Сало в розсолі у банці – 6 смачних рецептів засолювання

Дозріле в розсолі сало видає дуже тонкий аромат і виглядає апетитно. Правильно приготоване сало в розсолі в банці буде добре зберігатися і легко нарезаться. Красиве в розрізі, воно тане в роті і з’їдається в одну мить.

Класичний рецепт

На основі класичного рецепту можна експериментувати зі смаком, додати улюблені спеції і приправи. Розсіл готують строго за рецептом, недолік солі може призвести до псування продукту, який не буде довго зберігатися.

Необхідно взяти:

  • 1 кг свинячого сала;
  • літр води;
  • 190 г кам’яної солі;
  • лавровий лист;
  • перець горошком.

Принцип приготування сала в розсолі:

  • Сало потрібно добре промити. На шкірі можуть бути волоски та сліди обпалення вогнем, її слід почистити жорсткою щіткою, або поскоблить ножем.
  • Щоб воно очистилося від сукровиці, його замочують у воді на кілька годин.
  • Воду зливають, шматки просушують серветкою. Нарізають шматочками, щоб вони помістилися в банку. Нарізаючи сало, пам’ятайте, що коли воно просолится, його потрібно буде дістати з банки. Занадто великі шматки не пройдуть через шийку скляній ємності.
  • Шматки помістити в чисту банку. Деякі солять сало в каструлі. Банки для цієї мети підходять краще, вони займають менше місця в холодильнику.
  • Далі готують розсіл. Кип’ятять воду з сіллю і остуджують.
  • Кладуть в банки лавровий лист і перчик, заливають розсолом розсолом. Деякі господині просто перемішують сіль із сирою водою. Обидва варіанти не погані, однак, з кип’яченою водою більше ймовірності, що продукт не пропаде. Це справа смаку!
  • Закривають банку або капроновою закручується кришкою. Залишають при кімнатній температурі дозрівати.
  • Готовність залежить від товщини сала, зазвичай цей процес займає 7-10 днів (якщо воно товсте до 12 днів).
  • Потім продукт прибирають в холодильник. Сало має застигнути. Коли вона зміцніє, сало можна покласти в целофановий пакет і заморозити.
  • При бажанні, його тримають в розсолі, але недовго, бо коли ви дістаєте з банки, порушується герметизація.
Дивіться також:  Безе (меренга) – 8 рецептів, як приготувати французький десерт в домашніх умовах

Успіх смачного сала залежить від правильних порцій сирого продукту, солі та води.

Готуємо з часником

Часник в будь-якому блюді, особливо це стосується м’ясних, постає у виграшному варіанті. Аромат однією з кращих приправ притягує гурманів. Кількість часнику можна регулювати на свій смак. Проте слід розуміти, що його великий обсяг переб’є смак сала.

Для розсолу з часником потрібно:

  • сире сало — 1,5 кг;
  • кам’яна сіль — 290 г;
  • часник;
  • води -1,5 літра.

Приготування складається з наступних етапів:

  • Підготувати всі продукти, вимити і просушити банку. Закип’ятити в каструлі воду.
  • В окріп додати сіль, перемішати і проварити, поки вона розчиниться. Довго кип’ятити не варто, інакше вода випарується, порушаться пропорції.
  • Воду слід охолодити. Якщо передбачається солити велику кількість сала, закип’ятити воду краще на ніч, щоб на ранок вона охолола.
  • У банку покласти шматочки сала, залити вміст водою. Накрити кришкою і витримати добу.
  • Через добу злити воду, цей прийом дозволить йому очиститися. Розсіл буде прозорим.
  • Варимо ще раз розсіл, якщо це здається для вас стомлюючим, пропустіть цей крок. Додайте в банки видавлений через прес часник і спеції за смаком.
  • Накриті кришками банки залишають у кімнаті на два дні, потім прибрати в холод. В цілому солити сало — 6-7 днів.

Як засолити з цибулевої лушпинням

Для цього методу засолювання потрібно підготувати наступні інгредієнти:

  • свиняче сало — 900 г;
  • чашка цибулиння;
  • кам’яної солі — 160 г;
  • гвоздика-2-3 шт.;
  • лавровий лист;
  • літр води.

Процес приготування:

  • Сало промиваємо. Нарізаємо шматочками і щільно укладаємо в банки.
  • Ставимо воду на вогонь, кладемо туди цибульне лушпиння. Її слід проварити з сіллю, щоб розсіл знайшов гарний цибульний колір.
  • Розсіл остудити, додати в банки лавровий лист і гвоздику. Залити складу.
  • Зберігати в кімнаті добу, після чого поставити дозрівати в холод на тиждень.
Дивіться також:  Шніцель зі свинини – 9 рецептів приготування

Приготоване в цибулинні сало, виходить, за кольором як копчене, лавровий лист і гвоздика надають йому пікантний смак.

Засолювання сала в гарячому розсолі в банці

Гарячий розсіл дозволяє йому швидше приготуватися. Його не потрібно варити просто заливають розсолом і дають просолитися не менше 5 днів (за умови, що воно тонке).

Необхідні продукти:

  • шматок сала на кілограм;
  • води літр;
  • сіль — 165 г;
  • спеції беремо за смаком.

Готуємо, дотримуючись наступні рекомендації:

  • Укладаємо промиті шматочки сала по банкам. Варимо розсіл зі спеціями, в гарячому вигляді заливаємо його в банки.
  • Робити це потрібно обережно, інакше банку може тріснути. Раніше, щоб це не сталося, у них ставили металеву ложку, з якої лили окріп.
  • Укупориваем сало, даємо просолитися. Через 2 дні прибираємо в холод, готовність настане через 4-5 днів.

Варіант для тривалого зберігання

Щоб продукт довго зберігався потрібно брати стерилізовані банки. Витримувати ніч сало у воді, потім її зливати. Засолювання сала проводиться більш міцним сольовим розсолом. Закочувати металевими кришками і відправляти в холод.

Для тривалого зберігання потрібно підготувати:

  • сало — 3 кг;
  • вода — 1,5-1,7 літра;
  • сіль — 700-800 р.

Процес приготування:

  • В стерилізовані банки укладаємо підготовлене сало.
  • Заливаємо його розсолом, який приготовлений гарячим або холодним способом. У першому випадку його потрібно остудити.
  • Накриваємо стерильною кришкою і закриваємо для зберігання. Відправляємо в підвал або комору.

Якщо сало при тривалому зберіганні виходить дуже солоним, перед вживанням його можна вимочити.

Традиційний український рецепт

Необхідні продукти:

  • сало — 2 кг;
  • кам’яна сіль, скільки візьме;
  • часник;
  • літр води.

Готуємо, дотримуючись наступні кроки:

  • Шматочки сала проколюємо гострим ножем, поміщаємо всередину часточки часнику.
  • У посуд, де буде готуватися розчин, влити воду і додати сіль. Постійно помішувати. Кількість потрібної солі визначають на яйце. Для цього в розмішаний розсіл кладуть сире куряче яйце (цілком). Якщо солі достатньо, яйце спливе поверх розсолу, показуючи п’ятачок.
  • Заливають їм банки, накривають кришкою. Готовність визначають по шкірці, вона повинна зм’якнути, а сало побіліти.
Дивіться також:  Риба ряпушка – що за риба? 7 рецептів приготування

Скільки зберігається сало в розсолі в банці

Щоб сало зберігалося довше, його треба розфасувати по пакетах і заморозити. Якщо воно солилось з часником, термін зберігання в розсолі зменшується. У звичайній сольовий заливці в холодильнику зберігається відкрита баночка до місяця і довше. Якщо її цілісність не порушена — 2-3 місяці. Приготований для тривалого зберігання продукт — до 2 років.

Корисні поради по засолюванню сала

  • Щоб сало вийшло смачним потрібно правильно його вибрати. Спробуйте відщипнути шматочок шкурки, якщо вона легко відходить — це відмінний варіант, купуйте.
  • Сіль потрібно брати тільки кам’яну. Дрібна і йодована сіль не підійде.
  • Добре сало промивайте, інакше залишки крові його швидко зіпсують, розсіл стане каламутним, з’явиться неприємний присмак.
  • Не кладіть занадто багато спецій, якщо передбачається довго зберігати сало. Краще його смак освіжити спеціями при подачі.
  • Заливайте розсіл так, щоб він повністю покривав вміст банки.