Що приготувати на друге?

Вирішуючи, що приготувати на друге, в першу чергу потрібно звернути увагу на самі ситні і поживні м’ясні рецепти. Тоді залишиться лише доповнити їх легким овочевим салатом, і повноцінний обід готовий. Нижче зібрані швидкі, прості і доступні рецепти других страв.

Що приготувати на друге в духовці

У духовці можна приготувати безліч смачних варіантів обіду. Наприклад, запекти різні види м’яса, зробити соковиті котлети, печеня, жульєн і інші смачні страви за вибором кулінара.

Свинина, запечена по-французьки

Інгредієнти:

  • 600 – 650 г м’ясної шиї;
  • 2 невеликі ріпчасті цибулини;
  • 5 – 6 картопляних бульб;
  • 3 середніх помідора;
  • грам 200 напівтвердого сиру;
  • 4 ст. л. олії оливи;
  • дрібна сіль за смаком;
  • 1 ч. л. свіжомеленого чорного перцю;
  • 1 щіпка приправи орегано;
  • ½ Ст. класичного майонезу;
  • 70 мл жирного кефіру.

Приготування:

  • Обполоснути шию (свинячу) холодною водою і обсушити паперовим рушником. Розрізати м’ясної шматок на невеликі стейки. Обов’язково рубати м’ясо упоперек волокон.
  • Поверхня кожного шматочка свинини намазати сіллю, перцем і орегано. Обробити оливковою олією. Щоб м’ясо краще вбирало в себе спеції, варто зробити на його поверхні сіточку неглибоких надрізів гострим ножем.
  • Залишити свинину настоятися в такому вигляді мінімум на чверть години. Якщо є можливість, варто прибрати її в прохолоду на всю ніч.
  • Змішати класичний майонез з кефіром, додати в соус сіль і перець за смаком.
  • Цибулю і картоплю почистити, подрібнити тонкими кругляком. Так само порізати і помідори разом з шкіркою. Покришити сир з використанням дрібної терки.
  • Деко з високими бортиками промазати невеликою кількістю оливкової олії. Покласти в нього картоплю в один шар. Присолити. Зверху розподілити цибульні скибочки.
  • Поверх овочевого шару розкласти свинину, покрити її слайсами томатів і великою кількістю тертого сиру.
  • Змастити продукти кефірно-майонезним соусом.

Відправити блюдо в заздалегідь розігріту до середньої температури духовку і запікати його 40 – 45 хвилин. Таке ситне друге з свинини можна подати і до святкового столу, якщо попередньо красиво оформити його зеленню і маринованими овочами.

Картопляна запіканка з фаршем

Інгредієнти:

  • 6 великих картоплин;
  • 430 г м’ясного фаршу (яловичина+свинина в рівних пропорціях);
  • 170 г печериць;
  • 2 цибулини;
  • 80 мл кефіру;
  • 1/3 ст. среднежирной сметани;
  • 2 ст. л. білого сухого вина;
  • 130 г «Російського» сиру;
  • сіль;
  • спеції за смаком.

Картопляну запіканку готуємо з фаршу так:

  • Очищену картоплю тонко нарізати. Половину викласти в промаслений круглу або прямокутну форму. Присолити, присмачити спеціями.
  • Зверху викласти м’ясний фарш. Попередньо його потрібно посолити за смаком.
  • Далі розподілити наступні шари: пластинки грибів, тонкі кільця цибулі, тертий сир.
  • Залити всі продукти соусом зі сметани, підсоленого кефіру і білого сухого вина.

Запікати частування в духовці трохи менше години при 190°С. Дочекатися появи апетитною скоринки, порізати страву на порції і подати до столу.

Рубані котлети з індички

Інгредієнти:

  • до півкіло філе птиці;
  • 2 яйця;
  • 2 цибулини;
  • 1 ст. л. манки;
  • 1 ст. л. борошна;
  • 2 ст. л. сметани;
  • ½ Ст. л. солодкої гірчиці;
  • сіль.

Приготування:

Вибираючи, що приготувати з індички на друге, варто звернути увагу на рецепти котлет. Самими смачними і соковитими виходять саме січені.

  • Філе птиці дуже дрібно порізати і з’єднати з мініатюрними кубиками цибулі. Вмішати до шматочків індички з овочем яйця, гірчицю, сметану.
  • Всипати манку, борошно, сіль за смаком і добре перемішати компоненти. Прибрати фарш на годину – півтора в прохолоду.
  • Викласти масу ложкою у форми для кексів і відправити запікатися до готовності в духовці при середній температурі.
Дивіться також:  Картопля в фользі в духовці – 8 рецептів запікання

Подати з картопляним пюре або іншим овочевим гарніром. Доповнити котлети добре солодким кетчупом.

Жюльєн з куркою і грибами

Інгредієнти:

  • грам 300 філе курятини;
  • 1 ст. среднежирных вершків;
  • 350 г печериць;
  • твердий сир для формування «шапочки»;
  • 30 г вершкового масла;
  • 1 ст. л. борошна;
  • 1 щіпка мускатного горіха;
  • сіль.

Приготування:

  • Філе курки нарізати тонкими скибочками. Посолити їх і обсмажити до рум’яності на розігрітому рослинному маслі.
  • На жирі, що залишився зарумянить кубики цибулі і грибні слайсы.
  • Для приготування соусу на чистій сковороді обсмажити борошно. Коли вона придбає коричневий відтінок, викласти у ємність вершкове масло і влити вершки. Додати сіль і мускатний горіх. Нагрівати масу, поки соус не загусне.
  • Викласти в нього обсмажені вище інгредієнти. Перемішати і згасити 2 – 3 хвилини.
  • Розкласти масу по кокотницях і присипати тертим сиром.

Цей рецепт з курки передбачає запікання страви в духовці при середній температурі чверть години. За цей час сир повинен встигнути розплавитися і злегка запектися.

Печеня з м’яса в горщиках

Інгредієнти на 700 грам свинини:

  • стільки ж картоплі;
  • 2 головки цибулі;
  • 1 морквина;
  • 2 часникові часточки;
  • лавровий лист;
  • сіль.

Приготування:

  • М’ясо нарізати кубиками, обсмажити на будь-якому розігрітому жирі. Моркву і цибулю дрібно нарізати довільно.
  • На дно горщиків викласти подрібнені овочі.
  • Зверху розподілити м’ясо і пластинки картоплі.
  • Додати роздавлений часник, сіль і по лавровому листу в кожен горщик.
  • Залити продукти водою. Рідина повинна заповнити ємності до половини.

Запікати страву 50 хвилин при високій температурі. Залишити готове частування настоюватися в остигає духовці півгодини.

В мультиварці

Мультиварка значно полегшить завдання кожної господині в приготуванні других страв. Достатньо закласти в неї всі необхідні інгредієнти, щоб активувати відповідний режим і можна відправитися займатися іншими справами по будинку.

Яловичина по-строгановськи в сметані

Інгредієнти:

  • 1 кіло яловичини;
  • півсклянки домашньої сметани;
  • сіль;
  • 2 маленькі цибулини;
  • 80 г пасти з томатів;
  • 2 ст. л. борошна;
  • ½ Склянки яловичого бульйону;
  • свіжа зелень.

Приготування:

  • Яловичину і цибулю нарізати середніми шматочками. М’ясо обваляти в борошні. Обсмажити продукти у відповідному режимі мультиварки до рум’яності.
  • Додати сіль, пасту з томатів і бульйон. Якщо соус вийшов кислуватим, потрібно всипати дрібку цукру.
  • Перемкнути «розумну каструлю» на режим гасіння. Готувати страву 20 – 25 хвилин.
  • У готову печеню викласти сметану і подрібнену зелень. Перемішати і при необхідності досолити масу. Залишити частування хвилин на 10 настоятися.

Такий рецепт з яловичини можна злегка змінювати, додаючи в нього інші овочі і спеції.

Курячі сердечка, тушковані з овочами

Інгредієнти:

  • грам 300 курячих сердечок;
  • кухонна сіль;
  • 1 цибулина;
  • 2 зубки часнику;
  • до 400 грам замороженої броколі;
  • чорний мелений перець.
Дивіться також:  Рисова каша з гарбузом на молоці – 6 смачних рецептів

Приготування:

  • Субпродукти очистити від плівок, замочити на 25 хвилин у крижаній воді.
  • Цибулю і часник почистити, подрібнити і відправити в чашу мультиварки. Обсмажити разом з овочами сердечка 8 – 9 хвилин
  • Додати брокколі, розділену на суцвіття, сіль і перець.
  • Готувати частування у програмі «Гасіння» ще не більше третини години.

Якщо рідини з капусти виявилося недостатньо, можна долити в «розумну каструлю трохи води або бульйону.

Класичний плов зі свининою

Інгредієнти:

  • 2 мультистакана довгого рису;
  • приблизно півкіло свинини без кісток;
  • 1,5 ст. л. спецій для плову;
  • 2 моркви;
  • 2 мультистакана води;
  • 2 цибулини;
  • сіль;
  • 1 головка часнику.

Приготування:

  • Влити в чашу приладу 8 – 9 ложок будь-якого рослинного масла. Всипати в неї невеликі кубики свинини і відразу всі приправи. Смажити м’ясо чверть години під закритою кришкою. Періодично помішувати.
  • Всипати кубики цибулі і соломку моркви. Продовжувати обсмажування 5 – 6 хвилин.
  • Зверху піджарки розподілити промитий рис і розрівняти.
  • Залити продукти підсоленою водою. Увіткнути по всій поверхні крупи неочищені часникові зубки.

Готувати страву 50 – 60 хвилин у відповідному режимі.

Азу по-татарськи в мультиварці

Інгредієнти на півкіло яловичої м’якоті:

  • 2 головки цибулі;
  • 4 картоплини;
  • 4 маленьких маринованих огірка;
  • 1 велика морква;
  • 2 часникових зубки;
  • 1/3 ст. пасти з томатів;
  • сіль за смаком;
  • спеції;
  • ½ Ст. кип’яченої води;
  • 1 ст. л. борошна.

Приготування:

  • У програмі випічки розігріти будь-який жир. Обсмажити на ньому невеликі шматочки яловичини. На скибочках повинна з’явитися красива рум’яна кірочка, яка збереже всередині все м’ясні соки.
  • Всипати до підсмаженої яловичини кубики цибулі, додати сіль, спеції і борошно. Перемішати компоненти, щоб не утворилися борошняні грудочки.
  • Через пару хвилин всипати в чашу приладу тонкі брусочки маринованих огірків і моркви.
  • Активувати програму гасіння на 80 хвилин. Готувати азу під закритою кришкою.
  • Через 40 хвилин всипати в ємність соломку картоплі. Влити зверху підсолену воду з розведеною в ній пастою з томатів.

Якщо в процесі приготування рідина буде дуже активно випаровуватися, можна періодично підливати її. Готове частування прикрасити подрібненою кінзою.

Скумбрія з цибулею і майонезом в мультиварці

Інгредієнти:

  • 1 велика тушка скумбрії;
  • 1 цибулина;
  • 1/3 ст. нежирного майонезу;
  • велика сіль за смаком;
  • 1 велика ложка свіжовичавленого лимонного соку;
  • 1 щіпка прованських трав.

Приготування:

  • Обробити рибну тушку – видалити голову, кістки, нутрощі. Промити скумбрію і нарізати середніми шматочками. Кожен натерти сіллю і прованськими травами.
  • Додати в ємність з рибними заготовками подрібнену цибулю і весь майонез, змішаний з соком цитрусового.
  • Готувати страву в режимі «Пар» близько півгодини.

Подавати частування з будь-якими овочами і/або відварним рисом. За бажанням, вже готову рибу можна полити лимонним соком.

Швидкі рецепти

Друге страву можна приготувати дуже швидко і просто, якщо підібрати відповідний рецепт. Це може бути і «ледачий» пиріг, і запіканка, і просто запечене м’ясо або риба.

Макаронна запіканка на швидку руку

Інгредієнти:

  • 400 г дрібних макаронних виробів;
  • по 300 г копченої ковбаси і напівтвердого сиру;
  • сіль;
  • 60 г вершкового масла;
  • пара ложок оливкової майонезу;
  • 3 ст. л. пасти з помідорів.
Дивіться також:  Горбуша в клярі – 7 рецептів, як приготувати на сковороді і в духовці

Приготування:

  • Зварити макаронні вироби в солоній воді до готовності.
  • Ковбасу порізати невеликими кубиками і змішати їх з томат-пастою. Згасити на сковороді 4 – 5 хвилин.
  • Сир крупно потерти.
  • Форму для випічки змастити розтопленим вершковим маслом. На дно покласти готові макарони. Зверху розподілити начинку з ковбаси і томату.
  • Щедро присипати майбутню запіканку тертим сиром.
  • Запікати частування 20 хвилин при 200 – 210°С.

За 10 хвилин до готовності промазати блюдо оливковим майонезом. Можна взяти для цієї мети «кетчунез» – суміш майонезу і кетчупу.

Тушкована квашена капуста

Інгредієнти на 300 грамів готової капусти:

  • 1 цибулина;
  • 2 моркви;
  • 1/3 ст. томат-пасти;
  • 1 щіпка кмину;
  • сіль;
  • цукор;
  • перець.

Приготування:

  • Моркву крупно потерти. Цибулю нарізати півкільцями. Якщо капуста дуже кисла, промити її водою.
  • Висипати всі овочі на сковорідку з будь-яким рослинним маслом. Готувати їх на середньому вогні при частому помішуванні 6 – 7 хвилин.
  • Влити півсклянки води, зменшити нагрів плити і тушкувати масу 10 – 12 хвилин під закритою кришкою.
  • Додати томат-пасту, сіль, кмин, дрібку цукру і перець.
  • Готувати страву ще 6 – 7 хвилин.

Подати капусту як гарнір до м’яса або як основне пісне блюдо.

Куряче філе в духовці

Інгредієнти на 700 – 750 грам курячого філе:

  • 3 ст. л. сметани;
  • свіжий часник за смаком;
  • велика сіль;
  • суміш перців.

Приготування:

  • Кожне куряче філе натерти сумішшю перців і солі.
  • Викласти м’ясо в жароміцну форму.
  • Промазати курятину сумішшю з підсоленою сметани і розчавленого часнику.

Запікати страву в духовці при середній температурі трохи більше півгодини. Подати м’ясо до столу разом з отриманою підливою і свіжим хлібом.

«Ледачий» пиріг з лаваша з фаршем

Інгредієнти:

  • 2 тонких вірменських лаваша;
  • грам 400 фаршу;
  • ½ Склянки майонезу;
  • 4 яйця;
  • 100 грам «Голландського» сиру;
  • сіль.

Приготування:

  • Фарш посолити. Поділити на дві частини.
  • Розкласти по обидві лавашам. Кожен згорнути тугим рулетом.
  • Змішати збиті яйця з майонезом. Додати сіль.
  • Лаваші дуже щільно укласти один за одним «равликом» в чашу мультиварки.
  • Зверху вилити яєчну заливку.
  • Готувати страву в програмі випічки 60 – 70 хвилин.
  • Подавати гарячим або холодним.

Можна готувати з фаршу і лаваша також невеликі «пиріжки» на одну порцію.

Риба, запечена з рисом

Інгредієнти:

  • 1 великий окунь;
  • 1 ч. л. спецій для риби;
  • сіль;
  • півсклянки рису;
  • 1 болгарський перець;
  • 3 дрібних томата;
  • 2 черешкового селери;
  • 1 пучок петрушки;
  • рослинна олія;
  • 1 ч. л. бальзамічного оцту.

Приготування:

  • Обробити рибу – звільнити від луски, нутрощів, видалити зябра. Промити і обсушити тушку.
  • Натерти окуня сумішшю спецій і рослинного масла. Залишити полежати на півгодини.
  • Перець, селера і томати порізати великими шматочками.
  • Змішати овочі з рисом, відвареним до напівготовності. Викласти масу у форму, змащену маслом. Розподілити по ній рубану петрушку, сбрызнутую оцтом і олією.
  • Зверху розташувати рибну тушку.

Запікати страву півгодини при 200°С.

Сподіваємося, що серед запропонованих ідей ви знайшли хоча б кілька, які припали вам до душі. А ще краще, якщо якесь блюдо надихнуло вас на подальші кулінарні експерименти. Приємного апетиту!