Шарлотка з яблуками – 4 чудових рецепту!

Для випічки цього десерту використовується зовсім небагато інгредієнтів, але страва виходить чудовим. Пропонуємо кілька рецептів під назвою «Шарлотка з яблуками», а також підкажемо, як краще прикрасити.

Готуємо пишну шарлотку з яблуками

Це класичний рецепт, але під час приготування використовуються секрети, які дозволять зробити пиріг пишним і повітряним.

Інгредієнти:

  • Яйця – 4 штуки;
  • Ванілін і кориця – по одній щіпці;
  • Цукор – 1 склянка;
  • Вершкове масло – 2 ст. ложки;
  • Борошно – 2 склянки;
  • Яблука – 5-6 штук.

Приготування:

  • Увімкніть духовку на 180 градусів. Поки йде процес, вона нагріється.
  • Промийте всі яблука. Зніміть з них шкірку і вирізати серцевину з кісточками. Тепер наріжте яблука на тонкі пластини і складіть їх в миску. Краще для цього рецепта брати кислуваті яблука.
  • Візьміть корицю і посипте нею яблука. Рівномірно розподіліть пряність.
  • Приготуйте велику миску або каструлю, в якій зручно буде замішувати тісто.
  • Промийте яйця (бажано з содою). Розбийте їх у велику миску.
  • Додайте цукор до яєць.
  • Візьміть міксер, збийте яйця і цукор. Цей процес займе близько 10-15 хвилин, щоб тісто було правильної консистенції, а випічка була пишною.
  • Візьміть борошно просійте через сито. Краще, якщо це зробити два рази. Тоді борошно сповна насититься киснем, і випічка буде повітряної.
  • Тепер повільно, маленькими порціями підсипати борошно до основної маси.
  • Візьміть велику ложку, бажано, дерев’яну, і весь процес висипання борошна заважайте тісто. Але робити це потрібно по-особливому – знизу вгору. Це ще один з секретів приготування пишного пирога.
  • Приготуйте деко. Промажте його маслом. Особливу увагу приділіть бортикам, адже саме їх господині слабо змащують, і потім насилу відокремлюють випічку від форми.
  • Тепер візьміть трошки борошна і притрусіть нею весь деко.
  • Викладіть на деко нарізані яблука з корицею. Розрівняйте їх за формою рівним шаром.
  • Тепер візьміть тісто і залийте їм фрукти. Потім розподіліть тісто так, щоб воно проникало і між фруктами. Для цього можна потрусити форму, а потім за допомогою лопатки розрівняти масу, щоб випічка була однакової висоти.
  • Надсилайте блюдо в добре розігріту духовку на 30-40 хвилин. Це лише приблизний час і воно може змінюватися залежно від діаметра дека. Діставайте шарлотку не відразу, інакше від різкого перепаду температур вона може впасти. Дістаньте випічку і проткніть її зубочисткою – якщо вона залишилася чистою, то пиріг готовий, якщо ні, то залиште допекаться.
  • Пишна шарлотка готова! Дістаньте з форми і помістіть на плоске блюдо. Тепер її потрібно прикрасити, тут час проявити фантазію. Розтопити плитку шоколаду або зробіть шоколадну глазур і полийте нею пиріг. Крім цього, можна вирізати з зефіру трояндочки і розкласти в центр.
  • Шарлотка з яблуками в мультиварці

    Це оригінальний рецепт шарлотки, так як в ньому будуть присутні карамелізовані яблука. А це не тільки дуже красиво, але й смачно.

    Інгредієнти:

    • Борошно – 2 склянки;
    • Яблука – 6 штук;
    • Вершкове масло – 0,25 кг;
    • Яйця – 3 штуки;
    • Кориця – пів столової ложки;
    • Цукор – 1 стакан для тіста і 3 ст. л. для яблук.
    Дивіться також:  Як запекти яблука в духовці цілком і шматочками?

    Приготування:

  • Гарненько промийте яблука і видаліть з них шкірку.
  • Виріжте з них серцевину і кісточки.
  • Поріжте яблука на великі, але рівні пластини.
  • Візьміть сковороду і поставте її на вогонь. Коли вона нагріється, покладіть масло.
  • Коли масло майже повністю розплавилося – всипайте цукор (тільки 3 столових ложки). З допомогою дерев’яної чи силіконової лопатки все перемішайте.
  • Встановіть невеликий вогонь і тепер постійно помішуйте масу, щоб вона не пригоріла, а цукор повністю розчинився. Продовжуйте це до тих пір, поки карамель не придбає золотавий відтінок.
  • Тепер викладіть до карамелі яблука. Все ретельно перемішайте.
  • Візьміть корицю і присипте яблука.
  • Встановіть середній вогонь і тушкуйте фрукти протягом 3-4 хвилин. Але будьте уважні, яблука не повинні розваритися.
  • Яблука в карамелі викладіть на дно мультиварки. Постарайтеся зробити це якомога красивіше, адже вони в підсумку будуть зверху.
  • Тепер займемося тестом. Для цього візьміть велику і глибоку каструлю або миску.
  • Всипте цукор, що залишився.
  • Заздалегідь покладіть яйця в холодильник, щоб вони були злегка охолодженими. Вимийте їх (застосувавши соду) і вбийте.
  • Візьміть міксер і збивайте їм на максимальній швидкості яйця з цукром. Продовжуйте, поки не з’явиться густа піна (це займе менше 5 хвилин). Чим ретельніше зіб’ються яйця, тим вище буде пиріг. Щоб яйця взбивались простіше, можна додати до нього щіпку солі. Не бійтеся, на смак готового блюда це не позначиться.
  • Двічі просійте борошно через сито.
  • Невеликими порціями вводите борошно, постійно помішуючи тісто для шарлотки. У підсумку, його консистенція буде, як у густої сметани.
  • Візьміть готове тісто і залийте їм яблука. Воно повинно проникати між шматочками, але розмішати ми не зможемо, тому що яблука вже красиво викладені. Тому, просто залийте їх тестом і залиште на 5-10 хвилин. За цей час тісто саме просочиться між пластинками яблук, і ми отримаємо бажаний результат.
  • Поверніть чашу в мультиварку і щільно закрийте її кришкою. Поставте режим «Випічка» на 1 годину.
  • По закінченню цього часу, відкрийте мультиварку, трохи почекайте, щоб вийшов пар, і ви не обпеклися.
  • Перевірте готовність шарлотки з допомогою дерев’яної палички. Вилку в цьому випадку краще не використовувати, щоб не подряпати чашу.
  • Дістаньте чашу і накрийте її плоским красивим стравою. Переверніть форму, і рум’яна шарлотка опиниться на тарілці.
  • Тепер її необхідно прикрасити. Для цього знадобиться цукрова пудра. Трохи притрусіть нею пиріг, але так, щоб яблука були видні.
  • Пропонується вашій увазі ще один варіант прикраси:

  • Візьміть мереживну серветку і постеліть її на шарлотку.
  • Тепер поверх пирога можна сипати цукрову пудру.
  • Зніміть серветку і побачите, який гарний візерунок вона допомогла створити.
  • Пиріг готовий! Враховуючи те, що він солодкий, подавати шарлотку слід з чаєм або кавою.

    Яблучна шарлотка з додаванням персиків

    Інгредієнти:

    • Яйця – 3 штуки;
    • Вершкове масло – для змазування форми;
    • Яблука – 3 штуки (для цього рецепта більш підходящим є кислий сорт яблук);
    • Лимон – 2 скибочки;
    • Борошно – 1 склянка;
    • Сода – 1 щіпка (її необхідно погасити лимонним соком);
    • Сіль – на кінчику ножа;
    • Персики (консервовані або свіжі) – 2 штуки;
    • Цукор – 1 стакан (можна трохи менше);
    • Родзинки і ванільний цукор – за смаком.
    Дивіться також:  Заварний крем для Наполеона – 9 рецептів, класичний і не тільки!

    Приготування:

  • Насипте В чашку трохи родзинок, промийте його. Чистий ізюм залийте окропом і залиште, щоб він набух.
  • Промийте ретельно розбийте яйця і у велику миску, в якій буде замішуватися тісто.
  • Додайте до яєць сіль і цукор. Сіль в цьому рецепті необхідна, так як вона допомагає розкрити цукор.
  • Візьміть міксер, виставте велику швидкість і починайте збивати яйця з цукром і сіллю. Робити це потрібно довго, поки не з’явиться густа піна, тому запасіться терпінням.
  • В окрему мисочку кілька разів просійте борошно (2-3 рази), тоді шарлотка вийде більш повітряної.
  • Насипте в столову ложку трохи соди. Візьміть свіжий лимон, трохи надріжте його і влийте сік в ложку, щоб сода погасилась.
  • Погашену соду додайте до борошна і швиденько все перемішайте.
  • Тепер всипайте невеликими порціями борошно в яйця. Постійно помішуйте тісто.
  • Візьміть ванільний цукор і додайте його до тесту. Ще раз все змішайте.
  • Поставте духовку на 180 градусів.
  • Деко змастіть маслом (необхідно добре промазати бортики). Якщо користуєтесь силіконової формою, то її змащувати необов’язково.
  • Яблука промийте і зріжте з них шкірку. Видаліть кісточки і тверду серцевину. Поріжте на тонкі пластини. Вважається, що чим більше яблук, тим смачніше вийде шарлотка, але тоді пиріг може зовсім не піднятися. Оптимальним варіантом для шарлотки вважається використання 3 яблук. Саме в цьому рецепті їх краще взяти кислі, так як будуть ще солодкі персики, ізюм і ванільний цукор.
  • Візьміть розпочатий лимон і з іншого його боку (там, де залишилося більше соку) відріжте 2 кільця. Видалити з них кісточки. Дрібно наріжте (обов’язково разом з цедрою).
  • Візьміть свіжі персики, промийте їх і вийміть кісточки. Наріжте середніми кубиками.
  • Якщо взяли консервовані персики, то наріжте часточками.
  • На дно змащеного деко викладіть яблука, персики, замочений ізюм і лимон. Викладайте так, щоб всі фрукти були розподілені рівномірно по всьому периметру форми. Інакше, смак зі всіх сторін буде різний і не дуже приємний.
  • Візьміть тісто і залийте їм фрукти. Розрівняти лопаткою.
  • Надсилайте шарлотку в добре розігріту духовку на 20-30 хвилин.
  • Після закінчення часу дістаньте пиріг і перевірте готовність, проткнувши його зубочисткою. Якщо вона повністю суха – страва готова. Якщо ні, і на зубочистці залишилося рідке тісто, поставте пиріг в духовку до повної готовності. Шарлотка з персиками готова!
  • У цьому рецепті персики можна замінити сливами (принцип розбирання і час готування не буде відрізнятися), але тоді вийде шарлотка зі сливами. Тепер її потрібно перевернути, щоб фрукти були зверху. Для цього перекиньте форму над плоским стравою, пиріг легко вийде з дека (якщо ви, звичайно, добре змастили бортики).
  • За бажанням шарлотку можна прикрасити. Наприклад, змішати сметану з цукром і промазати верх пирога.
  • Шарлотка з ягодами і яблуками

    У цьому рецепті можна використовувати як свіжі, так і заморожені ягоди.

    Дивіться також:  Штрудель з лаваша з яблуками в духовці – 6 рецептів приготування

    Інгредієнти:

    • Борошно – 0,35 кг;
    • Яблука (кисло-солодкі) – 3 штуки;
    • Яйця – 2 штуки (середнього розміру);
    • Ягоди – 0,2 кг;
    • Вершкове масло – 0,17 кг;
    • Лимон – 1 штука;
    • Молоко – 0,2 л;
    • Цукор – 0,2 кг;
    • Мед – 3 ст. ложки;
    • Розпушувач для тіста – 1 ст. ложка.

    Приготування:

  • Візьміть масло. Відріжте від пачки близько 120 грам. Тепер потрібно його розм’якшити (щоб легше було замісити тісто). Це можна зробити такими способами: 1) Поставте масло в мікрохвильову піч до повного його розчинення. Будьте обережні, масло може забризкати мікрохвильовку, тому накрийте його кришкою або зменшіть потужність. 2) Киньте масла на розігріту посуд, і воно швидко розплавиться. 3) Можна розтопити на водяній бані. Просто закип’ятіть воду і в невеликій мисочці відправте масло в окріп. Під впливом гарячої води воно швидко розчиниться. 4) найлегший спосіб. Візьміть продукт, поріжте його на кілька шматочків і складіть їх на блюдечко. Тепер візьміть чашку, сполосніть її гарячою водою (краще окропом) і швидко накрийте масло. Хоч воно і не повністю розтане, але для замішування тіста це як раз те, що потрібно.
  • У велику миску покладіть готову олію. Розбийте чисті яйця. Їх рекомендується заздалегідь промити, щоб бруд не потрапила в блюдо.
  • Візьміть лимон і промийте його. На дрібній тертці натріть його цедру, робити це можна прямо в миску з тестом.
  • Додайте розпушувач для тіста.
  • Налийте молоко в каструлю і підігрійте його. Кип’ятити не треба.
  • Влийте молоко в тісто і збийте вінчиком.
  • Просійте борошно.
  • Продовжуйте заважати тісто, поступово додаючи в нього борошно невеликими порціями. Це прискорить процес, і не будуть утворюватися грудочки.
  • Консистенція тіста повинна бути такою, як у густої сметани.
  • Промийте яблука. Зріжте з них шкірку (це робити необов’язково) і виріжте тверду серцевину з кісточками.
  • Наріжте яблука красивими шматочками. Їх форму і розмір вибирайте довільно. Відразу збризніть їх соком лимона, щоб вони не потемніли.
  • Візьміть попередньо розморожені ягоди і гарненько відіжміть їх. Зайвий сік не потрібен, він може змінити консистенцію тесту. Ягоди потрібно обов’язково розморожувати, так як це позначиться на смаку пирога.
  • Якщо застосовуються свіжі ягоди, то їх потрібно вимити, видалити кісточки.
  • Відріжте маленький шматочок масла і змастіть їм деко. Щоб не змащувати форму, можна застелити пергаментом.
  • Перелийте тісто у форму, розрівняти поверхню можна лопаткою.
  • На тісто розкладіть ягоди і яблука. Притрусіть їх цукром.
  • Візьміть масло, наріжте його невеликими шматочками і рівномірно розкладіть на начинці.
  • Ставте шарлотку в холодну духовку. Температурний режим 180 градусів, час випікання близько 50-60 хвилин.
  • Візьміть невелику ємність і помістіть в неї пару ложок меду.
  • Відріжте від половинку лимона і видавіть сік до меду. Все змішайте.
  • Якщо шарлотка з ягодами повністю пропеклась – її можна вийняти з духовки.
  • Готовий пиріг полийте медово-лимонної сумішшю, яка не тільки просочить ласощі, але і доповнить його смак.
  • Представлені рецепти приготування та розкриття деяких секретів допоможуть вам спекти пишну і ароматну шарлотку. Готуйте з любов’ю!