Шаурма в домашніх умовах – 9 рецептів приготування

Як іноді хочеться з’їсти неймовірно соковиту, ніжну, смачну шаурму! Але якщо ви сумніваєтеся в якості продуктів покупного страви, то можна зробити його будинку. Шаурма в домашніх умовах готується досить легко і швидко, і ви можете її зробити в якій завгодно формі з додаванням улюблених інгредієнтів.

Підготовка для приготування домашньої шаурми

Щоб блюдо було соковитим і мало справжній східний смак, необхідно підготувати м’ясо для шаурми. Зазвичай його маринують. Для розсолу використовується оцет або лимонний сік. Так що, заздалегідь розморозьте м’ясо, зробіть маринад і залиште в ньому продукт на дві години.

Як правильно загортати шаурму?

Приготувати начинку – це велика справа, але правильно загорнути шаурму – ціле мистецтво, і йому потрібно навчитися. Якщо щось піде не так, страва просто розвалиться у вас в руках або з нього витече соус.

  • Добре, не шкодуючи, промазуємо всю поверхню лаваша, за винятком пари сантиметрів по периметру, обраним соусом.
  • Начинку завжди маємо вздовж одного з країв тесту.
  • Звертаємо до начинки нижній край лаваша, потім верхній.
  • З того боку, де лежить шар начинки, починаємо загортаємо тісто в трубочку. Обов’язково слідкуємо, щоб підгин тіста зверху і знизу і выворачивался назовні.
  • Готовий рулет викладаємо на розігріту сковороду без масла швом вниз, щоб «закрити» його. Смажимо буквально хвилину і перевертаємо шаурму на іншу сторону — хай вона теж підрум’яниться.

Отриманий рулет обов’язково повинен бути тугим, щоб начинка, коли ви візьмете шаурму вертикально, тримала форму.

Соус для шаурми: рецепти

Ту саму ніжність і соковитість шаурмі, яку ми так любимо, надає саме соус. Існує багато рецептів заправки, але ми покажемо вам найбільш цікаві та смачні.

Гострий часниковий соус на кефірі

Нам знадобиться:

  • коріандр – 3 г;
  • сметана – 100 г;
  • дві пучки червоного перцю;
  • кефір – 90 мл;
  • три щіпки сушеного кропу і петрушки;
  • часникові зубки – 8 шт.;
  • каррі – 2 р.

Алгоритм дій:

  • Пропускаємо через прес часникові часточки.
  • З’єднуємо їх з сіллю, сушеними травами, перцем. Перетираємо суміш до однорідного стану.
  • Заливаємо продукти кефіром і сметаною, збиваємо за допомогою віночка.
  • Наполягаємо соус при кімнатній температурі 30 хвилин.

Готуємо на основі майонезу

Основні інгредієнти:

  • сіль і сушені трави за смаком;
  • сметана – 0,1 л;
  • 5 часточок часнику;
  • майонез – 0,1 л;
  • чорний перець за смаком.

Покрокова інструкція:

  • Подрібнюємо на тертці очищені зубки часнику.
  • Змішуємо сметану, прянощі, майонез, трави і часник.
  • Закриваємо суміш на півгодини в холодильнику. Після цього можна приступати до виготовлення страви.

Сметанний соус з базиліком

Склад рецепта:

  • оцет 6% – 15 г;
  • базилік сушений – 5 м;
  • сметана – 30 г;
  • три часникового зубчики;
  • ряжанка – 30 мл;
  • майонез – 30 р.

Поетапне приготування:

  • У блендері перетворюємо в кашку зубчики часнику.
  • З’єднуємо ряжанку, майонез і сметану. Додаємо до суміші базилік, часник і сіль.
  • Залишається використовувати соус в рецепті наїдки.

Часниково-йогуртовий соус для шаурми

Що потрібно взяти:

  • пучок зеленої цибулі;
  • сметана – 0,25 л;
  • пучок кропу;
  • йогурт знежирений – 0,25 л;
  • зубчики часнику – 4 шт.

Процес приготування:

  • З’єднуємо в глибокій ємності йогурт, сметану, перемішуємо.
  • Додаємо пропущений через прес часник, дрібно посічені цибулю і зелень кропу.
  • Перемішайте отриману заправку і насипте трохи солі.

Рецепт червоного соусу для страви

Список інгредієнтів:

  • цукор – 5 г;
  • перець солодкий – 100 г;
  • паста томатна – 45 г;
  • щіпка червоного перцю;
  • соняшникова олія – 40 мл;
  • помідори – 150 г;
  • кінза – 20 г;
  • цибулина – 75 г;
  • щіпка солі.
Дивіться також:  Пангасіус – що за риба? 7 смачних рецептів приготування пангасіуса

Алгоритм дій:

  • Очистіть від шкірки помідори, попередньо опустивши їх на хвилину в окріп.
  • М’якоть наріжте на маленькі кубики.
  • Цибулину поріжте на дрібні шматочки і обсмажте в олії до напівпрозорого кольору.
  • Покладіть до цибулі кубики помідорів і потушкуйте продукти протягом 5 хвилин.
  • Додайте томатну пасту, цукор, червоний перець і сіль. Готуйте до загустіння.
  • Поріжте очищений перець шматочками і з’єднайте з основною масою продуктів.
  • Перекладіть в соус блендер і перетворити на пюре.
  • Залишилося ножем подрібнити зелень і додати до заправки.

Шаурма по-домашньому з яловичиною

Для однієї порції вам знадобиться:

  • огірок – 13 частина;
  • сир – 15 г;
  • половина лаваша;
  • сіль – за смаком;
  • м’ясо яловиче – 20 г;
  • білокачанна капуста – 30 г;
  • соус – 15 р.

Як приготувати шаурму:

  • Половину тонкого лаваша розкладаємо на стільниці.
  • Відрізаємо від капустяного качана необхідну кількість листків, дрібно рубаємо їх і сиплемо ближче до краю тесту. Додаємо дрібку солі.
  • На капусту виливаємо будь соус по вашому смаку.
  • Помитий огірок ріжемо тонкими часточками і викладаємо на шар соусу.
  • Варимо яловиче м’ясо до м’якості і розбиваємо на волокна, завантажуємо м’ясо на шар огірків.
  • Додатково можна порізати скибочками свіжий помідор і укласти їх на яловичину.
  • Залишилося подрібнити на тертці сир і засипати їм начинку.
  • Тепер згортає лаваші в рулет по описаній вище технології
  • Прогріваємо на плиті сковорідку без додавання олії. Викладаємо на неї заготівлю і смажимо з кожного боку по 2 хвилини.

У нас вийшла ароматна, ніжна зсередини шаурма з рум’яною підсмаженою скоринкою. Приємного апетиту!

Класичний рецепт з курячим філе

Список інгредієнтів:

  • два свіжих огірка;
  • зелень – за смаком;
  • два тонких лаваша;
  • суміш майонезу і кетчупу – 150 г;
  • філе курки – 0,4 кг;
  • корейська морквина – 0,2 кг;
  • половина цибулини;
  • два помідори.
  • спеції за смаком

Як готується шаурма з куркою:

  • Промите куряче м’ясо ріжемо на маленькі шматочки.
  • Дрібно шаткуємо половину цибулини і пасеруємо її в олії до золотистого кольору.
  • Завантажуємо шматочки курки до цибулі і продовжуємо обжарку до готовності м’яса, додаємо прянощі.
  • Ріжемо на маленькі часточки помиті огірки, зелену петрушку і помідори.
  • Змішуємо в мисці однакову кількість кетчупу та майонезу, перемішуємо.
  • Лаваші розрізаємо на дві половинки кожен.
  • Залишається сформувати шаурму. Змащуємо тісто приготованим соусом.
  • На нього викладаємо шарами: м’ясо, шматочки огірків, помідори, моркву, свіжу петрушку.
  • Звертаємо у формі рулету лаваші.

У нас вийшло чотири чудові соковиті порції!

Найпростіший варіант – з ковбасою

Склад рецепта:

  • капуста біла – 180 г;
  • шматок сиру – 90 г;
  • пара лавашів;
  • корейська морква – 100 г;
  • кетчуп 50 г;
  • свіжі огірки – 130 г;
  • майонез – 50 г;
  • помідори – 180 г;
  • варена ковбаса – 220 р.

Як готується домашня шаурма:

  • Варену ковбасу шаткуємо на маленькі кубики і обсмажуємо на розігрітій сковороді.
  • Помідори ріжемо найтоншими слайсами, а огірки рубаємо соломкою.
  • Нашатковану капусту складаємо в глибоку миску, сиплемо трохи солі і приминаем продукт руками.
  • Перетираємо шматок сиру на тертці і приступаємо до формування закуски.
  • Пласт тесту розкладаємо на столі і обробляємо його сумішшю з кетчупу і майонезу або іншим обраним соусом.
  • Викладаємо з краю лаваша трохи ковбаси, додаємо кружечки помідорів і огірків, зверху висипаємо частину моркви.
  • Залишилося додати капусту і сир.
  • Загинаємо нижні краї тіста до центру і звертаємо його у формі рулету.

Якщо хочете хрустку скоринку, то обсмажте порції на сухій сковорідці по хвилині з кожного боку.

Дивіться також:  Тартар з лосося – 7 рецептів приготування

В лаваші зі свининою

Основні компоненти рецепту:

  • один качан пекінської капусти;
  • маленькі помідори черрі – 11 шт.;
  • шматок сиру – 140 г;
  • гілочка кропу;
  • майонез – 140 г;
  • два лаваша;
  • один огірок;
  • свинина – 0,3 кг;
  • три часточки часнику.

Готуємо покроково:

  • Маленькі шматочки свинини пасеруємо в сухій сковороді протягом 5 хвилин.
  • Для соусу продавлюємо часникові зубки, дуже дрібно рубаємо кріп. Перекладаємо часник з зеленню в глибоку чашку, заливаємо майонезом і перемішуємо.
  • Змішуємо шматочки м’яса і вийшов соус.
  • Дрібно шаткуємо листя пекінської капусти, ріжемо на маленькі кубики огірки і помідори, подрібнюємо за допомогою терки сир.
  • На розкладений лаваш викладаємо нашатковану капусту, зверху завантажуємо м’ясо в соусі.
  • Залишилося додати помідори, сир і огірки. Звертаємо лаваш з начинкою трубочкою, попередньо загнувши верхній і нижній краї всередину. Обсмажуємо на сковорідці до легкої хрусткої скоринки.

Готувати шаурму про запас не варто. Соковита начинка через якийсь час размочит лаваш і закуска з хрусткою скоринкою перетвориться в неаппетитную кашу. Щоб прискорити процес приготування вечері, заздалегідь підготуйте начинку, а саму шаурму збирайте безпосередньо перед подачею до столу.

З качкою

Вам знадобиться:

  • майонез – 30 г;
  • варене м’ясо качки – 0,2 кг;
  • два лаваша;
  • свіжа зелень – 4 гілочки;
  • гриби – 0,2 кг;
  • один огірок;
  • олія соняшникова;
  • сметана – 50 г;
  • морква по-корейськи – 50 г;
  • кетчуп – 30 г;
  • шматочок масла вершкового – 50 р.

Алгоритм дій:

  • Варимо качку до м’якості в підсоленій воді. Додатково можна кинути у воду лавровий лист.
  • Промиті печериці рубаємо тонкою соломкою і відправляємо на сковороду. Додаємо до грибів сіль і смажимо до випаровування рідини.
  • Сиплемо дрібно посічену зелень і кладемо сметану. Тушкуємо все разом ще 2 хвилини.
  • Огірок нарізаємо тонкими пластинками.
  • З’єднуємо в одній посуді кетчуп і майонез, розподіляємо соус по поверхні тіста.
  • По черзі викладаємо начинку: м’ясо качки, корейську моркву, гриби і огірки.

Залишилося сформувати шаурму, обсмажити і подати її на тарілці. Приємного апетиту!

З сиром, м’ясом і овочами

Необхідні компоненти рецепту:

  • 3 гілочки петрушки;
  • філе курки – 0,25 кг;
  • корейська морквина – 160 г;
  • два листи лаваша;
  • масло рослинне для піджарки;
  • сир – 120 г;
  • прянощі для курки – 5 м;
  • капуста, перець солодкий, помідор – по 100 г;
  • сіль – 5 г;

Для соусу:

  • подрібнена паприка – 4 г;
  • майонез – 30 г;
  • часник – 3 зубчики;
  • сметана – 50 р.

Інструкція по приготуванню:

  • Для соусу в окремій мисці з’єднаємо сметану і майонез, додамо проведений через прес часник, насыплем паприку і все перемішаємо.
  • Смужками шаткуємо куряче м’ясо і пасеруємо на рослинній олії на сковорідці 15 хвилин. Додамо до нього сіль і прянощі для м’яса.
  • Дрібно рубаємо листя капусти, складаємо в глибоку чашу, насипаємо трохи солі і перетираємо руками для виділення з овочевої нарізки соку.
  • Дрібно ріжемо інші овочі.
  • Викладаємо на стільницю лаваш і змащуємо соусом.
  • Зверху шарами завантажуємо овочі, курку, знову трохи промазуємо соусом, додаємо моркву і січену зелень.
  • Шматок сиру порізати на пластинки і викладіть їх поверх начинки.
  • Звертаємо тісто в трубочку і обсмажуємо на сковороді по 2 хвилини.

Пробуйте закуску відразу, поки вона не охолола. Приємного апетиту!

Зі свининою і баклажанами

Основні продукти:

  • пучок зелені;
  • олія рослинна;
  • лаваш – 4 шт.;
  • сіль і чорний перець за смаком;
  • свинина – 0,5 кг;
  • майонез і кетчуп – по 40 г;
  • баклажан – 1 шт.;
  • часник – 3 зубчики;
  • помідор – 2 шт.
Дивіться також:  Качина грудка – 8 рецептів приготування

Покрокове приготування:

  • Видаляємо з баклажана тонку шкірку, м’якоть ріжемо смужками уздовж. Посипаємо баклажанові слайсы сіллю і залишаємо на 20 хвилин. Це потрібно для того, щоб вся гіркота з овоча вийшла.
  • Викладаємо овочеві смужки в масло на сковороду і пасеруємо до золотистої скоринки.
  • Виймаємо їх на обробну дошку і рубаємо на дрібні шматочки. Можна залишити «язички» і цілком, якщо вони досить тонкі.
  • Дрібно шаткуємо зелень і часник і додаємо в миску до баклажанів, наливаємо майонез і перемішуємо інгредієнти.
  • Свинину ріжемо невеликими шматочками і обсмажуємо при сильній потужності вогню до появи рум’яної скоринки. Насипаємо перець і сіль.
  • Розкладаємо лаваші і розподіляємо по кожному баклажани у майонезному соусі. Наступним шаром піде м’ясо, потім скибочки помідорів і кетчуп.
  • Звертаємо пласт тесту традиційно рулетом або конвертом і обсмажуємо заготовку з двох сторін по 2 хвилини на слабкому вогні.

Подаємо апетитне блюдо гарячим і насолоджуємося його ніжним смаком. Приємного апетиту!

Вегетаріанська шаурма в домашніх умовах

Хоч обговорюване блюдо і вважається шкідливим, з нього можна зробити смачну дієтичну закуску без м’яса. В якості соусу використовуйте лимонний сік і знежирений йогурт.

Що потрібно взяти:

  • кетчуп солодкий – 150 г;
  • лаваші – 3 шт.;
  • помідор – 1 шт.;
  • масло рослинне – 20 мл;
  • сметана – 150 мл;
  • огірок – 1 шт.;
  • сіль, каррі і коріандр за смаком;
  • пекінська капуста – 2 аркуша;
  • адигейський сир – 250 р.

Поетапне приготування:

  • У чашці з’єднуємо сметану, прянощі, кетчуп і сіль.
  • Помитий огірок ріжемо витонченої соломкою.
  • Тонкими скибочками шаткуємо помідор.
  • Дрібно рубаємо листя пекінської капусти.
  • Розминаємо виделкою шматочки адигейського сиру і обсмажуємо його з додаванням карі.
  • Промазуємо лаваші сметанним соусом, розподіляючи його рівномірно по всьому пласту тіста.
  • Поруч один з одним викладаємо доріжки порізаних овочів: помідори, капуста, огірки. Зверху розподіляємо сир.
  • Акуратно підверніть краю лаваша і формуємо рулет шаурми.
  • Заздалегідь прогріваємо сковороду і обсмажуємо на ній заготовки за 10 секунд з кожної сторони. Відразу ж подаємо їх на стіл.

Як приготувати шаурму на вугіллі?

На природі, крім шашлику, можна зробити смачну шаурму з ароматом диму.

Компоненти рецепту:

  • качан білокачанної капусти;
  • пучок кропу;
  • морква – 1 шт.;
  • кетчуп – 40 г;
  • два огірка;
  • вона куряча грудка;
  • майонез – 50 р.

Шаурма на вугіллі покроково:

  • Відварюємо курку з додаванням солі, лаврового листа і горошини чорного перцю.
  • Всі овочі, крім моркви, очищаємо від шкірки або верхніх листків і нарізаємо маленькими шматочками.
  • Помиту моркву подрібнюємо теркою.
  • Складаємо овочі в глибоку чашку, додаємо чорний перець і сіль за смаком.
  • Зварене філе курки розрізаємо на маленькі кубики.
  • Якщо у вас великі листи лаваша, то розріжте їх на дві частини.
  • Налийте на пласт тіста кетчуп і викладіть на нього шматочки м’яса. Далі піде шар порізаних овочів. Поливаємо все майонезом і загортаємо в тісто.

Поки ми готували шаурму, вже повинні були «підійти» вугілля. Викладаємо ласощі на решітку і готуємо по 2 хвилини з кожного боку. Як тільки закуска придбає золотисту скоринку, прибираємо її з решітки і насолоджуємося незвичайним смаком.

Якщо вам колись доведеться побувати в Дубаї, не відмовте собі в задоволенні спробувати шаурму, яку там готують місцеві жителі в ресторанах швидкого харчування. Це щось неймовірне! А поки, вдосконалюйте навички домашнього «шаурмаведения» і, хто знає, може бути, ваша шаурма незабаром виявиться в рази смачніше дубайської.