Що смачно приготувати з кабачків?

У сезон обговорюваних овочів, багато господинь починають шукати підказки, що приготувати з кабачків. Нижче опубліковано безліч рецептів таких страв. Всі вони прості і дуже смачні.

Що смачно приготувати з кабачків в духовці

Кабачки можуть стати основою різних цікавих запечених страв. Наприклад, з них смачно готувати «човники» з начинкою, запіканки і ніжні суфле.

Фаршировані «язички» з кабачків

Інгредієнти: 2 середніх молодих кабачка, 300 грам м’ясного фаршу, 4 яйця, 80 г сиру, 60 мл молока, 90 г сухарній крихти, сіль, суміш перців.

  • Овочі разом з тонкою шкіркою ріжуться шайбами під кутом. Повинні вийти тонкі «язички».
  • У будь-м’ясний фарш втручається 2 сирих яйця. Додається сіль, суміш перців. Маса повинна вийти трохи рідкуватий.
  • Залишилися яйця збиваються з молоком і сіллю.
  • На кожен овочевий скибочку викладається начинка – фарш. Вона розрівнюється по всій пластинці. Зверху укладається скибочку сиру і другий кружечок кабачка. Вся конструкція притискають пальцями.
  • Заготовки обвалюються в крихті з сухарів, викладаються на промаслений лист і запікаються до готовності.

Готові фаршировані кабачки подаються з гарніром або як самостійно блюдо.

Незвичайне суфле з куркою

Інгредієнти: середній кабачок, 700-800 г курячого фаршу, по 2 шт. ріпчастої цибулі і яєчних білків, 3 великі моркви, сіль, спеції.

  • Всі овочі чистяться. Морква і кабачок крупно труться. Цибуля пюрируется в блендері.
  • Всі овочі з’єднуються з фаршем. Додаються спеції і сіль.
  • Яєчні білки переходять до фаршу. Перемішування повторюється.
  • Маса розкладається по формочках для кексів. Вони відправляються в дуже гарячий духовий шафа.

Випікається частування 40 – 45 хвилин.

Рулетики з цукіні і м’ясного фаршу в духовці

Інгредієнти: великий кабачок, 3 яйця, 3 ст. л. борошна і манки, сіль, 2 цибулини, 700-800 г будь-якого м’ясного фаршу, 5 ст. л. сметани, 80 г сиру, сіль.

  • У фарш додається сіль і одна подрібнена цибулина. Можна використовувати і перець.
  • Залишилася цибулина мельчится кубиками і обсмажується до рум’яності.
  • Кабачок дрібно треться, змішується з рештою сухими компонентами і яйцями. Рідина з овочевою стружки не віджимається.
  • З маси випікаються тонкі кабачкові млинці. З одного боку – до рум’яності. А з другої вони тримаються на сковорідці буквально 5 – 7 секунд.
  • На слабо припечену сторону кожного млинця викласти фарш. Він розподіляється по всій коржику. Далі розсипається обсмажену цибулю.
  • Заготовки згортаються рулетами і викладаються на промаслений лист.
  • Окремо змішується сметана, сіль і тертий сир. Цим соусом покриваються майбутні рулети.

Блюдо запікається 25 – 35 хвилин.

Корисна запіканка з заморожених кабачків

Інгредієнти: півкіло кубиків заморожених овочів, 2 невеликі морквини, 5 яєць, склянка молока, 2 ст. л. борошна, 130 г сиру, сіль, спеції.

  • Кабачки розморожуються і викладаються на друшляк. З них повинна стекти зайва рідина.
  • Коренеплоди очищаються, нарізати тонкими кружечками і змішуються з шматочками кабачка.
  • Яйця збиваються з сіллю, молоком, спеціями і борошном.
  • Овочі викладаються в підготовлену форму, заливаються омлетною сумішшю з минулого кроку і присипаються крупно тертим сиром.

Запіканка готується в гарячій духовці 35 – 45 хвилин в залежності від її товщини.

Картопля, запечена з кабачками

Інгредієнти: півкіло картоплі, стільки ж молодих кабачків, 60 г твердого сиру, 130 мл сметани, 1/3 ст. очищеної води, часник, сіль.

  • Вся картопля очищається і нарізається тонкими кружечками.
  • Так само готуються і кабачки. Але їх скибочки повинні вийти трохи товщі картопляних, щоб овочі в духовці дійшли до готовності разом.
  • Овочі по черзі викладаються у форму шарами (за принципом рататуя). Зверху вони присаливаются.
  • В окремому посуді змішуються вода, сметана і роздавлений часник.
  • Овочі поливаються вийшла рідкою сумішшю і зверху засипаються сиром.

У такому вигляді кабачки в духовці готуються трохи менше години. Оптимальна температура – 180 градусів.

Простий пиріг з кабачками і сиром

Інгредієнти: півкіло цукіні, чверть кіло нежирного сиру, по 2 шт. яєць і цибулі, сіль, половина склянки борошна, 2 часникових зубка.

  • Овочі чистяться і дрібно труться в глибоку миску. Рятувати від шкірки потрібно навіть молоденькі кабачки, щоб пиріг в результаті вийшов особливо ніжним.
  • Овочева стружка злегка віджимається, після чого до неї додаються яйця і розім’яту виделкою нежирний сир.
  • Туди ж відправляється цибулю з часником, попередньо пюрированные блендером.
  • Залишається додати сіль і просіяне борошно.
  • Отримана маса виливається у форму, застелену пергаментом.
Дивіться також:  Картопля з куркою в духовці – 10 рецептів приготування

В заздалегідь розігрітій до 200 градусів духовій шафі блюдо випікається 25 – 30 хвилин.

Рецепт запікання у фользі

Інгредієнти: 4 кабачка, 70 г вершкового масла, по дрібці солі і перцю, 4 часникових зубка.

  • Всі кабачки промиваються і нарізати невеликими шматочками.
  • Скибочки відразу висипаються на лист фольги. Зверху вони солятся, перчатся. Додається до кабачків і подрібнений часник, а також розм’якшене масло. Можна використовувати будь-які ароматні трави.
  • Лист фольги згортається в щільний конверт.

Страва готується в гарячій духовці 20 хвилин.

Рецепти з кабачків в мультиварці

Дуже легко готуються кабачки в мультиварці. У такому разі всі необхідні дії за господиню виконає «розумна каструля». Кулінару буде достатньо укласти всі продукти в пристрій, і можна вирушати відпочивати.

Котлети з кабачків на пару

Інгредієнти: невеликий кабачок, цибулина, часник за смаком, 2 ст. л. вівсяних висівок, 4 ст. л. борошна, 3 ст. л. крихти з сухарів, курячий білок, 10 пір’їн зеленого цибулі, сіль, щіпка мускатного горіха і меленого лаврового листа.

  • Кабачок миється і крупно треться. Якщо овоч молодий – разом з шкіркою. З отриманої стружки сік віджимається.
  • Очищаються цибулина і часник. Обидва продукти дрібно ріжуться і додаються до кабачкової маси.
  • Сюди ж висипається борошно, висівки, сухарна крихта, спеції і сіль. Додаються білок і подрібнений зелений лук.
  • Маса добре вимішується. Якщо тісто трохи рідкувате, в нього потрібно додати ще борошно.
  • Через 15 – 17 хвилин «відпочинку» тісто можна мокрими руками формувати в невеликі котлети і укладати їх на решітку мультиварки, призначену для приготування на пару.
  • Активується відповідна програма на 7 хвилин.

Готові котлети на пару подаються з будь-якими соусами.

Рататуй в мультиварці

Інгредієнти: кабачок, 2 баклажана, 3 помідори, болгарський перець, цибулина, 4 зубчики часнику, 2 ст. л. пасти з помідорів, півкелиха білого сухого вина, 3 ст. л. олії оливи, по дрібці солі, прованських трав і цукру.

  • Кабачок і баклажан нарізати шайбами. Товщина кожної повинна вийти близько 1 див.
  • Перець нарізати брусочками. Томати – часточками.
  • Цибулю і часник дрібно рубаються.
  • В чаші пристрою злегка розігрівається масло оливи. У неї відразу викладаються всі підготовлені овочі. Додається вино, цукор, сіль, паста з помідорів і спеції.
  • Після перемішування активується функція «Мультиповар» на 25 хвилин (t=160—180 º с).

Готовий рататуй порційно розкладається по тарілках і одразу подається до обіду.

Смажимо з часником

Інгредієнти: 2 середніх кабачка, яйце, 90 г борошна, головка часнику, сіль.

  • Очищені кабачки ріжуться дуже тонкими кругляком.
  • Яйце збивається з сіллю і борошном.
  • Часник дрібно треться.
  • В чаші пристрою розігрівається будь-яке масло. Скибочки овоча по черзі опускаються в суміш з другого кроку, після чого відправляються в масло і обсмажують до готовності.
  • Кожна готова порція кабачків переміщається на тарілку і щедро присипається часником.

Смачно подавати страву в якості гарніру в гарячому вигляді.

Овочеве рагу в мультиварці

Інгредієнти: великий кабачок, 2 морквини, кухонна сіль, цибулина, часник за смаком, помідор, перець.

  • Лук ріжеться дрібніші. Морквина крупно треться.
  • Помідор разом зі шкіркою нарізати кубиками.
  • В режимі смаження всі підготовлені овочі злегка обсмажують. Цибулю за цей час стане прозорим, морква трохи зарум’яниться, а помідор розм’якшиться.
  • Потім до засмажки викладаються кубики кабачків і подрібнений часник. Додається сіль, перець.

У програмі «Гасіння» овочеве рагу буде готуватися 17 – 20 хвилин.

Запечені кабачки з сиром

Інгредієнти: третина кіло сиру, 5 середніх кабачків, сіль, спеції.

  • Кабачки ріжуться шайбами. Товщина кожного – не менше 1 див.
  • Овочеві шматочки відразу викладаються в промаслений чашу приладу, солятся і присмачуються спеціями за смаком.
  • Виставляється режим випічки на 20 хвилин.
  • Приблизно через 10 хвилин кришка приладу відкривається і поверх овочів висипається тертий сир.

Приготовлені таким чином кабачки в мультиварці стануть корисним ситним гарніром до будь м’ясних страв.

Цукіні, тушковані в сметані

Інгредієнти: склянку жирної сметани, зубок свіжого часнику, шматочок вершкового масла, 0,5 кг заморожених скибочки цукіні, приправа з сіллю.

Дивіться також:  Паста з креветками у вершковому соусі – 7 рецептів

  • У чашу мультиварки розтоплюється вершкове масло. Можна додати до нього і трохи будь-якого рослинного.
  • Туди ж викладаються заморожені овочі і готуються до випаровування всієї рідини.
  • Вже рум’яні скибочки присипаються приправою з сіллю.
  • Додаються часник і сметана.
  • При необхідності можна додати ще трохи підсоленої води.

Під кришкою овочева маса гаситься у відповідному режимі 25 – 35 хвилин.

Овочевий суп з кабачків в мультиварці

Інгредієнти: морква, 2 цукіні, цибулина, 2 картоплини, половина пучка зеленого цибулі, 1/3 ст. жирних домашніх вершків, сіль, прованські трави.

  • Цукіні миються, ріжуться великими кубиками.
  • Вони готуються в режимі смаження на невеликій кількості олії до рум’яності.
  • В цей час чистяться і нарізаються всі інші овочі. Вони викладаються в чашу, і приготування триває ще 6 – 7 хвилин.
  • Додається сіль, прованські трави.
  • Овочі заливаються гарячою водою, щоб вона повністю покрила.
  • Активується режим «Суп» на півгодини.
  • Частування перебивається блендером, після чого до нього додається подрібнена зелень і вершки.

Суп можна розливати по тарілках і подавати до обіду.

На сковороді

Саме сковорідка дозволяє приготувати овочеві страви з тієї самої смачної хрусткою скоринкою. Самі по собі кабачки мають нейтральний смак. Тому їх треба щедро присмачувати спеціями.

Оладки з кабачків

Інгредієнти: 2 кабачка, 20 г миттєвих дріжджів, 2 яйця, повний стакан борошна, сіль.

  • Кабачки чистяться і крупно труться. Віджимають від соку.
  • До них додаються всі сипучі компоненти. Борошно попередньо потрібно пару раз просіяти.
  • Маса залишається на півгодини.
  • Оладки виливаються на сковорідку ложкою і смажать з двох боків до появи рум’яної скоринки.

Готові оладки з кабачків смачно їсти зі сметаною.

Смажимо з часником

Інгредієнти: 2 середніх кабачка, 3 ст. л. майонезу, 60 г борошна, часник, сіль, перець.

  • Кабачки промиваються, позбавляються від кінчиків, після чого нарізати товстими кругляком.
  • Овочеві скибочки складаються в миску і солятся. У такому вигляді молоді овочі залишаються хвилин на 15, а старі – на півгодини. Так з овочів йде можлива гіркоту.
  • Майонез змішується з розчавленим часником.
  • З кабачків зливається сік. Кожен кружечок овоча його панірують у борошні і обсмажується з двох сторін на розігрітій олії.
  • Готові скибочки покриваються пікантним майонезом.

Готові смажені кабачки з часником прикрашаються свіжим кропом і подаються до обіду.

Рецепт приготування цукіні в клярі

Інгредієнти: 2 невеликих цукіні, повний стакан молока, 6 ст. л. борошна, яйце, сіль, по дрібці сушеного базиліка і часнику.

  • Овочі разом з шкіркою нарізати товстими слайсами.
  • Для кляру в миску молоко виливається, у нього вбивається яйце, засипається вся борошно, сіль, спеції.
  • Маса ретельно вимішується. Вона повинна вийти густий.
  • Кожен овочевий скибочку занурюється в кляр, після чого викладається в сковорідку з розігрітим маслом і смажиться з обох боків до появи красивою апетитною скоринки.

Готові кабачки в клярі смачно їсти і гарячими, і холодними.

Кабачки, смажені на сковороді з цибулею та морквою

Інгредієнти: 4 невеликих кабачка, 2 морквини, часник за смаком, 2 ріпчасті цибулини, сіль, перець, прованські трави.

  • Цибуля, морква і часник довільно нарізати. Шматочки повинні вийти мініатюрними. Вони обсмажуються на сковороді до легкого зарум’янювання.
  • Туди ж переміщуються кубики кабачків.
  • Всипається сіль, додаються всі спеції.
  • Маса сушиться під кришкою 15 – 17 хвилин. Якщо в сковорідці дуже багато води, її можна відкрити.
  • Вийшло блюдо настоюється на остигає плиті ще хвилин на 10.

Таке частування можна готувати з заморожених кабачків.

Фріттата з цукіні

Інгредієнти: великий кабачок цукіні, 3 ст. л. олії оливи, 6 яєць, 40 г Пармезану, 200-300 г сиру, сіль, перець.

  • Овочі нарізати тонкими шайбами і обсмажуються в товстостінній сковороді на оливковій олії з обох сторін.
  • У велику миску виливається вміст сирих яєць. До них додаються розім’яту виделкою сир і дрібно тертий Пармезан. Яєчна суміш солиться, перчится і добре перемішується.
  • Нею заливаються обсмажені кабачки.
  • Омлет накривається кришкою і смажиться до повної готовності.

Перед подачею фріттата нарізають шматочками, як пиріг.

Дивіться також:  Рідке тісто для пирога з капустою – 8 швидких рецептів

Соте з травами

Інгредієнти: великий баклажан, кабачок, 2 середніх помідора, 2 солодкий кольорових болгарського перцю, цибулина, морквина, 1 ст. л. цукру-піску, ½ ч. л. солі, олія.

  • Якщо сорт баклажанів гірчить, то їх потрібно нарізати кубиками, засипати сіллю, перемішати і залишити на 7 – 8 хвилин, після чого злити утворену рідину і промити овочі.
  • Морквина чиститься, нарізати середніми шматочками і обсмажується в казані на добре розігрітому маслі 6 – 7 хвилин.
  • До коренеплоду відправляються цибульні кубики. Як тільки останні зарум’яняться, додаються віджаті від соку баклажанові шматочки. А ще через 7 – 8 хвилин – соломка перцю, кубики помідорів, сіль і цукор.
  • Останніми в казан переміщуються кабачки.
  • Під кришкою соте нудиться 12 – 14 хвилин.

Готову страву деякий час настоюється під закритою кришкою, після чого подається до обіду зі свіжоспеченим хлібом.

Деруни з картоплі та кабачків

Інгредієнти: третина кіло картоплі, стільки ж кабачків, 2 яйця, 1 ч. л. дрібної солі, щіпка меленого перцю, 6 ст. л. борошна найвищого гатунку.

  • Очищені овочі крупно труться в глибоку миску. Через кілька хвилин вийшла стружка віджимається від зайвої рідини.
  • До овочів забиваються яйця. Додаються всі заявлені сухі компоненти. Всі продукти перемішуються.
  • У сковорідці розігрівається будь-яке масло. На ньому з обох сторін обсмажуються коржі з отриманого тесту.

Готові деруни виходять рум’яними і апетитними.

Страви з кабачків на зиму

Взимку ціни на свіжі кабачки різко злітають вгору. Щоб радувати своїх домашніх улюбленим овочем без шкоди для сімейного бюджету, варто зробити заготовки в літній та осінній період.

Класична кабачкова ікра

Інгредієнти: 1 кг кабачків, пара великих морквин і стільки ж цибулин, 90 мл будь-якого олії, 1 ст. л. яблучного оцту, 80 г пасти з помідорів, 1,5 ч. л. дрібної солі, 2 ч. л. цукру-піску, 2 часникових зубка.

  • Цибулю нарізати півкільцями і готується на олії до рум’яності. Потім разом з ним трохи обсмажується соломка морквини.
  • Овочі перекладаються в окрему миску, а в жирі, що залишився смажаться кубики всіх кабачків. Вони мають розм’якнути.
  • Всі овочі пюрируются заглибним блендером.
  • Маса відправляється на вогонь, доводять до кипіння і готується 10 – 12 хвилин під кришкою при частому помішуванні.
  • Потім додаються всі залишилися компоненти. Часник попередньо пропускається через прес.
  • Кабачкова ікра розкладається в підготовлені банки і закочується кришками.

Із зазначеної кількості інгредієнтів вийде дві півлітрові банки закуски.

По-корейськи

Інгредієнти: по 1 шт. моркви і кабачків, 3 зуб. часнику, стручок чилі, по 1 ст. л. цукру-піску і оцту, сіль, 3 ст. л. соняшникової олії.

  • Кабачки нарізати тонкими шайбами, після чого на 2 – 3 хвилини занурюються в крутий окріп і відкидається на друшляк.
  • Очищений коренеплід обробляється корейської теркою і відправляється до кабачків.
  • Сюди ж викладається подрібнений часник, мініатюрні кубики перцю, сіль і цукор.
  • Останнім вливається оцет, а також олію.

Після ретельного вимішування закуска відправляється в холод на годину.

Мариновані цукіні

Інгредієнти: приблизно кіло цукіні, 4 часникового зубчики, 8 г солі, 70 мл олії, 30 мл столового оцту, 1 ст. л. цукру, 2 щіпки чорного перцю.

  • Цукіні ріжуться найтоншими слайсами, засипаються сіллю і залишають на півгодини. Потім з них зливається зайва рідина.
  • Для маринаду змішуються всі залишилися компоненти. Часник просто давиться плоскою стороною ножа.
  • Овочі заливаються маринадом, перемішуються і забираються в холод на 3 години.

Готова закуска подається зі свіжим кропом.

«Тещин язик» з кабачків

Інгредієнти: 3 молодих кабачка, 2 помідори, 3 ст. л. часникового майонезу, сіль за смаком, 6 ст. л. борошна.

  • Промиті кабачки нарізати уздовж тонкими пластинками.
  • Овочеві «мови» обвалюються в борошні, після чого обсмажують на розігрітому маслі.
  • Кожна заготовка присаливается, змащується майонезом, на неї викласти скибочку помідора.
  • Потім овочеві пластинки згортаються в рулети.

Перед подачею до столу закуска добре охолоджується.

Кабачок — універсальний овоч, який при належній обробці перетворюється хоч в пікантну закуску, хоч в ситний гарнір, хоч в суп-пюре для суворого дієтичного столу. У сезон обов’язково включіть цю різновид гарбуза в свій раціон, а якщо дозволяє час, зробіть заготовки на зиму — це не тільки дуже смачно, але і корисно.