Самса з гарбузом – 7 рецептів приготування

З настанням осені, коли всі навколо знаходиться в очікуванні таких рідкісних промінчиків сонця, хочеться зробити меню яскравіше. У цьому допоможе використання «сонячних» плодів – яблук, груш, гарбуза… Нижче запропоновані найсмачніші рецепти самси з гарбузом – страви неординарного і тому особливо інтригуючого.

Традиційна самса з гарбузом по-узбецьки

Незважаючи на те, що вироби, що нагадують пиріжки, в узбецькій кухні готуються переважно з м’ясом, рецепти з гарбузом азіатські хазяєчки виконують нітрохи не гірше.

Інгредієнти:

  • 800 г борошна;
  • 200 мл води;
  • яйце;
  • 200 г вершкового масла;
  • цибулина;
  • 350 г гарбуза;
  • щіпка солі і трохи меленого перцю.

Спосіб приготування:

  • У просторій ємності з’єднуються яйце, тепла вода, ½ заявленої кількості топленого масла, сіль і просеянная борошно. Замішується еластичне тісто.
  • Отримана маса ділиться на 3 кульки, які вирушають відпочити в тепло хвилин на 30.
  • Потім кожен колобок розкачується в тонкий пласт.
  • Один з шарів змащується маслом і покривається іншим, на якому, у свою чергу, створюється аналогічна олійна прошарок.
  • Після того, як буде викладено і змазаний останній пласт, заготівля скочується в щільний рулет, який ділиться на рівні шматочки. Отримані порції розкочуються кругляком.
  • У центр кожного коржика поміщаються шматочок масла і начинка з підсоленою і приправлений перцем суміші тертого гарбуза і подрібненої цибулі.
  • Далі формуються трикутники, які відправляються в духовку на 35 хвилин.

Випікається самса при 200 °С до рум’яної скоринки, яка гарантує готовність виробу.

Проста випічка з листкового тіста

Хоча домашнє тісто виходить більш повітряним, не завжди є час на його заміс. Однак можна скористатися і готовим.

Самса з гарбузом з листкового тіста готується з використанням наступних продуктів:

  • 600 г гарбуза;
  • півкіло тесту;
  • цибулина;
  • стопка соняшникової олії;
  • 10 г цукру;
  • 15 г сметани;
  • яйце;
  • сіль і мелений перець.
Дивіться також:  Тісто для мантів по-узбецьки – класичний рецепт і варіанти

Основні кроки приготування:

  • Гарбуз очищається і нарізається кубиками.
  • Так само подрібнюється і цибулю, який потім пассеруется на олії до прозорості.
  • До м’якого овочу додаються гарбузове кубики, сіль, цукор і перець, після чого обсмажується не більше 5 хвилин.
  • З тіста готують прямокутники, на які відразу викладається начинка.
  • Далі формуються заготовки самси класичної форми, які змазують сметаною, змішаною з яйцем.
  • Деко з виробами поміщається в розігріту до 200 °C духовку на 25 хвилин.

За бажанням можна присипати вирушає в духовку самсу кунжутом.

З додаванням в начинку м’яса

Ситну самсу можна приготувати з додаванням у фарш 200 г яловичої м’якоті.

Також знадобиться:

  • 1 кг листкового тіста;
  • 50 г баранячого жиру;
  • 650 г гарбуза;
  • 2 цибулини;
  • ½ Стопки соняшникової олії;
  • 10 г цукру;
  • стручок гострого перцю;
  • сіль.

Покрокова інструкція виконання:

  • Гарбуз без шкірки нарізати дрібними кубиками, які змішуються з шматочками яловичини, жиру, гострого перцю і цибулі.
  • Фарш ретельно перемішується, солиться і заправляється олією.
  • Розморожене листкове тісто згорнути в рулет і ділиться на шматочки.
  • Вироби розкочуються в формі коржів, з яких створюються трикутники з начинкою.
  • Самса викладається на деко, де змащується яйцем і випікають в гарячій духовій шафі (200 °C) близько півгодини.

У рецепті можна замінювати яловичину на будь-який інший улюблений сорт м’яса – смак і аромат готової випічки від цього не постраждають.

Самса з гарбузом і смаженою цибулею

Варіант ароматної начинки з гарбуза з додаванням смаженого лука робить вироби ще більш апетитними.

Для підготовки самси використовуються:

  • 800 г листкового тіста;
  • 400 г гарбуза;
  • 3 цибулини;
  • шматочок вершкового масла;
  • сіль і спеції.

Етапи створення:

  • З цибулин готуються кубики, які доводяться до прозорості на вершковому маслі.
  • Гарбуз очищена натирається і змішується з цибульними шматочками.
  • Начинка солиться і приправляється.
  • Готуються листкові коржі, з яких формується самса з цибульно-гарбузовою начинкою. Порції випікаються при 200 °C протягом 25 хвилин.
Дивіться також:  Особуко - 6 рецептів приготування

На замітку! В залежності від товщини тесту тривалість випікання може злегка варіюватися в межах 5 хвилин. Також якщо використовуються досить великі гарбузове шматочки, самса може перебувати в духовці трохи довше.

З картоплею

Овочеву гарбузову начинку смачною самси можна доповнювати різними інгредієнтами, серед яких може бути і картоплю.

Для створення самси з тыквено-картопляною масою всередині знадобляться:

  • 1 кг листкового тіста;
  • по 350 г гарбуза і картоплі;
  • 3 цибулини;
  • шматочок вершкового масла;
  • сіль.

Хід роботи:

  • Очищені овочі нарізати дрібними кубиками.
  • Начинка добре перемішується, солиться і заправляється топленим маслом.
  • На розкачані з листкового тіста кола викладається овочева маса, після чого порції розподіляються по покритому пергаментом деку.
  • Випікається страву до готовності при 200 °C.

Щоб освіжити смак закуски, можна додати в начинку рубану зелень.

Рецепт з курдючним жиром

У традиціях грузинської кухні ароматна самса готується з таких інгредієнтів:

  • 1 кг листкового тіста;
  • 700 г гарбуза;
  • 3 цибулин;
  • шматочки курдючного жиру;
  • солі і спецій.

Щоб приготувати самсу:

  • Гарбуз натирається і при необхідності віджимається, а цибулю дрібно рубається.
  • Фарш вимішується і доповнюється дрібними кубиками жиру.
  • Заготовки з листкового тіста наповнюються підготовленою начинкою, після чого кінці тесту защипываются таким чином, щоб вийшли трикутники.
  • Вироби відправляються в гарячу духовку на 25 хвилин

Кількість жиру залежить від бажаного результату: для отримання соковитою, але менш калорійною самси досить використовувати 50 г курдюка.

Пісна самса з гарбузом

Якщо з класичної рецептури або її варіацій виключити продукти тваринного походження, самса перетворюється на відмінні дієтичне пиріжки.

Інгредієнти:

  • 450 г листкового тіста;
  • 350 г гарбуза;
  • 2 цибулини;
  • стопка соняшникової олії;
  • сіль і мелений перець.

Послідовність дій:

  • Начинка для дієтичної самси готується з тертого гарбуза і подрібненої цибулі з додаванням солі, соняшникової олії і меленого перцю.
  • Тісто розкочується досить тонким пластом, з якого створюються прямокутники за допомогою гострого ножа.
  • На отримані заготовки викладається начинка, після чого їх краю защипываются.
  • Самса відправляється на деко, який відразу ставиться в духовку, розігріту до 200 °C, на 25 хвилин.
Дивіться також:  Деруни без яєць – популярні рецепти.

Для кращої фіксації країв самси вони змазують яйцем до того, як начинка буде розподілена по трикутним заготівлях.

Самса з гарбуза – це оригінальна випічка, яка є відмінною альтернативою традиційним пиріжків. Обов’язково спробуйте таке блюдо в осінній сезон, коли гарбуз стигла, свіжа і особливо ароматна.