Шоколадна глазур для торта – 8 рецептів

Шоколадна глазур для торта – це одне з найпоширеніших прикрас для десерту. Багато господинь помилково вважають, що процес її приготування дуже довгий і складний. Однак це не так. Переконайтеся в цьому самі, приготувавши глазур для торта самостійно у себе вдома!

Головна перевага при приготуванні шоколадної глазурі полягає в тому, що можна використовувати практично будь-які види шоколаду і какао-порошку.

Смакові якості при цьому не постраждають, але будуть трохи відрізнятися між собою.

Класична шоколадна глазур з какао

Глазур з какао можна приготувати, якщо під рукою немає всіх необхідних інгредієнтів, а саме – шоколадної плитки і вершків.

Що знадобиться:

  • какао-порошок – 2 ч. ложки;
  • цукор – 4 ст. ложки;
  • слив. масло – 50 г;
  • молоко – ½ст.

Какао і цукор змішуються в невеликій мисці. Потім до них додається молоко і суміш добре перемішується ще раз. Підготуйте заздалегідь вершкове масло. Молоко, цукор і какао ставляться на плиту і підігріваються на маленькому вогні до загусання. Коли консистенція стане більш рідкою, потрібно відразу додати масло, не забуваючи постійно помішувати. Глазур готується до тих пір, поки не стане тягнутися подібно меду.

Як приготувати на основі сметани?

Глазур, приготовлена з додаванням сметани, завжди виходить дуже смачною і легко лягає на поверхню торта.

Що знадобиться:

  • сметана 20% — 100 м;
  • цукор – 5 ст. ложок;
  • слив. масло – 50 г;
  • какао-порошок – 6 ст. ложок;
  • сіль – ½ ч. ложки.

Береться каструля невеликого розміру, в неї кладеться сметана, масло, цукор і сіль. На плиті включається маленький вогонь, суміш постійно перемішується. Як тільки сметана, масло почне розм’якшуватися і плавитися, додайте своєчасно какао-порошок. Не забувайте помішувати і стежте, щоб глазур не пригоріла. Вогонь завжди повинен бути малим.

Під час варіння глазур починає поступово загусати. Готовність потрібно перевіряти дерев’яною лопаткою: якщо суміш по консистенції нагадувати густу й рідку сметану, то можна вважати, що глазур готова. Перед тим, як нанести на торт, необхідно дати їй охолонути пару хвилин при кімнатній температурі.

Дивіться також:  Сирне суфле – 8 рецептів приготування в духовці, мультиварці і мікрохвильовці

З додаванням вершків

Вершково-шоколадна глазур – це традиційний рецепт, який використовується більшістю сучасних кондитерів для прикраси своїх солодких шедеврів кулінарії.

Що знадобиться:

  • шоколад – 150 г;
  • вершки – 50 г;
  • слив. масло – 30 г

Шоколадна плитка розламується на порційні шматочки, покласти в миску і розтоплюється повністю на водяній бані. Після того, як він повністю розтане, додається шматочок вершкового масла. Перемішуємо і чекаємо, поки масло розм’якшиться, щоб його було легше з’єднати з рідким шоколадом. Потім наливаємо в миску вершки і доводимо суміш до стану однорідної маси. Після зняття з водяної бані, глазур необхідно остудити перед використанням для прикраси торта.

Рецепт з плиток білого або чорного шоколаду

В першу чергу перед використанням плитки будь-якого шоколаду, зверніть увагу на те, щоб у ній не містилося жодних домішок: колотих горіхів, фундука, карамелі і т. д. Інакше такий шоколад буде непридатний для подальшого застосування в цілях приготування глазурі.



Що знадобиться:

  • шоколад будь – 100 г;
  • молоко – 1 стакан.

Щоб глазур було легше витягувати з миски, де вона буде готуватися, можна змастити шоколадну плитку маслом. Слідкуйте за тим, щоб не було води. Розламайте шоколад на порційні шматки, укладіть його в обрану посуд і додайте молоко. Це потрібно для того, щоб глазур не вийшло занадто густий. В іншому випадку, вона буде дуже швидко і нерівномірно схоплюватися на торті.

Почніть прогрівати суміш на водяній бані, не забуваючи постійно помішувати, щоб глазур не пригоріла. Найкраще для цієї мети використовувати суху дерев’яну ложку. Коли вона придбає пластичну консистенцію, можна покрити нею поверхню торта, не допускаючи повного остигання.

З какао і молоком

Спробуйте приготувати оригінальну і смачну глазур з какао-порошку, додатково використовуючи молоко.

Що знадобиться:

  • какао-порошок – 2 ст. ложки;
  • молоко – ½ ст.;
  • слив. масло – 30 г;
  • цукрова пудра – ½ ст.;
  • ванілін – ½ ч. ложки.
Дивіться також:  Ягідний пиріг: 12 найсмачніших рецептів

У каструлі між собою змішуються какао і цукрова пудра. Додайте в суміш молоко і ретельно перемішайте. Поставте каструлю на плиту, включивши малий вогонь і варіть до тих пір, поки у глазурі не з’явиться пінка. Після цього зніміть з плити, залишивши злегка охолонути. Додайте розтоплене вершкове масло і збийте міксером, так глазур буде більш пластичної і її стане легше наносити на десерт.

Дзеркальна глазур для торта

Дзеркальна глазур для торта здатна зробити з десерту воістину справжній витвір кулінарного мистецтва. Але при її приготуванні потрібно постійно підтримувати високу температуру, в іншому разі глазур буде скочуватися з торта і гарного ефекту не вийде.

Що знадобиться:

  • цукор – 250 г;
  • патока – 80 г;
  • желатин – 15 г;
  • вершки – 150 мл;
  • какао-порошок – 80 р.

У першу чергу потрібно замочити желатин в 30 мл води до повного розчинення. Потім у 100 мл води, доводять до кипіння патока і цукор. Після цього до них додаються окремо кипяченые вершки. Ретельно перемішуємо і додаємо в суміш какао-порошок. Його можна замінити звичайною шоколадною плиткою.

До того часу желатин вже добре набухне і буде готовий для додавання в глазур. Підігрійте його і додайте до отриманої суміші. Після цього збийте трохи глазур в погружном блендері і слідкуйте, щоб температура була не менше 37 градусів. Тепер солодкість готова для прикраси торта.

З додаванням олії

Шоколадна глазур, має серед інгредієнтів вершкове масло – це також традиційний і швидкий рецепт. Його можна використовувати, коли потрібно в терміновому порядку прикрасити торт або інший рецепт, а всіх необхідних складових немає під рукою.

Що знадобиться:

  • слив. масло – 50 г;
  • молоко або вершки – 30 мл;
  • какао-порошок – 3 ч. ложки;
  • цукор – 4 ч. ложки.

Цукор і какао перемішуються в гуртку або окремій мисці таким чином, щоб обидві сипучі складові об’єдналися без утворення грудочок. Потім додається молоко або вершки і суміш для глазурі перемішується ще раз.

Дивіться також:  Торт Веселка – 5 рецептів, як приготувати різнобарвний торт для дітей

Миска ставиться на плиту і доводиться до кипіння. Після цього відразу кладуть масло, і глазур помішується до його повного розчинення. Поки глазур не охолола і не затверділа, нею поливають підготовлений корж для торта.

З молочного шоколаду

Хто сказав, що молочний шоколад не можна використовувати для приготування десертній глазурі? Він додасть ласощів ніжний і солодкий, але не нудотний смак.

Що знадобиться:

  • молоко – ¼ ст.;
  • молочний шоколад – 1 плитка;
  • цукор – 1 ст. ложка;
  • шматочок злив. масла.

Як і в інших рецептах, для початку потрібно розтопити шоколад з використанням водяній бані або в мікрохвильовій печі. Ставимо миску каструлю на розігріту плиту, наливаємо туди молоко, висипаємо цукор і ретельно перемішуємо суміш до повного розчинення кристалів цукру-піску. Після цього до них додається розтоплений шоколад, глазур ще раз перемішується до отримання однорідної маси.

В результаті вийде смачна і рідка глазур, якою дуже зручно прикрашати торти та інші кондитерські вироби. Вона застигає практично відразу після нанесення, але при цьому не буде занадто твердою.

Як покрити торт шоколадною глазур’ю?

Щоб правильно покрити торт шоколадною глазур’ю, необхідно слідувати декільком правилам, які дозволять зробити десерт найбільш вдалим:

  • Краще всього використовувати вершкову, вишневе, абрикосове або полуничну просочення для бісквітних коржів для торта. Всі ці смаки найбільш вдало відтіняють шоколад, і десерт не буде здаватися таким нудотним.
  • Особливих обмежень стосовно використовуваного шоколаду немає. Найкраще для цієї мети підійде справжній гіркий шоколад вищої якості, але можна використовувати і звичайну кондитерську плитку. Категорично не підходить солодкість з вмістом горіхів, родзинок, мармеладу, карамелі і пористі плитки.
  • Для додання глазурі якоїсь родзинки можна додати крапельку рому, коньяку, корицю, апельсинову або лимонну цедру.
  • Торт покривається виключно рідкої і теплою глазур’ю. Він ставиться на решітку і поливається зверху з ополоника або миски з використанням кулінарної дерев’яної лопаточки для розрівнювання поверхні.