Що приготувати з гарбуза? 27 рецептів смачних страв

Намагаючись відшукати варіанти, що приготувати з гарбуза, кулінар познайомиться з значною кількістю цікавих рецептів. Цей овоч використовують для супів, других страв, і навіть для десертів. Він робить будь-яке частування не тільки смачніше, але також яскравіше і корисніше.

Що приготувати з гарбуза в духовці?

Частенько страви з гарбуза готуються саме в духовій шафі. Це і солодка випічка, і варіанти частування з м’ясом.

Сирно-гарбузове суфле

  • Інгредієнти: 220 г гарбузової м’якоті, 90 мл очищеної води, 30 г масла вершкового, 320 г сиру, 3 сирих яйця.
  • Гарбуз нарізати невеликими скибочками, разом з вершковим маслом і водою відправляється гаситися в каструлю до м’якості. Далі овочева маса остуджується.
  • Сир перетирається блендером до однорідності. Можна взяти для цієї мети і звичайне дрібне сито.
  • З каструлі з гарбузом зливається зайва рідина, а вміст перетворюється в пюре і трохи збивається блендером.
  • Яйця поділяються на складові. Жовтки разом з овочевою масою відправляються до сиру. Компоненти добре перемішуються до однорідності.
  • В окремому посуді до твердих піків збиваються білки. Потім вони акуратно (за кілька прийомів) вводяться в суміш з попереднього кроку.
  • Маса розкладається по силіконових формочках. Вони виставляються на глибоке деко з водою. Рідина повинна доходити приблизно до половини формочок.
  • Запікається трохи менше півгодини при середній температурі.
  • Суфле витягується з духовки, повністю остуджується і подається до столу.

Смачно їсти ласощі з солодким джемом або варенням.

Гарбуз, запечений в духовці цілком

Інгредієнти: 1,5 кг м’якоті свинини, середня стигла гарбуз, 2 головки ріпчастої цибулі, пучок різноманітної свіжої зелені, 60 мл олії, сіль.

  • У овоча зрізати «кришечку», після чого ложкою витягуються насіння, і знімається трохи м’якоті з дна і стінок.
  • М’ясо нарізають невеликими однаковими шматочками. Цибуля шинкуется полуколечками.
  • Інгредієнти з другого кроку перемішуються, до них додаються шматочки знятої з м’якоті гарбуза. Разом продукти обсмажуються пару хвилин на сковороді. Начинка солиться, до неї висипається нарізана зелень. Можна за смаком використовувати будь-які спеції.
  • Отриманою начинкою наповнюється овоч і закривається «кришечкою». Страва готуватиметься близько години в духовій шафі при високій температурі.

Гарбуз, запечена в духовці, подається до обіду як самостійне блюдо або з будь-яким гарніром.

Запіканка з гарбуза з манкою

Інгредієнти: кіло гарбуза, 2 ст. л. цукрової пудри, 10 ст. л. манної крупи, пакет ванільного цукру, 40 г вершкового масла, 3 сирих яйця, 2 склянки жирної сметани, 9-10 ст. л. цукру.

  • Від гарбуза буде використовуватися тільки м’якоть, яку потрібно натерти на крупну тертку і розділити на 3 рівні частини. Зручно готувати майбутню запіканку в мультиварці.
  • Чаша пристрою змащується маслом. У неї викладається перший овочевий шар, який присипається манкою і цукром (по 3 ст. л.). Таким же чином викладаються інші шари.
  • Яйця збиваються зі сметаною і залишилися піском двох видів. Отриманою сумішшю заливається майбутня запіканка.
  • Готується страва у програмі «Випічка» 40-45 хвилин.

Отримувати випічку з чаші варто тільки після повного остигання.

Гарбуз із м’ясом у горщиках

Інгредієнти: за півкіло м’яса і гарбузової м’якоті, 120 г майонезу, мініатюрна цибулина, 2 невеликі морквини, кухонна сіль, суміш перців.

  • І гарбуз, і м’ясо ріжуться середніми кубиками. Для такої страви відмінно підійде курка і свинина. Якщо буде обрана птах, то краще брати червоне м’ясо з гомілок, стегенець.
  • Спочатку на добре розігрітій сковороді пару хвилин обсмажуються м’ясні шматочки. Потім до них викладаються довільно подрібнену цибулю та моркву.
  • Гарбуз розподіляється по горщикам. Попередньо обсмажують її не потрібно.
  • Вміст сковорідки викладається поверх гарбуза.
  • Залишилося розподілити між горщиками майонез інгредієнти і залити водою з сіллю і сумішшю перчиком.

При 180 градусах блюдо запікається 110-120 хвилин.

Апетитний гарбузовий пиріг

Інгредієнти: 280 г свіжої тертої гарбуза, 90 г масла вершкового, 160 г цукру-піску, 3 великих яйця, середній лимон, стакан з гіркою борошна, 1 ч. л. харчової соди.

  • Тертий гарбуз руками віджимається від соку.
  • З лимона дрібної теркою знімається цедра. А з м’якоті вичавлюється сік. Від нього буде використовуватися 60 мл
  • Розм’якшене масло перетирається з піском. Додаються сирі яйця. Маса добре перемішується і збивається.
  • У суміш з третього кроку додається цедра лимона, овочева м’якоть, сода, гашене соком цитрусового і вся просеянная борошно.
  • Після чергового перемішування тісто викладається в промаслений форму і запікається 40-45 хвилин при температурі 180-190 градусів.

Смачно подавати готовий пиріг з гарбузом до столу з вершковим морозивом.

Гарбузові мафіни з яблуками

Інгредієнти: 240 г просіяного борошна і м’якоті гарбуза, по 120 г цукру-піску, кефіру і рафінованого масла, 2 сирих яйця, 2 яблука, 2 мал. л. пекарського порошку.

  • Гарбузова м’якоть подрібнюється теркою. З яблук вирізається все зайве, з них зчищається шкірка. Далі фрукти ріжуться дрібними кубиками.
  • Борошно просіюється з розпушувачем в глибоку ємність.
  • В окремій ємності з’єднується гарбуз, яблука і всі інші компоненти рецепта.
  • Суміші з другого і третього кроку добре перемішуються.
  • Тісто розкладається по силіконових формочках. Вони повинні бути заповнені приблизно на 2/3.
Дивіться також:  Торт з печива без випічки зі згущеним молоком – 8 рецептів

Запікається в гарячій духовці 20-25 хвилин.

Печиво з гарбуза

Інгредієнти: 220 г овочевий м’якоті, 75 г коричневого цукру, 1 ст. л. олії, 1.5 ст. найвищого гатунку борошна, ½ ч. л. розпушувача, по дрібці солі, меленої кориці і ванільного цукру.

  • Шматочки гарбуза запікаються до м’якості в духовці або мікрохвильовій печі. Потім вони подрібнюються на грубе пюре. Можна розчавити інгредієнти виделкою.
  • До овочевої м’якоті додаються всі сухі інгредієнти з рецепту.
  • Замішують м’яке, податливе тісто.
  • Мокрими руками з нього ліпляться невеликі кульки. Кожен з них потрібно приплюснути на долоні і викласти на лист, покритий пекарської папером.

Печиво випікається 20-25 хвилин при 180 градусах.

Домашній кекс

Інгредієнти: 260 г готового гарбузового пюре, по 140 г коричневого і білого цукру, 90 мл рафінованої олії, 270-310 р високосортного борошна, 2 великих сирих яйця, 1,5 ч. л. розпушувача, по щіпці меленого мускатного горіха, кардамону, кориці, жменю волоських горіхів, цедра великого апельсина.

  • У пюре відправляється цедра і всі заявлені спеції. Сюди ж висипається цукор двох видів. Маса добре перемішується.
  • У суміш вливається рослинне масло, додайте злегка збиті яйця.
  • Залишилося всипати борошно, просіяне з пекарським порошком, а також мелкорубленые горіхи.
  • Тісто викласти у форму для кексу (з отвором посередині). Воно повинно заповнити ємність не більше, ніж на¾.
  • Випікається 45-55 хвилин в добре розігрітій духовці.

Замість одного великого кексу можна приготувати кілька мініатюрних мафінів.

Гарбузові булочки з корицею

Інгредієнти: 260 г пюре з запеченої гарбуза, півкіло борошна, 110 г вершкового масла, 120 г цукрового піску, 70 мл молока, 12-14 г пресованих дріжджів, щіпка дрібної солі, по щіпці меленої кориці, гвоздики й імбиру, велике яйце, 40 г волоських горіхів, 25 мл лимонного соку, 90 г цукрової пудри.

  • В молоко кришаться дріжджі, висипається половина цукру. Коли на суміші з’явиться бульбашкова «шапочка», можна додати в масу яйце, збите з усіма спеціями, овочевим пюре і сіллю. Трохи кориці залишається для начинки.
  • Сюди ж додається розм’якшене масло (половина).
  • Поступово в тісто вводиться просеянная борошно. Після ретельного перемішування інгредієнтів маса залишається хвилин на 10-12.
  • Для начинки розтирається масло з піском.
  • З тіста розкочується прямокутник, який щедро змащують сумішшю з попереднього кроку.
  • Зверху масло посипається корицею. Формується рулет, який нарізати середніми шматочками. Вироби викладають на деко, застелене пергаментом, покриваються плівкою і відправляються в тепло на півгодини.
  • Далі булочки випікаються 20-25 хвилин при 190 градусах.
  • Випічка прикрашається глазур’ю, замішаної з лимонного соку і цукрової пудри.

Зверху посипаються подрібненими горіхами.

Ніжний гарбузово-шоколадний кекс

Інгредієнти: 110 мл дуже жирних вершків, 160 г тертого гарбуза, 2 великих яйця, гранований стакан цукру-піску і 1 ст. л. пудри, 40 г темного шоколаду, 30 г м’якого вершкового сиру, 1 ч. л. пекарського порошку, 160 г першосортної борошна, 2 ст. л. какао, 3 ст. л. рослинного масла.

  • Яйця з піском збиваються до пишноти. До них виливається масло, додається тертий віджатий овоч.
  • Окремо змішуються какао, пекарський порошок і вся мука.
  • Маси з двох кроків з’єднуються, тісто викладається у відповідну форму.
  • Кекс випікається 25 хвилин при середній температурі.
  • Вершки збиваються до м’яких піків, з’єднуються з пудрою, сиром. Компоненти збиваються в густий крем. Вливається розтоплений чорний шоколад. Збивання повторюється.

Кекс поливається зверху вийшла вершково-шоколадною масою.

Що приготувати з гарбуза в мультиварці?

Якщо у кулінара немає часу возитися біля плити, він може використовувати для приготування гарбузового ласощів мультиварку. Наприклад, режим «Випічка» або «Плов».

Суп-пюре з гарбуза

Інгредієнти: кіло очищеної гарбуза, по пучку сушеної петрушки, зіри, свіжомеленого перцю, 2 цибулини, сіль, 1 л овочевого або будь-якого іншого бульйону, свіжий часник, 170-190 мл вершків, 35 г вершкового масла.

  • Першим ділом на вершковому маслі в програмі для випічки обсмажуються середні кубики гарбузової м’якоті з довільно подрібненою цибулею і часником. Досить готувати компоненти разом 4-5 хвилин.
  • У чашу заливається бульйон.
  • Після чергового закипання основа для супу вариться ще хвилин 20 (до повного розм’якшення овочів) у відповідному режимі.
  • Далі в суп додаються спеції, сіль.
  • Заглибним блендером маса пюрируется. У суп вливаються вершки, і він добре прогрівається у відповідній програмі. Не можна доводити масу до кипіння, інакше молочний продукт може згорнутися.

Готовий суп-пюре з гарбуза подається до обіду гарячим з сухої або свіжої петрушкою.

Гарбуз, тушкований на пару

Інгредієнти: півкіло овоча, 3 ст. очищеної води, цукровий пісок і вершкове масло за смаком, сіль, приправи.

  • Очищена від всього зайвого гарбуз нарізати невеликими шматочками, приблизно 2 см завтовшки.
  • У чашу мультиварки наливається вода. Зверху встановлюється спеціальна кошик з отворами. Під закритою кришкою в програмі «Варка на пару» страва готується 20-25 хвилин.
  • Вже готовий овоч посипається цукром, сіллю, приправами.

До столу гарбуз подається з розтопленим вершковим маслом.

Дивіться також:  Як смажити каштани в домашніх умовах – 4 рецепта

Солодкий рецепт з медом

Інгредієнти: півкіло гарбуза, 2 великі ложки бджолиного меду, 4 шт. гвоздики, жменю ядер волоських горіхів.

  • Очищений від усього зайвого овоч рубається середніми кубиками. Дуже важливо правильно вибрати гарбуз для такої страви. Вона повинна бути солодким і соковитим. Наприклад, можна взяти «Мускатную».
  • До гарбузовим кубиках виливається мед, додається гвоздика.
  • Після перемішування шматочки залишаються на годину в прохолоді. Періодично струшувати їх.
  • Підготовлена гарбуз викладається в чашу мультиварки. Блюдо запікається 40-45 хвилин у відповідному режимі.

Подається гаряча солодка гарбуза з рубаними горіхами.

Запечений гарбуз з яблуками

Інгредієнти: 2 солодких яблука, 320 г гарбуза, 60 г світлого родзинок, маленький лимон, 2 ст. л. кип’яченої води і стільки ж меду, дрібку меленої кориці.

  • Родзинки промивається, заливається окропом і залишають на 10-12 хвилин. З лимона вичавлюється сік.
  • У чашу пристрою виливається вода. Туди ж відправляються кубики гарбузової м’якоті, размягчившийся родзинки і тонкі часточки яблук разом з шкіркою.
  • Зверху виливається лимонний сік і мед, висипається кориця.
  • Запікається десерт 30-35 хвилин в режимі «Випічка».

Замість меду можна використовувати пару ложок звичайного цукру.

Оригінальний плов з гарбузом

Інгредієнти: півкіло свинини, 2 шт. цибулі-ріпки, 2 середні моркви, стакан довгого рису, 270 г м’якоті гарбуза, велика голівка часнику, 160 мл рослинного масла, щіпка сушеного барбарису і свіжомеленого перцю, сіль.

  • В чаші пристрою в розігрітому жирі злегка обсмажують середні скибочки м’яса. Потім до них висипаються брусочки моркви і кубики цибулі. Овочі смажать до рум’яного кольору.
  • Далі ємність накривається кришкою, і маса нудиться близько півгодини в програмі «Гасіння».
  • По закінченні часу поверх овочів висипається барбарис і кубики свіжого гарбуза. Компоненти готуються під кришкою ще 8-9 хвилини.
  • Поверх гарбуза викладається добре промитий рис, всипається перець.
  • У чашу виливається солона вода, щоб її рівень виявився на 1.5 см вище крупи. Також потрібно занурити в рис неочищену часникову голівку.

Під закритою кришкою плов буде нудитися ще 40-45 хвилин у програмі «Плов».

Овочеве рагу в мультиварці

Інгредієнти: 570 г яловичини, 730 г картоплі, велика сіль, 640 г м’якоті гарбуза, 220 г брокколі і стільки ж моркви, улюблені спеції.

  • Спочатку в чашу мультиварки до рум’яності обсмажуються невеликі м’ясні шматочки.
  • Далі до них викладаються всі очищені і довільно нарізані овочі, крім брокколі.
  • Маса солиться, присипається приправами.
  • У програмі «Плов» страва готується 80 хвилин.
  • Приблизно за 20 хвилин до сигналу пристрою до інших компонентів відправляється розділена на суцвіття капуста.

Готове рагу з підливою можна подавати і як перше, і як друге блюдо.

Пшоняна каша

Інгредієнти: 340 мл жирного молока, півкіло гарбуза, склянку пшона, шматочок вершкового масла, по 1 мал. ложці меду і цукру, по щіпці кориці і солі.

  • Крупа перебирається, промивається. Очищений овоч ріжеться кубиками.
  • Спочатку коли молоко закипить, в чашу приладу викладається гарбуз. Компоненти солятся.
  • Через 5-7 хвилин готування в програмі «Каша» додаються інші інгредієнти, крім олії.
  • Каша з гарбуза вариться до кінця режиму.

Вершкове масло додається в готову страву.

Смачне і швидке гарбузове пюре

Інгредієнти: середня гарбуз, цукор за смаком.

  • Для обговорюваного страви можна використовувати лише свіжий овоч.
  • Гарбуз миють, обсушивается і ріжеться навпіл.
  • Отримані шматки позбавляються від насіння і грубої шкірки.
  • Скибки ріжуться невеликими кубиками, які викладаються в чашу «розумної каструлі».
  • На 40 хвилин активується режим «Випічка».
  • Потім з ємності зливається зайва рідина.
  • Гарбуз триває запікати ще 15 хвилин у відповідній програмі. Це потрібно, щоб підсушити її.
  • Залишається пюрировать овоч заглибним блендером.

Готове пюре можна їсти відразу, додавши в нього цукор за смаком або ж закатати в підготовлені банки і залишити до зими.

Солодкий пиріг з гарбуза з сиром

Інгредієнти: 80 г вершкового масла, 2 ч. л. розпушувача, 11 ст. л. цукру, 4 ст. л. крохмалю, щіпка кориці, 360 г очищеної гарбузової м’якоті, 4 сирих яйця, 370 г першосортної борошна, 5 ст. л. жирної сметани, півкіло сиру.

  • Гарбуз ріжеться кубиками і варять до м’якості.
  • 2 яйця збиваються з 4 ст. л. піску. До них додається 2 ложки сметани і розм’якшене масло.
  • Останній вводиться просеянная з розпушувачем борошно. Вийшло гладке тісто загортається в плівку і забирається на 20 хв. на холод.
  • Далі з тіста у підготовленій чаші «розумної каструлі» викладається основа для пирога з високими бортиками.
  • Для овочевої начинки змішується пюрированная гарбуз, 3 ст. л. піску, половина крохмалю, кориця.
  • Для сирної начинки з’єднуються залишилися компоненти – яйця, сир, цукор, крохмаль, сметана. Маса перебивається блендером.
  • На основу почергово виливається начинка двох видів.

Пиріг випікається 60-70 хвилин у відповідній програмі.

Смачні та оригінальні страви з гарбуза

Найменшим членам сім’ї особливо сподобаються гарбузові оладки, котлетки або манти з цим овочем. А в якості корисного десерту з нього можна зробити, наприклад, желе або варення.

Гарбузові оладки

Інгредієнти: 280 г овочевий м’якоті, 2 сирих яйця, склянка кефіру, 60 г вершкового масла, 3 ст. л. цукру, щіпка солі, 290 г першосортної борошна, 6 г розпушувача.

Дивіться також:  Торт Політ – 7 рецептів приготування в домашніх умовах

  • Гарбуз готується в мікрохвильовій печі або духовці до м’якості, після чого пюрируется.
  • Яйця збиваються з сіллю і піском. До них вливається не холодний кефір, розтоплене масло. Інгредієнти знову збиваються.
  • У тісто всипається просеянная з розпушувачем борошно.
  • Залишилося додати овочеве пюре і викладати майбутні гарбузові оладки ложкою в розігріте рослинне масло.

Коржі обсмажують з двох боків до рум’яного кольору.

Найніжніші манти з гарбузом

Інгредієнти: 270 г гарбуза, 3 цибулини, сіль, 420 г м’яса, велике яйце, 2-2,5 ст. борошна, 1 ст. сироватки, 1 ст. л. олії.

  • Гарбузова м’якоть крупно треться, з’єднується з однією цибулиною, нарізаної дрібними кубиками.
  • З решти цибулі і м’яса готується фарш за допомогою м’ясорубки. Він солиться за смаком і з’єднується з сумішшю з першого кроку.
  • З решти продуктів замішується тісто. Всі сухі компоненти по черзі висипаються в холодну сироватку, туди ж додається яйце.
  • Вийшло круте тісто має полежати 12-15 хвилин.
  • Далі воно тонко розкочується, ріжеться квадратиками. З тіста і гарбузової овочевої начинки ліпляться манти.

Готуються манти з гарбузом в мультиварці на режимі «Пар» на підставці з отворами або в спеціальній каструлі.

Курячі котлетки з гарбузовою начинкою

Інгредієнти: півкілограма курячого фаршу, 180 г м’якоті гарбуза, сіль, 2 скибочки батона, трохи молока, велике яйце, часник за смаком, спеції, борошно для панірування.

  • Хліб розмочується у молоці, віджимається і з’єднується з фаршем. Туди ж додається сіль, спеції.
  • Гарбуз відварюється до м’якості, крупно треться, солиться і з’єднується з подрібненим часником.
  • З фаршу формуються котлети, всередину яких закладається овочева начинка.

Заготовки обсмажують на добре розігрітому маслі з двох сторін і подаються до обіду з будь-яким гарніром.

Узбецький рецепт рулету

Інгредієнти: півлітра води, кіло борошна, велике яйце, 2 мал. ложки солі і стільки ж цукру, 1,2 кг свіжого гарбуза, 3 цибулини, по дрібці зіри, свіжомеленого перцю, 120 г масла вершкового.

  • З яйця, борошна і половини солі замішують тісто як на манти. Воно залишається відпочивати на 15-17 хвилин.
  • Лук ріжеться кубиками і обсмажується до рум’яного кольору. Далі він змішується з дрібними шматочками гарбуза, всім цукром, залишилася сіллю і всіма спеціями.
  • Тісто ділиться на 4 частини, кожна дуже тонко розкочується і змащують розтопленим маслом. Пласти згортаються рулетами і викладаються на мантышницу. Вариться страва близько півгодини.

Готовий рулет ріжеться шматочками і поливається соусом зі сметани, часнику і солі.

Гарбузовий сік у домашніх умовах

Інгредієнти: 3,5 кг неочищеного овоча, 1 л фільтрованої води, 12 великих ложок піску, сік або половини великого лимона, 5 г лимонної кислоти.

  • Гарбуз позбавляється від усього зайвого. Її м’якоть ріжеться грубими шматками і залити невеликою кількістю води.
  • Овоч вариться 35-40 хвилин.
  • Далі він розбивається блендером, подслащивается. Додається сік лимона і лимонна кислота. Остання використовується тільки в тому випадку, якщо напій буде закриватися на зиму.
  • Залишається пропустити масу через сито, залити водою і прокип’ятити протягом 5-6 хвилин.

Далі сік розливають по банках і закочується. Можна його остудити і пити відразу.

Морквяно-гарбузовий пиріг

Інгредієнти: по склянці тертої моркви і гарбуза, 1 лимон, 2 ст. найвищого гатунку борошна, щіпка солі, склянку цукру, 1 мал. л. негашеного соди.

  • Терті овочі з’єднуються з піском і сіллю.
  • У масу з першого кроку виливається сік 1 лимона, додається сода. Решта цитрусового (без кісточок) перемелюється в блендері.
  • Сюди ж борошно просіюється.
  • Тісто виливається у форму і запікається 35 хвилин при середній температурі.

Готова випічка посипається цукровою пудрою.

Як приготувати желе з гарбуза?

Інгредієнти: 290 г м’якоті гарбуза, 2 великі ложки желатину, цукровий пісок за смаком, 140 мл очищеної води.

  • Желатин розвести у 60 мл води і на час залишається.
  • Гарбуз заливається залишилася рідиною і гаситься до м’якості.
  • До неї додається цукор за смаком. Овоч пюрируется.
  • Набряклий желатин розігрівається і виливається до пюре.
  • Після ретельного перемішування основа розливається по формах.

Пробувати ласощі можна після того, як вона проведе на холоді 2-2,5 години.

Смачне варення на десерт

Інгредієнти: кіло очищеного овоча, паличка кориці, великий лимон, 780 г цукру.

  • Гарбузова м’якоть нарізати брусочками.
  • Зверху висипається цукор. Каструля трохи струшується, щоб пісок рівномірно розійшовся по овочевим скибочкам.
  • На зазначені компоненти викладаються тонкі кружечки лимона.
  • Каструля залишається на столі до повного розчинення цукру. Чим тепліше в приміщенні, тим швидше це відбудеться.
  • Ємність відправляється на вогонь і вариться 15-17 хвилин після закипання.
  • Каструля знімається з плити і залишають на 8-9 годин.
  • Далі варення знову доводиться до кипіння, вариться 15-17 хвилин і остуджується.
  • Всього процедура повторюється 4 рази. Перед останньою партією в каструлю додається кориця.

Готове варення розливається по стерилізованим ємкостей, накривається кришкою, закутується пледом і залишають на добу. Тільки після цього банки переставляються в холод.