Шоколадний бісквіт – 7 рецептів приготування

Любителів шоколаду та шоколадної випічки порадує ця добірка, адже в ній зібрані всілякі способи, як спекти шоколадний бісквіт: рецепт класичний, на окропі, сметані, кефірі та інші. Кожен бісквіт може стати простим десертом до чаю або іменинним тортом до торжества.

Класичний шоколадний бісквіт

Класичний шоколадний бісквіт готується по тій же технології і того ж набору продуктів, що і звичайний, тільки частина борошна заміщається какао-порошком.

На корж невеликого діаметра (20-21 см) потрібні:

  • 4 курячі яйця;
  • 150 г цукрового піску;
  • 100 р пшеничного борошна;
  • 60 г какао-порошку.

Шоколадний бісквіт покроково:

  • Жовтки і білки збити окремо з цукром, поділивши його навпіл. Перші повинні побіліти і стати більше в обсязі, а другі – перетворитися в жорсткі піки.
  • Борошно з’єднати з какао-порошком і двічі просіяти через дрібне сито. Для пишного бісквіта потрібно максимально наситити тісто киснем, тому сипучі складові кілька разів просівають, а білки і жовтки збивають в піну.
  • 1/3 збитих білків лопаткою вмішати в жовтки, слідом суміш борошна і какао. Білки, що залишилися, також акуратно вмішати лопаткою в два прийоми.
  • Перекласти в роз’ємну форму, поверхню розрівняти лопаткою і випікати при 180 градусах протягом 40 хвилин. Корж виходить абсолютно рівною, без горбка в центрі.
  • Простий і смачний рецепт з какао

    Простота рецепта полягає у відсутності потреби розділяти яйця на білки і жовтки, довго збивати їх і тремтячою рукою (щоб пухирці повітря залишилися цілі) змішувати. Ні на одному з етапів замішування тіста не потрібен міксер, буде достатньо ручного віночка.

    Інгредіентний склад шоколадного бісквіта:

    • 4 яйця;
    • 200 г цукру;
    • 200 мл сметани;
    • 100 г вершкового масла;
    • 125 г какао-порошку;
    • 7 г соди;
    • 3 г солі;
    • 225 г борошна.

    Як приготувати:

  • Вершкове масло розтопити на плиті. Вогонь повинен бути середнім. Потім зняти і поки масло гаряче додати до нього какао і цукор, перемішувати, поки не розійдуться всі кристали. До цього часу суміш трохи охолоне і в неї можна буде ввести сметану. Знову все перемішати.
  • Віночком збити яйця з сіллю до пінистого стану, після чого відправити їх в шоколадну суміш. Після цього залишиться тільки додати просіяне борошно і соду, і по досягненні сумішшю однорідного стану тісто вважається готовим.
  • Випікати бісквіт потрібно перші двадцять хвилин при 180 градусах, а потім ще 10-15 при 160. Готовий корж не вимагає просочення або декору у вигляді пудри або глазурі і може бути самостійним десертом.
  • Дивіться також:  Сочники з сиром з пісочного тіста – 6 рецептів приготування

    В мультиварці з шоколадом

    Коли хочеться чогось мега шоколадного («чим чорніше, тим краще»), тоді краще покласти в тісто не какао-порошок, а темний шоколад з вмістом какао не менше 74%. Спростить процес випічки сучасна помічниця господинь – мультиварка.

    Пропорції інгредієнтів:

    • 6 яєць;
    • 135 г цукру;
    • 135 г м’якого вершкового масла;
    • 135 г чорного шоколаду;
    • 45 г цукрової пудри;
    • 5 г ванільного цукру;
    • 2-3 краплі соку лимона;
    • 3 г солі;
    • 110 г борошна.

    Послідовність дій:

  • Шоколад розтопити в мікрохвильовій печі або на водяній бані. Відставити рідкий шоколад в сторону, щоб трохи охолов.
  • Масло міксером збити добіла і потім по одному ввести шість жовтків курячих яєць. Слідом за ними міксером вмішати сіль, ванільний цукор і розтоплений шоколад.
  • Білки з декількома краплями лимонного соку збити в стійкі піки, поступово додаючи цукровий пісок.
  • У кілька прийомів ввести білки в шоколадну суміш. Потім залишається тільки додавати просіяне борошно і тісто буде готове.
  • Перекласти тісто в змащену чашу мультикастрюлю і спекти, скориставшись опцією «Випічка». Тривалість програми в залежності від потужності гаджета буде становити 60-80 хвилин.
  • Шоколадний бісквіт для торта

    Практично будь-шоколадний бісквіт можна перетворити в торт, для цього досить його остудити, розрізати вздовж на кілька коржів в залежності від висоти початкового коржа. Але для високого торта краще скористатися наступним рецептом, який дозволяє спекти два високих коржа діаметром 20 см.

    Перелік і кількість необхідних продуктів:

    • 8 яєць;
    • 250 р цукрового піску;
    • 150 г борошна;
    • 55 г крохмалю (для випічки десертів краще брати кукурудзяний);
    • 65 г какао-порошку;
    • 4 г кухонної солі;
    • 5 мл екстракту ванілі;
    • 60 г розтопленого вершкового масла.

    Як приготувати шоколадні бісквітні коржі:

  • Потрібно підготувати форми для випічки, змастити їх маслом і обсипати борошном або просто вистелити пергаментом. Підготовка продуктів буде полягати в приготуванні сипучої суміші з борошна, крохмалю, какао і солі. Також слід розтопити масло і змішати його з рідким ванільним екстрактом.
  • Яйця і цукор з’єднати в каструлі або мисці і помістити на паровій бані. Злегка збиваючи суміш ручним віночком, щоб яйця не згорнулися, довести до повного розчинення цукру і температури 35-40 градусів.
  • Зняти яйця з парової лазні і збивати ще п’ять хвилин міксером на мінімальній швидкості. Після цього ввести сухі інгредієнти і розтоплене масло з ваніллю, продовжуючи змішувати міксером на мінімальних обертах.
  • З отриманого об’єму тіста спекти два коржі діаметром 20-21 див. Кожен готовий бісквіт після остигання розрізати на два коржі.
  • Дивіться також:  Заливний пиріг на кефірі з капустою – 6 рецептів швидких і смачних

    На окропі

    Щоб бісквіт з використанням розпушувача в тесті став пишним, необхідно, щоб відбулася нейтралізація гідрокарбонату натрію. Для цього потрібно два фактори кисле середовище (лимонна кислота в складі розпушувача) і нагрівання. Для максимальної пишноти коржа нагрівання в духовці недостатньо, тому в тісто додається крутий окріп.

    Шоколадний бісквіт на окропі печеться з продуктів у таких пропорціях:

    • 300 г борошна;
    • 250 р цукрового піску;
    • 200 мл молока;
    • 200 мл крутого окропу;
    • 2 яйця;
    • 100 мл рослинного масла;
    • 100 г какао-порошку;
    • 10 г розпушувача;
    • 7 г соди.

    Алгоритм роботи:

  • У ємності відповідного розміру змішати всі сипучі інгредієнти з просіяним борошном.
  • Без застосування важкої артилерії у вигляді міксера злегка збити ручним віночком яйця.
  • Влити і добре розмішати з яйцями два рідких інгредієнта – молоко і рослинне масло.
  • Отриману рідину влити в ємність до борошняної суміші і розмішати. Можна зробити і навпаки, але так не доведеться довго розмішувати грудочки.
  • Фінальний акорд – влитий в тісто і швидко розмішаний крутий окріп. Далі маса переливається у форму і поставити в духовку.
  • Пекти бісквіт перші п’ять хвилин при 220 градусах і ще 50 хвилин – при 180. Охолодження коржа має відбутися на решітці.
  • На кефірі

    Простий рецепт бісквіта на кефірі можна назвати економним варіантом випічки, адже його додавання збільшує вихід готового продукту і зменшує його вартість. Смак кисломолочного продукту ніяк не впливає на смак бісквіта, але якщо є бажання підкреслити шоколадний смак можна додати трохи апельсинової цедри або кориці.

    Шоколадне бісквітне тісто на кефірі готується з:

    • 4 курячих яєць;
    • 300 г кристалічного цукру;
    • 250 мл кефіру будь-якої жирності;
    • 7 г соди;
    • 250 г борошна.
    Дивіться також:  Хачапурі по-аджарськи – 5 кращих рецептів

    Як спекти:

  • З’єднати теплий (кімнатної температури) кефір і харчову соду. Залишити в спокої до початку реакції нейтралізації і появи пухирців вуглекислого газу.
  • Яйця не відокремлюючи білки від жовтків збити міксером разом з цукром. Влити кефір із содою і старанно перемішати.
  • Після цього залишається тільки додати борошно, попередньо пропустивши його через дрібне сито, і какао-порошок.
  • У підготовленій формі спекти вийшло кефірний тісто при 180 градусах. Час, який буде потрібно бісквіту до досягнення готовності, складе 35-40 хвилин.
  • Шоколадний бісквіт шифоновий

    Шоколадний шифоновий бісквіт виходить м’яким і повітряним, при цьому в міру вологим, не вимагає ніякої просочення. Він може стати ідеальною основою для шоколадного торта.

    Для випічки шифонової бісквіта потрібно взяти:

    • 200 г борошна;
    • 225 г цукру (в тому числі 45 г у білки);
    • 14 г розпушувача;
    • 4 г соди;
    • 4 г солі;
    • 5 яєць;
    • 50 г какао-порошку;
    • 18 г розчинної кави;
    • 170 мл води;
    • 120 мл рослинного масла без запаху.

    Процес замішування тіста і випічки:

  • У гарячій воді розчинити кави і какао-порошок. Дати суміші охолонути до кімнатної температури.
  • Змішати всі сипучі інгредієнти: соду, сіль, борошно, розпушувач і цукор. Борошно обов’язково просіяти.
  • Збити жовтки в пишну масу, влити суміш какао і кави, потім тонкою цівкою ввести рослинне масло.
  • Після того як всі рідкі компоненти з’єднані, до них відправляється суміш сипучих складових. Залишити тісто на час в сторону.
  • Білки з цукром збити до стійких, міцних піків. Поділити отриману масу на рівні частини і в чотири прийоми вмішати лопаткою в шоколадне тісто.
  • Випікати бісквіт в розігрітій духовці до сухої зубочистки при 160 градусів. Остудити у формі, після обережно витягти.