Для приготування закусок використовується не тільки печінка тріски, але також куряча, яловича, свиняча. Такі страви з субпродуктів виходять одночасно і смачними, і незвичайними, і корисними. Кращі рецепти салатів з печінки зібрані нижче.
Салати з курячою печінкою
Будь-які салати з курячою печінкою зазвичай подобаються і дорослим, і дітям. Печінка птиці готується дуже просто і швидко. Не потрібно докладати особливих зусиль, щоб зробити її м’якою і ніжною.
Теплий салат з курячої печінки з овочами
Інгредієнти: 220 г печінки курячої, по 90 г зеленої стручкової квасолі і жовтого болгарського перчика, 3 щіпки дрібної солі, рафінована олія, насіння світлого кунжуту, 3 – 4 салатних листочка.
- Куряча печінка не вимагає особливої попередньої підготовки. Досить нарізати її середніми шматочками, присолити і обсмажити на розпеченому маслі до готовності.
- В окремій сковорідці для м’якості смажаться брусочки перцю і стручкова квасоля. Досить 5 – 6 хвилин.
- На тарілку укладаються салатні листя. Зверху розподіляються ще теплі перець і квасолю.
- Далі розкладаються шматочки печінки.
Салат до смаку посипається сіллю і світлим кунжутом. Заправка для нього не потрібно. Досить буде олії, що залишився на компонентах після обсмажування.
Рецепт приготування з солоними огірками
Склад продуктів: 320 г печінки, 2 морквини, 40 г сиру, 120 г бочкових солених огірків, 3 курячих яйця, ріпчаста цибулька, жирний майонез.
- Першим ділом до повної готовності варяться моркву і курячі яйця.
- Субпродукт попередньо промивається крижаною водою, позбавляється від плівок і вариться в підсоленій воді 20-25 хвилин.
- Огірки і охолола печінка крупно труться. Вони відразу висипаються на дно салатника і промащуються солоним майонезом.
- Зверху розподіляються дрібні кубики цибулі, ошпарені окропом і віджаті від зайвої рідини. Разом з крупно тертою морквиною овоч викладається на попередні шари. Інгредієнти знову промащуються майонезом.
- Останніми розподіляються терті яйця і сир.
Готовий салат з печінкою і солоними огірками прикрашається половинками черрі і свіжою петрушкою.
Салат з курячою печінкою та квасолею
Склад продуктів: 280 г курячого субпродукту, по 80 г вареної білої квасолі, болгарського солодкого перцю, помідорів і цибулі, по 1 ст. л. соєвого соусу, гірчиці із зернами і олії, 1 ч. л. бальзамічного оцту, жменя пшеничних сухарів, зелені салатні листя.
- Томати ріжуться кубиками, цибулю – полуколечками, перець – тонкою довгою соломкою.
- Всі підготовлені овочі відразу викладаються у відповідний салатник. До них додається охолола біла квасоля. Замість вареного продукту можна використовувати консервований.
- Печінка ріжеться невеликими шматочками і до рум’яності обсмажується на середньому вогні.
- Для заправки в мисці змішується масло, соус і оцет. Після перемішування в масу відправляється гірчиця. Заправка збивається до однорідності.
- Остиглий субпродукт перекладається до інших компонентів. Додається і порваний на невеликі шматочки салат. Зверху розсипаються сухарики.
Залишається полити салат з печінкою та квасолею заправкою з четвертого кроку.
Готуємо з корейською морквою
Склад продуктів: 230 г печінки, 160 г пряної морквини, ріпчаста цибулина, 2 солоних огірка, майонез, зелень, 90 мл окропу, ½ ч. л. цукру піску, ¼ ч. л. солі, 1 ст. л. оцту.
- Промита печінка відправляється варитися до готовності в солоній воді. На це піде трохи менше півгодини.
- Лук ріжеться найтоншими кільцями і заливають маринадом з столового оцту, окропу і всіх сипучих компонентів. У такому вигляді овоч повинен постояти весь час, поки вариться субпродукт.
- Огірки і готова охолола печінка ріжуться тонкою довгою соломкою.
- Всі підготовлені продукти викладають у салатник. Цибулю і корейська морквина попередньо віджимаються від маринаду. За смаком додається будь-яка подрібнена зелень.
Заправляється салат з морквою майонезом або іншим жирним солоним соусом.
Білоруський — з грибами
Склад продуктів: 190 г печінки, 2 маринованих огірка, 90 г свіжих печериць, середня цибулина, морквина, 2 великих яйця, сіль, мелений перець, майонез.
- Огірки нарізати соломкою. Розсіл, що виділився в процесі, потрібно злити в раковину. Інакше вже готова закуска вийде занадто водянистою.
- Зварені круто яйця ріжуться кубиками і висипаються до огірків.
- Гриби крупно ріжуться, присаливаются і обсмажуються до рум’яності на будь-якому добре розігрітому жирі. Вони злегка остуджувати і перекладаються у велику тарілку.
- На маслі, що смажаться до повної готовності невеликі шматочки курячої печінки. До неї також варто відразу додати сіль. Коли продукт охолоне, можна переміщати його в майбутній салат.
- Залишилося обсмажити довільно подрібнені моркву і цибулю, додати їх до закуски.
Готовий білоруський салат з грибами солиться і заправляється легким майонезом з сіллю, перцем.
Салат з курячої печінки і моркви
Склад продуктів: 280 г курячої печінки, 3 цибулини, 170 г білокачанної капусти, жменя ядерець волоських горіхів, приправа для курки, морквина, сіль, 40 мл соняшникової олії, 1 ст. л. оцту, 2 ч. л. цукру.
- Капуста дрібно шинкуется і розминається руками.
- Зверху розподіляється охолола піджарка з довільно подрібненого цибулі і моркви.
- Далі йдуть обсмажені з сіллю і приправою до рум’яності невеликі шматочки печінки.
Закуска готова прикрашається рубаними горіхами і поливається соусом з олії, оцту, цукру і солі.
Оригінальна закуска з грушами
Склад продуктів: 190 г печінки, солодка цибулина, 2 спілі груші, гілочка розмарину, невеликий шматочок кореня імбиру, сіль, мелений перець, соєвий соус за смаком, молоко, борошно.
- Печінка нарізати невеликими шматочками і на 15 – 17 хвилин занурюється в мисочку з молоком. Це зробить її ще ніжніше на смак.
- Далі скибочки субпродукту промиваються, обвалюються в підсоленій борошні і відправляються на сковорідку з добре розігрітим маслом, стружкою очищеного кореня імбиру і гілочкою розмарину.
- Готове м’ясо викласти на окрему плоску тарілку.
- У жирі, що залишився смажаться тонкі полуколечки цибулі і шматочки очищеної груші.
- Вміст сковорідки посипається цукром. Коли останній почне карамелизовываться, ємність додається трохи гарячої води, яка розм’якшить шматочки продуктів.
- У вже загуслу масу додається мелений перець і соєвий соус за смаком.
- Груші разом з «підливою» перекладаються до печінці. Розмарин, імбир, видаляються з соусу.
Готову закуску смачно пробувати як гарячою, так і холодною.
Теплий салат з апельсинами
Склад продуктів: великий солодкий апельсин, жменю очищених кедрових горішків, 2 ст. л. олії оливи, 1 ч. л. рідкого меду, 210 г курячої печінки, 1 ст. л. соняшникової олії, половина пучка салатного листя, суміш перців, 2 ст. л. бальзамічного оцту, сіль.
- Печінка позбавляється від прожилок і всього зайвого, дрібно ріжеться, промивається, солиться і присипається сумішшю перців. Далі шматочки субпродукту з усіх боків обсмажуються на розігрітій олії. Досить 5 – 6 хвилин, щоб всередині м’ясо залишилося соковитим.
- Апельсин позбавляється від шкірки і білих плівок, ріжеться великими шматочками.
- Горішки злегка підсмажуються на сухій сковорідці.
- Готується салатна заправка з олії оливи, рідкого меду, оцту.
- Порвані руками салатні листя викладаються на широке плоске блюдо. Зверху розподіляються шматочки цитрусового і ще тепла печінка.
Закуска присипається смаженими горішками, щедро поливається заправкою і одразу подається до столу.