Що приготувати на день народження дитини?

Молоді мами часто задаються питанням, що приготувати на день народження дитини. Скласти дитяче святкове меню, дійсно, непросто. Адже воно має бути ситним, корисним і при цьому привабливим, оскільки маленькі гості їдять страву тим охочіше, чим воно оригінально і незвично.

Меню на день народження дитини

Які страви вибирати на дитячий день народження, залежить від місця святкування. Якщо свято відзначається будинку, то варто подбати про повноцінне ситному столі з салатами, закусками й гарячим.

Святкові салати на дитячий день народження

Святкові салати на день народження дитини повинні бути одночасно смачними, легкими й ефектно оформленими. Наприклад, у вигляді улюблених казкових персонажів.

Салат «Три порося»

Інгредієнти:

  • ½ Курячої грудки;
  • 1 варене куряче яйце і 3 перепелиних;
  • 1 свіжий огірок;
  • 1 яблуко;
  • сметана;
  • 100 г сиру;
  • сіль;
  • редис – 1 шт.;
  • кілька ягід журавлини;
  • ½ Пучка кропу.

Приготування:

  • Зварити курятину до готовності, остудити і порвати на волокна.
  • Варене яйце крупно потерти. Так само подрібнити свіжий огірок, сир і яблуко разом з шкіркою.
  • Змішати продукти, посолити і заправити сметаною.
  • Викласти салат гіркою на тарілку.
  • Присипати подрібненою зеленню, що імітує траву.
  • З варених перепелиних яєць зробити поросят. З шматочків редиски вирізати вушка, п’ятачки і хвостики. Очі можуть зімітувати горошини чорного перцю.

«Галявину» з «поросятами» залишається тільки прикрасити журавлиною.

Салат «Їжачок»

Інгредієнти:

  • 150 г вареної яловичини;
  • 1 варена морквина;
  • 2 варених курячих яйця;
  • 3 варених картоплини;
  • ½ Пучка свіжого шпинату;
  • 2/3 ст. несолодкого йогурту;
  • 60 г м’якого плавленого сиру;
  • жменя прямокутних довгастих сухариків;
  • сіль.

Приготування:

  • Першим шаром у формі їжачка викласти тертий картопля і промазати його підсоленим йогуртом.
  • Далі розташувати по ньому кубики яловичини, плавлений сир, подрібнений шпинат з йогуртом, терту моркву з йогуртом і терті ж жовтки курячих яєць.
  • Зверху добре промазати салат солоним соусом і засипати дрібно тертими білками.

З сухариків викласти голки «їжачка». Носик і очі вирізати шматочок вареної моркви.

Швидкі і незвичайні закуски

Є багато варіантів швидких закусок, які підкорять малюків.

Особливо подобаються маленьким гостям різні булочки і млинці з начинкою, тарталетки і профітролі з салатами, шматочки м’яса, птиці і риби в клярі, а також інші подібні частування.

Осьминожки з сосисок

Інгредієнти:

  • 15 шт. міні-сосисок;
  • 1 яйце;
  • сіль;
  • 1 ст. л. борошна і стільки ж сметани;
  • рослинне масло.

Приготування:

  • Збити яйце до пінки, підсолити, змішати зі сметаною і борошном.
  • Очистити сосиски. Розрізати кінці кожної з одного боку хрест-навхрест.
  • Нерозрізані стороною опустити сосиски в кляр.
  • Потім відправити заготовки у добре розігріте рослинне масло.

Готову закуску викласти на салатне листя. Подати з солодким кетчупом.

Закуска «Мишенята»

Інгредієнти:

  • 3 плавлених сирка;
  • 120 г сметани;
  • 350 г крабових паличок;
  • ½ Вареної моркви;
  • 1 маслина.

Приготування:

  • Плавлений сир підморозити і дрібно потерти. Так само подрібнити крабові палички.
  • Змішати інгредієнти і заправити сметаною. Відправити на годину в холод.
  • Зліпити з холодної маси мишенят і викласти заготовки на тарілку.

З вареної моркви вирізати вуха і хвости, з маслин – очі і носики.

Дивіться також:  Салат з ківі — 12 рецептів приготування

Солодкий стіл на свято

Солодкий стіл на дитячому святі повинен бути особливо різноманітним. Можна поставити на нього будь-які ласощі по своєму смаку: цукерки, тістечка, торти, фрукти, ягоди, горішки з сухофруктами, шоколад, морозиво. Якщо є трохи часу на приготування десертів, варто самостійно приготувати пару смачних частувань.

Салат з фруктів з шоколадним соусом

Інгредієнти:

  • 2 нектарина;
  • 1 банан;
  • 3 абрикоса;
  • 10 виноградин;
  • 1 жменя в’яленої журавлини;
  • 1 ст. л. мигдалевих пластівців;
  • 90 мл вершків середньої жирності;
  • 90 г гіркого шоколаду;
  • 1 ч. л. ванільного цукру.

Приготування:

  • Нагріти вершки з ванільним цукром і викласти в них шматочки шоколаду. Перемішувати і томити масу на вогні до однорідності. Остудити соус під харчовою плівкою.
  • Валеную журавлину на 3 хвилини залити крутим окропом. Віджати ягоди від рідини.
  • Всі фрукти вимити, при необхідності, почистити і дрібно порізати.
  • Додати журавлину.

Розкласти салат по креманкам, заправити шоколадним соусом і прикрасити мигдалевими пластівцями.

Рулет з печива і зефіру

Інгредієнти:

  • півкіло пісочного печива;
  • 1 пачка шоколадного масла;
  • 90 мл будь-якого фруктового сиропу;
  • 2 ст. л. згущеного молока;
  • 3 шт. зефіру;
  • 1 ст. горіхового асорті.

Приготування:

  • Горіхи з печивом подрібнити в блендері.
  • У суху масу додати згущене молоко, сироп і розм’якшене масло.
  • Розкласти суміш на плівці і розкачати. Покрити її тонкими пластинками зефіру.
  • Згорнути рулет і відправити його в морозилку на пару годин.

Нарізати ласощі невеликими шматочками і подати до чаю.

Красиві фруктові тарілки

Фрукти – обов’язкова складова столи з частуваннями на дитячому святі. Щоб здивувати малюків, варто викласти їх незвичайним чином. У цій справі можна без кінця фантазувати, створювати оригінальні композиції у вигляді квітів, тварин і персонажів мультфільмів.

Фруктова тарілка «Дельфіни»

Інгредієнти:

  • 2 стиглих банана;
  • 2 невеликі гілочки зеленого винограду;
  • 7 темних злив;
  • 4 шт. чорниці;
  • 3 ківі.

Приготування:

  • Кожен банан розрізати навпіл (не очищати!). Розділити на 2 частини його «гострий» кінчик. Вставити в вийшло отвір по 1 шт. чорниці. Зубочисткою «намалювати» очі дельфінів.
  • Встановити половинки бананів посередині плоскої тарілки широким зрізом вниз.
  • Навколо «дельфінів» розкласти мініатюрні гілочки винограду, сливи і скибочки ківі.

Встановити тарілку з фруктами в центр святкового столу.

Гаряче на день народження дитини

Вибираючи гаряче на день народження з гостями-дітьми, потрібно пам’ятати, що малюки не люблять сидіти на одному місці. Вони навряд чи будуть акуратно виїдати вміст горщиків з духовки або нарізати ножем шматочки м’яса.

Тому краще робити гаряче порційним і оригінальним.

«Курячі льодяники»

Інгредієнти:

  • 1 куряче філе;
  • спеції та сіль;
  • 2 курячих яйця;
  • по 90 г сиру і панірувальних сухарів;
  • 1 ст. борошна;
  • 2 ст. л. оливкової олії і 1,5 ст. рослинного.

Приготування:

  • Грудку нарізати невеликими шматочками. Кожен змастити оливковою олією і дуже тоненько відбити.
  • Отримані пластинки посолити і присипати невеликою кількістю спецій. Присипати їх тертим сиром і вкласти з краю шпажку.
  • Згорнути заготівлю рулетом з «ніжкою»-шпажкою.
  • Яйця збити, посолити і змішати з 2 ст. л. тертого сиру.
  • Курку на шпажках обваляти в борошні, вмочити в суміш з четвертого кроку і обсипати сухарями.
  • Обсмажити «льодяники» до готовності у великій кількості розігрітої олії.
Дивіться також:  Салат зі свинячого серця – 8 рецептів приготування смачної страви

Подати м’ясо з негострими соусами.

Картопляні «персики»

Інгредієнти:

  • 10 середніх картоплин;
  • 200 г м’ясного фаршу;
  • 90 г сиру;
  • 2 яйця;
  • ½ Цибулини;
  • 4 ч. л. борошна;
  • сіль;
  • 1 ч. л. куркуми;
  • сухарна крихта.

Приготування:

  • Зварити картоплю до готовності.
  • Фарш посолити і додати до нього натерту цибулю. Зліпити з м’яса невеликі кульки і обсмажити на будь-якому розігрітій олії до готовності.
  • Охолоджену картоплю крупно потерти і поділити на 2 частини. В одну додати сіль і куркуму, в іншу – тільки сіль.
  • В обидві частини додати яйця, борошно і по порції тертого сиру.
  • Сформувати з картоплі двох кольорів «персики» з начинкою з м’ясних кульок. «Тісто» з куркумою стане частиною верхньої заготовки.

Присипати «персики» панірувальними сухарями і запікати при середній температурі в духовці чверть години.

Оригінальні тарталетки і канапе

Канапе і тарталетки – найбільш зручні варіанти закуски для дитячих свят. Їх зручно тримати в маленькій ручці, гість може на хвилину відволіктися від ігор, перекусити однією порцією частування і побігти далі розважатися з друзями.

Тарталетки з лаваша

Інгредієнти:

  • 3 великих тонких лаваша;
  • 2 яйця;
  • сіль;
  • будь салат.

Приготування:

  • Розрізати лаваші невеликими квадратами. Кожен повинен вийти зі стороною близько 10 див.
  • Яйця злегка збити і за смаком присолити.
  • Шматочки лаваша вмочити в яєчну суміш і укласти у формочки для кексів, зробивши виїмку всередині.
  • Запікати тарталетки 5 – 6 хвилин при високій температурі в духовці.

Начинити остиглі рум’яні «кошики» будь-яким обраним салатом.

Канапе з млинців

Інгредієнти:

  • 8 тонких смачних млинців;
  • жменя оливок без кісточок;
  • 200 г кисломолочного сиру;
  • 350 г слабосоленої сьомги;
  • зелень.

Приготування:

  • Перший млинець змастити сирним сиром.
  • Укласти на нього другий і покрити шматочками риби.
  • Таким чином скласти всі млинці, чергуючи начинки.
  • Нарізати отриманий «торт» на квадратні канапе.

Покласти на них по половинці оливки і закріпити шпажкою.

Бутерброди і піца на дитяче свято

Для дитячого свята підійдуть будь-які бутерброди і піца. Перші краще всього готувати на тонкому багеті, щоб вони вийшли мініатюрними. А піцу перед подачею до столу варто нарізати невеликими шматочками і доповнити шпажками.

Бутерброди з наггетсами

Інгредієнти:

  • 1 шт. курячого філе;
  • 1 яйце;
  • 1 багет;
  • 1 свіжий огірок;
  • 4 шт. черрі;
  • сухарні крихти;
  • рослинна олія;
  • сіль.

Приготування:

  • Нарізати курятину невеликими шматочками і перекласти в миску зі збитим підсоленим яйцем. Кожен скибочку запанірувати в сухарних крихтах.
  • Обсмажити нагетси у великій кількості олії до готовності.
  • Нарізати шматочками багет, а помідори і огірок – тонкими кружечками.
  • На кожен хлібний скибочку покласти огірковий слайс, а зверху додати нагетси і черрі.

Закріпити всю конструкцію шпажками.

Домашня піца

Інгредієнти:

  • склянка борошна;
  • півсклянки молока;
  • 1 ст. л. цукру;
  • ½ Ч. л. солі;
  • 2 ст. л. рослинної олії;
  • 1 ч. л. миттєвих дріжджів;
  • 1 помідор;
  • 1 ст. л. кетчупу;
  • по 70 г ковбаси і бекону;
  • 1 маринований огірок;
  • сир.

Приготування:

  • Розчинити дріжджі в теплому молоці і туди ж всипати ½ склянки просіяного борошна. Залишити масу на півгодини в теплі.
  • Потім додати сіль, солодкий пісок, масло і другу частину борошна. Замісити тісто і знову залишити «відпочивати», але вже на годину.
  • Обім’яти отриману масу розкотити на деку, застеленому пергаментом і змазати кетчупом.
  • Покрити основу шматочками бекону і ковбаси. Зверху викласти слайсы томату і огірка.
  • Засипати все сиром.
Дивіться також:  Як приготувати олів’є в домашніх умовах? 7 рецептів салату

Запікати піцу трохи менше півгодини в духовці при середній температурі.

Напої для дітей

Сучасні магазинні соки і газованої води шкідливі для дитячого організму. Тому маленьким гостям свята варто запропонувати саморобні лимонади і морси без небезпечних для здоров’я інгредієнтів.

Домашній лимонад

Інгредієнти:

  • 1 великий лимон;
  • півсклянки цукрового піску;
  • 800 мл фільтрованої води.

Приготування:

  • Лимон вимити і полити окропом.
  • Зняти з цитруса цедру самої дрібної теркою і вичавити сік.
  • Закип’ятити воду, додати в неї цукор і цедру. Поварити суміш 10 хвилин.
  • Злегка охолодити напій і влити в нього сік цитруса.

Добре охолодити лимонад і подавати з яскравими трубочками.

Чорносмородиновий морс

Інгредієнти на півкіло ягід:

  • 1 ст. цукрового піску;
  • 6 г кориці;
  • ½ Лимона;
  • 2 л очищеної води.

Приготування:

  • Довести воду до кипіння і засипати промиті ягоди.
  • Після повторного закипання варити суміш чверть години.
  • Зняти напій з вогню, охолодити, додати цукор, корицю і лимонний сік.
  • Процідити морс.

Повністю остиглий напій перелити в гарний глечик.

Оформлення і прикраса дитячих страв: ідеї

Оформляючи страви на стіл до дитячого свята, варто включити фантазію або звернутися за допомогою до інтернет-джерел. Навіть звичайний салат або піцу можна подати яскраво і цікаво.

  • Наприклад, універсальним прикрасою для несолодких страв стають «бджілки» та «сонечка». Перші збираються з кружечків маслин і варених перепелиних яєць. З білка вирізаються крила. Божі корівки легко робляться з половинок черрі і шматочків маслин.
  • Подрібнивши різну зелень, на салаті, піци або тарілці для будь-яких закусок можна створити «лісову галявинку». А далі доповнити її маринованими опеньками або «грибочками» з яйця і половинок черрі з краплями сметани.
  • З ковбаси, сиру і овочів можна вирізати будь-яких казкових персонажів. Можна використовувати для цього спеціальні формочки (зазвичай вони призначені для печива).

Рекомендації по складанню дитячого меню за віком

Складаючи меню для дитячого свята, обов’язково потрібно враховувати, гості якого віку на ньому будуть присутні. Якщо найменші (до 2 років), то в якості десерту варто вибрати фрукти, ягоди і торт зі спеціального печива з сирками. В якості гарячого підійдуть запечені мініатюрні котлетки з картопляним або іншим овочевим пюре. Залишиться лише красиво прикрасити такі частування.

Гостям з 3 до 5 років вже можуть сподобатися салати, канапки, піца. Але краще не додавати до їх складу ковбасу та інші напівфабрикати, а також майонез. В якості соусу краще використовувати сметану або несолодкий йогурт. Замість сосисок і копченої ковбаси візьміть варене куряче філе або креветки.

Дитяче свято – це емоції, яскраві враження і хороший настрій. Доповніть його барвистими і смачними стравами, і тоді ваш малюк запам’ятає його надовго.