Пишна шарлотка з яблуками в духовці — дуже легкий і швидкий десерт.
При дотриманні всіх правил пиріг виходить м’яким, ніжним і повітряним. Швидкість приготування і доступність інгредієнтів робить страву ще привабливішим для господинь.
Як приготувати пишну шарлотку з яблуками?
Серед безлічі рецептів нескладно знайти підходящий варіант. Набагато важче простежити, щоб десерт вийшов пишним і смачним. Для цього необхідно дотримуватися ряду рекомендацій.
Яке тісто більше підходить для пирога?
Щоб тісто не осіло, варто збивати білки в одній мисці, а жовтки — в іншій. При цьому використовуйте охолоджений продукт. Так вся маса легше зіб’ється і вийде більш пишною. Прослідкуйте, щоб мука була сухою, без грудочок. Використовуйте тільки пшеничний вигляд першого або вищого сорту.
При якій температурі і скільки часу випікати?
За 15 хвилин перед запіканням необхідно включити духовку і чекати, доки вона розігріється, і тільки тоді вставляти деко.
Оптимальна температура для готування — 180 градусів Цельсія.
Середній час запікання — 40 хвилин.
Не забувайте наприкінці готування перевірити за допомогою зубочистки, наскільки добре пропікся пиріг зсередини.
Не відкривайте в процесі випічки дверцята плити, інакше тісто бісквіта може осісти і перетворитися в плоский млинець.
Класичний рецепт
Для цього рецепта потрібно взяти антонівські яблука, так як для класичної шарлотки більш прийнятні яблука з невеликою кислинкою.
І смак виходить відповідний.
Необхідно взяти:
п’ять курячих яєць;
борошно хлібопекарська — 0,13 кг;
цукор — 0,16 кг;
3-4 яблука середнього розміру;
лимонний сік — 10 мл
Послідовність виконання:
Обробіть яблука, очистивши їх від шкірки, насіння і серцевини. Поріжте на невеликі шматочки.
Збризніть лимонним соком шматочки яблук. Це робиться, щоб уникнути їх потемніння.
Розбийте в миску яйця і збийте їх з допомогою блендера протягом 7 хвилин.
Додайте цукровий пісок, порційно не перестаючи збивати.
Простежте, щоб у борошні не було грудочок. Для цього варто просіяти через сито кілька разів. Додайте борошно до яєць.
Після цього можна включати духовку.
Промажте форму для запікання олією, зверху насипте трохи сухої борошна або манної крупи.
На дно покладіть яблука, залийте їх тестом.
Режими: температура — 180°С, час — 40 хвилин.
Готовий пиріг прикрасити цукровою пудрою або корицею.
Випікаємо пишний пиріг з хрусткою скоринкою в духовці
Рецепт приготування трохи відрізняється від класичного способу. Деякі секрети дозволять насолодитися пишною скоринкою наїдки.
Список інгредієнтів:
борошно — 0,25 кг;
цукор — 0,2 кг;
три яйця;
чотири середніх яблука;
рослинна олія для змащування.
Послідовність виконання:
Яблука помити, звільнити від шкірки і серцевини з насінням. М’якоть можна натерти на тертці або порізати соломкою.
Деко застелити папером для запікання, змастити олією.
На його дно товстим шаром (2 см) викласти шматочки яблук.
Міксером збити яйця. Дочекатися, поки з’явиться біла пінка.
Насипте цукор, продовжуючи процес.
Насипте частинами борошно. Маса буде ставати все густішим і густішим.
Розподіліть тісто по всій поверхні яблук.
Не забудьте за 10-15 хвилин розігріти духову шафу.
Вставте деко і закрийте кришку. Час приготування близько півгодини. Для зручності встановіть таймер. В кінці запікання перевірте, чи пиріг золотистий колір. Якщо так, то можна діставати. Дайте йому настоятися і охолонути.
Рецепт твороженной шарлотки
Крім яблук в такий пиріг можна додати сир. Шарлотка на кефірі вийде смачною і поживною.
Список компонентів:
сир — 0,2 кг;
три яблука;
чотири яйця;
цукор — 0,15 кг;
борошно пшеничне — 0,2 кг;
сметана — 60 г;
розпушувач тіста — 10 гр;
вершкове масло і сіль за смаком.
Послідовність виконання:
В яєчну масу насипати цукор і ретельно збити.
Обробити яблука вищевказаним способом.
В інший посуд покласти сир, налити сметану і змішати.
Вміст першої миски перелити в другу.
У борошно додати розпушувач і трохи солі.
Порційно насипати її в основну масу і зробити тісто.
Підготувати форму для запікання, першим шаром залити тісто, зверху викласти яблука у формі сонечка або квіточки.
Почати підготовку при 180 градусів. У процесі випікання кришку духовки не відкривати! Тільки після того, як пройде 40 хвилин.
Не забудьте перевірити, пропеклося тісто, застосувавши зубочистку. Якщо вона суха, значить, пиріг чудово випікся.
На швидку руку зі сметаною заливкою
Якщо часу залишилося мало, а потрібно терміново приготувати десерт, то цілком підійде рецепт шарлотки на швидку руку.
Список інгредієнтів:
чотири яйця;
цукор — 0,2 кг;
борошно — 0,2 кг;
сода чайна — 5 гр;
сіль — 6 г;
чотири яблука;
сметана за смаком.
Як приготувати простий рецепт шарлотки з яблуками:
Збийте білки з половиною всієї кількості цукру в посуд № 1.
У мисці № 2 збийте жовтки з другою частиною цукрового піску.
З’єднайте ці інгредієнти, і порційно всипте борошно, постійно помішуючи віночком. Стежте, щоб не з’являлися грудочки. Має вийти тісто, нагадує сметану.
У цю масу насипте сіль і соду.
Обробіть яблука.
Підготуйте деко, змастивши його невеликою кількістю масла.
На його дно покладіть яблука і залийте їх масою тіста. Постарайтеся зробити так, щоб маса накрила шар яблук.
Зверху можна знову викласти яблука і залити їх другий порцій тіста.
Час запікання — 40 хвилин.
Після приготування теплий пиріг залийте сметаною.
З ніжного пісочного тіста
Пісочне тісто робить пиріг більш ніжним і розсипчастим. Найбільше цей рецепт підходить для чаювання.
Знадобиться:
два курячих яйця;
вершкове масло — 0,2 кг;
борошно першого сорту — 0,25 кг;
сіль — 4 гр;
цукрова пудра — 0,12 кг;
лимонна кислота — 1 гр;
три середніх яблука.
Покрокова інструкція:
Спочатку візьмемося за борошно. Її потрібно просіяти через сито і змішати з розтопленим вершковим маслом, цукром і жовтками. Замісити тісто, готовий грудку покласти в пакет і прибрати на полицю холодильника на 60 хвилин.
Підготувати яблука і розділити їх на тонкі часточки.
Форму для запікання обмазати олією.
Тісто дістати з холодильника і розкотити по формі млинця.
Викласти на деко, зробити бортики, припечатать їх до стінок форми для запікання виделкою. Вийде гарний рельєф.
Зверху на тісто розкласти шматочки яблук.
Запікати протягом 20 хвилин.
За цей час білки яєць збити разом з пудрою і лимонною кислотою.
Дістати блюдо з золотистим верхи і залити отриманою сумішшю.
Знову поставити в духовку, знизити температуру і готувати в такому режимі 10-15 хвилин.
Пишна шарлотка з яблуками на кефірі
Кислий кефір, який залишився в холодильнику може послужити хорошою основою для пирога з яблуками. Тісто вийде більш м’яким, а смак — ніжний.
Необхідні інгредієнти:
три яйця
кефір — 0,25 кг;
пшеничне борошно — 0,4 кг;
чотири яблука
розпушувач тіста — 8 гр;
цукор — 0,21 кг
Послідовність виконання:
Очистіть яблука від шкірки, приберіть непотрібні насіння і тверду середину, і поріжте м’якоть на шматочки.
Перш ніж робити тісто, просійте борошно. У цьому випадку основа пирога вийде більш повітряної.
В інший посуд розбийте яйця, всипте розпушувач і цукровий пісок. Масу збийте за допомогою міксера.
Вилийте кефір і поступово додайте оброблену борошно. Постійно заважайте масу ложкою, не забуваючи запобігати утворенню грудочок. Тісто має по своїй густоті нагадувати сметану.
Приготувати форму для запікання змастити її олією.
Першим шаром піде половина приготованого тіста, другим — покладіть шматочки яблук і зверху залийте їх другою половиною тіста.
Спочатку прогрійте духовку. Як тільки її температура дійде до 180 градусів, деко покладіть всередину і запікайте 40 хвилин.
На кислому молоці
Навіть подкисшее молоко може стати в нагоді. Тому не викидайте цей продукт, а поверніть його в приготуванні смачного пирога.
Склад рецепта:
два яйця;
кисле молоко — 0,4 л;
цукор — 0,2 кг;
пшеничне борошно — 0,45 кг;
ванілін;
чотири яблука;
розпушувач — 4 гр.
Як приготувати пиріг з яблуками:
Розбиваємо яйця в посуд, всипаємо цукор і збиваємо до утворення маси з білою піною.
Наливаємо в цю миску молоко, слідом додаємо просіяне борошно, ванілін і розпушувач тіста. Все ретельно перемішуємо.
Очищаємо яблука і ріжемо їх часточками. З’єднуємо з тестом.
Поміщаємо масу на попередньо підготовлене деко і запікаємо.
Можна прикрасити готову шарлотку медом, сметаною або варенням.
Повітряний шоколадний яблучний пиріг
Особливий шик і смак у звичне блюдо принесе шоколад. Таке страву затьмарить будь-шоколадний десерт.
Необхідні інгредієнти:
п’ять яєць курячих;
борошно — 0,1 кг;
цукор — 0,12 кг;
какао — 30 гр;
сода — 4 гр;
три яблука;
молоко — 0,1 л;
плитка шоколаду;
трохи оцту;
згущене молоко.
Покрокове приготування:
Розбити яйця в дві миски: в першу підуть білки, а в другу — жовтки.
У ємність з білками насипати частину цукру і збити за допомогою віночка до отримання крему.
У жовтки додати цукор, що залишився і змішати.
З’єднуємо вміст обох мисок і додаємо в загальну масу борошно. Не забудьте перед цим просіяти.
Також обробляємо какао і засипаємо в тісто.
Обробляємо яблука, ріжемо кубиками.
В темне тісто зсипаємо шматочки яблук і шоколаду.
Готуємо форму для запікання і викладаємо на неї тісто.
Поставити форму в розігріту духовку і готувати півгодини.
Щоб десерт був ще смачніше можна полити його спеціальним просоченням. Для цього беремо підігріте молоко на плиті і розчиняємо в ньому трохи какао.
Готову шарлотку полити згущеним молоком і просоченням.
В мультиварці
В мультиварці страва готується довше, але зусиль додається мінімум, а розумна кухонна техніка сама контролює процес приготування.
Вам знадобляться:
борошно першого ґатунку — 0,2 кг;
чотири курячі яйця;
чотири яблука;
цукор — 0,16 кг;
розпушувач тіста — 10 гр;
масло вершкове — 50 гр.
Інструкція по приготуванню:
Яблука помити, очистити від шкірки і насіння, порізати на дольки.
В мультиварці розтопити шматочок масло. Для цього виберіть пункт «Підігрів».
Частина м’якого масла можна використовувати на змазування стінок чаші.
До основної маси додати цукор.
Першим шаром на дно викладаються фрукти. Краще розмістити їх акуратніше, так як це буде верх пирога.
На них викладаються інші яблука в хаотичному порядку.
Настала черга тесту. Для цього збити яйця з цукром, до цієї маси додати борошно і розпушувач. Домогтися консистенції сметани.
Вилити суміш на яблучний шар.
Закрити кришку мультиварки, виставити режим «Випічка», таймер — 40 хвилин.