Сім рецептів шарлотки з яблуками – простих і смачних

Шарлотка з яблуками – десерт, відомий у багатьох країнах світу, обожнюваний за відмінний смак і простоту приготування. Блюдо це старовинне, і кожен кулінар обов’язково розповість його історію: романтики – про безнадійно закоханого кухаря, що дав ім’я дами серця свого творіння, прагматики – про королівському кондитера, наименовавшем пиріг на честь дружини британського монарха Георга III королеви Шарлотти, активної прихильниці розведення яблучних садів. Але що б ми з цього приводу, не думали, найголовніше, що шарлотка – це легко, швидко і дуже смачно.

Готуємо класичний варіант

Класичної шарлоткою вважається французький десерт Charlotte, приготований з білого хліба. Родзинка в тому, що в простий і смачний рецепт шарлотки з яблуками виключається метушня з тестом. І це приваблює багатьох господинь, які цінують свій час, але не в збиток бажанням пригостити домочадців смачненьким.

Потрібні такі продукти:

  • яблука – сім-вісім плодів;
  • свіжі яєчка — три;
  • вершки – 0,5 кілограма;
  • білий батон (краще підійде вчорашній);
  • солодкий лікер – 50 грамів;
  • масло вершкове — сто грамів;
  • цукор-пісок – 120 грамів цілком достатньо;
  • вода;
  • кориця – чайна ложка.

Для особливого присмаку додамо і в’ялену в меді журавлину (ягід візьмемо півсклянки).

Готується Charlotte наступним чином.

  • Миємо, очищаємо від шкірки і насіння, ріжемо тоненькими пластинками яблука.
  • Сто грамів цукрового піску висипаємо в сковорідку, туди ж виливаємо полстопки води.
  • Коли цукор почне перетворюватися на карамель, кидаємо в нього нарізку з яблук. Посмажимо до восьми хвилин (не забуваємо весь час помішувати). В останню хвилину додаємо корицю і лікер. Вимикаємо вогонь. Нехай фрукти охолонуть.
  • Зрізаємо шкірку з батона. Ріжемо його, потрібні шматочки близько 1 см завтовшки, ще частина – скибочками висотою форму для випічки.
  • Половину шматочків підсмажуємо на маслі маслечко, але рум’яна скоринка повинна з’явитися лише з одного боку.
  • Тепер потрібно приготувати солодкий складу. У нього підуть три яєчка і сорок грамів цукру (все це трохи збити віночком або вилкою), вершки.
  • В яєчно-вершковий соус занурюємо хлібні скибочки – всі до одного.
  • Кладемо на дно форми пекарської пергамент, і його стінки змащуємо м’яким маслом. Потім розміщуємо підсмажені скибочки батона так, щоб рум’яні боку притискалися до ємності.
  • Далі йде яблучна начинка (половина приготованого), а зверху – в’ялена журавлина.
  • Тепер черга неподжаренных шматочків хліба. Їх трохи змочуємо солодким яєчним соусом. Поливаємо топленим вершковим маслом. Накриваємо залишками начинки. Наверх – знову журавлину.
  • Завершує конструкцію ще один ярус хліба, просоченого соусом з яєць і вершків. Його заливаємо соусом, що залишився.
  • Поки ми чаклували, духовка нагрілася до 180 С. Charlotte проведе там від 40 до 45 хвилин. Потім можна буде посипати його цукровою пудрою і дегустувати.

    Дивіться також:  Журавлина, протерта з цукром – 6 смачних рецептів приготування

    Десерт подається, як гарячим, так і холодним. А для повноти насолоди додають кулька будь-якого морозива.

    Легкий рецепт «Пишна шарлотка»

    Тепер приготуємо шарлотку, дотримуючись простого рецепту. Він не вимагає якихось особливих продуктів і ретельного змішування тіста. І, тим не менш, ні смак, ні зовнішній вигляд страви не страждають, і воно виходить пишним.

    Нам знадобляться кілька нехитрих компонентів:

    • чотири курячі яєчка;
    • таку ж кількість яблучок (в ідеалі зелених сортів);
    • склянка борошна;
    • стільки ж цукрового піску;
    • їдальня ложка олії.

    І це все! Можна приступати до приготування.

  • Потрібна піна – стійка і повітряна. Її взобьем з яєць (необхідну консистенцію допоможе отримати міксер). Не вимикаючи прилад, потихеньку введемо цукор.
  • Цукровий пісок майже розчинився? Значить, час вводити борошно. Робимо це теж повільно. Коли зникнуть грудочки – тісто готове.
  • Яблука обробляємо звичайним способом. Кінцевий результат – тоненькі, близько напівміліметра, часточки.
  • Їх кидаємо в тісто. Швидко змішуємо.
  • Практично все зроблено. Залишилося змастити форму олією, вилити в неї тісто. 40 — 45 хвилин постоїть розпеченої до 180 С духовці.
  • Дістаємо пишне ласощі. Щедро засипаємо пудрою з цукру, ріжемо, пригощаємо домашніх.
  • Супершвидкий десерт

    Гості майже біля дверей, а часу возитися з солодощами вже немає? У такій ситуації може виручити «швидкісний» яблучний пиріг. Повірте, друзі залишаться таким частуванням, задоволені.

    Список інгредієнтів мінімальний:

    • чотири штучки курячих яєць;
    • неповний стакан цукру-піску;
    • чайна ложечка екстракту ванільки;
    • склянка борошна;
    • пара яблучок (будь-якого сорту);
    • лимон.

    Скоренько беремося за справу.

  • Яблука переробляємо аналогічно попереднім рецептами. Збризкуємо соком цитруса.
  • Яєчка і цукор допомогою міксера перетворюємо в світлу повітряну масу. До неї йдуть ванілін і борошно (просеянная).
  • Все це перемішуємо, але вже не з допомогою техніки, а лопаткою і дуже дбайливо.
  • Устеляємо папером дно форми для випічки (можна обійтися без цього, просто змастивши його олією).
  • Виливаємо половину тіста. На нього поміщаємо фрукти. Зверху – другу частину тіста.
  • Через 40 — 45 хвилин в духовці при 180 С пиріг з яблуками можна витягати.
  • Встигли якраз вчасно! У двері вже телефонують.

    Печемо «догори ногами» з бісквітного тіста

    Шарлотку, випечений за цим рецептом, ще називають «перевертнем». Тому що перед подачею пиріг ставлять з ніг на голову», щоб зверху виявилися фрукти. Печуть її практично так само, як за будь-якого іншого рецепту. І все ж є деякі особливості процесу.

    Дивіться також:  Ватрушки з сиром – 7 рецептів приготування

    Перед тим, як до нього приступити, підготуємо:

    • штучок шість яблук;
    • чотири свіжих яйця;
    • чверть кілограма цукру-піску;
    • 180 грамів борошна;
    • пару столових ложок коньяку;
    • трошки кориці;
    • масло, краще вершкове – змащувати форму.

    Починаємо створення «перевертыша».

  • Спочатку чергу яблук. Їх миємо, чистимо, ріжемо подрібніше, викладаємо в глибоку піалу. «Поїмо» коньяком, додаємо корицю. Перемішуємо. Тепер нехай десяток хвилин настоятися. За цей час встигнемо зробити бісквітне тісто. Як? Дуже швидко.
  • Беремо цукор і яйця. Збиваємо, поки не вийде пишна піна, з допомогою міксера. На це піде приблизно сім – вісім хвилин.
  • Додаємо в яєчно-цукрову суміш борошно – поступово, невеликими порціями. Змішуємо. Але тепер вже не міксером, а дерев’яною ложкою. Повинна вийти однорідна субстанція.
  • Змащуємо маслом форму, де будемо пекти. Кладемо на дно щільненько всі яблука. Заливаємо готовим тестом.
  • Все, що залишилося зробити – помістити «напівфабрикат» в духовку з температурою 180 С. Через 35-40 хвилин аромат повідомить, що пиріг випікся. Дістаємо його, перевертаємо на блюдо «вниз головою»: тоді яблучна начинка виявляється зверху. Ріжемо «перевертыша» на порції і кличемо близьких до чаю.
  • Використовуємо кефір

    Застосування кефіру або кислого молока – простий і надійний спосіб спекти смачну шарлотку. З подібним інгредієнтом цукор не вплине на структуру тесту – воно вийде кислуватим і щільніше, ніж зазвичай. Але такі якості чудово поєднуються з яблуками. Тільки для цього пирога потрібні обов’язково солодкі сорти.

    Отже, кефірну шарлотку печуть з:

    • 0,5 кілограма яблук;
    • 100 грамів масла (мається на увазі вершкове);
    • такого ж обсягу цукрового піску;
    • пари яєчок;
    • чверть кіло борошна (краще брати вищого сорту);
    • ¼ Чайної ложечки солі;
    • ½ Чайної ложки розпушувача ( можна замінити харчовою содою);
    • 200 мл – склянки – кефіру (якщо немає, підійде кисле молоко).

    Тепер діємо за планом.

  • В пісок з цукру кладемо вершкове масло (заздалегідь його розм’якшуємо). Збиваємо.
  • По черзі додаємо яєчка і продовжуємо збивати.
  • Потім ллємо кефір, всипаємо борошняний порошок. Не забудемо також про сіль і розпушувач. В результаті вийшло тісто.
  • Його треба змішати з підготовленими заздалегідь фруктами. Що з ними зробити, описано в рецептах вище.
  • Викладаємо тісто у форму (вона вже змазаний вершковим маслом, а дно присипане крихтою з солодких сухариків), і поміщаємо в духовку, нагріту до 185-190 С.
  • Залишаємо шарлотку на кефірі хвилин на сорок.
  • Шарлотка «Канадська»

    Рецепт цієї смачної випічки дещо відрізняється від інших списком інгредієнтів. Для виготовлення тіста використовуються молоко і крохмаль. Результат володіє цікавим смаком, а продукти можна купити в будь-який час в магазині.

    Дивіться також:  Празький торт – 8 рецептів, як приготувати в мультиварці, на сковороді і в духовці

    Зберемо все потрібне:

    • стакан цукрового піску;
    • стільки ж борошна;
    • два свіжих курячих яйця;
    • вершкове масло – трохи менше ста грамів;
    • 5 чайних ложечок картопляного крохмалю;
    • чверть склянки молока;
    • дві з половиною чайні ложки розпушувача;
    • трошки солі;
    • чотири яблучка;
    • жменя в’яленого винограду.

    Дотримуємося описаній далі інструкції.

  • Отсыпаем півсклянки цукру і поки залишаємо осторонь. Другу половину збиваємо з яєчками.
  • В отриману пінну масу додаємо всі інші складові. Тепер треба все змішати, щоб вийшло в’язке однорідне тісто.
  • В цей раз нам потрібні не платівки, а кубики з яблук. Тому ріжемо фрукти саме таким чином. Після змішуємо з тестом.
  • Всі викладаємо у форму, в якій будемо пекти пиріг. Щоб тісто не прикипіли до дна, ємність заздалегідь змащуємо маслом і присипаємо борошном.
  • Верх присыплем залишеним цукром. Родзинки використовуємо як прикраса.
  • Напівфабрикат поміщається в духову шафу. При температурі 180 С ласощі буде готове через сорок п’ять хвилин.
  • Помічниця – мультиварка

    Коли потрібно одночасно готувати кілька страв, зручно користуватися мультиварка. Поки вона буде виконувати задану програму, можна займатися чимось іншим. Принадність кухонного апарату в тому, що в ньому добре не тільки варити або смажити, але і піч. Приготувати шарлотку в мультиварці виходить нітрохи не гірше, ніж в духовці.

    Для рецепту вам знадобиться:

    • 200 грамів високосортного борошна;
    • таку ж кількість цукру-піску;
    • три штуки яєчок;
    • чотири соковитих яблучка;
    • ½ Чайної ложки кориці;
    • чайна ложечка ванільки.

    Приймемо до уваги, що для цієї випічки краще всього підходять зелені кислі яблука – вони надають пирога більше соковитості.

    Що будемо робити?

  • Спочатку займаємося фруктами. Переробляємо їх традиційним для шарлотки способом, поки не отримаємо тоненькі часточки.
  • Мультічашу змащуємо маслом (все одно, яким – хоч рослинним, хоч вершковим). На дно ємності кладемо нарізку з яблук.
  • Тепер потрібно з яєць, цукру і ванільки зробити повітряну піну. Першими підуть яйця з цукровим піском. Трохи їх змішаємо ложкою і тоді вже додамо ванільний екстракт. Тепер можна включати міксер, щоб отримати необхідну консистенцію.
  • Міксер свою справу закінчив, його можна відкласти в сторону. Далі вводимо в цукрово-яєчну суміш борошно, не перестаючи заважати. Але тепер робимо це ложкою.
  • Залишається готове тісто вилити на яблука і розподілити рівномірним шаром.
  • Вставляємо в чашу мультиварки. Натискаємо режим «Випічка/пиріг». Задаємо час – 60 хвилин.
  • Коли прилад видасть звуковий сигнал, що завдання виконане, і відключиться, відкриємо кришку. Але не будемо пиріг діставати відразу, вона повинна настоятися. Хвилин через 15-20 її можна дістати і насолоджуватися смаком.