Штрудель з лаваша з яблуками в духовці – 6 рецептів приготування

Штрудель – вишуканий десерт, для приготування якого доводиться чимало попрацювати і з тестом, і з начинкою. Але існує і спрощений його варіант з уже готової основи. Як приготувати смачний штрудель з лаваша з яблуками в духовці, розповідається далі.

Базовий рецепт штруделя з лаваша з яблуками в духовці

Для такого десерту краще всього вибирати кисло-солодкі фрукти. Тоді начинка вийде особливо смачною.

Інгредієнти:

  • тонкий лаваш – 4 шт.;
  • яблука – кіло;
  • сік лайма/лимона – 4 ст. л.;
  • цукор – 60 – 70 г;
  • галетне печиво – 80 – 100 м;
  • масло – 80 – 100 м;
  • свежемолотая кориця – 1 ч. л.;
  • яйця – 1 шт.;
  • ванілін – пучку.

Приготування:

  • Ретельно процідити сік цитрусових від кісточок.
  • Фрукти порізати середніми шматочками (без шкірки!).
  • Відправити яблука в сковорідку разом з лимонним фрешем, ваніліном, корицею, солодким піском.
  • Тушкувати 10 – 12 хвилин. У ємності повинна утворитися рідка карамель, а велика частина соку – випаруватися. Не варто залишати масу на вогні на довгий час. Вона не повинна перетворитися на пюре.
  • Сухе печиво за допомогою блендера перетворити в дрібну крихту.
  • Кожен лаваш розкачати і з одного боку присипати печивом. Зверху викласти ¼ частину начинки зі сковорідки.
  • Підвернути краю лаваша до середини, покриваючи яблучну масу, і потім повернути заготовку рулетом. Таким же чином оформити залишилися лаваші.
  • Укласти всі чотири заготовки на деко, покритий пергаментом, і промазати збитим яйцем.
  • Запікати штрудель з яблуками при 190 – 195 градусах близько чверті години.

При бажанні можна посипати випічку перед відправкою в духовку сумішшю цукру і кориці. Тоді ласощі вийде з приголомшливою хрусткою солодкої коричної скоринкою.

Варіант для тих, хто дотримується правильного харчування

Навіть прихильникам правильного харчування можна побалувати себе таким десертом. Але в цьому випадку його потрібно приготувати за особливим рецептом.

Інгредієнти:

  • тонкий лаваш – 1 аркуш;
  • груша – 1 велика;
  • сир – 130 – 150 м;
  • яблука – 2 середніх;
  • ізюм + горіхи (будь-які) – 1 невелика жменя;
  • рідкий мед – 1 ст. л.;
  • сирий жовток – 1 шт.;
  • кориця і будь підсолоджувач – за смаком.
Дивіться також:  Фейхоа з цукром – 8 рецептів на зиму

Щоб ласощі було особливо соковитим і ароматним, потрібно вибрати стиглі солодкі фрукти. Груша повинна бути м’якою.

Приготування:

  • Всі фрукти слід порізати дрібними кубиками прямо з шкіркою.
  • Розкласти лаваш і розкласти по ньому сир, змішаний з медом, тонким шаром.
  • Зверху розсипати фрукти, промиті сухофрукти подрібнені горішки.
  • Присипати все корицею і підсолоджувачем. Наприклад, стевією. Але зазвичай така добавка потрібна лише істинним ласунам, адже завдяки сухофруктам частування виходить солодким і смачним навіть без стевії та інших подібних інгредієнтів.
  • Згорнути основу з начинкою рулетом і викласти на деко з пергаментом. Промазати поверхню майбутнього десерту збитим сирим жовтком.
  • Запікати ПП штрудель з лаваша трохи менше півгодини при середній температурі.

Смачно пробувати такий десерт як в теплом, так і в охолодженому вигляді.

З сухофруктами

Сухофрукти в цьому рецепті можна використовувати будь-які свої улюблені.

Найсмачніші ласощі виходить з асорті з численних компонентів.

Інгредієнти:

  • вірменський лаваш – 1 аркуш;
  • асорті сухофруктів – 1 повний стакан;
  • яблука – 4 шт.;
  • цукор – 1 ст. л. (можна взяти менше або більше, за своїм смаком);
  • волоські горіхи (очищені) – 1 жменя;
  • сметана – 3 – 4 ст. л.;
  • цукрова пудра.

Приготування:

  • Яблука без шкірки порізати тонкими часточками і протушкувати в чавунній сковорідці з цукром до тих пір, поки з неї випарується більша частина фруктового соку.
  • Сухофрукти промити, залити теплою водою на півгодини, а потім порізати невеликими шматочками. Смачно використовувати чорнослив, родзинки, курагу, інжир.
  • Присипати все корицею, вимкнути вогонь.
  • Розкласти на столі лаваш. Промазати його сметаною будь-якої жирності.
  • Зверху розподілити розм’якшені яблука, рубані горіхи та шматочки сухофруктів.
  • Згорнути заготівлю рулетом. Зверху промазати її сметаною.
  • Запікати на деку при 200 градусах до рум’яності.

Готове ласощі щедро присипати цукровою пудрою, порізати шматочками і подати до чаю.

Штрудель з лаваша з яблуками від Юлії Висоцької

Юлія завжди пропонує цікаві варіанти звичних рецептів. Так, у свій яблучний штрудель з лаваша вона додає чорничний джем і мак.

Дивіться також:  Бісквіт без яєць – 8 рецептів: на кефірі, сметані

Інгредієнти:

  • кислуваті яблука – 2 шт.;
  • мак – 2 ст. л.;
  • цукор – 2 ст. л.;
  • тонкий лаваш – 1 шт.;
  • арахіс – 40 – 60 м;
  • чорничний джем – 3 – 4 ст. л.

Приготування:

  • Залити мак окропом, накрити ємність кришкою і залишити хвилин на 7 – 8.
  • Горіхи злегка підсушити на сковорідці, після чого за допомогою блендера измельчить до стану крихти.
  • Фрукти разом з шкіркою порізати часточками. Посипати цукром. Тушкувати на середньому вогні 12 – 14 хвилин, акуратно помішуючи, щоб маса не перетворилася на кашу.
  • Додати віджатий мак і арахісову крихту. Змішати начинку з чорничним джемом.
  • Розподілити отриманий склад за расправленному лавашу і скрутити його рулетом. Зверху промазати заготівлю розтопленим маслом.
  • Запікати штрудель при середній температурі трохи менше півгодини.

Подати десерт від Юлії Висоцької з порцією вершкового морозива.

Готуємо з корицею

Це простий варіант частування, в начинку якого входять тільки яблука та кориці. Щоб приготувати дієтичний штрудель, потрібно просто зменшити в рецепті кількість вершкового масла.

Інгредієнти:

  • лист тонкого лавашу – 1 шт.;
  • свіжі солодкі яблука – 4 шт.;
  • цукровий пісок – 1/3 ст.;
  • масло – 20 – 30 м;
  • кориця (обов’язково свежесмолотая) – ½ ч. л.

Приготування:

  • Промити фрукти, тонко зрізати з них шкірку. Видалити серединку з насінням. Решту яблук порізати середніми шматочками будь-якої форми.
  • Відправити фруктову нарізку на сковорідку разом з корицею і всім солодким піском. Дочекатися, поки цукор розтопиться. При цьому важливо помішувати його, щоб солодкі кристали не підгоряли.
  • Коли маса в сковорідці закипить, злегка зменшити нагрів і томити її 7 – 8 хвилин до м’якості яблучних шматочків.
  • Розтопити масло і промазати їм весь лаваш. Зручно робити це за допомогою силіконової пензлика.
  • Зверху рівномірно розподілити вміст сковорідки.
  • Згорнути основу з начинкою в рулет. Викласти у термостійку форму.
  • Запікати ласощі трохи менше півгодини при середній температурі.
Дивіться також:  Шоколадна паста – 8 рецептів в домашніх умовах

Як тільки верхня частина лаваша «зазолотиться можна діставати його з духовки і знімати пробу.

З додаванням полуниці

Полуниця відмінно поєднується в начинці для штруделя з солодкими яблуками. Підійдуть і свіжі, заморожені ягоди.

Інгредієнти:

  • ягоди полуниці – 180 – 200 г;
  • сметана середньої жирності – 3 – 4 ст. л.;
  • тонкий лаваш – 1 великий аркуш;
  • цукор-пісок – 5 – 6 ст. л.;
  • яблука – 2 шт.;
  • цукрова пудра – 2 ст. л.

Приготування:

  • Розкласти на столі тонкий вірменський лаваш. Повністю покрити його сметаною. Не повинно залишитися необроблених частин основи, але при цьому сметану не варто викладати на лаваш товстим шаром.
  • Зверху на молочний продукт висипати цукрову пудру, розподіляючи її по всій поверхні.
  • Яблука очистити від шкірки і видалити з них серединку з кісточками. Решту і полуницю порізати дрібними шматочками.
  • Яблука присипати цукром і тушкувати на сковороді до м’якості. Змішати фруктову масу, з якої вже випарувалася велика частина рідини, з ягідними шматочками.
  • Розкласти начинку з полуниці і яблук поверх сметани з цукровою пудрою.
  • Згорнути основу рулетом. Перекласти у форму для запікання і відправити в духовку.
  • Запікати частування 18 – 20 хвилин при 180 градусах.

Готове ласощі можна присипати цукровою пудрою або прикрасити тертим шоколадом.

Поради досвідчених кулінарів

Щоб штрудель завжди виходив вдалим і смачним, варто дотримуватися порад від досвідчених кухарів:

  • Щоб начинка не розмочила основу, потрібно подбати про вбирає фруктовий сік компоненті. Наприклад, лаваш для цього можна покрити сухарній крихтою, перемеленим галетним печивом або сиром.
  • Для появи апетитною скоринки зверху лаваш варто змащувати яєчним жовтком.
  • Зробити начинку пахучіше допоможуть всілякі прянощі – кориця, ваніль, кардамон і будь-які інші за смаком. Можна додавати в неї навіть цедру цитрусових.

Саме штрудель з лаваша має мінімальну калорійність. Якщо готувати його за класичним рецептом, то це всього 202,5 ккал в 100 г десерту. Таке частування можна дозволяти собі навіть на дієті, але невеликими порціями.