Салати без майонезу – 15 рецептів приготування, пальчики оближеш

Останнім часом дедалі популярнішим серед господинь стають салати без майонезу. Вони виходять корисними, смачними і малокалорийными. Рецепти таких закусок особливо актуальні для тих, кому потрібно знизити кількість холестерину в своєму меню.

Салат з кальмарами без майонезу

Інгредієнти:

  • 350 г кальмарів;
  • 1 ріпчаста цибулина;
  • 1 солодкий перець;
  • ½ Лимона;
  • 1 ч. л. бальзамічного оцту;
  • 2 десертні ложки олії оливи;
  • щіпка петрушки;
  • кухонна сіль і чорний перець.

Приготування:

  • Солодкий перець вимити. Загорнути його у фольгу і запекти до розм’якшення. Почистити овоч і порізати невеликими брусочками, попередньо видаливши насіння.
  • Цибулю почистити, нарізати тонкими півкільцями і залити бальзамічним оцтом. Залишити на кілька хвилин, після чого віджати.
  • Покласти кальмари в закипілу воду на 2 – 2,5 хвилини. Потім викласти на друшляк, остудити, почистити від усього зайвого і нарізати тонкою соломкою.
  • Вичавити сік половинки лимона в склянку. Змішати з оливковою олією, посолити і поперчити.
  • Викласти у велику салатницю всі підготовлені овочі і додати кальмари.
  • Перемішати інгредієнти і залити цитрусово-масляним соусом.

Охолодити готовий салат з кальмарами без майонезу і подати до столу.

Загрузка...

З яєчними млинцями

Інгредієнти:

  • 250 г вареної ковбаси;
  • 2 сирих яйця;
  • 1 ст. л. рослинного масла;
  • 1 середній свіжий огірок;
  • 1 ст. л. картопляного або кукурудзяного крохмалю;
  • кухонна сіль
  • ½ Склянки консервованого зеленого горошку;
  • свіжа зелень за смаком;
  • натуральний йогурт несолодкий.

Приготування:

  • Збити сирі яйця з олією, обраним крохмалем і невеликою кількістю солі.
  • З отриманої суміші приготувати 2 пухких млинчика на чавунній сковороді. Не потрібно сильно смажити коржі, вони повинні вийти м’яким.
  • Остудити імпровізований омлет і нарізати товстою соломкою. Кілька шматочків відкласти для прикраси страви.
  • Огірок позбавити від щільної товстої шкірки і порізати довгою соломкою.
  • Таким же чином подрібнити і варену ковбасу.
  • З горошку (для салату краще всього вибирати дрібний і солодкий) злити розсіл.
  • Змішати продукти в загальній посуді і висипати до них подрібнену обрану зелень.

Вийшов смачний салат заправити підсоленим натуральним йогуртом.

Корисна закуска з куркою

Інгредієнти:

  • 150 г жовтого болгарського перцю;
  • 250 г курячої грудинки;
  • 150 г стиглих соковитих томатів;
  • 1 пучок салатних листків;
  • 2 столових варених яйця;
  • 100 г Моцарели в кульках;
  • 2 – 3 часникових зубки;
  • лаймовий сік за смаком;
  • сіль;
  • 2 – 3 ст. л. оливкової олії.

Приготування:

  • Відварити курятину в солоній воді до повної готовності. Остудити прямо в бульйоні, щоб м’ясо залишилося м’яким і соковитим.
  • Сирні кульки крупно порізати.
  • На велику тарілку висипати крупно порвані листя. Зверху розподілити курку, розділену на волокна.
  • Відправити в салат великі скибочки томатів і брусочки жовтого солодкого перцю. Додати сир і кружечки варених яєць.
  • Для приготування соусу з’єднати лаймовий сік, масло оливи, часник і сіль.

Полити отриманий салат з куркою заправкою з останнього кроку. Подати до столу відразу ж. Таке частування можна сміливо пробувати навіть під час дієти.

З крабовими паличками без майонезу

Смачні салати, як на зло, майже завжди містять майонез або сметану. Але хто сказав, що вони стануть гірше, якщо замінити в них таку заправку менш калорійною? Поекспериментуємо з найпопулярнішим святковим салатом з крабових паличок.

Спробуйте також:  Капуста провансаль класичний рецепт і 8 варіантів

Інгредієнти:

  • 1 середня упаковка соковитих крабових паличок;
  • 100 г салатного лука;
  • 150 г плодів томата і стільки ж свіжих огірків;
  • гарбузове або кунжутне масло (3 – 4 ч. ложки);
  • 1,5 десертні ложки соєвого соусу;
  • 2 десертні ложки лаймового соку;
  • 1 пучок білого цукру і стільки ж морський дрібнокристалічної солі.

Приготування:

  • Зняти упаковку з крабових паличок і нарізати їх довгою тонкою соломкою.
  • За таким же принципом подрібнити огірки і помідори разом зі шкіркою.
  • Цибулю порізати дуже тонкими півкільцями.
  • У мисці змішати лаймовий сік, цукор, сіль, вибране масло і соус.
  • З’єднати всі продукти.

Щедро полити салат з крабовими паличками оригінальної лаймовою заправкою.

 

Салат з буряка

Інгредієнти:

  • 2 – 3 шт. вареної буряків;
  • 2 часникових зубки;
  • 3 десертні ложки масла волоського горіха;
  • 1 десертна ложка яблучного оцту;
  • 1/3 ч. л. цукру-піску;
  • дрібна сіль;
  • гранульований часник;
  • 5 – 7 шт. чорносливу без кісточок.

Приготування:

  • Варені коренеплоди остудити і почистити від шкірки. Нарізати тонкою, середній за довжиною, соломкою.
  • Для соусу з’єднати масло волоського горіха, яблучний оцет, гранульований часник, сіль і солодкий пісок. Оцет обов’язково потрібно брати натуральний, а не звичайний столовий з ароматизатором яблука.
  • Сухофрукти добре промити теплою водою і нарізати товстою соломкою.
  • Змішати буряк і чорнослив. Полити заправкою і добре перемішати компоненти.

Охолодити салат з буряка і відразу ж подати до обіду.

 

Готуємо з квасолею

Інгредієнти:

  • 1 ст. білої квасолі;
  • 150 г свіжих стиглих томатів і стільки ж огірків;
  • 1 середня цибулина;
  • 150 г вже очищеного солодкого болгарського перцю;
  • 2 ст. л. гранатового соусу;
  • ½ Лайма;
  • 5 десертних ложок олії оливи;
  • 1 ст. л. східної суміші прянощів;
  • зелень петрушки;
  • сіль.

Приготування:

  • Замочити бобові на всю ніч у прохолодній воді. Потім зварити їх у солоній воді до готовності і охолодити.
  • Овочі промити, при необхідності очистити, порізати акуратними і приблизно однаковими за розміром кубиками.
  • Вичавити сік з половинки лайма. Видалити з нього кісточки.
  • Цибульні кубики змішати з лаймовим соком, додати східні прянощі. Розім’яти масу руками, щоб овоч швидше пустив сік. Присипати суміш сіллю і залишити хвилин на 10.
  • Змішати цибулю, віджатий від зайвої рідини, варену квасолю, всі інші овочі і рубану петрушку.

Викласти закуску на тарілку. Полити олією оливи і гранатовим соком.

З пекінської капусти без майонезу

Інгредієнти:

  • 1 качан китайської капусти;
  • 1 головка цибулі;
  • 1 куряча грудка;
  • соняшникова олія;
  • 1 банку цукрової кукурудзи (консерви);
  • 1 ч. л. бальзамічного оцту;
  • сіль, сушені трави;
  • пшеничні сухарики.

Приготування:

  • Промити качан капусти. При необхідності видалити з нього верхні листки. Нашаткувати.
  • Підготовлену грудинку нарізати середніми шматочками і обсмажити на розігрітій олії до рум’янцю.
  • Змішати капусту з м’ясом, висипати до них кукурудзу і пшеничні сухарики. Додати кубики цибулі.

 

 

Заправити салат соусом з олії, солі, оцту і сушених трав.

Салат з яловичої печінкою

Інгредієнти:

  • ½ Кг яловичої печінки;
  • 1 шт. цибулі-ріпки;
  • 1 ст. води;
  • 1,5 десертні ложки цукру-піску;
  • 1 ст. л. столового оцту;
  • сіль дрібного помелу;
  • рослинне масло.
Спробуйте також:  Капуста пелюстка з буряком - 6 рецептів швидкого приготування на зиму

Приготування:

  • Свіжий субпродукт промити, видалити з нього згустки крові і жовчні протоки. Зварити до м’якості, остудити і нарізати соломкою.
  • Цибулю порізати шматочками, замаринувати в суміші оцту, води, солі і цукру. Почекати чверть години і віджати від зайвої рідини.
  • Змішати цибулю і печінку в салатник, заправити підсоленим рослинним маслом і перемішати. Додати будь-які спеції.

Можна використовувати і іншу заправку для салату з печінкою. Наприклад, на основі соєвого соусу.

«Пальчики оближеш» з курячим філе

Інгредієнти:

  • 2 філе курятини;
  • 1 баночка консервованої кукурудзи;
  • 1 банку квасолі червоного кольору (консерви);
  • 1 зелений перець;
  • 2 томата;
  • 4 десертні ложки столового оцту і стільки ж солодкої гірчиці;
  • 1 головка цибулі;
  • 3 десертні ложки рідкого меду;
  • ½ Десертної ложки рослинного масла;
  • 1 щіпка чебрецю;
  • свіжий часник і петрушка за смаком;
  • сіль і спеції для курки.

Приготування:

  • Промите філе дрібно порізати, посипати сіллю і спеціями. Залишити на годину в прохолоді, після чого обсмажити до готовності.
  • У миску відправити вміст банок консервів без рідини. Туди ж перемістити остигле м’ясо, подрібнену петрушку, дрібні шматочки зеленого перцю і томата.
  • Для соусу змішати всі компоненти. Часник попередньо розім’яти.

Заправити отриманий салат ароматним соусом.

З малосоленой оселедцем

Інгредієнти:

  • 4 варені картоплини;
  • 4 бочкових солоних огірка;
  • 3 варених моркви;
  • 1 оселедець;
  • 2 часникових зубки;
  • 1 головка цибулі;
  • зелена цибуля;
  • рослинна олія;
  • кип’ячена вода, оцет і цукор для цибульного маринаду;
  • сіль.

Приготування:

  • Порубати охолоджені варені коренеплоди кубиками.
  • Ріпчасту цибулину порізати невеликими шматочками і замаринувати в оцті з водою і цукром.
  • Солоний огірок порізати брусочками. Часник розчавити.
  • Оселедець обробити видалити хвіст, голову, плавники, шкіру, всі кісточки. Решту порізати середніми шматочками.
  • Змішати продукти і заправити салат олією з розчавленим часником. Відразу подати до столу.

«Рижик» без майонезу

Інгредієнти:

  • 1/2 кіло очищеної моркви;
  • 600 г філе курятини;
  • 250 р ріпчастої цибулі;
  • 2 – 3 зубки часнику;
  • велика сіль;
  • мелений коріандр і червоний перець;
  • рослинне масло.

Приготування:

  • Очищені коренеплоди крупно потерти. Краще всього використовувати «корейську» тертку.
  • Цибулю порізати дуже тонкими чверть кільцями.
  • Поставити на вогонь чавунну сковорідку розігріти в ній невелику кількість рослинного масла. Всипати в нього моркву і цибулю, тушкувати до прозорості всіх овочів.
  • Ще гарячими компоненти перекласти в миску, відправити до них грудку курки, заздалегідь зварену до готовності і порізану брусочками.
  • Всипати в салат дрібно порубаний часник, перетерті разом коріандр, червоний перець і велику сіль.

Готову закуску нічим не потрібно заправляти. Достатньо олії, що залишився на обсмажених овочах.

Класичний рецепт салату «Тбілісі»

Інгредієнти:

  • 350 г відвареної квасолі червоного кольору;
  • 350 г вареної телятини;
  • 1 червона цибулина;
  • 1 стручок болгарського перцю;
  • свіжий часник за смаком;
  • 100 г очищених волоських горіхів;
  • 15 г негострої гірчиці;
  • 25 г цукру-піску;
  • 1 стручок чилі;
  • 100 мл холодної води;
  • будь-яке рослинне масло;
  • 1 щіпка хмелі-сунелі;
  • 30 мл столового оцту;
  • сіль.

Приготування:

  • Зварити заздалегідь вимочену протягом ночі у воді квасолю. Якщо немає часу возитися з сухим продуктом, можна полегшити собі задачу, використовуючи консервований.
  • М’ясо для варіння потрібно вибирати м’яке, ніжне, без жив, інакше воно може зіпсувати смак салату.
  • Цибулю нарізати подрібніше і замаринувати в суміші оцту, цукру і холодної води. Злегка розім’яти руками, перемішати і відставити, поки обробляються інші компоненти.
  • Охолоджену яловичину порізати короткою соломкою. Так само подрібнити болгарський перець без насіння і плодоніжки.
  • Часник розчавити ножем і дрібно порізати. Аналогічно нарубати стручок чилі без пекучих насіння.
  • Волоські горіхи подрібнити ножем, але не перетворювати в дрібну крихту. Петрушку порізати.
  • Всі інгредієнти змішати в загальній мисці. Останнім додати туди віджатий від зайвого маринаду цибулю.
  • З олії, хмелі-сунелі та гірчиці приготувати заправку. Посолити її.
Спробуйте також:  Салат з квасолею і шинкою – 8 рецептів

Полити салат соусом і дати настоятися в прохолоді мінімум півгодини.

«Грецький» салат із заправкою

Вибираючи овочеві салати без майонезу, в першу чергу згадайте про класику жанру. «Грецький» салат, напевно, ніколи не втратить своєї актуальності.

Інгредієнти:

  • 250 р сиру Фета;
  • по 150 г свіжих огірків і томатів;
  • по 100 г солодкого перцю і маслин;
  • 1 середня червона цибулина;
  • 1 ст. л. соку лимона;
  • 3 ст. л. олії оливи;
  • свіжий темний базилік і петрушка;
  • сіль і перець.

Приготування:

  • Промиті цибулю, огірки, помідори та солодкий перець порізати однаковими акуратними кубиками.
  • Сир поламати руками на шматочки. Маслини порізати тонкими кільцями.
  • Залишилися інгредієнти з’єднати в соус.
  • Заправити їм всі підготовлені продукти, посолити закуску і присмачити перцем. Додати порваний руками базилік і петрушку. Добре перемішати інгредієнти.

Відразу подавати частування до столу.

Святкова закуска з копченою куркою

Інгредієнти:

  • 350 г будь-якої частини копченої курки;
  • 1 пучок салатних листків;
  • 3 середніх стиглих помідора;
  • 1 пучок свіжої зелені за бажанням;
  • 2 зубки часнику;
  • 1 ст. л. олії оливи;
  • кухонна сіль за смаком.

Отже, готуємо на святковий стіл нашу смачну і корисну закуску:

  • Крупно порвати салатні листя. Відмінно підійде для рецепта «Романо».
  • Курку очистити від шкіри і кісточок, довільно порізати середніми шматочками.
  • Помідори подрібнити кубиками, додати до них м’ясо, салат і дрібно порізаний часник. Всипати рубану зелень.
  • Заправити закуску сумішшю олії оливи і солі.

Варіант приготування з тунцем

Інгредієнти:

  • 150 г консервованого тунця;
  • ½ Болгарського перцю;
  • 1 стебло селери;
  • 4 маслини;
  • 40 г руколи;
  • оливкова олія, сіль і спеції для заправки салатів.

Приготування:

  • Стебло селери промити, розрізати вздовж і дрібно посікти.
  • Болгарський перець почистити від насіння і порізати невеликими шматочками.
  • Кожну маслину позбавити від кісточки і подрібнити.
  • Перекласти продукти в миску і додати до них тунець з банки, попередньо розім’яту виделкою.
  • Посолити, поперчити закуску і заправити оливковою олією.

Викласти салат на зелену «подушку» з руколи.

Салати без майонезу – ідеальне рішення перекусу або вечері на час дієти. Вони дозволять різноманітити убоге меню і позбутися від почуття холоду худеющему. Головне, не вибирати в якості основи таких закусок жирне м’ясо, ковбаси і копчену рибу.