Щі із квашеної капусти – 9 рецептів

Щі з квашеної капусти зі сметаною, свіжою зеленню і домашнім хлібом – це смачний і корисний обід, яким варто хоча б іноді радувати своїх домашніх. Квашений овоч додає страві пікантну кислинку. Такий суп можна варити на м’ясному бульйоні або ж зробити його пісним.

Щі з квашеної капусти на м’ясному бульйоні

Найпопулярнішим серед господинь є варіант рецепту з бульйоном на свинячих реберцях. Для такої страви потрібно використовувати наступні інгредієнти: 180 р. капусти, 2 картоплини, по 1 шт. моркви і цибулі, 450 р. м’ясного продукту, 1 ст. л. томатної пасти, шматочок вершкового масла, сіль, спеції.

  • З свинячих реберець або будь-якого іншого м’яса вариться міцний бульйон. Можна відразу посолити його і додати будь-які спеції.
  • Квашена капуста дрібно нарізається. Якщо овоч виявився дуже кислим, то краще ще і промити його холодною водою.
  • Подрібнена капуста гаситься в невеликій кількості бульйону близько 60 хвилин.
  • Приблизно через півгодини після початку готування до овочу додаються злегка обсмажені на вершковому маслі шматочки цибулі і моркви, а також томатна паста. Разом інгредієнти тушкують ще 20 хвилин.
  • По закінченню зазначеного терміну всі овочі перекладають у каструлю з бульйоном і до них відправляється нарізану кубиками картоплю.
  • Суп готується до м’якості картоплі.

Якщо вибрати для страви овочевий бульйон, то воно вийде вегетаріанським.

Рецепт приготування кислих щей в мультиварці

Вибравши такий рецепт, господині не доведеться постійно стежити за каструлею. Можна просто включити пристрій в потрібному режимі та спокійно займатися своїми справами. З продуктів потрібно взяти: по 250 г будь-якого м’яса і квашеної капусти, 3 картоплини, по 1 шт. моркви і цибулі, 2 ст. л. кетчупу без добавок, щіпку сухого зелені, сіль, спеції.

  • У режимі «Смаження» нарізане невеликими шматочками м’ясо, наприклад, частина філе свинини готується 15 хвилин при частому помішуванні.
  • Цибулю нарізати мініатюрними кубиками, моркву – подрібнюється на крупній тертці. Овочі пару хвилин обсмажуються разом з м’ясом і кетчупом.
  • Після додавання кислої капусти інгредієнти готуються 25 хвилин вже в режимі «Гасіння».
  • Залишилося додати в чашу мультиварки кубики картоплі, сіль, зелень і спеції і варити страву 30 хвилин під закритою кришкою в режимі «Суп».

Для останньої стадії приготування страви підійде і програма «Випічка»

Дивіться також:  Перші страви – 16 рецептів приготування на кожен день

Суп з квашеної капусти на курячому бульйоні

Борщ з куркою виходять не тільки смачними, але і легкими. Вони відмінно підійдуть навіть для вечері в холодний день. Для такої страви потрібно взяти: 800 мл курячого бульйону, 280 р. кислої капусти, 1 невелика куряче філе, 3 картоплини, по 1 шт. цибулі і моркви, сіль, приправи, вершкове масло.

  • У киплячий курячий бульйон додаються скибочки філе і нарізаний кубиками картоплю. Можна відразу посолити майбутній суп і додати в нього вибрані приправи.
  • Цибулю і моркву подрібнюються, після чого гарненько обсмажують на вершковому маслі.
  • Пасеровані овочі перекладають у бульйон разом із утворилася рідиною.
  • Коли картопля стане м’яким, в каструлю відправляється квашена капуста, і вариться страва ще 12-15 хвилин.

Капусту перед додаванням в суп завжди треба пробувати. Надто кислий продукт здатний зіпсувати страву, тому її слід ретельно промивати холодною водою.

Рецепт з додаванням грибів

Борщ без м’яса також можна зробити дуже ситними і наваристими. Для цього потрібно просто додати в суп будь-які свіжі або заморожені гриби (450 р.). Крім того, потрібно використовувати: 5 картоплин, по 3 шт. моркви і цибулі, шматочок селери, 450 р. квашеної капусти, лавровий лист, сіль, спеції, олія.

  • З селери однієї очищеної цибулини і моркви вариться бульйон з додаванням лаврового листа. Коли він буде готовий (приблизно через 20 хвилин після закипання), овочі можна викинути або використовувати для іншої страви.
  • Залишилися цибулю і моркву очищаються, подрібнюються і ретельно обсмажуються на олії. Разом з ними до апетитної скоринки готуються і шматочки грибів.
  • Коли овочі обсмажаться, до них додається трохи бульйону, і інгредієнти тушкують разом ще 5-7 хвилин.
  • У каструлю з рештою бульйоном викладається подрібнену картоплю.
  • Коли овоч стане м’яким, можна додавати в ємність піджарку з цибулею, морквою і грибами.
  • Суп вариться ще 10-12 хвилин, після чого гарячим подається до столу.

Смачніше всього є грибні щі зі сметаною.

Швидкий рецепт щів з квашеної капусти з тушонкою

Якщо під рукою у кулінара не виявилося свіжого м’яса, то можна приготувати щі з кислої капусти з додаванням тушонки. Це варіанти швидкого і бюджетного обіду. Тушковане м’ясо краще брати яловичу (1 банку). Крім м’яса потрібно використовувати: 350 р. капусти, 4 картоплини, по 1 шт. цибулі і моркви, сіль, спеції, олія.

  • Якщо використовується довга покупна капуста, то її краще дрібно нарізати. Овоч перекладається в каструлю, заливають водою, солиться і залишається варитися до м’якості (близько півгодини).
  • Картоплю нарізають дрібними кубиками і приблизно через 10 хвилин після закипання води додається до капусти.
  • Цибулю і моркву подрібнюються будь-яким зручним способом, після чого до золотавості обсмажуються на олії. За пару хвилин до вимкнення плити до овочів додається тушонка і вибрані спеції.
  • Залишилося перекласти засмажку в каструлю і варити суп 10-12 хвилин на середньому вогні.
Дивіться також:  Харчо з баранини – 4 перевірених рецепту

У сковороду з цибулею і морквою додається весь вміст банки з тушонкою – і м’ясо, і жир, і рідина.

Пісні щі

На час посту такий рецепт щей стане справжньою знахідкою для господинь. Готовий суп має насичений смак завдяки додаванню бульонного кубика (1 шт.). Крім того, потрібно використовувати: 270 р. квашеної капусти, по 2 шт. картоплі, цибулі та моркви, 2 ст. л. томатної пасти, 1 помідор, сіль, спеції, олія.

  • Картопля очищається, нарізається кубиками і заливається водою. Також в каструлю потрібно додати бульйонний кубик. Варяться інгредієнти до м’якості овочів.
  • Подрібнені цибулю і моркву обсмажуються на олії, після чого до них додається квашена капуста, томатна паста і м’якоть помідора. Разом овочі готуються на повільному вогні ще 10-12 хвилин.
  • Залишилося додати засмажку з капустою в бульйон, посолити його, всипати вибрані приправи, і дати супу закипіти.

Якщо готовому блюду не вистачає кислинки, виправити це допоможе розсіл від капусти.

Рецепт приготування з перловкою

Кислі щі можна готувати в тому числі і з різноманітними крупами. Наприклад, з перловкою (150 р.). Крім крупи, необхідно взяти: 350 р. капусти, цибулину, морквину, 2 картоплини, 0,5 кг курячого філе, 3-4 зубчики часнику, 2 ст. л. олії, 1 ст. л. борошна, сіль.

  • З курячого філе в солоній воді вариться легкий бульйон.
  • Перловка добре промивається і відправляється в каструлю до м’яса. Туди ж додається нарізаний кубиками картоплю.
  • Подрібнені будь-яким способом цибулю і моркву обсмажують до рум’яного кольору, після чого в сковороду закладається кисла капуста і борошно. Потрібно додати до овочів трохи бульйону і тушкувати 5-7 хвилин.
  • Інгредієнти зі сковороди перекладаються до м’яса з картоплею. Через 10 хвилин варіння суп можна вимикати, посипати його подрібненим часником, додати приправи і залишати настоюватися на півгодини.
Дивіться також:  Грибний бульйон – 5 рецептів приготування

При бажанні допускається відразу подавати страву до столу. Але після настоювання суп стає більш смачним і ароматним.

Щі з квашеної і свіжої капусти

Один з найбільш оригінальних рецептів кислих щей пропонує використовувати одночасно і свіжу і квашену капусту. Свіжого овоча знадобиться 100 р., а кислого – 150 г. Крім того, потрібно взяти: 4 картоплини, білу цибулину, морквину, по 2 шт. томат і солодкого болгарського перцю, сіль, спеції, олія.

  • Кисла капуста злегка обсмажується на рослинному маслі (овоч не повинен зарум’янитися), після чого заливають невеликою кількістю води і гаситься на повільному вогні до м’якості.
  • Отриману суміш потрібно перекласти в каструлю, залити водою і додати в неї картоплю, нарізану невеликими кубиками. Поки капуста з картоплею варяться, необхідно зайнятися іншими овочами.
  • Цибулю, моркву, помідори і перець крупно нарізати і обсмажуються на олії до рум’яності. Можна додати до овочів гранульований часник і будь-які інші спеції.
  • Через 8-10 хвилин піджарка перекладається в каструлю. Картоплю до цього моменту вже повинен стати м’яким.
  • Залишилося додати в майбутній суп дрібно нашатковану свіжу капусту і варити ще 15 хвилин.

Подається страва до столу зі сметаною і житніми сухариками.

Покроковий рецепт щей по-польськи

Традиційний польський рецепт кислих щів з квашеної капусти передбачає використання великої кількості м’яса.

Найкраще поєднувати свинячі реберця (250 р.), копчену грудинку (150 р.) і копчене сало (70 р.). Також потрібно взяти: 230 р. капусти, 30 р. будь-яких сушених грибів, 3 картоплини, 50 р. ячмінної крупи, пару білих цибулин, сіль, спеції, олія.

  • Бульйон готується з свинячих ребер, цибулі, води і приправ. Важливо постійно знімати піну з його поверхні.
  • В отриманий бульйон додається віджата кисла капуста, кубики картоплі, подрібнений гриби і крупа. Разом інгредієнти варяться близько години.
  • Через 30-40 хвилин в каструлю відправляються дрібно нарізане сало і грудинка.
  • Готовий суп повинен настоюватися не менше 15 хвилин.

Перед подачею частування посипається січеною зеленню і свіжомеленим чорним перцем.