Сир рікотта (ricotta): для чого використовують в кулінарії – 6 рецептів страв з м’яким сироватковим сиром

В Італії дуже дбайливо ставляться до всіх продуктів і їх використовують по максимуму не залишаючи відходів. Італійські кухарі знайшли застосування сироватці і створили приголомшливо смачний сир рікотта. Ми розповімо про тонкощі приготування смачних страв з використанням сиру.

Рікотта (ricotta) — що це за сир?

Головний продукт для виготовлення сиру – сироватка. Рідина, яка залишається після приготування традиційного сиру.

Існує кілька видів рікотти:

  • сорт, вироблений на основі овечої сироватки, називають Ricotta Romano;
  • з молока і сироватки буйволиці виходить Ricotta di Bufala;
  • солоний вигляд, який витримують 3 місяці – Ricotta salata;
  • запечений свіжий сир до отримання коричневого відтінку скоринки – Ricotta infornata;
  • підкопчений варіант – Ricotta affumicata;
  • витриманий сир, протягом року вироблений з різних сортів сироватки (коров’ячої, овечої, козячої, буйволиной) – Ricotta forte.

Склад, калорійність і харчова цінність

Сир володіє поживними якостями, завдяки дивовижному складу, в який включені:

  • вітаміни (А, Е), які відповідають за стан шкірних покривів та діяльність очей;
  • калій;
  • вітаміни групи В, нормалізують діяльність нервової системи;
  • цинк;
  • кальцій – головна цінність продукту, який відповідає за кісткову систему. Допомагає поліпшити стан нігтів і волосся;
  • вітаміни (D, К);
  • селен допомагає покращувати діяльність м’язів.

Рікотта має малу калорійність у порівнянні з більшістю сирів. Тому ідеально підходить для дієтичного харчування. Калорійність складає всього 174 ккал в 100 р.

У тій же масі продукту містить:

  • білки – 11 г;
  • вуглеводи – 3 г;
  • жири – 13 р.

З чим їдять сир рікотта

Копчений і витриманий сорт рікотти їдять, як і звичні для всіх тверді сири.

Свіжу рікотту нарізають шматочками і подають разом з травами, хлібом або овочами, доповнюючи вином.

Використовують в якості основи для:

  • чізкейку;
  • крему;
  • наповнювача для великої пасти.

Сиром замінюють вершки і готують на його основі соуси. Продукт служить чудовою начинкою для равіолі, м’ясних пирогів, лазаньї і піци. Рікотта – чудовий інгредієнт для салатів і десертів.

Дивіться також:  Рецепти свинини в мультиварці

Чим можна замінити сир рікотта

Якщо ви визначилися з блюдом, але не змогли знайти рікотту, то її з легкістю можна замінити на:

  • сир;
  • сметану;
  • фромаж блан (маслянистий сир);
  • тофу (на вегетаріанський сир);
  • маскарпоне;
  • сир зі сколотин;
  • вершковий сир;
  • козячий сир;
  • панір.

Який запах і смак має продукт

На смак солодкуватий сир. Текстура сирно-вершковий з біло-кремовим відтінком. Аромат незвичайний і в той же час ніжний.

Паста з рікоттою і помідорами

Багато хто не знають, що можна приготувати з сиру рікотта. Знайомство з продуктом рекомендуємо починати з самого простого – з приготування пасти.

Інгредієнти:

  • сіль;
  • спагетті – 550 г;
  • цибуля – 2 шт.;
  • оливкова олія – 25 мл;
  • гострий перець – 1 шт.;
  • чорний перець – 0,3 ч. ложки;
  • помідори – 550 г;
  • часник – 3 зубки;
  • сир рікотта – 220 р.

Приготування:

  • Порубати цибулини. Нарізати часникові зубки. Зняти шкірку з помідорів. Щоб вона легше знімалася, помідори обдайте окропом.
  • У сотейник влити олію і помістити цибульні кубики. Через хвилину додати часникові зубки. Додати стручок гострого перцю. Засмажити.
  • Помістити помідори. Гасити, не накриваючи кришкою 8 хвилин. Вогонь повинен бути мінімальним.
  • Покришити рікотту і помістити в сотейник. Підсолити і посипати перцем. Розмішати. Тушкувати 3 хвилини.

Салат з м’яким сироватковим сиром

Смачна і оригінальна закуска послужить хорошим перекусом і чудово підійде до будь-яких страв на вечерю. Салат з сиром рікотта та буряком – чудовий варіант для всієї родини.

Інгредієнти:

  • бурак – 120 г;
  • цукор – 190 г;
  • рукола – 15 г;
  • бальзамічний оцет – 190 мл;
  • салат корн – 15 г;
  • кедрові горішки – 5 м;
  • рікотта – 110 г;
  • сіль – 2 г;
  • кріп – 4 р.
Дивіться також:  Яблука, запечені в мультиварці | Рецепт з фото

Приготування:

  • Бурак відправити в духову піч і запікати 1,5 години. Температура потрібно 165 градусів. Потім прокоптити в коптильні півгодини. Навіть вдома можна спорудити коптильню. Для цього візьміть стару каструлю і помістіть на дно тирсу. В сито викладіть бурак. Укрийте кришкою і поставте на вогонь.
  • Порубати салат корн. Нарізати рукколу. Змішати.
  • Нашаткувати кріп і додати нарізаний сир. Змішати. Підсолити і скачати кулю.
  • У сотейник влити оцет. Підсолодити. Томити поки маса не стане густою і схожою на соус.
  • На рукколу викласти сирний шар. Додати порізану буряк. Полити підготовленим соусом. Прикрасити горішками.

Сирники на сніданок

Цей вид сирників відрізняється чудовим ароматом і смаком. Скоринка виходить хрустким, а м’якоть ніжною. Спробуйте приготувати запропонований варіант і сирники стануть улюбленою стравою у вашому домі.

Інгредієнти:

  • цукрова пудра – 65 г;
  • кукурудзяний крохмаль – 4 ст. ложки;
  • сир рікотта – 250 г;
  • рослинне масло – 5 ст. ложок;
  • сир Філадельфія – 120 г;
  • жовток – 1 шт.;
  • борошно – 45 р.

Приготування:

  • Злити рідину з рікотти. Щоб сирники вийшли м’якими, половину помістіть в сито і перетріть. Змішати з рештою кількістю сиру.
  • Посипати пудрою і перемішати. Додати борошно. Замісити. Влити жовток. Змішати підготовлену масу з Філадельфією. Вийде щільна маса.
  • Сформувати ковбаску. Розрізати на 11 частин. Скачати з кожної частини шайби і вмочити в крохмаль.
  • Смажити в олії на малому вогні, поки не з’явиться золотава скоринка.

Крем з сиру рікотта для торта

Кремова маса вийде повітряної і нежирної. Підходить для будь-яких десертів.

Інгредієнти:

  • рікотта – 550 г;
  • кориця – 1 ч. ложка;
  • цукрова пудра – 145 г;
  • вершки для збивання – 70 мл;
  • цедра лимона.

Приготування:

  • Всі продукти мають бути кімнатної температури. Насипати пудру в вершки і збити.
  • Додати рікотта. Насипати корицю. Збити. Помістити лимонну цедру. Перемішати.
Дивіться також:  Готуємо смачні літні десерти

Лазанья з гарбузом і соусом з рікотти

Блюдо виходить соковитим, корисним і дуже смачним.

Інгредієнти:

  • вершкове масло – 35 г;
  • пармезан – 120 г;
  • молоко – 560 мл;
  • лазанья – 7 аркушів;
  • мускатний горіх – 0,5 ч. ложки;
  • гарбуз – 550 г;
  • рікотта – 270 г;
  • шпинат – 220 г;
  • вода – 1 ст. ложка;
  • оливкова олія – 2 ст. ложки;
  • борошно – 35 г;
  • цибулю-шалот – 1 шт.

Приготування:

  • Нашаткувати цибулю. Порубати гарбузову м’якоть. Змішати. Влити воду і оливкове масло. Присолити. Посипати перцем. Перемішати. Викласти на деко. Поставити запікатися в духову піч з температурою 200 градусів. Потримати 27 хвилин.
  • У сотейник помістити вершкове масло. Насипати борошно і перемішати. Смажити 3 хвилини. Залити струменем молоко. Перемішати. Готувати 7 хвилин. Маса стане густою. Додати порізану рікотту. Посипати мускатним горіхом. Розмішати.
  • В дрібну каструльку покласти шпинат і залити великою ложкою води. Посипати перцем і підсолити. Перемішати і тушкувати 7 хвилин.
  • На дно форми покласти половину гарбуза. Вкрити частиною шпинату. Залити половиною соусу. Посипати сіллю і сирної стружкою. Накрити листами лазаньї. Розподілити гарбуз, потім шпинат. Залити соусом. Накрити листами лазаньї і посипати сиром.
  • Запікати при 180 градусах духовий печі. Час – 37 хвилин.

Десерт з печива з фруктами і сиром

Вишуканою ласощі прикрасить будь-яке святкове застілля.

Інгредієнти:

  • сир рікотта – 550 г;
  • полуниця – 420 г;
  • банан – 210 г;
  • печиво – 130 г;
  • мед – 25 г;
  • ванілін;
  • кокосова стружка.

Приготування:

  • Полити рікотту медом. Посипати ваніліном. Банан нарізати. Якщо полуниця велика – подрібнити. Печиво поламати.
  • Викладати інгредієнти у високий келих на довгій ніжці. Першим шаром йде сир. Зверху полуниця, потім банан. Посипати печивом. Вкрити рікоттою. Посипати кокосовою стружкою.