Шоколадний манник – 7 дуже смачних рецептів

Шоколадний манник – це ідеальний варіант простого і дуже смачного десерту. В залежності від наявних вихідних компонентів, приготувати його можна по-різному.

Шоколадний манник – класичний рецепт

По суті, шоколадний манник являє собою звичайний пиріг. В якості основи для його приготування, як правило, використовуються різні молочні інгредієнти.

Щоб зробити манник за класичним рецептом, для роботи знадобиться взяти:

  • 1 повний стакан теплого молока;
  • пару яєць;
  • 1 неповний стакан/з борошна;
  • 210 г манної крупи;
  • 20 г какао;
  • стакан цукрового піску;
  • півсклянки будь-якого масла;
  • 8 г пекарського порошку;
  • ванілін;
  • масло вершкове (для промазування форми).

Як правильно готувати манник:

  • Розбити в миску яйця, а потім засипати туди цукор і збити.
  • Продовжуючи перемішування, поступово додати масло.
  • Какао окремо розвести в теплому молоці.
  • До яєчної маси додати приготовану шоколадно-молочну суміш і розмішати до максимально однорідного стану.
  • В отриманий склад висипати всю манку і перемішати. Відставити тарілку вбік на 1 годину – крупа повинна поступово набрякнути.
  • Після цього слід порційно ввести до складу борошно разом з розпушувачем.
  • Залишилося викласти приготоване тісто у форму і надіслати її в попередньо розігріту до 185 градусів духовку.
  • На випічку знадобиться, як мінімум, 45 – 50 хвилин. Для контролю готовності виріб слід проткнути звичайним сірником. Якщо вона залишається чистою, пиріг можна діставати.

Спочатку його треба трохи остудити, а вже потім акуратно витягти з форми і при бажанні декорувати по своєму смаку (цукровою пудрою, кольоровою посипкою або заздалегідь приготовленої глазур’ю).

Готуємо в мультиварці

Сьогодні на кухні у багатьох господинь є цілий арсенал різноманітної сучасної техніки. Вона помітно спрощує роботу. Наприклад, класичний манник можна легко зробити в мультиварці.

У такому випадку знадобиться:

  • 30 грам какао;
  • з одного повного стакана цукрового піску, борошна, цільного молока і манки;
  • пара яєць;
  • 40 г масла вершкового;
  • 5 грам розпушувача.

Готуємо в мультиварці справжній манник:

  • Спочатку нагріваємо в каструлі молоко. Додаємо до нього масло і какао. Цю суміш прогріваємо ще, приблизно, 2 хвилини, а потім знімаємо з вогню і охолоджуємо.
  • Яйця збиваємо в глибокій ємності з цукром.
  • Засипаємо до них манку, заливаємо трохи остигле молоко і залишаємо суміш на півгодини для набухання.
  • Вводимо в готовий склад борошно одночасно з розпушувачем. Ще раз все добре перемішати.
  • Перекладаємо тісто в чашу мультиварки. Встановлюємо режим «Випічка». Засікаємо 50 хвилин.
Дивіться також:  Торт Добош: класичний рецепт і 2 варіанти приготування угорської торта

Після сигналу залишиться тільки відкрити кришку і, перевернувши чашу, викласти пиріг на широке блюдо.

Покрокове приготування на кефірі

Деякі господині вважають за краще робити маннік на кефірі. До речі, більшість з них запевняють, що на такій основі пиріг виходить більш соковитим і м’яким.

Для приготування потрібно:

  • ½ Ст. цукрового піску;
  • 1 сире яйце;
  • по 250 мл кефіру і крупи;
  • 15 г какао;
  • 5 – 6 г соди.

В даному випадку технологія приготування буде дещо іншою:

  • Для початку крупу треба висипати в миску. Туди ж залити кефір і залишити суміш, бажано, на дві години для поступового набухання. Краще це зробити заздалегідь.
  • Яйце сильно збити з цукром і додати набряклу крупу разом з кефіром.
  • Після цього ввести какао. Для перемішування можна використовувати міксер.
  • Додати соду (негашене). Після остаточного перемішування виходить трохи рідкувате тісто.
  • Перекласти його в заздалегідь підготовлену форму, оброблену зсередини маслом.
  • Для випікання в духовці при 175 градусах знадобиться десь 35 хвилин.

У результаті виходить незвичайно ніжний і ароматний манний пиріг, з приготуванням якого впорається навіть дитина. Та й «стоїть» цей десерт зовсім недорого.

Пісний шоколадний манник

Ласунам, які навіть напередодні релігійних свят не хочуть відмовлятися від улюблених страв, обов’язково повинен сподобатися пісний шоколадний манник.

Його легко приготувати, використовуючи наступні інгредієнти:

  • 250 мілілітрів води;
  • 60 г какао;
  • ⅔ Ст. в/c борошна;
  • щіпка солі;
  • 150 г крупи;
  • ½ Ст. цукрового піску;
  • 7 г пекарського порошку;
  • півсклянки будь-якого масла;
  • 1 пакет ваніліну.

Готувати пісний манник не складно:

  • Манку залити водою і відставити її в сторону на 25 хвилин.
  • Окремо з’єднати разом сухі інгредієнти (какао-порошок, розпушувач і борошно).
  • В набряклу манку засипати сіль, звичайний і одночасно ванільний цукор, залити масло і перемішати.
  • Ввести відразу всі сухі компоненти. Повторити перемішування.
  • Тісто перелити у форму. Перед цим її треба змастити рослинним маслом.
  • Поставити форму в духовку, на годиннику засікти 40 хвилин Випікання проводити при 180 градусах.
Дивіться також:  Пишні оладки на кефірі – 10 рецептів

Після охолодження манник залишиться лише розрізати на шматочки і їсти з задоволенням, запиваючи гарячим чаєм або кавою.

На сметані

Шоколадний манник вийде не менш смачним, якщо кефір замінити, наприклад, сметаною. Правда, в цьому випадку десерт буде вже більш калорійним.

Варто відзначити, що при такому складі продуктів борошно додавати зовсім не обов’язково.

Тому для такого варіанту потрібно:

  • 250 грам сметани;
  • 2 сирих курячих яйця;
  • 1 повний стакан манки;
  • 6 грам звичайної питної соди;
  • 1 склянка (200 г) цукру;
  • 3 столові ложки (з гіркою) какао.

Щоб зробити з усього цього манник, треба:

  • Яйця спочатку розтерти, а потім гарненько збити з цукром.
  • Додати соду, сметану, какао і ретельно перемішати.
  • Засипати манку. Після чергового перемішування маса повинна вийти максимально однорідною, без грудок.
  • Відставити суміш на 30 хвилин у бік для набухання крупи.
  • Духовку розігріти до 180 градусів.
  • Форму змастити руками або за допомогою пензлика маслом.
  • Викласти в неї готове тісто. Випікати бісквіт 40 хвилин.

На приготування лепешняку загалом йде не більше години. Тому при бажанні робити його можна хоч кожен день.

З шоколадною глазур’ю

Щоб страва виглядало привабливіше, звичайний шоколадний манник можна прикрасити, наприклад, шоколадною глазур’ю.

Для цього потрібно буде взяти:

  • пару яєць;
  • 1 ст. крупи;
  • 6 г пекарського порошку або соди;
  • 1 ст. в/з борошна;
  • 1 ст. цукрового піску;
  • півпачки масла;
  • 1 ст. сметани (можна замінити кефіром);
  • 55 – 60 грам какао.

Для глазурі:

  • 25 грам цукрового піску;
  • 30 грам порошку какао;
  • півсклянки молока;
  • брусочок масла грам на 50.

Методика приготування шоколадного десерту:

  • Крупу манну відразу залити кефіром (або сметаною) і дати їй трохи постояти.
  • В цей час яйця збити з цукром дочиста.
  • Не припиняючи перемішування, долити розтоплене масло і ввести інші інгредієнти.
  • Готове тісто перекласти у форму, выстеленную пергаментом і відправити її для запікання на півгодини в духовку при 180 градусах.
  • Тим часом можна зайнятися глазур’ю. Для цього спочатку потрібно розтопити в каструлі масло. Потім додати цукор, молоко і довести масу до кипіння. Після цього засипати какао, зробити вогонь менше і поварити при постійному помішуванні кілька хвилин.
  • Готовий манник дістати з форми і дати йому трохи охолонути.
  • Ще теплий бісквіт полити глазур’ю і поставити його для остаточного застигання у холодильник.
Дивіться також:  Торт-суфле – 15 покрокових рецептів приготування в домашніх умовах

Як тільки глазур затвердіє, манник можна сміливо розрізати на порційні шматки і подавати в якості ароматної десерту.

«Мокрий» шоколадний манник

Після випічки пиріг з манки, як правило, виходить трохи сухуватим. Більшу частину вологи вбирає в себе крупа. Тим, хто любить більш м’які десерти, можна порадити приготувати оригінальний «мокрий» манник.

Для такого пирога знадобляться вже звичні інгредієнти:

  • 2 яйця;
  • 400 мл кефіру;
  • по 200 грам цукру і манки;
  • 160 грам пшеничного борошна;
  • 5 грам розпушувача тіста;
  • 60 грам какао-порошку.

Технологія його приготування частково відрізняється, але багато в чому схожа з попередніми варіантами:

  • Манку змішати з кефіром і відставити їх в сторону на 20 хвилин.
  • Яйця збити міксером в піну з цукром.
  • Додати вже набряклу до цього часу манку.
  • Ввести розпушувач одночасно з какао.
  • Засипати просіяне борошно. Перемішати до однорідності.
  • Приготоване тісто вилити у форму. Для запікання в духовці знадобиться всього 30 хвилин. Температура всередині камери повинна бути не менше 180 градусів.
  • Готовий манник прямо у формі залити молоком і дати йому трохи постояти в духовці. При цьому потрібно погасити полум’я.

Молоко вбирається дуже швидко і вже через кілька хвилин манник буде готовий. По консистенції, на відміну від інших, його тісто виходить більш ніжним і соковитим.