Щі зі свіжої капусти — 8 рецептів приготування

Щі зі свіжої капусти – це простий суп, який відомий російській людині ще з часів стародавньої Русі. Сьогодні це не тільки смачний, але ще й бюджетний обід, тому обов’язково спробуйте приготувати його за одним із запропонованих нижче рецептів.

Класичні щі з свіжої капусти на м’ясному бульйоні

Традиційний рецепт, звичайно не настільки точний, як був раніше, але будьте впевнені — дуже схожий.

Необхідні інгредієнти для страви:

  • дві картоплини;
  • свіжий помідор або дві ложки пасти;
  • головка цибулі і невелика морквина;
  • два зубчики часнику;
  • по півкілограма м’яса і капусти;
  • приправи на свій смак.

Процес приготування:

  • Вибране м’ясо заливаємо потрібною кількістю рідини і ставимо варитися приблизно на годину. Після того як мине цей час, виймаємо його. За бажанням, можна нарізати його і знову повернути в каструлю.
  • А поки суд та діло, займемося овочами: моркву і цибулю нарізаємо будь-яким способом, тримаємо кілька хвилин на гарячій сковороді, додаємо порізаний помідор або томатну пасту.
  • Капусту шаткуємо смужками, картоплю кришимо в кубики і відправляємо їх у бульйон. Всі разом тушкуємо хвилин 10, після чого додаємо зажарку, спеції і зелень.
  • Залишаємо на повільному вогні ще хвилин на 15-20. Коли страва майже готова, кладемо роздавлений часник.

Покроковий рецепт з куркою

Якщо немає м’яса або ви не хочете його використовувати, то зробити перше легше можна, приготувавши щи зі свіжої капусти з куркою.

Необхідні продукти:

  • два зубчики часнику;
  • приблизно 400 грам курятини;
  • 3 картоплини;
  • головка цибулі;
  • півкілограма капусти;
  • морква;
  • приправи за бажанням;
  • будь-яка зелень;
  • дві ложки томатної пасти.

Процес приготування:

  • М’ясо покласти в ємність, заливаємо рідиною і тримаємо близько 40 хвилин на вогні, після чого прибираємо. За бажанням, можна курку очистити від шкіри і кісток, порізати і знову викласти в блюдо. Якщо ви використовували філе, то його достатньо тільки подрібнити. Не забувайте знімати пінку.
  • Нашатковані цибулю з морквою обсмажуємо до м’якості разом з томатною пастою.
  • Картоплю розрізаємо на кубики середньої величини і викладаємо їх у бульйон — нехай варяться.
  • Поки є вільний час, подрібнюємо капусту та зелень, також додаємо в суп.
  • Через 5 хвилин додаємо зажарку, вибрані приправи і роздавлений часник. Тримаємо суп на повільному вогні приблизно 15 хвилин до повної готовності.
Дивіться також:  Юшка з голови товстолобика – 7 смачних рецептів приготування

З грибами і свіжою капустою

Приготувати щі можна і з грибами, як би дивно це не звучало.

Бульйон допустимо використовувати як м’ясну, так і овочевий.

Необхідні продукти:

  • зелень і приправи за своїм смаком;
  • 400 грам м’яса;
  • невеликий качан капусти;
  • морквина, цибулина;
  • три картоплини;
  • зубчик часнику;
  • 200 грам грибів.

Процес приготування:

  • Вибране м’ясо ставимо варитися. Для курки буде достатньо 30 хвилин, а яловичину доведеться варити близько години. Потім м’ясо виймається, але за бажанням його можна порізати і залишити в супі.
  • Цибулю нарізати подрібніше і злегка обсмажується. До нього викладається терта морква і всі разом тримається на вогні ще трохи. До овочів викладаємо подрібнені гриби і тушкуємо до м’якості.
  • Картоплю рубаємо брусочками або кубиками, капусту кришимо тонкою соломкою і відправляємо все вже готовий бульйон. Даємо йому проваритися 10 хвилин, після чого з’єднуємо з підготовленими овочами, тиском часником, різними спеціями за смаком і зеленню.
  • Тримаємо страву на слабкому вогні близько 10 хвилин.

Після закінчення цього часу, щі можна подавати на стіл зі сметаною і свіжим хлібом.

В мультиварці

Щі в мультиварці виходять ще більш смачними і насиченими, ніж на плиті, оскільки її чаша дозволяє рівномірно прогрівати всі продукти, що створює ефект приготування, як у горщиках.

Заздалегідь підготуйте на півкіло будь-якого м’яса:

  • пару картоплин;
  • одна цибулина і стільки ж моркви;
  • зубчик часнику, зелень, спеції за бажанням;
  • трохи томатної пасти;
  • приблизно 500 грам свіжої капусти.

Процес приготування:

  • У чашку покласти терту моркву, нарізану на квадратики цибулю з часником і потрібну кількість томатної пасти. Обсмажуємо овочі в режимі «Смаження» близько 10 хвилин.
  • У те, що вийшло, викладаємо нарізану тонкими смужками капусту, картоплю кубиками, додаємо будь-які спеції за власним смаком і м’ясо. Якщо ви вирішили готувати овочевий суп, м’ясо можна не класти.
  • Заливаємо вміст чаші водою і встановлюємо прилад в режим «Суп» або «Тушкування» на 60 хвилин. За пару хвилин до готовності страви в нього можна покласти зелень. Зручно це зробити і безпосередньо перед подачею індивідуально в кожну тарілку.
Дивіться також:  Курячий бульйон — як приготувати і 10 рецептів на бульйоні

Щі зі свіжої капусти зі свининою

Щі зі свининою виходять жирними, наваристими, але дуже смачними. Звичайно, не варто зловживати цим блюдом тим, хто рахує калорії, але вже разочок спробувати точно можна!

Необхідні продукти:

  • півкілограма капусти;
  • цибулина;
  • два зубчики часнику;
  • зелень і будь-які спеції;
  • морквина;
  • пара картопляних бульб;
  • приблизно 400 грам свинини.

Алгоритм приготування:

  • Якщо хочете отримати наваристий бульйон, м’ясо беріть з жиром. Його залийте водою і залиште готуватися на слабкому вогні близько 60 хвилин, не забуваючи прибирати зайву піну.
  • Через це час, свинину можна прибрати зовсім або ж порізати її на шматки і знову повернути в суп.
  • Коли бульйон буде готовий, з’єднуємо його з подрібненим на квадратики картоплею і капустою, нашаткованої смугами.
  • Поки йде процес, на сковороді доводимо до красивого рум’яного кольору цибулю, нарізану кубиками, і терту моркву. Це все теж з’єднуємо з бульйоном.
  • Заправляємо майже готову страву спеціями, часником і зеленню по своєму смаку і тримаємо на плиті ще 20 хвилин, поки воно не буде повністю готове.

З яловичиною

Борщ з яловичиною – це, можна сказати, самий рационный рецепт. Краще всього використовувати в цьому варіанті реберця або грудинку, але якщо під рукою буде якийсь інший шматочок м’яса, все одно сміливо пускайте його в справу.

Інгредієнти для приготування страви:

  • близько 500 грам яловичини і стільки ж капусти;
  • одна цибулина і морквина;
  • ложка томатної пасти;
  • будь-які приправи за своїм смаком;
  • зелень, зубчик часнику;
  • дві картоплі.

Процес приготування:

  • М’ясо ставимо варитися приблизно на 60 хвилин, встановивши слабкий рівень нагріву. Постійно прибираємо піну.
  • Після цього, засипаємо до супу порізаний на смужки капусту і картоплю кубиками, варимо до м’якості близько 20 хвилин.
  • Моркву і цибулю подрібнюємо будь-яким способом, обсмажуємо на гарячій сковороді разом з томатною пастою, після чого викладаємо отриману масу в бульйон.
  • Варимо суп ще 10 хвилин, не забувши заправити його спеціями, зеленню і часником. Подавати рекомендується через 30 хвилин після готовності, щоб щі встигли настоятися.
Дивіться також:  Галушки для супу – 8 простих рецептів тіста

Борщ у горщику

Страви, приготовані в горщиках, чимось віддалено нагадують ті, які робилися в старій російській печі. Вони смачні, наваристі і такі «затишні»!

Необхідні інгредієнти

  • одна морквина і стільки ж цибулі;
  • 300 грам будь-якого м’яса;
  • 400 грам капусти;
  • три картоплини;
  • спеції на свій розсуд;
  • один томат.

Процес приготування:

  • Для початку всі інгредієнти подрібнюємо будь-яким зручним способом.
  • У горщик викладаємо шматочки м’яса, а потім і злегка обсмажену капусту.
  • Наступний шар – обсмажена морква з цибулею і помідорами.
  • Зверху заповнюємо посуд кубиками картоплі і додаємо приправи на свій смак. Все це заливаємо бульйоном або звичайною водою і ставимо в гарячу духовку на 60 хвилин з температурою до 190 градусів.

Після закінчення цього часу, добре б дати супу постояти ще півгодини і тільки потім подавати.

Пісний рецепт з квасолею

Просте, легке блюдо, яке можна готувати під час посту або дієти.

Необхідні продукти:

  • невеликий качан капусти;
  • банку квасолі;
  • дві картоплини;
  • приправи за смаком;
  • один помідор, цибулина і морквина;
  • зубчик часнику, зелень.

Процес приготування:

  • Картоплю нарізаємо на кубики, викладаємо в каструлю з водою, приправляємо сіллю з перцем і готуємо близько 30 хвилин після початку кипіння бульйону.
  • Обсмажуємо цибулю з морквою, додаємо нарізаний помідор і часник, доводимо до м’якості і рум’яного кольору.
  • З квасолі зливаємо зайву рідину і з’єднайте з бульйоном. Кладемо туди ж приготовану засмажку з овочів і тримаємо все на слабкому вогні близько двох хвилин.
  • Залишилося лише покласти нашатковану капусту, почекати три хвилини, вимкнути плиту і дати страві настоятися 30 хвилин.