Щука – 10 рецептів приготування смачних страв із риби

М’ясо щуки збуджує смакові рецептори і підвищує апетит. Воно має яскраво вираженим смаком і насиченим ароматом. З цієї риби приємно робити всілякі страви, бо буквально кожне стає делікатесом. У статті зібрані різноманітні рецепти приготування щуки, адже з її дієтичного м’яса можна створити що завгодно: наваристий бульйон, котлетки для сімейного вечері, святкове блюдо або чудову закуску.

Щука, запечена в духовці цілком

Щука – риби хижа, тому м’ясо її сухувато. При готуванні до неї можна не боятися додавати всілякі жири. Вони не зіпсують страву, а навпаки, допоможуть розкритися його смаку.

Розділимо приготування на етапи:

  • Выпотрошим тушку, зріжемо плавники і повністю підготуємо рибу до запіканню.
  • Натремо її відповідними приправами і поллємо лимонним соком, дамо 20 хвилин промаринуватися.
  • Застелем деко фольгою і рясно поллємо її рослинним маслом.
  • Рибу обмажем сметаною зі всіх сторін, у міру посолимо і загорніть в «металеву» папір.

Відправимо заготовку в духовку на 30 хвилин готуватися при 180 º с. Після чого розкриємо фольгу і дамо рибі ще п’ятнадцять хвилин постояти в духовці, щоб підрум’янилася.

В клярі на сковороді

Риба в клярі – вдала закуска, яку можна їсти і в холодному, і в гарячому вигляді. Смажена щука на сковороді універсальна. Вона гармонійно виглядає як на буденному, так і на святковому столі.

Рибу потрібно заздалегідь почистити. Видалити всі великі кістки, плавники і розділити на порційні шматочки.

Приготуємо кляр:

  • розведемо склянку борошна кухлем прохолодної води;
  • додамо трохи солі;
  • в рідке тісто введемо окремо збиті п’ять курячих яєць.

Потім наллємо на сковороду велика кількість масла і розігріємо його до максимальної температури.

Подденем шматочки риби виделкою, кожен окунем в кляр і викладемо в розпечене масло. Обсмажимо їх з усіх боків до щільної золотистої скоринки. Викладемо порції на паперову серветку для видалення надлишку жиру.

Навариста юшка з щуки

Вуха – смачне, легке, малокалорийное перше блюдо, яке особливо приємно наливати з казанка на березі річки.

Але через брак відповідної обстановки, приготуємо щуку в наших звичайних побутових умовах:

  • Поскоблим тушку, выпотрошим нутрощі і разрежем рибу на порційні шматочки.
  • З голови щуки видалити очі і зябра.
  • На рибину середнього розміру знадобиться півтора літра води. Наллємо воду і поставимо кип’ятитися.
Дивіться також:  Рубані котлети з курячої грудки – 7 рецептів

Овочі і спеції:

  • чотири великі картоплини;
  • дві дрібні морквини;
  • середніх розмірів цибулина;
  • сушені приправи для риби;
  • лист лавра – три штуки.

Відварюємо заздалегідь овочі. Ріжемо картоплю кубиками, моркву – кружальцями, цибулю –довільно, але побільше. Додаємо овочеву нарізку в киплячу воду.

Через двадцять хвилин після повторного закипання кладемо в бульйон щуку, додаємо спеції, сіль. Варимо все разом ще 20 хвилин, після чого розливаємо ароматну юшку по тарілках.

Рибні котлети з манкою

Манка пом’якшує суховатое м’ясо такої риби, замикає в нього всі соки. При додаванні крупи рибні котлети з щуки виходять соковитіше.

Розглянемо рецепт поетапно:

  • Звільнимо півкілограма філе риби від кісток і двічі пропустимо його через м’ясорубку.
  • У чашці молока замочимо 150 г хліба. Після того як розм’якне, відправимо його до фаршу.
  • До риби додамо столову ложку манної крупи, сіль, чорний перець, улюблені спеції.
  • Фарш розмішуєм до однорідності і зліпимо котлети плескатої форми.
  • Обваляем заготовки в панірувальних сухарях.

Смажимо котлети на відкритій сковороді в олії з двох боків до красивої скориночки.

У фользі з картоплею

Картопля, який запікають разом з рибою, просочується її соками і виходить набагато смачніше, ніж той, що готується окремо.

  • Наріжемо кубиками цибулину, змішаємо з довільною кількістю перцю і солі.
  • Рибу заздалегідь почистимо і начиним її черевце цибулею.
  • Для запікання знадобиться сімсот грамів картоплі. Його потрібно попередньо почистити, порізати шайбами і змішати з невеликою кількістю рослинного масла. Обов’язково посолити.

Викладаємо картоплю на рясно промазану маслом фольгу. Поверх нього кладемо цілу, сбрызнутую лимоном, посипану сіллю і начинену цибулею тушку. Запечатуємо «кокон».

Ставимо страву на 50 хвилин в розігріту до 180 º с духовку. В кінці приготування фольгу можна розкрити і пропекти рибу ще протягом 15 хвилин.

Фарширована щука в духовці

Таку рибу зручно фарширувати, адже шкірка у щуки щільна, а тому тушка зберігає презентабельний вигляд при запіканні.

Дивіться також:  Пиріг з лаваша з фаршем — 8 рецептів приготування в духовці і мультиварці

Це по-справжньому царський блюдо, яким, втім, приємно поласувати і в будній день.

Приготування в духовці:

  • Поскобліть тушку від луски.
  • Відріжте щучью голову і тонким ножем, не чіпаючи черевця, видалите кишки.
  • Підрізаючи шкірку від голови до хвоста, акуратно виверніть навиворіт. Видаліть м’ясо разом з хребтом.
  • Звільніть філе від кісток і двічі пропустіть його через м’ясорубку.
  • На тушку середньої величини додайте у фарш 50-грамовий шматочок розмеленого на м’ясорубці сала.
  • Домішайте в отриманий склад одне яйце, вимочений в кефірі шматочок білого хліба і трохи солі.
  • Начиніть шкірку готовим фаршем, приставте до тушки голову і покладіть у змащену форму для запікання.

Щука фарширована готовності в духовці за 45 – 55 хвилин.

Риба, тушкована в сметані

Наскільки просто готується це блюдо, настільки незабутнім воно виходить на смак. Для приготування, крім риби, вам знадобиться тільки цибулю і сметана.

  • Тушку разделаем на шматочки, промаринуем їх з сіллю і перцем протягом 20 хвилин.
  • Цибулину разрежем на невеликі шматочки, обсмажимо в олії до красивого кольору.
  • Рибу підрум’янимо на іншій сковороді з маслом.
  • Змішаємо щуку з цибулею і заллємо страву сметаною так, щоб вона покрила всі шматочки.
  • Залишимо продукти на повільному вогні 20 хвилин.

Блюдо поєднується з печеним і вареним картоплею.

Святкове заливне

Заливне – копітка в приготуванні блюдо, але його відмінний смак всі будемо вдячними всі труди. Здивуйте гостей на святі яскравим, гарним домашнім заливним.

Для приготування знадобиться:

  • кілограм щуки;
  • літр води для бульйону;
  • 25-грамова пачка швидкодіючого желатину;
  • моркву і половина цибулини;
  • п’ять горошин чорного перцю;
  • шість перепелиних яєць;
  • сіль на розсуд.

Рибу очищаємо від луски, відрізаємо голову, потрошимо і зрізаємо м’ясо з хребта.

Філе відкладаємо в сторону, а з обрізків варимо бульйон:

  • Додаємо до риби цибулю, моркву і перець. Заливаємо продукти водою і ставимо на плиту.
  • Через півгодини двічі проціджуємо бульйон через марлю.
  • Цибуля викидаємо, а моркву нарізаємо красивими скибочками.
  • У бульйоні варимо шматочки філе протягом 10 хвилин.
  • На тарілки розкладаємо морква, рибу і половинки варених перепелиних яєць.
  • У бульйоні розчиняємо желатин і розливаємо навар по тарілках.
Дивіться також:  Що приготувати з філе індички: грудки або стегна?

Залишаємо їх на столі до остигання, після чого прибираємо в холодильник на кілька годин.

Щука під овочевим маринадом

Овочі додають рибного філе соковитості. Риба в маринаді відмінна і сама по собі, але також добре вона йде під варену картоплю і рис.

Всі продукти беруться в довільних співвідношеннях.

  • Чищеная і потрошена риба нарізати шматочками.
  • Морква подрібнюється на крупній тертці, цибулю ріжеться на півкільця невеликої товщини.
  • У глибокій сковороді обсмажують в маслі овочі, але не довго, до того, як морква з цибулею пустять сік.
  • До них додають шматочки риби, страва солять і перчать.
  • Рибу і овочі заливають невеликою кількістю води так, щоб вона покривала шматочки наполовину.
  • Тушкують інгредієнти всі разом під кришкою на повільному вогні протягом двадцяти хвилин.

На тарілку спочатку викладають маринад, а поверх нього розподіляють шматочки риби.

Блюдо їдять і гарячим, і охолодженим.

Хе з щуки по-корейськи

В міру гостра закуска готується з рідної, звичної нам щуки і екзотичних корейських приправ. Оцініть незвичайний смак знайомого рибного філе.

  • Для закуски береться половина великий тушки. Її очищають від кісток, залишають одне м’ясо.
  • Філе нарізують як можна тонше, щоб воно добре добре просочилося.
  • Додають до нього 40 г винного оцту і продавлений зубчик часнику.
  • Відправляють рибу в холодильник на добу.
  • Наступним вранці на фігурної тертці натирають велику моркву і змішують овоч з рідкої корейської заправкою.
  • Філе щуки заправляють морквою. У страву можна також додати пасеровану цибулю.
  • Всі разом залишають на годину промаринуватися при звичайних умовах. Свіжа ікра щуки буде добре поєднуватися з прохолодною закускою.

Щука в кулінарії багатогранна. З неї можна приготувати величезну кількість страв і в будні, і в свята. Справжні любителі цінують її за тонкий смак і здатність прикрашати будь-який стіл.