Салат з огірків – 18 смачних і оригінальних рецептів

Ніхто в світі не здатен так апетитно хрумтіти зірваним з грядки пупирчатим огірочком, як це вміємо ми. Варто приправити молодий овоч крупною сіллю, свіжим пером цибулі та домашньою сметаною, як на столі з’явиться улюблена у всі часи страва — запашний салат з огірків. Продовжуємо наш кулінарний «бенкет»!

«Ніжність» з плавленим сиром і ковбасою

Особливо приємно похрумтіти смачним огірочком в «компанії» з знайомими з дитинства продуктами. Проста і душевна закуска!

Склад інгредієнтів:

  • зелений горошок (консервований) — 100 г;
  • ковбаса («Варена» або «Докторська») — 150 г;
  • салатні огірки («Бухара F1», «Базар F1», «Зозуля F1») — 2 шт.;
  • майонез, сметана — 40 г;
  • плавлений сирок;
  • пучок пір’я цибулі, інша зелень за смаком;
  • сіль.

Спосіб приготування:

  • Ретельно помиті огірки просушуємо серветками, розрізаємо вздовж на половинки, потім поперек чвертями. Якщо нам пощастило купити один з таких сортів, як «Бухара», «Базар» або «Зозуля», ці овочі не потрібно очищати від шкірки, вони не будуть гірчити, наповнять їжу яскравим і насиченим смаком.
  • Кріп, перо цибулі, іншу улюблену зелень обов’язково підставляємо під струменем проточної води. Стряхиваем зайві крапельки рідини, нарізаємо і відразу солимо рослини, щоб вони передали страви яскравий смак і насичений аромат, поділилося кращими властивостями з іншими компонентами салату.
  • Плавлений сирок відправляємо на кілька хвилин у морозилку, після чого легко подрібнюємо на крупній тертці.
  • З’єднайте підготовлені інгредієнти в зручній чаші, заправляємо сметаною і майонезом, акуратно перемішуємо складу.

Подаємо закуску в красивому блюді, порційних тарталетках або образотворчих креманках.

Простий салат зі свіжих огірків і яєць

Необхідні компоненти:

  • яйця — 4 шт.;
  • листочки салату — 6 шт.;
  • смачні огірки — 4 шт.;
  • сіль, кріп, петрушка, кінза;
  • домашня сметана.

Процес приготування:

  • Відварюємо круто яйця, охолоджуємо, звільняємо від шкаралупи, нарізаємо у формі кубиків.
  • Ретельно моєму ніжні листя салату, підсушуємо, поділяємо на тонкі стрічки. Чисті огірки промокаємо серветками, шаткуємо полукружиями.
  • З’єднайте підготовлені продукти у витонченій вазі, додаємо порізану зелень, приправляємо сіллю і сметаною, акуратно перемішуємо ароматну масу.

Простий салат з огірком і яйцем подарував нам цілий букет чудових смаків і приємних відчуттів.Прекрасний результат, чи не так?

Рецепт «Пальчики оближеш» на зиму

Перелік продуктів:

  • огірки («Фенікс», «Джерельце», «Малюк») — 1 кг;
  • свіжий гірчичний порошок — 15 г;
  • звичайний цукор — 100 г;
  • оцет (9%) — 100 мл;
  • масло пісне — 100 г;
  • головка часнику;
  • сіль — 35 г;
  • кріп (пучок), перець червоний (3 г) і чорний (4 р).

Поетапне приготування:

  • Список запропонованих сортів огірків далеко не вичерпний, тому вибираємо по схильностям і можливостям. Для рівномірної технологічної обробки використовуємо овочі приблизно однакового розміру. Добре моєму продукти, просушуємо, розрізаємо вздовж на 4 частини, викладаємо в каструлю.
  • Обполіскуємо кілька гілочок кропу, стряхиваем зайві крапельки, дрібно рубаємо, додаємо до огірків разом з очищеними від лушпиння, тонко нарізаними зубками часнику.
  • Приправляємо закуску гірчицею, яка в представленому рецепті виступає в якості консерванту, який забезпечує схоронність зимової заготівлі.
  • Заливаємо компоненти салату оцтом, ароматним маслом, доповнюємо їжу спеціями, сіллю і цукром. Акуратно перемішуємо склад, розподіляючи приправу по всьому огірковим шматочках.
  • Залишаємо заготовку в такому стані на 3 години, після чого розфасовуємо по стерилізованим балонів. Додаємо запашний маринад, щільно закатуємо.

Приготований салат з огірків настільки смачний і привабливий, що не лише пальчики оближеш, але й тарілочку з-під страви!

Святкова закуска з тунцем

Інгредієнти:

  • варена морква — 300 г;
  • свіжий майонез;
  • яйця — 4 шт.;
  • перо цибулі;
  • тунець консервований — 200 г (чиста вага без масла);
  • огірки — 2 шт.;
  • сир (будь-який твердий сорт) — 300 р.

Технологія приготування:

  • Відварюємо круто яйця, охолоджуємо, звільняємо від шкаралупи, крупно натираємо. У такій же формі подрібнюємо готову і очищену моркву. Огірочки поділяємо на довгі тонкі пластини, як на суші.
  • У невеликій каструлі нагріваємо воду. Шматок сиру поділяємо на дві частини, опускаємо в киплячу рідину, відразу вимикаємо вогонь. Залишаємо продукт в закритій ємності на 20 хвилин.
  • Дістаємо з посуду частина сиру, розкочуємо тонким листом, накручуємо на качалку, поміщаємо на спеціально підготовлену бамбукову серветку.
  • Викладаємо ½ яєчної крихти, розподіляємо по всій поверхні сирного пласта, відступивши трохи від близького до нас краю. Наносимо на склад сіточку майонезу, потім поміщаємо половину тертої моркви. Знову «малюємо» майонезну картинку.
  • Далі переходимо до рибного складу. Маємо шматочки тунця (½ частина) у вигляді прямокутника, укладаючи на продуктах, розташованих біля вільної частини сирного листа. Поверх тунця поміщаємо перо цибулі, кілька огіркових часточок.
  • Загортаємо пласт з начинкою у формі рулету, щільно притискаючи шари бамбуковій серветкою. Таким же способом використовуємо другу частину підготовлених інгредієнтів. Відправляємо їжу на годину в холодильник, після чого розрізаємо навскоси порційними частинами, викладаємо на святкове блюдо.
Дивіться також:  Олів’є з куркою – 6 рецептів приготування

Представлений рецепт салату з тунцем огірком і яйцем розкриває секрет дивовижного перетворення простої закуски в гарну страву, гідне стати окрасою урочистого застілля.

Салат з пекінської капусти з огірком

Перелік продуктів:

  • кріп, перо цибулі — по ½ пучка;
  • олія оливок — 30 мл;
  • огірок;
  • сік лимона — ½ ст. л.;
  • капуста пекінська — ½ качана;
  • маринована кукурудза — 50 г;
  • перець, сіль.

Процес приготування:

  • Шаткуємо огірок тонкою соломкою, відразу покласти в зручну чашу.
  • Дрібно нарізаємо цибулю і зелень, додаємо в ємність з овочем.
  • Пекінську капусту ділимо на тонкі стрічки, приєднуємо до решти продуктів разом з витягнутої з банки маринованої кукурудзою.
  • Змішуємо в піалі сік лимона, щіпку солі, перець і масло оливок. Приправляємо отриманим соусом, ретельно розподіляючи по всім компонентам.

Салат з пекінської капусти з огірком буквально переливається яскравими квітами, виділяє незвичайний аромат спецій та прянощів.

З шинкою і сиром

Перелік продуктів:

  • невеликі свіжі огірки — 3 шт.;
  • обрана зелень;
  • шинка варена — 250 г;
  • відварені круто яйця — 3 шт.;
  • кілька плодів черрі, ягоди брусниці або журавлини, шматочок червоного перцю — елементи прикраси;
  • готові тарталетки або вафельні кошички;
  • сіль, майонез.

Спосіб приготування:

  • Очищаємо охолоджені яйця, нарізаємо у формі кубиків.
  • Поділяємо шинку на пласти, шаткуємо м’ясо такими ж маленькими шматочками.
  • Промиті огірки промокаємо серветками, розрізаємо на великі кубики. Важливо, щоб овочі не пустили сік раніше часу, довше залишалися апетитно хрусткими.
  • Викладаємо підготовлені продукти в гарний посуд, додаємо нарізаний кубиками сир, солимо і перчимо їжу. Приправляємо блюдо бажаним кількістю свіжого майонезу, перемішуємо складу.

Розміщуємо салат з шинкою, сиром і огірками з фігурним тарталеткам. Це робимо незадовго до вживання їжі. Прикрашаємо кожну порцію ягодами, гілочками зелені, часточками черрі.

Варіант приготування з кальмарів

Необхідні інгредієнти:

  • яйця — 3 шт.;
  • баночка консервованого горошку;
  • качан пекінської капусти;
  • відварений кальмар — 400 г;
  • огірки — 3 шт.;
  • сіль, зелень, майонез.

Приготування страви:

  • Відтає шматочки заморожених головоногих молюсків, викладаємо в підсолену воду, відварюємо до м’якого стану. Охолоджений продукт нарізаємо у вигляді соломки.
  • Звільняємо від шкаралупи, заздалегідь приготовані яйця, кришимо невеликими кубиками. У такій же формі ріжемо огірки.
  • Промиємо капусту, нашинкуем довгими смужками.
  • Складаємо продукти в чашу, приправляємо сіллю і перцем, поливаємо майонезним соусом. Добре перемішуємо салат з кальмарів, прикрашаємо ніжними листочками свіжої зелені.

Легкий салат з огірків і помідорів

Необхідні продукти:

  • ядра волоських горіхів — 50 г;
  • оцет яблучний — 30 мл;
  • стручок чилі, огірок і помідор;
  • цибулина;
  • листя салату — 30 г;
  • сіль, кінза, паприка.

Приготування страви:

  • Листочки салату розриваємо руками на частини, викладаємо на тарілку для роздачі.
  • Томат і огірок ріжемо на великі часточки. Такий прийом підкреслить красу зовнішнього вигляду їжі, збереже продукти від передчасного виділення соку.
  • Розміщуємо овочі на зеленій «галявині», зверху маємо тонкі кільця червоного цибулі. Подрібнений стручок чилі (без насіння) розкладаємо серед овочевих елементів закуски.
  • Трохи підсушуємо в духовці ядра плодів волоського дерева, потім розтираємо їх в ступі до виділення горіхового масла. Заправляємо страва одержаним складом.
  • Коли всі компоненти зібрані в одній чаші, накриваємо її плоскою тарілкою, двома руками енергійно струшуємо посуд кілька разів. Цей секретний прийом дозволить овочів розкрити і з’єднати смаки і аромати.

Легкий салат з огірків і помідорів вигідно відрізняє відсутність олійною заправки. Її роль виконує ароматний продукт з тертих горіхів, що не тільки надає їжі інтригуючі нотки, але і збагачує корисними властивостями.

З крабовими паличками і свіжим огірком

Склад компонентів:

  • яйця — 2 шт.;
  • огірок;
  • крабові палички — 300 г;
  • довгозерний пропарений рис — 50 г;
  • банку кукурудзи — 100 г;
  • оливковий майонез — 50 г;
  • зелень, сіль.

Порядок приготування:

  • Купуємо крабові палички з менш яскравим кольором, що свідчить про невеликій кількості використовуваного штучного барвника. Витягаємо продукт з вакуумної упаковки, нарізаємо кубиками, покласти в салатницю.
  • Відварюємо круто яйця, очищаємо,шаткуємо в такій же формі, відправляємо в тарілку. Додаємо нашатковану соломкою огірок, нарізаний тонкими півкільцями цибулю.
  • Відварюємо рис. Порівняно з круглим зерном, длиннозерном сорті менше крохмалю, тому в готовому стані воно менш липке, більш розсипчасте.
  • Приєднуємо продукт до інших компонентів разом з маринованою кукурудзою. Приправляємо сіллю і майонезом, добре перемішуємо.
Дивіться також:  Салат з маринованими опеньками – 8 рецептів приготування

Ставимо на середину широкого страви сервірувальне кільце, викладаємо в нього салат зі свіжим огірком і крабовими паличками, злегка утрамбовуємо, прикрашаємо нарубаною зеленню.

З копченою куркою

Необхідні продукти:

  • огірки — 2 шт.;
  • свіжий майонез — 150 г;
  • сир (тверді сорти) — 250 г;
  • копчена курка — 450 г;
  • морква;
  • цибулина, базилік.

Поетапне приготування:

  • Свіжі і помиті огірки очищаємо від шкірки, нарізаємо кружечками або кубиками, викладаємо в чашу.
  • Звільняємо від лушпиння цибулину, ділимо на 4 частини, шаткуємо тонкими пластинами, відправляємо в «местообщего збору» овочів.
  • Сюди ж приєднуємо розділений на маленькі квадратики сир, дрібно натерту моркву, нарізані шматочки копченої курки.

Акуратно перемішуємо їжу, викладаємо в порційні креманки. Салат з копченою куркою вимагає негайної уваги, тому подаємо страву відразу після остаточного оформлення.

Закуска з яловичиною і солоними огірками

Перелік продуктів:

  • червона цибулина;
  • кетчуп — 100 г;
  • яловичина — 500 г;
  • олія оливок — 100 мл;
  • хрусткі солоні огірочки — 2 шт.;

Порядок приготування:

  • Відварюємо яловичину до повної готовності, охолоджуємо, рубаємо невеликими частинами або розбираємо на волокна.
  • Розрізаємо солоні огірочки уздовж у вигляді тонкої соломки. Викладаємо шматочки в сито, щоб скло максимально більшу кількість рідини. Шаткуємо червону солодку цибулину тонкими півкільцями.
  • З’єднуємо всі підготовлені продукти в красивій салатниці.
  • Змішуємо в піалі масло оливок і кетчуп, заправляємо їжу отриманим соусом не раніше, ніж за півгодини до подачі на стіл.

Салат з солоних огірків — бажаний гість на столі. Така закуска ніколи не набридає, без неї не обходиться жодна святкова трапеза.

Готуємо з печерицями

Необхідні продукти:

  • огірки — 4 шт.;
  • яйця — 5 шт.;
  • майонез оливковий;
  • свіжі печериці — 500 г;
  • масло (вершкове і оливкове) — по 20 р;
  • зелень, перець, сіль.

Приготування страви:

  • Відварюємо круто яйця, охолоджуємо, очищаємо від шкаралупи, нарізаємо кубиками.
  • Опускаємо гриби в киплячу підсолену рідина, відварюємо буквально 5 хвилин, зливаємо рідину, залишаємо в друшляку для позбавлення від вологи.
  • Шаткуємо печериці дрібними шматочками, обсмажуємо в обох видах олії до золотистого кольору.
  • Зрізаємо з огірків шкірку, ділимо овочі на невеликі кубики, з’єднуємо з іншими підготовленими продуктами. Солимо і перчимо страву, додаємо порізану зелень, приправляємо їжу бажаним кількістю свіжого майонезу.

Добре перемішуємо салат з печерицями та огірками, подаємо в якості самостійної закуски або чудового гарнір до м’ясних страв.

По-корейськи на зиму

Перелік компонентів:

  • огірки — 3 кг;
  • морква — 400 г;
  • зубки часнику — 4 головки;
  • звичайний цукор — 100 г;
  • стручки чилі — до 10 шт.;
  • сіль, корейські приправи (2 ст. л.);
  • масло пісне — 250 мл

Етапи приготування:

  • Ретельно моєму огірки, години на чотири залишаємо у воді, відшкодовуючи втрачену продуктом вологу. Час, що проходить між збором і продажем овочів, буває досить тривалим, наша мета — виключно хрустке блюдо.
  • Просушені огірочки нарізаємо брусочками до 4 см в довжину. Морква шаткуємо тонкою соломкою на тертці корейської варіанти. Чилі звільняємо від насіння, поділяємо на кільця розміром до 2 див. Очищений часник рубаємо тонкими слайсами. Всі підготовлені продукти викладаємо в простору чашу.
  • Для отримання заправки з’єднуємо в піалі сіль, цукор, ароматне масло, корейські сухі суміші. Заливаємо заготівлю приготованим соусом, перемішуємо, залишаємо в холодильнику на 8 годин маринуватися.
  • Розкладаємо продукти за чистим сухим банкам, щільно закатуємо, обов’язково стерилізуємо. Літрові ємності кип’ятимо у воді до 20 хв., півлітрові- до 15 хвилин.

Хоча салат з огірків на зиму приготований за мотивами корейської кухні, наша любов до гострої закуски — виключно російська!

Грецький салат з огірками

Список компонентів:

  • бринза — 100 г;
  • грецький йогурт — 300 г;
  • свіжі огірки — 2 шт.;
  • сіль, зелень, перець;
  • оливки.

Процес приготування:

  • Промиємо огірки, промокаємо серветками, зрізаємо кінчики з обох сторін. Заодно пробуємо овочі на смак, щоб виключити використання гірких плодів. Не варто ризикувати іншими продуктами і своєю працею!
  • Зриваємо з підготовленою зелені листочки і гілочки, стебла залишаємо для інших кулінарних цілей (наприклад, покращуємо смак вариться м’ясного бульйону). Нарізаємо зелень на дрібні частини.
  • Огірки шаткуємо маленькими кубиками, викладаємо в чашу. Додаємо розділену на шматочки бринзу, подрібнену зелень, бажану кількість половинок оливок. Приправляємо їжу сіллю, перцем, якісним йогуртом.
Дивіться також:  Салат з топінамбура – 9 рецептів приготування смачного вітамінного салату

Грецький салат зі свіжим огірком в дійсності є своєрідною імпровізацією національної закуски дзадзікі. Однак, як би не називалося це блюдо, його популярність незмінно залишається на найвищому рівні.

З картоплею та кропом

Інгредієнти:

  • масло пісне — 50 г;
  • свіжі огірки — 2 шт.;
  • лимон;
  • молода картопля — 400 г;
  • сіль, перо цибулі, кріп;
  • звичайний цукор, зубки часнику, перець включаємо до складу рецепта за особистим уподобанням.

Процес приготування:

  • Соскабливаем з молодої картоплі тонку шкірку, кладемо в каструлю, заливаємо питною водою з запасом на два пальці. Нагріваємо рідину до кипіння, відварюємо на тихому вогні. Щоб прискорити процес теплової обробки, кидаємо в ємність шматочок вершкового масла.
  • Охолоджуємо готові коренеплоди, розрізаємо на невеликі кубики, викладаємо в салатницю.
  • Моєму свіжі огірки, обсушуємо паперовим рушником, шаткуємо овочі тонкими шматочками, додаємо в миску з картоплею.
  • Вливаємо в піалу ароматне масло, вичавлюємо необхідну кількість соку лимона, приєднуємо подрібнений часник. Для більш яскравого смаку поміщаємо щіпку цукру, солимо і перчимо заправку.
  • Приправляємо отриманим соусом, прикрашаємо нарубаними гілочками свіжої зелені, акуратно все перемішуємо.

Салат із зеленим огірочком, молодою картоплею і кропом особливо гарний навесні, коли ми втомилися від холодів і «похмурого» настрої. А тут — «смачний» букет гормонів радості і щастя!

Огіркова закуска з сиром фета

Компоненти страви:

  • зубки часнику — 2 шт.;
  • оливки без кісточок;
  • огірки (длинноплодный сорт) — 2 шт.;
  • сир фета — 400 г;
  • перо цибулі, перець, кріп, петрушка.

Порядок приготування:

  • Зелень добре промиємо, стряхиваем залишилася вологу, дрібно нарізаємо. Кожну оливку ділимо уздовж на дві половинки.
  • Розкришений на шматочки сир розминаємо виделкою, приправляємо свіжо меленим запашним перцем. Додаємо подрібнений часник, нарубленное перо цибулі, перемішуємо складу до утворення однорідної маси.
  • Помиті й просушені серветками огірки поділяємо впоперек, утворюючи пласти товщиною до 7 мм. В представленому рецепті використовуємо овочі в якості мініатюрних тарілочок-салатниць.
  • Відокремлюємо чайною ложкою порції сирної суміші, акуратно викладаємо на зелені кружечки (хоча вони можуть бути і іншого кольору). Зверху поміщаємо за дві половинки маринованих плодів оливи.

Заповнюємо широке блюдо оригінальної закускою з сиром фета. При бажанні скріплюємо вишукану «конструкцію» шпажками, отримуємо чудові канапе на фуршетний столик.

Салат з оселедцем і маринованими огірками

Необхідні компоненти:

  • кислі яблука — 2 шт.;
  • яйця — 4 шт.;
  • огірки мариновані — 4 шт.;
  • сметана і майонез — 150 г;
  • філе оселедця — 250 г;
  • сіль, перець, зелень.

Поетапне приготування:

  • Зрізаємо шкірку з двох яблук, видаляємо насіння, розрізаємо фрукти маленькими кубиками. Звільняємо цибуля від лушпиння, подрібнюємо в такій же формі, відправляємо продукти в салатницю.
  • Очищаємо заздалегідь відварені яйця, дрібно шаткуємо, приєднуємо до інших компонентів разом з тонкими слайсами хрумких огірків.
  • Смачне філе оселедця перевіряємо на наявність кісточок, витягаємо їх за допомогою пінцета, поділяємо невеликими шматочками, покласти в загальну посуд. Приправляємо їжу сіллю, домашньою сметаною і майонезом, добре перемішуємо.

Головні компоненти салату з маринованими огірками можна в окремих ситуаціях назвати самостійною першокласної закускою. Зібрані в одному блюді, вони викликають справжній «вибух» приємних «хрустких» відчуттів.

З рибою, авокадо і томатами

Список продуктів:

  • помідори — 2 шт.;
  • цибуля-ріпка;
  • насіння гірчиці — 1 ч. л.;
  • лосось копчений — 200 г;
  • натуральне вершкове масло — 20 г;
  • огірки і авокадо — 2 шт.;
  • сік лимона;
  • сіль, кінза, стручок чилі.

Спосіб приготування:

  • Нагріваємо в сковороді олію, обсмажуємо нашатковану кубиками цибулю разом з насінням гірчиці до появи на шматочках овоча коричневого кольору.
  • Додаємо розламані на шматки рибу, часточки помідорів, подрібнену кінзу, приправляємо соком половини лимона. Продовжуємо процес ще 3 хвилини, потім вимикаємо вогонь, охолоджуємо продукти.
  • Очищаємо авокадо від шкірки, дістаємо кісточку, м’якоть нарізаємо тонкими скибочками. Для збереження кольору скроплюємо соком лимона. Огірок поділяємо на кружечки, викладаємо компоненти їжі в сервірувальний посуд.
  • Посипаємо страва нарубаним стручком чилі без насіння. У центрі яскравої «полянки» викладаємо рибний склад, прикрашаємо блюдо часточками помідорів, листочками свіжої зелені.

Оформлювати салат з рибою, авокадо і томатами можна будь-яким способом, використовуючи різноманітні прийоми оригінального декору.

Салат з огірків — це завжди унікальний кулінарний оркестр, головну партію в якому виконує хрусткий «соліст».