Сир в домашніх умовах — 8 простих і смачних рецептів

Головний інгредієнт в приготуванні сиру – молоко. Але з кожним днем залишається все менше впевненості, що саме цей продукт використовувався в промисловому виробництві сирів з магазину. Аж ніяк, не варто засмучуватися раніше часу з цього приводу, адже легко зробити сир в домашніх умовах. Нижче наведена добірка різних рецептів приготування цих ласощів – від простих видів до вишуканих з горіхами і сухофруктами.

Домашній сир з молока

Малосольный домашній сир з молока готується дуже швидко: вже через кілька годин вийде смачний продукт. До складу можуть увійти домашні та магазинні молоко, сметана.

Їх пропорції будуть наступними:

  • 1000 мл молока;
  • 200 мл 20% сметани;
  • 3 яйця;
  • 5 г солі.

Діємо покроково наступним чином:

  • Молоко в толстодонной посудині відправити на вогонь. Поки воно буде закипати, яйця зі сметаною і сіллю збовтати в гомогенну суміш.
  • У кипляче молоко влити тонкою цівкою сметанно-яєчну суміш. Далі варити сир ще сім-вісім хвилин, а як відокремиться сироватка, прибрати каструлю з вогню.
  • Друшляк застелити чотирма шарами марлі і вилити в нього створоженную масу. Дати сиру повністю охолонути і гарненько віджати його.
  • Далі марлю зав’язати вузликом і залишити під вантажем на 6-8 годин. Після цього залишається тільки зняти марлю і подати сир, нарізавши його тонкими скибочками.

М’які домашні сири, які не потребують дозрівання, деяким господиням здаються несмачними і прісними. Додати цьому продукту більшого смаку завжди можна додатковими компонентами – подрібненими сухими або свіжими пряними травами, паприкою, куркумою, насінням кмину, часником та іншими.

Загрузка...

Готуємо з сиру

Твердий сир неважко зробити із звичайного сиру. Звичайно, він не буде в точності повторювати дорогі тверді сири, дозревавшие кілька місяців у спеціальних умовах, але якщо додати зовсім трохи спецій, зелені або паприки, то вийде не менш смачно.

Перелік інгредієнтів, необхідних для приготування:

  • 700 г сиру;
  • 1000 мл молока;
  • 50 г вершкового масла;
  • 2 яйця;
  • 10 г солі;
  • 5 г соди.

Як приготувати:

  • Сир розім’яти руками, залити молоком і відправити на вогонь. Прогрівати ці продукти на плиті до світло-прозорого кольору сироватки та відділення сиру в тягучий згусток.
  • Відкинути сир на друшляк з марлею. Як тільки вся рідина фільтруватиметься, ще теплу сирну масу повернути в каструлю, туди ж додати масло, яйця, соду і сіль. На паровій бані варити сир, поки він не стане однорідним (приблизно 20-25 хвилин). Весь цей час потрібно перемішувати масу дерев’яною ложкою.
  • Готового сиру дати трохи охолонути і перекласти його в выстеленную харчовою плівкою форму. Коли сир застигне, його можна нарізати і подавати до столу. Зберігають цей продукт у холодильнику в щільно зачиненій контейнері.
Спробуйте також:  Східна кухня: особливості і традиції, найпопулярніші страви

Якщо приготовлений таким способом сир використовувати в приготуванні піци, то ароматна і тягуча сирна скоринка забезпечена.

Як зробити адигейський сир

Якщо поставити молоко скисати при кімнатній температурі, а потім прогріти кисляк і відкинути на друшляк з марлею, то вийде домашній сир. Але якщо процес згортання білка прискорити закисшей сироваткою і нагріванням, то в результаті можна буде насолодитися прекрасним адигейський сиром.

Для його приготування знадобиться:

  • 4000 мл молока;
  • 1000 мл сироватки;
  • сіль.

Як зробити сир самостійно:

  • Для початку потрібно підготувати сироватку. Для цього її тримають 2-3 дні поза холодильника, щоб вона стала кисліші.
  • Молоко переливають у каструлю відповідного літражу і нагрівають до 85 градусів. Доводити до фази активного кипіння ні в якому разі не можна.
  • У гаряче молоко ополоником вливають сироватку, добре розмішуючи після кожної порції. Отриману суміш витримують 7-10 хвилин до відділення сирних пластівців і прозорого кольору сироватки.
  • Друшляк застеляють кількома шарами марлі і переливають в нього вміст каструлі. Протягом півгодини дають стекти сироватці. Далі присолюють сир з обох сторін і ще 2-3 години витримують на друшляку.
  • Отриманий сир потрібно відправити в холодильник дозрівати на 2-3 дні. Для цього його зав’язують в марлю, посипають сіллю з обох сторін і кладуть на тарілку. Не потрібно боятися пересолити сир на цьому етапі він візьме солі рівно стільки, скільки йому потрібно.

Урізноманітнити смак домашнього сиру зможуть рубана зелень, паприка або оливки, додані в продукт, перелитый на друшляк після відділення більшої частини рідини.

Простий рецепт смачного домашнього сиру

Це найпростіший, але самий смачний і оригінальний рецепт домашнього сиру, який може затьмарити багато магазинні екземпляри.

Секрет його апетитності полягає в горіхах, базиліці і куразі, які входять у перелік продуктів, що використовуються в процесі сироваріння:

  • 300 мл молока;
  • 500 г сиру;
  • 100 г вершкового масла;
  • 100 г горіхів;
  • 100 г кураги;
  • 1 яйце;
  • 5 г солі;
  • 2,5 г соди;
  • 2 г базиліка.

Алгоритм приготування:

  • Сир, протертий через сито, разом з молоком варити на вогні до відділення сироватки. Потім відкинути масу на друшляк (повинна вийти тверда сирна маса).
  • У каструлю з товстим дном покласти масло. Коли воно розтане, додати сир і варити до початку плавлення при безперервному перемішуванні. Всипати соду, маса запіниться і підніметься, а потім осяде.
  • Після цього додати подрібнені базилік, сухофрукти і курагу. Коли сир повністю розплавиться, перелити його в підготовлену форму і залишити до повного охолодження.

Цей сир має дуже гарний зовнішній вигляд і солодкувато-горіховий смак. Горіхи для нього можна брати будь-які на свій смак, так само як і курагу можна замінити родзинками.

Спробуйте також:  Начинка для вареників – 15 рецептів смачних начинок

Бринза з козячого молока

Молоко кіз має низьку згортанням, але саме з нього готують саму смачну і ситну домашню бринзу. Коли до складу входить молоко домашніх кіз, то користь продукту багаторазово збільшується.

Пропорції продуктів для домашньої бринзи:

  • 1000 мл козячого молока;
  • 200 мл води;
  • 60 г сметани;
  • 40 мл лимонного соку;
  • 35 г кухонної солі.

Хід роботи:

  • Козяче молоко закип’ятити в каструлі, що забезпечує рівномірний нагрів (наприклад, з подвійним дном), далі викладаємо в нього сметану і вливаємо лимонний сік.
  • Розмішати все і прогрівати в межах 1-2 хвилин, до відділення сирних пластівців.
  • Перелити створоженную сирну основу на друшляк, вистелений марлею. Після того, як сироватка стече, зав’язати сир в марлі вузликом і помістити на добу під прес.
  • Після цього розрізати бринзу скибочками, які помістити на пару днів в розсіл з води і вказаного в рецепті кількості солі.

Зберігати готову домашню бринзу потрібно в холодильнику в трохи підсоленій сироватці, яка вийде в процесі сквашування молока. Цей сир домашнього приготування можна не тільки покласти на бутерброд, але і додавати в різні салати, наприклад, грецька.

Плавлений сир

Сама назва цього сиру говорить про технології його виробництва, в якій основним процесом є плавлення.

На власній кухні дуже легко зробити плавлений сир без додавання консервантів, емульгаторів та стабілізаторів з набору простих інгредієнтів:

  • 500 г жирного (9%) сиру;
  • 100 г м’якого вершкового масла;
  • 2 яйця;
  • 5 г харчової соди;
  • 3 г або на свій смак солі.

Послідовність сироваріння:

  • Щоб у готовому продукті відсутні не підгоріли сирні зерна, перед початком впливу високих температур потрібно домогтися максимальної однорідності не тільки сиру, але і всіх продуктів з інгредіентного складу. Для цього спочатку сир перебивають блендером в гладку пастоподобную масу, а потім додають яйця, масло, сіль і соду, далі знову все збивають блендером.
  • Отриману масу плавлять в ємності, встановленої над каструлею з киплячою водою, безперервно перемішуючи приблизно 10-15 хвилин. Повинен вийти рідкий плавлений сир. Його перекладають у підготовлену чисту і суху тару і відправляють на 8-10 годин в холодильник, щоб він охолов, загус і «набрав» своїх смакових якостей.

Таким чином, зробивши домашній плавлений сир ввечері, зранку його вже можна буде намазати на скибочку хрусткого хлібного тосту. З даної порції продуктів в результаті вийде більше 500 г готового продукту, смак якого надовго відіб’є охоту навіть дивитися на аналогічний сир з магазину.

Спробуйте також:  Короп в духовці – 9 рецептів як смачно запекти рибу

Сир «Філадельфія» в домашніх умовах

Цей вид сиру використовується для приготування як десертів (чізкейк), так і солоних страв (різні японські роли), а можна просто намазати невелику кількість ніжного і м’якого вершкового ласощі на хлібець. Вийде апетитний бутерброд до ранкового підбадьорливого напою.

Щоб зробити такий сир в домашніх умовах, слід запастися:

  • 1000 мл молока;
  • 500 мл кефіру;
  • 1 яйцем;
  • 5 г солі;
  • 5 г цукру;
  • 3 г лимонної кислоти.

Спосіб готування:

  • Кип’ятимо молоко, розчиняємо в ньому сіль і цукор, потім вимикаємо вогонь під каструлею і вливаємо кефір. Розмішуємо кефірно-молочну суміш, поки вона повністю не створожится.
  • З каструлі масу відправляємо в мішечок з марлі, який підвішуємо над якою-небудь ємністю для зціджування сироватки. Не гаючи часу, збовтуємо яйце з лимонною кислотою до гомогенного стану гоголь-моголя.
  • Змішуємо віджатий сир з яйцем і повторно перевзбиваем все міксером в однорідну пишну сирну масу.

Серед недоліків домашньої «Філадельфії» можна виділити наступні: вихід продукту з однієї порції малий та термін зберігання сиру в холодильник не перевищує 7-10 днів. Хоча останній факт свідчить про натуральність продукту і може бути віднесений до переваг цього продукту.

На основі сметани

Більшості господинь звичніше готувати сир з сиру чи молока, але ось для створення більш жирного і вершкового сиру Маскарпоне за італійською технологією знадобляться інші інгредієнти: сметана і вершки. Отриманий з них продукт може стати смачним кремом для домашнього торта.

Що потрібно для сиру на основі сметани:

  • 1500 мл жирних (від 35%) вершків;
  • 500 мл натуральної сметани жирністю 25%;
  • 75-100 мл свіжого соку лимона (можна замінити винним оцтом).

Послідовність приготування:

  • Прогріти вершки майже до кипіння і додати до них сметану. Суміш добре розмішати, потім по столовій ложці вливати сік цитрусового плоду до початку сквашування маси.
  • З початком виразного відділення сироватки прибрати посудину з вершками з плити, ще пару хвилин перемішувати все, а потім перелити в полотняний мішечок, який слід підвісити, щоб волога відокремлювалася під власною вагою сиру.

Тривалість кінцевого етапу приготування домашнього Маскарпоне буде залежати від температури навколишнього середовища і може становити від 2-3 до десяти годин. Якщо на кухні жарко 25 градусів, сир в мішечку потрібно прибрати в холодильник.

Наостанок варто зазначити, що процес створення домашнього різних сирів – корисне і безвідходне виробництво. Користь таких продуктів прихована в складі, адже це справжній сир, а не сирний продукт. А з побічного продукту (сироватки) вийде спекти смачні млинці, замісити тісто на вареники чи хліб.

Загрузка...