Самса – 9 рецептів приготування в домашніх умовах

Дивно смачним, ніжним і соковитим східним пиріжком є самса. Рецепт приготування в домашніх умовах такої страви досить простий і зрозумілий. Найважливіше в процесі – правильно замішувати, згортати і розгортати тісто. Що стосується начинки, (на відміну від звичних чебуреків та інших подібних страв) для самси м’ясо і овочі не перетворюються в фарш, а нарізати дрібними шматочками.

Самса — класичний рецепт в домашніх умовах

Найпростішим виявився класичний рецепт. Для нього потрібно підготувати наступні продукти: 1 ст. води і в 4 рази більше борошна, яєчний жовток, щіпку солі, жменя кунжуту, 3 білих цибулини, 340 г будь-якого м’яса з прошарками сала, 80 г вершкового і пару столових ложок рослинного масла.

  • У миску виливається вода, масло, кладеться щіпка солі.
  • В рідину відправляється просеянная біла мука. В залежності від її якості може піти від 3 до 4 склянок продукту.
  • З перерахованих інгредієнтів замішується круте щільне тісто, як для пельменів. Воно выминается до гладкості і забирається в плівку на 25 хвилин.
  • Цибулини та м’ясо нарізати невеликими кубиками, солятся, перемішуються. Можна додати будь-які приправи.
  • «Свіже» тісто розкочується в коржик середньої товщини, змащується м’яким вершковим маслом і скручується в рулет, який потрібно вкласти в широку миску, накрити плівкою і прибрати в холод на півгодини.
  • Далі охолола «равлик» нарізати невеликими шматочками упоперек. Кожен з них обвалюється в борошні і тонко розкочується.
  • На отримані заготовки викладається м’ясо з цибулею.
  • З тіста з начинкою ліпляться акуратні трикутники, які потрібно змастити жовтком, збитим з водою, укласти гладкою стороною вгору, присипати кунжутом і випікати 45 хвилин при 170 градусах.
  • Готові гарячі пиріжки перекладаються в миску і накриваються рушником з натуральної тканини для збереження м’якості. Аналогічним чином готується і самса тандирна.

    Готуємо з готового традиційного листкового тіста з м’ясом

    Якщо немає часу займатися непростим тестом для самси, можна купити готове листкове. В якості начинки краще використовувати жирну баранину (800 г), а також: 8 середніх цибулин, 1,5 ч. л. зіри, вершкове масло, сіль.

  • М’ясо гострим ножем рубається на маленькі шматочки. Якщо жиру обмаль, можна влити до баранині невелику кількість рослинного масла.
  • Також в м’ясо додаються мініатюрні кубики цибулі, зіра і сіль.
  • Тісто розрізається на декілька частин, кожна з яких розкочується, змащується м’яким вершковим маслом, згортається в рулет і охолоджується 15-17 хвилин.
  • Далі холодна маса нарізається рівними квадратами, в центр кожного викладається м’ясна начинка. Кінці заготовки підтягуються до середини і щільно защипываются.
  • Заготовки викладають на лист, змащений жиром, і випікаються в жаркій духовці близько 35 хвилин.
  • Якщо не залишити тісто в холоді, то в духовій шафі самса з листкового тіста буде сильно тріскатися в процесі готування.

    Дивіться також:  Бісквіт на згущеному молоці – 7 рецептів, як приготувати пишний і смачний бісквіт по-домашньому

    Як приготувати самсу з куркою в духовці?

    Прекрасно поєднується тісто для самси з курячої начинкою. Крім 2 великих стегенець (близько 800 г), потрібно: 3 невеликих цибулини, 110 мл крижаної води, 1 ст. борошна, 140 г вершкового масла, сіль. При приготуванні обговорюваних пиріжків також застосовується жовток і кунжут для декору.

  • Борошно в глибокій мисці з’єднується з дрібкою солі і натертим на крупній тертці охолодженим маслом.
  • Компоненти ретельно перемішуються, після чого заливаються крижаною водою. Вручну добре вимісити тісто і поставити в холод на 40 хвилин мінімум.
  • З кісток зрізається м’ясо птиці і дрібно рубається гострим ножем. До нього додається нашатковану цибулю. Начинку ретельно перемішати і посолити. При бажанні можна додати рубану зелень.
  • Охолоджене тісто нарізати на невеликі шматочки, кожен з яких розкачується в коржик.
  • На середину заготовок викладається фарш і збирається трикутник. Шви потрібно скріплювати максимально ретельно.
  • Випікається самса з куркою близько 40 хвилин в розігрітій духовці до появи золотистої скоринки.
  • Щоб зібрати трикутник з коржі, потрібно підняти бічний і нижній край тесту до центру, а потім зліпити, утворюючи кут. Залишиться лише підняти другий бічний край до середини і скріпити шви.

    З листкового тіста з сиром

    Для такого частування можна використовувати готове покупне тісто, але зовсім нескладно зробити його самостійно. Для цього знадобиться: 450 г борошна, 1 ст. води, 130 г вершкового масла, 1,5 ч. л. солі. Для начинки взяти: 350 г сиру сулугуні або іншого розсільного.

  • Вода з сіллю перемішуються в глибокій мисці. Поступово в ємкість засипають борошно і замішують еластичне тісто.
  • Як тільки маса перестане липнути до пальців, її потрібно тонко розкачати, змастити вершковим маслом, скачати в тугий рулет, загорнути в пакет і відправити в холод на кілька годин.
  • Ропні сир треться на тертці з найбільшими осередками. При необхідності його можна підсолити.
  • Холодне тісто нарізати на шматочки, кожен з яких тонко розкочується і начиняється сиром.
  • В добре розігрітій духовці випічка готується 25 хвилин.
  • Перед подачею до столу страву має настоятися в глибокій мисці під кухонним рушником близько 15 хвилин.

    На дріжджовому тесті з фаршем

    Самса виходить смачною не тільки з листкового, але і з дріжджового тіста. Підійде для цього готовий продукт (1 пачка). Для начинки буде використовуватися: 450 р фаршу з свинини і яловичини, 200 г білого цибулі, сіль, пахучі трави.

  • Цибулю дрібно шинкуется і змішується з фаршем. Масу потрібно посолити і приправити будь-якими спеціями.
  • Заздалегідь розморожене тісто тонко розкочується, і з допомогою склянки формуються гуртки. У центр кожного з них викладається начинка, після виходить трикутник.
  • Важливо зробити заготовку плоскою, сильно притиснувши її долонею.
  • Пиріжки випікаються на деку, припыленном борошном, 15 хвилин при 220 градусах.
  • Дивіться також:  Розпушувач для тіста своїми руками – 6 рецептів

    Таке частування не варто змащувати жовтком, краще змастити тісто підсолодженим молоком.

    Готуємо класичну самсу з яловичиною

    Це східне блюдо порадує гурманів тонким хрустким тестом і соковитою ситної начинкою. Краще використовувати готовий яловичий фарш з цибулею (800 г). А також: 1 ст. теплої кип’яченої води, 800 г борошна, пачку вершкового масла, 1 ст. л. солі, по дрібці зіри і чорного меленого перцю.

  • Сіль висипається в теплу воду. Як тільки її кристали розчиняться в рідині, можна починати підмішувати в масу борошно.
  • Спочатку ложкою, а потім руками замішується щільне тісто.
  • Як тільки маса перестане липнути до пальців, вона згортається в ковбаску і нарізати на 4 рівні частини.
  • Кожна частина розкачується в тонкий пласт (близько 2 мм завтовшки) і рясно змащують розм’якшеним вершковим маслом.
  • Всі чотири заготовки укладаються один на одного і потім згортаються в тугий рулет.
  • Тісто нарізати на круглі тонкі часточки, кожна з яких тонко розкочується. Загортається всередину начинка, а сторони кола акуратно з’єднуються в трикутник.
  • Готується самса з м’ясом в гарячій духовці близько 55 хвилин.
  • Пиріжки перед випічкою викладаються на деко, застелений промасленим пекарської папером.

    По-узбецьки

    Традиційна українська самса готується з начинкою з баранини. Найпростіше взяти вже готовий фарш (450 г). Склад компонентів: 450 г борошна, 3 цибулини, стандартну пачку вершкового масла, 2 курячих яйця, 1 ст. води, по дрібці зіри, солі, меленого перцю і кунжуту двох кольорів (чорного і білого).

  • Цибулю дрібно шинкуется, мнеться руками, після чого солиться, перчится і присипається зірою.
  • Фарш з’єднується з подрібненим овочем. При необхідності він також досаливается.
  • У теплій воді розчиняється 0,5 ч. л. солі.
  • У масу додається половина розм’якшеного масла і яйце. Інгредієнти злегка збиваються виделкою.
  • Далі невеликими порціями в масу всипається просеянная мука і тісто вимішується руками. Воно не повинно бути занадто м’яким.
  • Колобок тесту ділиться на 5 кульок, які накриваються плівкою і залишають на півгодини при кімнатній температурі.
  • Кожен клубок тонко розкочується і змащують розтопленим маслом. Коли заготовки злегка підсохнуть і вберуть в себе жир, їх можна укладати один на одного.
  • Спочатку маса згортається в тугий рулет, потім скручується спіраллю, укладається на тарілку, накривається плівкою і забирається в холод на 50 хвилин.
  • Охолоджене тісто нарізати на шматочки, кожен з яких розкачується в тонкі невеликі коржі. На заготівлі викладається начинка, після чого з них формуються трикутники.
  • Випікається страву на масляному листі до рум’яного кольору (близько 40 хвилин) при 200 градусах.
  • Дивіться також:  Торт з вафельних коржів – 8 рецептів, як зробити закусочний торт зі згущеним молоком, кремом або консервами

    Для прикраси самса посипається сумішшю білого і чорного кунжуту.

    З дріжджового тіста з куркою та картоплею

    В начинку до обговорюваних східним пиріжків можна додавати не тільки м’ясо, але також і картоплю. Від цього самса виходить ще більш смачною і соковитою. Для її приготування використовується: 0,6 л. кислого молока, 11 г сухих дріжджів, 1,5 ст. л. солі і цукру, 1,2 кг якісної пшеничного борошна, 60 мл рослинного масла, 450 г курячого філе, 3 картоплини і цибулини, шматочок вершкового масла, перець ч/м, сіль. Далі детально описується приготування самси з курячим м’ясом і картоплею.

  • В половині склянки теплої кип’яченої води розчиняються дріжджі, сіль, цукор. У масу вливається підігріте молоко, і всі компоненти ретельно перемішуються.
  • Потроху в дріжджову суміш всипається просеянная борошно. В самому кінці В тісто відправляється рослинне масло. Маса повинна бути тугий, але еластичною.
  • Колобок тесту накривається чистою серветкою на 35 хвилин в теплому місці. Після обминания маса повертається в тепло ще на 50 хвилин.
  • Картопля, куряче філе і цибулю нарізати мініатюрними кубиками, перемішуються, солятся і приправляють перцем.
  • Готове тісто ділиться на три частини, кожна з яких розкочується, змащується рідким вершковим маслом і укладається на попередню. Стопка заготовок згортається в тугий рулет. Останній нарізається тонкими шматочками (ширина кожного близько 2,5 див).
  • Кожен шматок тонко розкочується качалкою, всередину кладеться начинка і мініатюрний шматочок вершкового масла.
  • Самса згортається трикутником.
  • Випічка готується 55-60 хвилин при 190 градусах.
  • Готові пишні пиріжки змащуються неароматным рослинним маслом.

    З сиром з листкового тіста

    Дуже смачною виходить самса з сиром. Начинка в ній буде несолодким – з часником і зеленню. Крім сиру (270 м), потрібно взяти: перо зеленого цибулі, 2 гілочки свіжого кропу, яйце, 4 часникових зубця, 7 г сухих дріжджів, 90 мл жирного молока, 1 ч. л. солі і таку ж кількість цукру, пачку сиру (5%), 450 г борошна, 70 мл олії.

  • У підігрітому молоці розчиняються дріжджі, сіль, цукор. Під плівкою маса залишається на 12 хвилин до утворення пінки.
  • Яйце збивається з дрібкою солі.
  • Борошно просіюється і змішується з яєчної солоної масою. До цих інгредієнтів виливається готова опара і масло.
  • Замішується тісто пластичне і гладке), яке залишається в теплі на 1,5 години.
  • Для начинки сир розтирається з часником і рубаною зеленню. Можна посолити за смаком.
  • Шматочки тіста розтягуються в круглі коржики, в центр яких викладається сирна маса.
  • Апетитні трикутники настоюються в теплі ще 12-15 хвилин, після чого випікаються в гарячій духовці 35 хвилин.
  • Остуджується випічка під серветкою.