Салат з огірків на зиму – 10 найбільш смачних рецептів

Овочева консервація, зроблена в домашніх умовах, є невід’ємною частиною повсякденного і святкового столу. Особливою популярністю мають соковиті і ароматні салати з огірків на зиму, рецептів яких існує безліч. Такі закуски виходять не тільки смачними, але і дуже корисними, оскільки на відміну від магазинних аналогів, не містять шкідливих добавок і консервантів.

Салат з огірків на зиму «Пальчики оближеш»

Цей зимовий салат готується досить легко, тому впоратися з нею зможе навіть початківець кухар.

Незважаючи на невелику кількість інгредієнтів, частування має чудовий смак, а завдяки недовгою тепловій обробці, овочі зберігають всі необхідні вітаміни.

Готові огірочки виходять ніжними, хрусткими і чудово доповнять будь-який гарнір під час обіду або вечері.

Необхідні продукти:

  • грунтові огірочки – 2,8 кг;
  • пучок петрушки;
  • оцтова суміш 9 % – 95 г;
  • велика сіль – 43 г;
  • мелений перець – 20 р;
  • цукор-пісок – 80 г;
  • рослинне масло – 53 мл

Готуємо:

  • Огірки ретельно промити і порізати прямокутними брусочками.
  • Викласти їх в об’ємну ємність, закинути цукор, присолити і покласти перець.
  • Після налити олію, додати оцет і засипати салат зі свіжих огірків подрібненою петрушкою.
  • Всі компоненти ретельно розмішати і залишити на шість годин, щоб овочі добре замариновались і випустили сік.
  • Потім посуд з огірками встановити на піч, закип’ятити і варити десять хвилин.
  • Розкласти овочеву суміш у стерильні банки і закупорити їх залізними кришками.

Салат «Пальчики оближеш» готовий, залишилося перевернути закочені ємності дном вгору, дати їм поступово охолонути і прибрати в комору.

Зимова заготівля по-корейськи

Ще один цікавий рецепт овочевий консерви – це чудовий салат з огірків по-корейськи. Частування володіє приємно-гострим смаком, а запашні спеції надають закуски оригінальний і спокусливий аромат.

Необхідні продукти:

  • морквина – 0,2 кг;
  • корейські приправи – 25 г;
  • невеликі огірки – 1,7 кг;
  • оцет яблучний – 85 мл;
  • сіль – 25 г;
  • часник – 1 головка;
  • цукор – 48 р.

Готуємо салат «Огірки по-корейськи»:

  • Огірки вимити і замочити їх на півгодини у воді. Потім дістати і нарізати широкими смужками.
  • Моркву почистити і подрібнити довгою соломкою.
  • Часникові часточки розчавити під пресом
  • Всі інгредієнти з’єднати в каструлі, потім посолити, додати корейські спеції і цукор.
  • З’єднати оцет з олією (90 мл), налити отриману суміш в салат і гарненько розмішати.
  • Дати заготівлі настоятися близько десяти годин, потім викласти у чисті банки і залити соком, що виділився.
  • Тепер необхідно простерилізувати ємності з салатом в киплячій воді. Банки з об’ємом 0,5 л слід кип’ятити 12 хвилин, а посуд, розраховану на 1 л – 20 хвилин.
  • Після цього закатати салат металевими кришками, закутати ковдрою поставити остигати.

Овочева закуска по-корейськи буде чудово поєднуватися з м’ясними стравами і відварною картоплею.

Готуємо з помідорами

Огірки на зиму можна приготувати з помідорами – ласощі виходить ситним, легким, красивим і особливо сподобається людям, які стежать за своєю вагою.

Щоб салат виглядав апетитно, рекомендується вибрати стиглі, пружні овочі і постаратися нарізати їх дуже акуратно.

Необхідні продукти:

  • помідори (маленькі) і огірки – по 0,2 кг;
  • три цибулини;
  • вода – 2,5 л;
  • сіль поварена – 48 м;
  • оцет столовий – 150 мл;
  • цукор, спеції для овочів – за смаком.
Дивіться також:  Засолювання капусти на зиму — 13 смачних рецептів соління

Готуємо:

  • Помідори помити й поділити на чотири частини.
  • Огірки сполоснути водою і порізати тонкими кружальцями.
  • Цибулини почистити і нашаткувати кільцями.
  • В стерильні ємності покласти шар огірків, зверху розмістити помідори і прикрити їх цибульними кільцями.
  • Тепер треба зварити маринад. Для цього потрібно наповнити каструлю водою і закип’ятити її. Після, налити оцет, закинути спеції, присолити і додати цукор. Варити складу близько трьох хвилин, потім відставити.
  • Поки маринад не охолов, потрібно залити їм овочі в банках і накрити кришками.
  • Помістити скляні ємності в таз з кип’ятком на п’ятнадцять хвилин.
  • Простерилізовані банки закрутити підготовленими кришками, потім перевернути їх і залишити на добу.

Зберігати консерви з огірків з помідорами рекомендується 2 – 3 роки в прохолодному і темному погребі.

Салат «Ніжинський» з огірків на зиму

Салат по цьому рецепту готується з свіжих огірків і великої кількості цибулі. Для нього можна підібрати як молоді плоди, так і перезрілі, а щоб смак страви став більш виразним, добре б додати зелень і запашні спеції.

Необхідні продукти:

  • ріпчаста цибуля – 0,6 кг;
  • кріп – 55 г;
  • огірки – 2,7 кг;
  • столовий оцет – 52 мл;
  • сіль поварена – 23 г;
  • суміш перців – 25 г;
  • цукор – 60 г;
  • насіння гірчиці – 10г;
  • листя лаврове – 2 шт.

Готуємо:

  • Огірки помити і покласти на годину в воду. Після чого вийняти, розрізати вздовж і нашаткувати половинками буханців.
  • Цибулини очистити і порізати кільцями.
  • Овочі змішати, потім посолити і почекати освіти соку.
  • В іншу ємність налити оцет, закинути цукор і інші приправи. Потім додати олію і інтенсивно розмішати.
  • Посуд з овочами встановити на піч і присипати подрібненим кропом.
  • Довести суміш до кипіння і томити сім хвилин, не забуваючи регулярно помішувати.
  • Наповнити скляні банки готовим салатом і міцно закрутити на них кришки.

Салат «Ніжинський» з огірків на зиму рекомендується пробувати через 12 – 14 днів, щоб він встиг добре настоятися і придбав свій неповторний смак.

«Дамські пальчики» з перестиглих плодів

Переросли огіркам можна знайти гідне застосування – приготувати з них смачну і нескладну заготівлю на зиму.

Для такого салату підійдуть плоди будь-якого розміру, головне, щоб вони мали насичений колір і були міцні, без ознак всихання.

Необхідні продукти:

  • огірки – до 4 кіло;
  • цукор – 230 г;
  • чорний перець (сухий) – 42 г;
  • п’ять цибулин;
  • сіль – 110 г;
  • оцет – 230 мл;
  • подрібнений часник – 60 г;
  • гіркий перець – 70 р.

Готуємо:

  • У плодів відрізати кінчики і опустити їх у холодну воду на дві години. Потім порізати на 4 частини. Занадто великі огірки попередньо краще розділити навпіл.
  • З лука зрізати шкірку і нашаткувати його півкільцями.
  • Взяти об’ємну каструлю, налити олію (145 мл), закинути всі спеції і влити оцет. Гострий перець подрібнити і теж засипати в маринад.
  • Потім у каструлю покласти нарізані овочі, активно розмішати їх і залишити настоюватися протягом п’яти годин.
  • Простерилізувати скляні ємності, потім заповнити їх салатом і залити маринадом.
  • Прикрити кожну банку чистої кришкою і занурити в ємність з окропом для стерилізації.
  • Заготовки повинні знаходитися в киплячій рідини близько двадцяти хвилин, потім їх треба вийняти і герметично закупорити.
Дивіться також:  Як маринувати опеньки – 6 найсмачніших рецептів приготування на зиму

Залишити консерви остигати під теплою ковдрою і через добу перенести на постійне місце зберігання.

«Зимовий король» без стерилізації

Чудова закуска під назвою «Зимовий король» готуватися надзвичайно швидко, оскільки не вимагає додаткової стерилізації. А потрібні для салату інгредієнти завжди можна знайти на ринку або в магазині.

Необхідні продукти:

  • цибуля – 1,6 кг;
  • стиглі огірки – 4,3 кг;
  • пучок зелені;
  • оцет – 25 г;
  • сіль – 12 г;
  • перець-горошок – 8 шт.;
  • цукор – 42 р.

Готуємо:

  • Огірки нарізати кружальцями, цибулю – кільцями і помістити все в об’ємну посуд.
  • Овочі перемішати, потім присолити, закинути цукор і чекати появи соку (3 – 4 години).
  • Потім налити в салат рафінована олія, засипати перець-горошок, влити оцет і розмішати.
  • Поставити каструлю на вогонь, закип’ятити овочеву суміш, проварити кілька хвилин і вимкнути конфорку.
  • Викласти гарячі овочі в банки і щільно закрутити кришками з металу.

Розкішне частування своїм яскравим і свіжим смаком доповнить будь-яку страву під час обідньої трапези в холодну пору року.

Гострий салат з огірків на зиму

Любителям пікантних закусок варто спробувати гострі і хрусткі огірочки, зроблені за цим рецептом. Така заготівля напевно сподобається чоловікам, так як вона чудово поєднується з міцним алкоголем і гарячими стравами з м’яса.

Необхідні продукти:

  • часник (дрібно нарізаний) – 70 г;
  • склянка оцту;
  • огірки – 3,8 кг;
  • кухонна сіль – 65 г;
  • гірчиця (суха) – 43 г;
  • чорний перець – 40 г;
  • перець чилі – 23 г;
  • цукор-пісок – 220 р.

Готуємо:

  • Промиті огірки розрізати на п’ять частин, а якщо використовуються маленькі плоди, слід порізати їх на три частини вздовж.
  • Скласти плоди в каструлю, насипати цукор, сіль, порізаний часник і всі гострі спеції.
  • Овочеву масу поставити настоюватися на шість годин.
  • Після цього огірки перемішати і помістити в чисті банки.
  • Тепер поставити ємності в таз з водою і закип’ятити її. Витримати посуд з овочами в киплячій рідини близько чверті години, потім дістати і запечатати стерильними кришками.

Салату дати охолонути у перевернутому вигляді, а потім прибрати на тривале зберігання в темний комору.

З цибулею і олією

Огірки на зиму, приготовані з цибулею та олією, подарують гарний настрій за вечерею і забезпечать потрібними вітамінами в холодний період.

Приємний смак і збережений «букет» корисних компонентів закуски оцінять всі прихильники правильного харчування.

Необхідні продукти:

  • цибуля – 350 г;
  • кріп з петрушкою – 10 гілочок;
  • рафінована олія – 230 мл;
  • молоді огірки – 2,3 кг;
  • перець запашний – 15 горошин;
  • сім часникових зубчиків;
  • столовий оцет – 130 мл;
  • цукор – 70 г;
  • велика сіль – 45 р.

Готуємо:

  • Огірки вимити і нашаткувати слайсами.
  • Зелень сполоснути під краном і дрібно порубати.
  • Цибулини нарізати соломкою. Часник пропустити через прес.
  • Всі продукти з’єднати, залити олією. Додати спеції і закинути сіль.
  • Овочеву масу акуратно розмішати і поставити маринуватися на чотири години.
  • Потім ємність з огіркової сумішшю поставити на плиту і варити п’ять хвилин.
  • Гарячу заготівлю викласти в банки і закатати їх.
Дивіться також:  Маринований гострий перець – 6 кращих рецептів

Готове частування необхідно зберігати в холодному приміщенні без присутності світла близько двох років.

Незвичайна закуска з куркумою

Для смачної вечері або святкового застілля чудово підійде оригінальна закуска з огірків з куркумою і медом. Незвичайний салат сподобається всім домочадцям і приємно здивує запрошених до обіду гостей.

Необхідні продукти:

  • огірки (невеликі) – 3,2 кг;
  • оцет – 185 мл;
  • куркума – 8 г;
  • сіль – 38 г;
  • мед – 50 г;
  • три часникових зубки;
  • суміш сухих перців – скільки знадобиться;
  • листочки лавра – 4 шт.;
  • вода – 1,8 л;
  • кріп – 80 р.

Готуємо:

  • Промиті огірки нашаткувати прямокутними шматочками.
  • Часникові часточки очистити і порізати подрібніше.
  • У жароміцну ємність налити воду і довести її до кипіння. Закинути сіль, мед і куркуму. Після чого залити оцет, проварити складу дві хвилини і відставити.
  • На дно банок покласти нарізаний кріп, закинути лавровий лист, насипати перець і часникові кубики. Потім покласти огірки і наповнити банки маринадом.
  • Тепер скляні ємності залишилося прикрити кришками і дати їм постояти протягом години.
  • Після цього слід простерилізувати посуд з салатом в киплячій рідини близько п’ятнадцяти хвилин і ретельно закатати кришками.

Ароматні, ніжні, трохи солодкуваті огірочки чудово гармоніювати з першими стравами, запеченою рибою або тушкованою яловичиною.

Салат «Тещин язик» з огірків

Зимовий салат «Тещин язик» – приголомшлива закуска, яка готується з огірків, помідорів і солодкого перцю. Ці компоненти прекрасно гармоніюють між собою, тому смак готового блюда виходить просто чудовим і незабутнім.

Необхідні продукти:

  • помідори – півтора кіло;
  • болгарський перець – півкіло;
  • оцет яблучний 6% – 130 мл;
  • часник – 90 г;
  • огірки – 3 кіло;
  • цукор – 123 г;
  • стручковий перець (гіркий) – 45 г;
  • масло пісне – стакан;
  • сіль поварена – 47 р.

Готуємо:

  • Томати вимити і порізати крупно.
  • Перці розрізати, видалити з них насіння і розділити плоди на кілька частин.
  • З часнику зняти лушпиння, потім помити його.
  • Тепер помідори, часник і перці прокрутити в м’ясорубці, щоб вийшло густе пюре.
  • Сполоснути огірки чистою водою і нашаткувати їх слайсами.
  • Помістити овочі в ємність з товстими стінками, додати пюре з помідорів, масло, цукор і сіль.
  • Потім вміст каструлі перемішати, поставити на вогонь і закип’ятити. Томити суміш з овочів на мінімальному вогні, регулярно помішуючи, протягом півгодини. Після цього залити оцет і готувати закуску ще шість хвилин, потім відставити.
  • Покласти заготовку в банки, міцно закрутити їх стерильними кришками і не забути перевернути.

Коли салат повністю охолоне, поставити його в комору і зберігати при кімнатній температурі. Вживати заготовку можна відразу або витримати два тижні, щоб вона «набрала» смак. Приємного апетиту!