салат з сухариками – 17 рецептів приготування смачного салату в домашніх умовах

Покроковий рецепт:

  • Макарони відварити і відкинути на друшляк.
  • Нарізати броколі на суцвіття, а цукіні — брусочками.
  • Додати нарізані овочі, кедрові горішки і родзинки до макаронів.
  • Зробити соус: розігріти оливкову олію, додати сік лимона.
  • Заправити салат.

Подавати в теплому стані.

З беконом, сиром і руколою

Ще один оригінальний італійський рецепт — з додаванням в блюдо руколи і сиру. Багато хто не люблять рукколу з-за специфічного запаху і смаку, однак, повірте, в цьому рецепті вона додасть салату необхідну ніжну ноту.

Що вам потрібно:

  • макарони будь — 300 гр;
  • сирокопчений яловичий бекон — 150 гр;
  • сир пармезан — 100 гр;
  • рукола свіжа — 100 гр;
  • сіль і чорний перець — за смаком;
  • сік лимона — 2 столових ложки;
  • оливкова олія — 2 столові ложки.

Приготування:

  • Зварити макарони до стану аль-денте. Відкинути на друшляк, щоб злити надлишки води. Перекласти в будь-яку ємність і змішати з невеликою кількістю оливкової олії.
  • Нарізати бекон і пармезан однаковими брусочками.
  • Ретельно промити рукколу і нашаткувати.
  • Змішати макарони, сир і рукколу. Поставити в холодильник на півгодини.
  • Приготувати соус з лимонного соку, олії та солі з перцем.
  • Заправити салат і знову дати настоятися в холодильнику.

Подавати в холодному вигляді!

Середземноморський салат з макаронами

Рецепт зігріваючого, смачного салату з макаронами в грецькому стилі, який можна подавати як закуску, і як основне блюдо. Смачно і корисно.

Що знадобиться:

  • макарони — візуально краще виглядають «пір’я» або «спіральки» — 0,5 пачки;
  • стручкова квасоля — 200 гр;
  • каперси, оливки або маслини — по своєму смаку — 1 столова ложки;
  • помідори — 200 гр;
  • болгарський перець — 2;
  • сир Фета — 50 гр;
  • часник — 4 зубчики;
  • соєвий соус — 6 столових ложок;
  • оливкова олія — для смаження;
  • йогурт або сметана — 3 столові ложки;
  • половина лимона;
  • лимонна цедра;
  • будь-які трави на свій розсуд.

Кроки:

  • Макарони відварити і відкинути на друшляк.
  • Нарізати перець і помідори приблизно однаковими шматочками.
  • Нарізати сир кубиками.
  • Часник дрібно порубати.
  • Обсмажити перчини на оливковій олії з додаванням чверті з наявного часнику.
  • Точно так само окремо обсмажити помідори.
  • Квасоля обсмажити, додати в кінці часник 2 столові ложки соєвого соусу і залишити під кришкою на хвилину. Смачніше, якщо квасоля буде соковитий, не варто перетримувати її.
  • Приготувати соус — віджати сік з половини лимона, додати решту 4 ложки соєвого соусу, 2 столові ложки оливкової олії, йогурт або сметану і часник.
  • Готові макарони змішати з іншими інгредієнтами і заправити соусом.

Оскільки в салаті є трави, зелень додавати не потрібно, щоб не переборщити зі смаковими якостями, але можна прикрасити страву кількома свіжими гілочками.