Шурпа – 9 рецептів смачного приготування в домашніх умовах

Ситна, навариста смачна шурпа з овочами і жирним м’ясом буде ідеальним стравою на столі в холодний зимовий вечір. Вона наповнить зарядом бадьорості, зігріє і додасть гарний настрій.

Ми представляємо найбільш цікаві рецепти шурпи.

Класичний рецепт шурпи з бараниною

Вам знадобиться:

  • лавровий лист – 2 шт.;
  • картопляні бульби – 500 г;
  • сіль – за смаком;
  • морква – 1 шт.;
  • вода – 2 л;
  • м’ясо з кісткою – 0,7 кг;
  • томатний соус – 20 мл;
  • цибулина – 1 шт.;
  • перець болгарський – 1 шт.;
  • баранячий жир для піджарки;
  • часник – 2 зубчики;
  • помідори – 2 шт.;
  • жменя зелені;
  • чорний і червоний мелений перець за смаком.

Як готується шурпа з баранини:

  • Баранину на кістки рубаємо по шматочках, закладаємо в сотейник з шиплячим жиром і готуємо на сильному вогні до утворення рум’яної скоринки.
  • Наливаємо в каструлю пропущену через фільтр воду.
  • М’ясні шматочки вивалюємо в каструлю з водою і готуємо до м’якості, час від часу прибираючи з поверхні рідини сіру піну. На це у вас піде від півгодини до 60 хвилин. Все залежить від віку баранини.
  • Викладаємо готове м’ясо на тарілку.
  • Всі овочі очищаємо звичайним способом. Морквяний корінь ріжемо великими кружечками. Висипаю її в бульйон.
  • Дрібні картоплини розрубаємо на дві частини і закидаємо в каструлю слідом за морквиною.
  • Дрібніші баранину ріжемо і відправляємо слідом за овочами.
  • Наріжте цибулину на четвертинки, кришимо в підготовлюваний суп.
  • Великими шматочками шаткуємо солодкий перець червоного кольору. Таким же чином ріжемо томати.
  • Засипаємо подрібнені овочі в бульйон, слідом наливаємо томатний соус.
  • Залишилося насипати всі спеції, сіль. Для аромату можна залучити базилик, кінзу і т. д.
  • Перетворюємо в крихту часникові зубчики і промиту зелень. Додаємо їх у страву. Залишаємо смачну шурпу на 20 хвилин, а потім розливаємо по тарілочках.

Ситне блюдо з яловичиною в казані

Що потрібно взяти:

  • три помідора;
  • будь-який вид свіжої зелені – 60 г;
  • 4 часникового зубчики;
  • м’якоть яловичини – 0,6 кг;
  • три солодких перцю;
  • прянощі за смаком;
  • бульби картоплі – 6 шт.;
  • томатна паста – 60 г;
  • дві моркви;
  • сіль – за смаком;
  • цибулина – 2 шт.

Шурпа з яловичини покроково:

  • Видаляємо з усіх овочів шкірку і лушпиння. Заливаємо в казан масло, цибулини шаткуємо пір’ям і обсмажуємо до рум’яного кольору.
  • Промиту м’якоть яловичини ріжемо великими шматками, завантажуємо до цибулі і готуємо 15 хвилин, перевертаючи на інший бік.
  • Коріння моркви нарізаємо у формі соломки, болгарський перець розрізаємо на брусочки, а помідори – на четвертинки (якщо вони дрібні).
  • Подрібнені продукти складаємо в казан і пасеруємо 2 хвилини.
  • Наливаємо окріп. Його шар повинен покривати всі інгредієнти. Тушкуємо страва 40 хвилин. Вогонь повинен стояти на мінімальній потужності.
  • Картоплю рубаємо великими кубиками, викладаємо в суп додаємо ще окропу, сіль, прянощі.
  • Готуємо страву 15 хвилин. Залишилося покришити нарубані часникові часточки і свіжу зелень.
  • Суп шурпа повинна постояти ще 10 хвилин і можна пригощатися наваристим густим страв. Приємного апетиту!
Дивіться також:  Солянка з сосисками — 8 рецептів приготування

Як приготувати шурпу з свинини?

Від такого ароматного, жирного блюда будь-який чоловік буде в захваті.

Склад рецепта:

  • червоний перець чилі – 4 г;
  • м’ясо свиняче – 0,8 кг;
  • помідори – 0,2 кг;
  • петрушка свіжа – 20 г;
  • картопля – 0,6 кг;
  • рідке масло – 18 мл;
  • цибуля – 0,25 кг;
  • зіра – 10 г;
  • перець солодкий – 0,25 кг;
  • кріп – 20 г;
  • морквина – 0,25 кг;
  • часникові зубчики – 8 шт.

Алгоритм приготування:

  • М’якоть свинини рубаємо на великі кубики.
  • Їх ми засипаємо в казан або сковороду, заливаємо олією і обсмажуємо до рум’яної скоринки.
  • Крупно рубаємо очищені цибулини. Якщо цибуля дрібний, то його можна залишити в цілісному вигляді.
  • Великими кільцями шаткуємо морквину.
  • Засипаємо до свинини моркву з цибулею і готуємо 3 хвилини.
  • Почищений солодкий перець ріжемо на великі шматки. Зсипаємо його до підготовлюваних продуктів і пасеруємо ще 4 хвилини.
  • Великими часточками рубаємо картопляні бульби, викладаємо в казан. Овочі і м’ясо продовжуємо тушкувати протягом 15 хвилин.
  • Наливаємо 2 літри води і чекаємо, поки бульйон закипить.
  • Додаємо сіль, час від часу знімаємо піну з супу.
  • Гострий перець подрібнюємо і додаємо в казан, зменшуємо вогонь і потихеньку варимо півтори години.
  • З помідорів знімаємо шкірку і розрізаємо на великі часточки.
  • Викладаємо їх у страву і готуємо ще 4 хвилини.
  • Плоскою частиною леза ножа тиснемо часникові зубчики, кришимо в казан, насипаємо зіру, чорний перець, подрібнені види зелені. Залишилося тільки насолодитися чудовим смаком ситного обіду.

В мультиварці

Основні продукти:

  • цибулини – 4 шт.;
  • кріп з кінзою – жменя;
  • баранина – 500 г;
  • один лист лавра;
  • сало – 100 г;
  • сіль за смаком;
  • гострий перець чилі;
  • томатний соус – 80 г;
  • картопля – 500 р.

Як готується шурпа в мультиварці:

  • Промите м’ясо і сало ріжемо шматочками.
  • Очищений цибулю шаткуємо на кільця.
  • Великими кубиками рубаємо почищену картоплю.
  • Завантажуємо сало в чашу мультиварки і обсмажуємо до появи шкварок в режимі «Смаження».
  • Викладаємо шкварки в окремий посуд.
  • В останньому жиру пасеруємо бараняче м’ясо до рум’яності.
  • Засипаємо кільця цибулі і картопляні кубики. Смажимо інгредієнти 10 хвилин.
  • Додаємо томатний соус і готуємо в тій же програмі ще 10 хвилин.
  • Насипаємо сіль, кришимо перець, наливаємо 2,5 літра води. Переставляємо мультиварку в режим «Гасіння». Час – 60 хвилин.
  • В кінці готування кришимо подрібнені кінзу, кріп і кладемо лавровий листочок.
Дивіться також:  Як приготувати курячий бульйон – 6 правильних рецептів приготування смачного бульйону

З оленини або козулі

Шурпа з косулі чи оленини внесе різноманітність у звичні обідні страви. Відчуйте пряний аромат лісу.

Компоненти рецепту:

  • часник – 1 головка;
  • оленіна – 0,5 кг;
  • пшоняна крупа – 60 г;
  • морква – 2 шт.;
  • прянощі за смаком;
  • гриби – 0,1 кг;
  • дві цибулини;
  • пучок будь свіжої зелені;
  • бульби картоплі – 5 шт.;
  • чорнослив – 7 шт.;
  • один червоний перець;
  • копченості – 0,1 кг.

Шурпа з оленини покроково:

  • Підготуємо всі продукти: овочі почистити, оленину промити і нарізати великими шматками.
  • Викладаємо їх у сотейник і обсмажуємо з шматочками цибулі.
  • Крупно нашаткувати картоплю, моркву, болгарський перець.
  • У казан або каструлю перекладаємо обсмажені продукти, шматочки овочів. Заливаємо це пишність водою і варимо при мінімальній потужності вогню 40 хвилин.
  • Крупно рубаємо гриби і чорнослив.
  • Як тільки суп звариться, викладаємо в бульйон пшоно, гриби, прянощі, рубану зелень і чорнослив. Готуємо ще 20 хвилин. Ось тепер незвичайну страву можна розливати по тарілочках. Приємного апетиту!

Спосіб готування з курки

Якщо ви не любите такий суп з-за важкого жирного м’яса, зробіть його з куркою.

Що потрібно взяти:

  • пучок кінзи;
  • цибуля – 0,5 кг;
  • зіра – 5 м;
  • курка – 2 кг;
  • пучок петрушки;
  • сіль за смаком;
  • дрібні бульби картоплі – 8 шт.;
  • коріандр – 8 г;
  • чорний перець, мелений за смаком;
  • морква – 4 шт.;
  • пучок базиліка;
  • гострий перець – 2 шт.;
  • дрібні помідори – 0,3 кг;
  • болгарський перець різного кольору – 2 шт.

Як готується шурпа з курки:

  • Розрізаємо на шматки курки, складаємо в баняк.
  • Залийте шматочки 3 літрами води, дочекайтеся, поки рідина завирує на плиті.
  • Нарубаєте у вигляді півкілець цибулю і киньте його в казанок. Варимо бульйон 60 хвилин.
  • Очищену моркву шаткуємо скибочками і завантажуємо до підготовлюваних інгредієнтів з додаванням гострого перцю.
  • Змішайте зіру і коріандр, потовчіть їх і додайте в суп. Готуємо ще 15 хвилин.
  • За цей час очищені картопляні бульби покромсайте кубиками, завантажте в каструлю і готуйте 10 хвилин.
  • Крупно поріжте помідори і болгарський перець, закиньте їх у слід за картопляними шматочками.
  • Варіть на слабкому потужності вогню до розм’якшення картоплі.
  • Залишилося насипати всі спеції, сіль, зелень, потримати суп на газу ще 2 хвилин.
  • Подавайте на стіл тарілочки з паруючим супом разом з коржиками.

Незвичайний рецепт з конини

Список інгредієнтів:

  • морквина – 0,2 кг;
  • паста томатна – 20 г;
  • конина – 0,5 кг;
  • масло рослинного виду – 40 г;
  • часточка часнику;
  • сіль за смаком;
  • цибуля – 0,1 кг;
  • чорний перець і зелень за смаком.
Дивіться також:  Щі із квашеної капусти – 9 рецептів

Як готується шурпа з конини:

  • Шматки конини викладаємо на дно каструлі з водою. Чекаємо закипання рідини.
  • Кладемо цілісну почищену цибулину і лаврушку. Готуємо протягом 40 хвилин.
  • М’яке приготоване м’ясо викладаємо на обробну дошку і подрібнюємо.
  • Завантажуємо конину в сковороду з олією і підсмажити разом з порізаною морквою і томатним соусом.
  • Піджарку з м’ясом перекладаємо в суп, чекаємо, поки він закипить.
  • Насипати приправи, сіль, шматочки зелені і варимо ще 15 хвилин, збавивши вогонь.
  • Залишилося накрити на стіл і подати ароматне блюдо.

Шурпа з лосятини – покроково

Вам знадобиться:

  • два болгарських перцю;
  • лосине м’ясо – 2 кг;
  • морква – 500 г;
  • кінза;
  • одне яблуко;
  • бульби картоплі – 2 кг;
  • свіжа зелень за смаком;
  • цибуля – 1 кг;
  • часник – 2 головки;
  • приправи і сіль за смаком.

Як готується шурпа в казані:

  • Великими кубиками нарубайте лосятину.
  • Викладаємо їх у казан з холодною водою
  • 700 г цибулі наріжте колечками. Перетворюємо коріння моркви в брусочки.
  • У киплячий м’ясний бульйон завантажуємо моркву і цибулю.
  • Через пів години відправляємо в казан четвертинки помідорів.
  • Залишився рубаємо цибулю півкільцями і додаємо в суп разом з шматочками болгарського перцю.
  • Через 20 хвилин кидаємо в страва дрібну картоплю, не нарізаючи її.
  • Змішайте ваші спеції, роздавлений часник, подрібнену яблуко і сіль. Як тільки картопля повариться 15 хвилин суміш прянощів насипаємо в бульйон.
  • Залишилося почекати 20 хвилин і розливати страву за супницам.

Традиційний варіант по-узбецьки

Основні інгредієнти:

  • коріандр – 5 м;
  • сало з курдючної частини – 220 г;
  • помідор – 3 шт.;
  • кріп і кінза;
  • баранина – 0,55 кг;
  • зіра – 5 м;
  • перець болгарський – 3 шт.;
  • бульби картоплі – 3 шт.;
  • цибуля – 5 шт.;
  • сіль за смаком;
  • морква – 2 шт.

Шурпа по-узбецьки, як приготувати:

  • Розтоплюємо на сковороді сало до появи обжарок. Їх ми прибираємо.
  • Завантажуємо великі шматки баранини в сковороду і смажимо на розтопленому смальці до придбання коричневого кольору.
  • Додаємо цибульні кільця. Через 4 хвилини викладаємо четвертинки помідорів.
  • Через 7 хвилин насипаємо брусочки болгарського перцю. Загасити страва 17 хвилин, і завантажити моркву у формі соломки.
  • Викладаємо вміст сковороди в каструлю, наливаємо 3 літри води. Коли вона закипить, додаємо крупно порізану зелень, все прянощі, сіль.
  • Нехай страва готується ще 15 хвилин. За цей час очищені картопляні бульби ріжемо великими брусочками і додаємо в суп.
  • Через 20 хвилин можна насолоджуватися чудовим смаком наваристою гарячої шурпи.