Шурпа з яловичини – 6 рецептів

Шурпа – східне блюдо, яке представляє собою густий, смачний і ароматний суп. Він завжди готується з м’ясом і великою кількістю овочів. Традиційний рецепт включає в себе баранину. Але не менш смачною і наваристою виходить шурпа з яловичини.

Шурпа з яловичини – класичний рецепт

Для приготування цього смачного супу за класичним рецептом обов’язково потрібно взяти червоний болгарський перець (1 шт.). Що стосується спецій, то відмінно підійдуть для такої страви: лавровий лист, сушений кріп і базилік. Крім перерахованих інгредієнтів, потрібно також: 700 р. м’яса, по 2 шт. томата, цибулі і моркви, 4 картоплини, сіль.

  • М’ясо нарізати великими шматками і вариться на повільному вогні близько 60 хвилин. Щоб бульйон був більш міцним, краще всього крім філейної частини додати в нього і пару реберець. При закипанні майбутнього супу обов’язково потрібно знімати з поверхні піну.
  • У каструлю з готовим бульйоном закладаються всі овочі, нарізані на невеликі шматочки, а також лавровий лист і сіль.
  • Коли картопля стане м’яким, можна вимикати шурпу і залишати її настоюватися ще на 15-20 хвилин.
  • До столу частування подається зі сметаною. Також можна посипати його подрібненою зеленню.

    Рецепт приготування з яловичини по-узбецьки

     

    В Узбекистані обговорюваний суп готується до великих свят. Ним пригощають гостей і намагаються здивувати домашніх, додаючи в блюдо все нові інгредієнти. Але базовий рецепт шурпи з яловичини по-узбецьки передбачає використання наступних продуктів: по 350 р. яловичих ребер і м’яса, по 3 шт. моркви, зеленого перцю, цибулі, 5 картоплин, 3-4 часникових зубця, 60 р. попередньо замоченого узбецького гороху, сіль, карі, базилік, насіння зіри, кінза за смаком.

  • М’ясо і реберця ретельно промиваються водою, а потім заливаються водою і відправляються на середній вогонь. Бульйон вариться не менше 60 хв. Краще всього відразу його посолити.
  • Приблизно за 10 хв. до готовності м’яса в каструлю відправляється добре промитий горох, подрібнену цибулю, моркву і картоплю.
  • Коли овочі стануть м’якими, в бульйон додається крупно нарізаний перець, часник слайсами і змішані між собою приправи.
  • Всі разом інгредієнти будуть варитися не більше 15 хвилин.
  • Узбецька шурпа зазвичай подається до столу з сирними і часниковими коржами.

    Їх можна приготувати самостійно або ж просто купити в булочній.

    Класичний рецепт приготування на вогні

     

    На багатті будь-суп виходить особливо смачною і наваристим. Це відноситься і до шурпі. Готову страву має легкий аромат димку і прекрасно втамовує голод мисливців або просто відпочиваючих на природі сімей. Для такого супу потрібно взяти: 1,5 кг. м’яса, по 2 шт. білого цибулі, моркви, томатів, 1 кг картоплі, сіль, сухий базилік, гранульований часник, коріандр, зирру, суміш перців.

  • Казан або відро з холодною водою встановлюється над вогнем багаття і у нього опускаються великі шматки яловичини, попередньо очищені від плівок.
  • Поки вариться м’ясо, треба крупно нарізати всі овочі. Наприклад, цибулю можна подрібнювати півкільцями товщиною близько 1 см. Це відноситься і до інших інгредієнтів. Картоплю і зовсім можна залишити цілою. 1 цибулина відкладається на потім.
  • Через 10 хвилин після закипання в казан відправляється цибулю і моркву. Ще через 10 хвилин – картопля.
  • Коли м’ясо буде майже готове, в казан відправляються змішані між собою спеції і сіль. На цьому етапі в майбутній суп додаються подрібнені помідори і залишилася цибулина, нарізана дрібними кубиками.
  • Шурпа повністю готова, коли картопля стане м’яким.
  • Щоб інгредієнти страви не підгоріли, потрібно уважно стежити за вогнем. Він повинен постійно підігрівати відро чи казан знизу, але при цьому не охоплювати його боки.

    Шурпа з яловичини в мультиварці

    Полегшити собі завдання при приготуванні обговорюваного супу господиня зможе за допомогою мультиварки. В такому разі їй не доведеться постійно стежити за шурпою і помішувати її. Мультиварка підійде будь-яка. Головне, щоб в ній були режими «Смаження» і «Гасіння». Для супу потрібно взяти наступні інгредієнти: 700 р. м’яса на кістці, по 2 шт. цибулі, моркви, червоного болгарського перцю, помідорів, 3-4 картоплини, лавровий лист, пара зубчиків часнику, 3 ст. л. томатної пасти, спеції для плову, сіль.

  • М’ясо промивається, ріжеться великими шматками, солиться, посипається спеції для плову і обсмажується протягом 5-7 хвилин в режимі «Смаження» разом з подрібненою цибулею.
  • Болгарський перець і помідори крупно нарізати і відправляються поверх яловичини.
  • До інших інгредієнтів додаються брусочки очищеного картоплі і нарізаний слайсами часник.
  • Всі продукти заливаються 2 л. води.
  • Суп готується в режимі «Гасіння» 60 хвилин. Коли він завершиться, потрібно досолити блюдо і поставити його на «Підігрів» ще на 15 хвилин.
  • Подається суп вогненно гарячим зі сметаною. Можна додати до нього і майонезно-часниковий соус.

    Загрузка...

    Шурпа по-татарськи з яловичини

    Рецепт по-татарськи пропонує приготувати по-справжньому густий суп. В ньому обов’язково повинно бути багато м’яса і овочів, але мало води. Крім того, такий варіант шурпи додається кукурудзяна мука (150 р.). Якщо під рукою не виявилося, можна взяти і пшеничну. Інші інгредієнти: 600 р. яловичої вирізки, 100 г свинячого жиру, 6-7 картоплин, 3 шт. білого цибулі, пучок свіжої зелені, сіль, коріандр та інші спеції за смаком.

  • М’ясо ретельно промивається, очищається від сухожиль, прожилок і навіть самих дрібних плівочок, а потім нарізати на невеликі шматочки. З нього 40 хвилин на повільному вогні вариться бульйон. Приблизно через 30 хвилин можна додати сіль і вибрані спеції.
  • Кукурудзяну (або пшеничну) борошно обов’язково потрібно гарненько просіяти через сито або хоча б дрібний друшляк. Вона поступово додається в майже готовий бульйон. Важливо постійно помішувати рідину, щоб не утворювалися грудочки.
  • Свинячий жир розтоплюється в сковороді або в мікрохвильовій печі і теж додається в каструлю.
  • Залишилося додати в майбутній суп подрібнену цибулю і картоплю. Коли останній звариться, його потрібно злегка розім’яти виделкою. Всі разом готується близько 45 хвилин. В останню чергу в каструлю висипається дрібно нарізана зелень.
  • Готова шурпа виходить дуже жирної, густий і наваристою. Такий варіант точно не можна назвати дієтичним. Зате він може відразу стати і першим і другим блюдом одночасно.

    Рецепт приготування по-вірменськи

    В цілому рецепт вірменської шурпи схожий на всі попередні. Але є у нього одна головна відмінність – м’ясо і овочі для супу попередньо обсмажують. Це додає блюдо пікантності. Необхідно використовувати наступні продукти: 600 р. м’яса, 2 шт. моркви і цибулі, 6 картоплин, 3 ст. л. томатної пасти, суміш мелених перців, сіль.

  • М’ясо після попереднього відварювання ріжеться на шматочки і обсмажується в маслі до золотистої скоринки. Аналогічним чином пассеруется подрібнену цибулю і моркву з томатною пастою.
  • Всі інгредієнти перекладаються в каструлю і заливаються водою. Залишилося додати в неї невеликі скибочки картоплі, сіль і перець.
  • Всі компоненти разом потрібно варити близько 25 хвилин.
  • Подається суп зі свіжим лавашем або матнакашем. Можна додати в нього сметану з невеликою кількістю томатної пасти.

    Незалежно від того, як приготувати шурпу з яловичини вирішила господиня, краще всього використовувати для цього товстостінну посуд.

    Підійде казанок, каструля або навіть чавунна сковорода з високими бортиками.

    Спробуйте нові рецепти:

    Загрузка...