Шарлотка на сковороді – 7 простих рецептів, як приготувати смачний домашній пиріг шарлотку без духовки

Шарлотка на сковороді – один із самих невибагливих десертів. Хоч раз її напевно готували в кожному будинку. Рецепти пирога не вимагають довгих приготувань. Варто взятися за справу, як буквально через півгодини домашніх поманить на кухню запах ароматної, свіжої випічки.

Класична шарлотка з яблуками на сковороді

Смачна яблучна шарлотка приваблива тим, що вона готується з рідкого тіста. Нічого вимішувати не доведеться. Знадобляться лише декілька простих компонентів і миска, в якій все це потрібно буде змішати.

Головний секрет приготування смачного пирога – наявність сковороди з товстим дном.

Саме в такому посуді ваш кулінарний шедевр буде пропікається найбільш рівномірно і не підгорить. Беріть посуд з високими бортами, пиріг буде підніматися і йому знадобиться місце. Бажано, щоб діаметр сковорідки був великим, тоді тісто краще пропечеться.

Для класичного пирога знадобиться тільки борошно (1 ст.), цукор (1 склянка), яйця (3-4 шт.) та яблука. Великих візьміть три штуки, а дрібних, зразок ранеток, — чотири. Так як цукру в рецепті предостатньо, яблука бажано брати з кислинкою. Таке поєднання створить найкращий смаковий баланс.

  • Збийте яйця з цукром віночком або міксером.
  • Додайте борошно і перемішайте до однорідності.
  • Очистіть яблука від шкірки і серцевини, нарізати на тонкі, довгі часточки.
  • Змастіть дно і борти сковороди олією.
  • Сковорідку злегка прогрійте, вилийте в неї рідке тісто.
  • Зверху розкласти скибочки фруктів.

За бажанням у цей рецепт додають ванілін або корицю. Якщо хочете, щоб тісто вийшло злегка вологим, покладіть в нього після борошна половину чайної ложки гашеної соди.

Випікайте під кришкою на самому малому вогні близько півгодини. Готовність перевіряється зубочисткою. Проткніть пиріг в середині, якщо тісто до палички не пристає, отже, блюдо вважається готовим.

Перекиньте шарлотку на плоску тарілку. Нарізати і є пиріг можна, не чекаючи, поки він охолоне.

З капустяної начинкою

Шарлотка з капустою – незвичайний, смачний і поживний перекус. Її можна подавати до чаю як в гарячому, так і холодному вигляді.

Спочатку приготуйте начинку:

  • Порубаєте половину вилка капусти.
  • Наріжте дрібними кубиками головку ріпчастої цибулі.
  • Тонкими пластинами покришіть один солодкий перець.
  • Влийте в сковороду для смаження ложку рослинної олії.
  • Обсмажте овочі до золотистої скоринки, приправте їх сіллю і меленим перцем.
  • Накрийте кришкою і дайте потушиться на повільному вогні 15 хвилин.
Дивіться також:  Курник – 6 рецептів з куркою та картоплею

Для приготування тіста збийте з ложкою цукру три курячих яйця. Додайте 100 г розтопленого вершкового масла. Розмішайте до однорідності і просійте склянку пшеничного борошна. В кінці введіть в тісто половину чайної ложки гашеної соди.

Змішайте яєчно-борошняну основу з начинкою. Змастіть сковороду маслом. Влийте тісто і залиште пиріг під кришкою півгодини на повільному вогні. Готовність пирога можна визначити по запаху свіжої здоби. Для впевненості проткніть серединку дерев’яною паличкою. Якщо вона вийде повністю суха, можете подавати пиріг на стіл.

Домашній пиріг без яєць

Основою пирога без яєць послужить манна крупа. Ще знадобляться борошно, цукор і кефір. Всього по склянці. Крупу потрібно попередньо замочити в кефірі і залишити на півгодини.

Коли манка вбере всю рідину, можна буде додавати борошно і цукор. Влийте до цих інгредієнтів півсклянки олії. Домішайте щіпку солі і половинку чайної ложки соди, попередньо погашеної в оцті. Якщо любите ванільний цукор, то додайте його за смаком.

Приготуйте Начинку з яблук. Очистіть плоди і розріжте на довгасті шматочки. Додайте кілька крапель лимона змішайте з тістом.

Шарлотку без яєць готують у сковороді з товстим дном і високими бортами. Поверхні посуду змащують вершковим маслом.

Томіть апетитний пиріг на повільному вогні близько 35 хвилин. Перед подачею дайте йому трохи охолонути. Він стане трохи щільніше і буде не так легко розламуватися.

Проста яблучна шарлотка з сиром

Сирне ласощі найкраще пекти в духовці. На сковороді воно виходить не таким пишним. Однак за браком печі або часу на її розігрів можна скористатися і звичайною жарочної панеллю.

Першим етапом буде приготування тіста:

  • Розбийте в глибоку миску п’ять курячих яєць.
  • Додайте до них повний стакан цукру.
  • Ретельно збийте компоненти до утворення білої піни.
  • Домішайте порціями склянку борошна. Щоб не осадити повітряну масу, робіть акуратні обертальні рухи кулінарної лопаткою.

Наступним етапом стане приготування начинки:

  • Розітріть разом з ванільним цукром півпачки вершкового масла.
  • Опустіть у приготовлену суміш пачку нежирного сиру.
  • Швидко розмішати міксером.
Дивіться також:  Білковий крем – 9 рецептів приготування

В кінці почистіть і поріжте на часточки чотири злегка недостиглі яблука.

На дно змащеної сковороди вилийте половину рідкого тіста. Поверх першого шару розподіліть сирну начинку. Залийте сир другою частиною тіста. Зверху викладіть різані яблука. Прикрасьте пиріг корицею.

Закрийте сковороду кришкою. Поставте на повільний вогонь і почекайте близько півгодини. Готовність пирога перевірити зубочисткою. Перед подачею десерту не стіл його можна припорошити цукровою пудрою.

Готуємо на кефірі

Секрет приготування повітряного пирога криється в додаванні негашеного соди і кефіру. Сода при взаємодії з кислотою молочного напою утворює величезну кількість повітряних бульбашок.

Під впливом високих температур бульбашки роздуваються. Тісто сильно піднімається, стає пишним і неймовірно ніжним. Після зняття з вогню воно дещо опускається, але продовжує залишатися м’яким навіть на наступний день.

  • Вам необхідно в глибоку посуд розбити три курячих яйця, після чого додати до них склянку цукру.
  • Збити масу віночком до отримання білої пінки.
  • Влити склянку кефіру і на цьому ж етапі додати чайну ложку негашеного соди.
  • Інтенсивно перемішати компоненти маси електричним міксером.
  • Порціями всипати дві склянки просіяного борошна.

Довести тісто до однорідності, помішуючи його силіконової або пластиковою лопаткою. Простежте, щоб не залишилося грудочок.

Обмажте зсередини всі поверхні сковорідки вершковим маслом. Влийте тісто на злегка підігріту сковороду. Розсипте по поверхні пирога часточки яблук (їх знадобиться близько 4 штук). За бажанням посипте десерт корицею.

Готуйте близько півгодини на слабкому вогні, не відкриваючи кришку. По закінченні часу переконайтеся, що пиріг пропікся, проткнувши його в самому розкішному місці дерев’яної паличкою. Трохи остигнула шарлотку можна прикрасити цукровою пудрою або шоколадною крихтою.

З корицею, медом і горіхами

Пропонуємо один з пісних варіантів всіма улюбленого ласощі. Пригоститися скибочкою шарлотки з корицею, медом і горіхами за кухликом гарячого чаю – кращий спосіб підняти настрій в похмурий день.

Всі інгредієнти доступні і знайдуться практично в будь-якому будинку.

  • Вам необхідно влити в миску склянка яблучного соку.
  • Розбавити його половиною склянки рослинного масла і двома ложками меду. Тут же висипати склянку цукрового піску.
  • Ретельно перемішуємо інгредієнти. Потроху підкладаємо борошно. Загальна кількість борошна повинно скласти приблизно дві склянки. Тісто по консистенції вийде як жирна сметана.
Дивіться також:  Прикраса тортів – 10 способів прикрасити торт своїми руками в домашніх умовах

На гарячій сковороді потрібно прожарити половинки волоських горіхів. Для пирога достатньо взяти чверть склянки ядер. Далі слід горіхи подрібнити качалкою і відправити в миску з тестом, додавши чайну ложку соди.

Коли всі компоненти тесту виявляться в мисці, помийте і поріжте на тоненькі скибочки два-три міцних, кислуватих яблука. Перемішайте їх з загальною масою.

Розподіліть масу по заздалегідь змащеній олією сковороді. Верх пирога присипте корицею. Ароматна випічка буде готова приблизно через півгодини. Її потрібно буде перевернути догори дном і залишити на сковороді під кришкою ще хвилин десять, вимкнувши плиту.

Дієтична шарлотка на сковороді

Рецепт дієтичного десерту передбачає виключення особливо калорійних продуктів і зведення кількості цукру до мінімуму. Облагородити смак такої страви можна за рахунок додавання какао-порошку. М’якуш пирога придбає приємний шоколадний відтінок. А вабливий запах цієї ароматної випічки компенсує недолік солодощі.

Рідка основа для пирога готується у двох окремих мисках:

  • В одній посуді слід змішати рівну кількість (по півсклянки) цукрового піску і води з двома ложками рослинного рафінованого масла і столовою ложкою натурального рисового оцту.
  • В іншій ємності з’єднайте борошно (1 склянка), по половині чайної ложки розпушувача і соди, близько трьох столових ложок порошку какао.
  • Вміст обох мисок з’єднайте в одній.

Вичищені від шкірки яблука (дві або три штуки) покришіть на невеликі брусочки і додайте до приготованого тесту.

У сковороди змастіть дно і борти до самого верху вершковим або рослинним маслом. Акуратно перекладіть вміст миски в підігріту форму для випікання. Поставте її на малий вогонь, щільно прикрийте кришкою. Почекайте приблизно півгодини. В кінці процесу приготування вимкніть вогонь і залиште пиріг на сковороді нудитися не більше десяти хвилин.

Свіжа випічка ідеально підійде як доповнення до холодних і гарячих напоїв.

Ось як легко можна приготувати шарлотку без духовки, маючи під рукою лише сковороду і звичайну варильну панель. Найпростіший у виконанні пиріг може перетворитися у вишуканий закінчення вечері, полуденок або сніданок на швидку руку.