Шоколадний фондан – 7 кращих рецептів французького десерту

Досі не знаєте, чим здивувати своїх рідних і гостей? Тоді спробуйте приготувати вишуканий французький десерт Шоколадний фондан. «Родзинкою» страви є начинка, яка випливає з кексу. У цій статті наведено кілька рецептів від різних кухарів, але який би ви не вибрали, кожне ласощі стане шедевром.

Екскурс в історію французького десерту

Фондан – досить відомий французький десерт. Його можна зустріти в будь-якому кафе чи ресторані Франції.

Просто кажучи, це ніжний кекс з рідким центром. Його історія почалася в 1981 році, коли кондитер Лагиоль і його команда дуже довго і копітко працювали над ідеальної текстурою кексу. Одним з принципів приготування було змішання різних температур і текстур, яке в результаті привело кухаря до всесвітнього визнання.

Важливо! Для шоколадного фондана використовуйте лише темний шоколад. Вміст у ньому какао повинно бути не менше 70 %.

Тепер, дізнавшись шматочок історії десерту, пора переходити до його приготування. Пропонуємо кілька цікавих і смачних рецептів, автори яких – всесвітньо відомі кондитери.

Шоколадний фондан – класичний рецепт

Для самого простого рецепту потрібен мінімум складових:

  • шоколад – 175 г;
  • яйця – 4 од.;
  • цукрова пудра – 200 г;
  • жирно масло – 175 г;
  • мука в/с – 90 р.

Покрокове опис:

  • Прогріваємо духовку до 180 градусів.
  • Для тіста змішуємо яєчно-цукрову суміш. В даному випадку пишність не впливає на результат, тому можна доводити склад до пишної піни або просто пропрацювати до однорідності.
  • У мисці змішуємо м’яке масло з подрібненої шоколадною плиткою і маємо ємність на паровій бані.
  • Шоколад розтоплюємо, помішуючи. Після, даємо йому охолонути.
  • Потім вливаємо ароматний складу акуратною струменем в яєчну масу, постійно опрацьовуючи лопаткою. Сюди ж просіваємо борошно і перемішуємо знизу вгору, щоб не порушити структуру.
  • Для підготовки формочок використовуємо трохи розтопленого масла і какао порошок. У попередньо змазані форми (не важливо, силіконові або металеві) заливаємо тісто на¾. Ставимо десерт випікатися в духовці 5 – 10 хвилин.

Важливо! У процесі приготування фондана духовку ні в якому разі не відкривати!

Спостерігаємо, на поверхні ласощів повинна утворитися скоринка. При натисканні кекс буде м’яким через рідкої начинки. Результат також залежить від духовки – ідеально, якщо вона з конвенцією. Так тісто пропечеться рівномірно.

Десерт подається в теплому вигляді, злегка надрізати, щоб начинка витікала.

З рідким центром і морозивом

Список необхідних продуктів:

  • шоколад – 90 г;
  • яйця – 1 од.;
  • цукор – 25 г;
  • масло – 25 г;
  • борошно – 25 г;
  • какао – 5 м;
  • морозиво – 80 р.
Дивіться також:  Торт Пташине молоко — 6 рецептів по ГОСТу СРСР і майже по ГОСТу

Діємо наступним чином:

  • Плавим масло і подрібнений шоколад. Найкраще це робити на паровій бані.
  • Перемішуємо яйце і цукор, струменем невеликими порціями вливаємо в шоколадну заготівлю, постійно розмішуючи.
  • Просіваємо сюди ж борошно і продовжуємо опрацьовувати складу віночком, щоб не виникли грудки.
  • Готуємо форми. Духова шафа повинен бути розігрітий. Наповнюємо ємності на ⅔ і запікаємо десерт при 190 ° С протягом 5 -10 хвилин. Верхівка кексів при випіканні підсихає і піднімається, але середина при цьому залишається рідкою.
  • Дістаємо порції з форм дуже акуратно – фондан крихкий, мов ялинкова іграшка.

У ресторанах такий десерт зазвичай подається з морозивом і для естетики оформляється гілочкою м’яти.

Готуємо в мікрохвильовці

Мікрохвильовка дозволяє навіть таку вишукану випічку приготувати «на швидку руку».

Склад рецепта:

  • шоколад – 1 ст. л.;
  • какао порошок – 2 ст. л.;
  • цукор – 2 ст. л;
  • борошно – 40 г;
  • молоко – 60 мл;
  • масло пісне – 2 ст. л.;
  • розпушувач – ¼ ч. л.

Приготувати шоколадний фондан можна наступним чином:

  • У мисці змішуємо сухі компоненти. В цей склад наступними вводимо молоко і масло. Ретельно розмішуємо.
  • Для випікання кексу підійде керамічна чашка, яка вміщує 400 мл. В цю ємність виливаємо тісто і занурюємо в нього шоколад. Під формочку кладемо паперову серветку, щоб не забруднити мікрохвильову піч.
  • Випікаємо шоколадний кекс 1 хв 10 сек на максимально можливому рівні потужності вашої техніки (900 – 1000 Вт).

Фондан, приготовлений таким чином, не завжди виходить з першого разу. Щоб домогтися бажаного результату доведеться поекспериментувати з потужністю і часом запікання.

Шоколадний фондан від Юлії Висоцької

Нам необхідні:

  • шоколад – 100 г;
  • яйця – 3 од.;
  • шматочок масла 50 г;
  • цукор – 50 г;
  • борошно – 75 р.

Приготування:

  • Подрібнюємо шоколад і масло довільно. Змішуємо ці два компоненти і топимо звичним способом. Перемішуємо і знімаємо складу в бік.
  • Збиваємо кілька хвилин яйця і цукор до приємної пишноти, сіємо в солодку масу потроху борошно.
  • З’єднуємо суміші з попередніх кроків в одну. Тісто має бути однорідним, без грудок. Увага! Шоколадна маса повинна бути теплою, але не гарячою, щоб яєчний складу лише трохи заварився, але не перетворився в грудки.
  • Підготуйте формочки і перелийте в них заготовку. Врахуйте, що вона не сильно піднімається, але вільний простір потрібно залишити.
  • Духовка повинна бути попередньо розігріта до 180 º с, випікаємо шоколадний фондан 8 хвилин. Коли побачите, що з’явилася скоринку, виймайте кекси.
Дивіться також:  Торт Дунайські хвилі (Donauwelle) – 4 рецепту приготування

Подавати ласощі можна з полуницею, прикрасити шоколадним декором або просто посипати цукровою пудрою/какао.

Рецепт від Лізи Глинської

Необхідно заздалегідь підготувати:

  • шоколад – 170 г;
  • яйця – 5 од.;
  • масло – 150 г;
  • мука в/с – 70 г;
  • цукор – 70 г;
  • какао порошок – 1 – 2 ст. л.

Опис наступних дій:

  • Розтоплюємо на водяній бані подрібнений шоколад і масло, вогонь середній. Коли все розтопилося, перемішуємо суміш. Даємо трохи охолонути шоколадній масі, при торканні вона буде теплою, а не холодною.
  • Готуємо яєчну частину тіста: збиваємо яйця і цукор до його розчинення.
  • Традиційно, з’єднуємо обидві заготовки. Просіваємо в тісто борошно.
  • Для цього рецепта знадобляться формочки для льоду. Розливаємо в них шоколадну основу і відправляємо в заморозку приблизно на годину.
  • Готуємо форми для випікання, як і в попередніх рецептах фондана. Для цього десерту краще підійдуть керамічні формочки. В них потроху кладемо рідке тісто, потім в центр – шоколадний кубик льоду, який вкриваємо залишками тіста. Кекс не сильно піднімається, тому можна залишити зверху вільними буквально 1 – 2 сантиметри.
  • Духовка повинна бути розігріта до 180 º с. Ставимо випічку на 8 – 10 хвилин. Кекс зверху і з боків має «прихватиться», тільки після цього дістаємо його і залишаємо остигати.
  • Акуратно дістаємо порції з форм, прикрашаємо пудрою і листочком м’яти. Подаємо ласощі теплим.

Як зробити в мультиварці

Необхідні компоненти:

  • шоколад – 200 г;
  • яйця – 2 од.;
  • шматочок масла на 50 м;
  • борошно – 2 – 3 ст. л.;
  • цукор – 2 ст. л.

Як готується ласощі:

  • Готуємо формочки. Плавим шоколад з кубиком олії, періодично опрацьовуючи складу лопаткою. Коли маса розтопиться, даємо їй трохи охолонути.
  • Формуємо пишну масу з яєць і цукру, перемішуємо разом з шоколадною заготівлею. Опрацьовуємо складу до однорідної структури, після чого додаємо борошно. Контролюйте цей процес, тісто має бути, як жирна сметана.
  • Заповнюємо форми на половину висоти, потім кладемо в кожну по два кубики шоколаду і покриваємо тестом повністю. Відправляємо кекси в мультиварку і вибираємо програму «Випічка».
  • Чекаємо, поки зверху не утвориться скоринка, потім вимикаємо прилад. На процес випікання піде приблизно півгодини.
Дивіться також:  Пиріг з курагою – 8 простих і смачних рецептів

Шоколадний фондан від Енді Шефа

Склад продуктів наступний:

  • шоколад гіркий – 150 г;
  • шоколад білий – 200 г;
  • вершки жирні – 100 г;
  • базилік – 20 г;
  • масло – 170 г;
  • яйця – 6 шт.;
  • цукор – 150 г;
  • борошно – 140 р.

Начинкою незвичайного фондана від Енді Шефа буде ганаш з білого шоколаду з ароматом базиліка.

Базилік можна замінити, наприклад, м’ятою. Але підійдуть будь-які пряні трави, використовувані для подібних десертів.

Покрокове опис:

  • У сотейнику з’єднуємо базилік і вершки, чекаємо закипання і відразу вимикаємо нагрівання. Опрацьовуємо складу блендером. Поки вершково-базиликовая маса не охолола, вливаємо її в ємність з білим шоколадом, після чого знову збиваємо блендером.
  • Виливаємо отриману начинку в ємність-контейнер, щоб шар вийшов не товще 1,5 див. Відправляємо його застигати на 1,5 години.
  • Масло розтоплюємо з шоколадом. Рада. Спочатку розтопіть вершкове масло, а в нього вже додайте шоколад. Посудину використовуйте тільки з товстим дном, щоб маса не підгоріла і не розшарувалася. Помішуйте складу силіконової лопаткою.
  • В іншій ємності збиваємо міксером цукор і яйця. Після, з’єднуємо отриманий склад з шоколадним. Змішувати потрібно максимально швидко, щоб яйця не встигли згорнутися від високої температури. Останній вводимо в майбутнє тісто борошно і лопаткою акуратно все перемішуємо.
  • В підготовлені формочки вливаємо шоколадну основу і відправляємо її в холодильну камеру на 40 хвилин.
  • Тим часом беремо ганаш і скачуємо чайною ложкою кульки, які знову відправляємо в холодильник.
  • Дістаємо тісто через визначений час. У центр кожної порції кладемо застиглий солодкий кулька, який заливаємо рештою тестом. Відправляємо форми в холодильник на годину. Зберігатися в такому вигляді десерт може ще 3 – 4 дні, за умови, що буде накритий плівкою.
  • Розігріваємо духовку до 180 º с. Випікаємо кекси приблизно 15 – 20 хвилин. Готові фонданы зверху і з боків «беруться» скоринкою, а всередині залишаються рідкими. Коли буде помітна кірка, вимкніть нагрів, але залиште ласощі в печі ще на 10 хвилин. Приємного апетиту!

Як бачимо, цей вишуканий десерт можна без праці приготувати і вдома, достатньо мати під рукою гіркий шоколад і звичайні для домашньої випічки інгредієнти. З цієї статті ви дізналися класичну технологію приготування ласощів і самі різні рецепти – від традиційного французького до авторського з базиліком. З теорією покінчено, пора втілювати солодкі мрії в життя!