Сир з молока — 10 рецептів приготування в домашніх умовах

У магазинах продають лінійку сирів, вироблених у нашій країні і експортуються з-за кордону. Щоб купити хороший сорт, доведеться віддати чимало грошей. Тому пропонуємо зробити сир в домашніх умовах з молока самостійно.

Класичний сир з молока

Інгредієнти:

  • кефір – 1200 мл;
  • сіль велика – 1 ст. ложка;
  • молоко – 3600 мл.

Приготування:

  • Щоб сир вийшов як можна смачніше і насиченішим, використовуйте молочний продукт самої високої жирності. Ідеально підходять фермерські пропозиції.
  • Проварити кефір. Сироватка залишиться знизу.
  • Сироватку злити і відставити на 2 дні. Зберігати в кімнаті. Продукт повинен скиснути.
  • Закип’ятити молоко. Перемкнути вогонь на мінімум. Залити скисшую сироватку. Перемішати. Проварити.
  • Процідити. Підсолити. В марлю помістити підготовлений продукт. Зав’язати кінці і підвісити. Зайва рідина стече. Знадобиться приблизно півгодини.
  • Поставити гніт. Відразу ж злити виділилася рідина. Під гнітом домашній сир з молока і кефіру повинен простояти 5 годин в холодильному відділенні.

Загрузка...

З козячого молока

Інгредієнти:

  • молоко козине – 2100 мл;
  • сметана – 2,5 ст. ложки;
  • сіль (велика) – 1 ч. ложка;
  • сир – 2,5 ст. ложки.

Приготування:

  • Для виготовлення сиру з козячого молока знадобляться інгредієнти високої жирності. Прогріти молоко.
  • У кількох ложках молока розчинити сир. Надіслати до теплого молока. Присолити і закип’ятити.
  • Влити сметану. Варити треба приблизно 13 хвилин. Молоко повинно перетворитися в згусток.
  • Накрити марлею ситечко і помістити масу. Укрити серветкою з тканини і поставити гніт. Відставити сир з козячого молока на годину.

Домашній сир з молока і сметани

Сир виходить набагато смачніше магазинного, з м’якою і ніжною текстурою. Такий сир з задоволенням будуть їсти діти. Підходить для першого прикорму немовлят.

Інгредієнти:

  • молоко – 3300 мл, рекомендується використовувати домашнього приготування;
  • морська сіль – 1 ч. ложка;
  • сметана – 550 мл

Приготування:

  • Залишити молоко в кімнаті киснути. Головне не перетримати, інакше готовий продукт вийде гірким.
  • Прогріти скислий продукт. Температура повинна стати 40 градусів. Влити сметану. Розмішувати не можна.
  • Підсолити. Але це за бажанням, можна обійтися і без цього інгредієнта. Взяти заздалегідь підготовлену марлеву серветку і залити відварену суміш.
  • Зв’язати серветку і підвісити на годину.
Спробуйте також:  Жульєн в тарталетках - 4 рецепта приготування і оформлення

З додаванням в тісто сиру

Готовий продукт – ідеальна пропозиція для вегетаріанців.

Інгредієнти:

  • сир – 1100 м;
  • вершкове масло – 110 г;
  • сіль – 1 ст. ложка;
  • молоко – 1100 мл;
  • чорний перець – 0,4 ч. ложки;
  • харчова сода – 0,5 ч. ложки;
  • куркума – 0,4 ч. ложки.

Приготування:

  • Закип’ятити молоко. Помістити сир. Закип’ятити. Вимкнути вогонь.
  • Скласти марлю. Трьох шарів буде достатньо. Перелити приготовану суміш. Зав’язати краю і підвісити на 17 хвилин. Віджати.
  • Помістити в сотейник масло. Помістити масу. Розмішати. Грудок залишитися не повинно. Прожарити. Підсолити. Насипати соду, приправити.
  • Перемістити у форму. Витримати 3 години.

Як зробити з кислого молока

Зробити сир можна з скисшего молока. Причому для корисного ласощі доведеться витратити мінімум часу, і ви зможете насолодитися приємним смаком свіжого сиру.

Інгредієнти:

  • нашатковану кріп (за бажанням);
  • кисле молоко – 1000 мл;
  • сіль;
  • яйце – 1 шт.

Приготування:

  • Помістити в чашу міксера сіль, потім яйце. Включити високі обороти. Збити.
  • Залити в молоко. На середньому полум’я закип’ятити і проварити. Сироватка повинна відокремитися.
  • Взяти спеціальну форму, яка призначається для м’якого сорти сиру. Застелити марлею і залити відварену масу. Посипати кропом. Перемішати.
  • Вкрити кінцями, які звисають по краях. Виставити гніт.

 

Твердий сир з молока

Інгредієнти:

  • сіль морська;
  • молоко жирне – 1450 мл;
  • спеції;
  • кефір – 510 мл

Приготування:

  • Закип’ятити молоко. Підсолити. Присипати спеціями. Влити кефір.
  • Проварити 3 хвилини. В ситечко постелити марлю. Залити молочний продукт. Зав’язати краю. Віджати. Виставити зверху гніт. Перемістити до холодильне відділення.
  • Витримати 11 годин.

Готуємо Моцарелу

В рецептурі рекомендується використовувати пепсин, який можна купити в аптеці.

Інгредієнти:

  • морська сіль (велика) – 2 ст. ложки;
  • молоко – 2200 мл;
  • пепсин – 0,5 ч. ложки;
  • вода – 1650 мл;
  • лимонний сік — 2,5 ст. ложки.
Спробуйте також:  Овочева лазанья - 7 рецептів, як приготувати в домашніх умовах

Приготування:

  • Розвести пепсин по половині чашки води.
  • Прогріти молоко. Знадобиться рівно 70 градусів. Влити воду з пепсином і лимонний сік. Маса згорнеться.
  • Злити сироватку. Решту масу помістити в тканину і віджати.
  • Прогріти воду (90 градусів). Підсолити. На 2 хвилини закинути сир у воду. Дістати. Розтягнути. Потім пом’яти. Кілька разів повторити процес. Маса повинна стати однорідною та повністю гладкою.
  • За допомогою пальців розім’яти. Скласти у вигляді конверта і опустити у воду.
  • Викласти заготівлю і скачати. Повинна вийти ковбаска. Щільно обмотати плівкою. Зав’язати мотузкою. Повинен вийти куля. Остудити. Видалити плівку. Заготівлю помістити в сироватку. Саме в такому вигляді зберігати продукт у холодильнику.

З кефіром

Спочатку знадобиться приготувати сир, а далі на його основі – сир. Він вийде блискучим, і не буде кришитися при нарізуванні.

Інгредієнти:

  • сіль (велика) – 1 ч. ложка;
  • кефір – 2100 мл;
  • чорний перець – щіпка;
  • сода – 0,5 ч. ложки;
  • яйце (куряче) – 1 шт.;
  • паприка;
  • вершкове масло – 1 ст. ложка.

Приготування:

  • Для приготування доведеться спорудити парову лазню. Прогріти кефір. Друшляк вистелити марлею. Вилити відварений продукт. Віджати і повісити на 47 хвилин.
  • Повернути підготовлену масу назад. Підсолити. Насипати соду. Додати яйце. Присипати паприкою, потім перцем. Розминаючи товкачиком перемішати.
  • Проварити 17 хвилин. Маса вийде жовтуватого відтінку, однорідна.
  • Промазати спеціальну форму вершковим маслом. Залити підготовлену суміш. Остудити і заховати в холодильне відділення. Через 1,5 години продукт повністю готовий.

Сир Маскарпоне з молока

Це найбільш елементарна варіація приготування. Процес дуже легкий і не вимагає особливих зусиль.

Інгредієнти:

  • жирні вершки – 1100 мл;
  • сік з лимона – 3 ст. ложки.

Приготування:

  • Перед початком приготування зробіть парову лазню. Вичавити з лимона сік.
  • Використовуючи харчової термометр доведіть молоко до 85 градусів. Прибрати з вогню.
  • Влити сік. При цьому постійно перемішуйте рідина. Заміряти температуру. Градусник повинен показати 82 градуси.
  • Повернути на баню рідина. Перемішуючи і заміряючи постійно температуру довести до 84 градусів.
  • Маса загусне і стане схожа на крем. Прибрати з вогню. Продовжуючи перемішувати остудити масу. Температура повинна стати 45 градусів. Для прискорення процесу ємність можна поставити в кубики льоду або крижану воду.
  • На друшляк помістити рушник з бавовни і процідити заготовку. Перекласти за допомогою ложки масу в чистий рушник і підвісити. Витримати 12 годин.
  • Перемістити до друшляк. Виставити гніт і потримати на холоді 11 годин.
Спробуйте також:  Фалафель - 6 рецептів приготування в домашніх умовах

Плавлений сир в домашніх умовах

З сиру і молока можна отримати дивовижний плавлений сир.

Інгредієнти:

  • вершкове масло – 110 г;
  • сода – 1 ч. ложка;
  • сир – 1100 м;
  • сіль – 1 ч. ложка;
  • молоко – 1100 мл

Приготування:

  • Прогріти молоко, довівши до утворення бульбашок.
  • Помістити сир. Постійно перемішуючи дочекатися згортання. На цей процес доведеться витратити приблизно 4 хвилини.
  • Скласти марлю. Помістити відварений продукт. Віджати. Підвісити. Сироватка зобов’язана повністю вийти з заготовки.
  • У сотейник закинути вершкове масло. Посипати содою. Присолити. Перемішати
  • Помістити підготовлену сирну масу. Проварити 14 хвилин. Стежте, щоб не пригоріло. Прибрати з вогню. Остудити.
  • Перемістити до форми. Сховати в холод на 7 годин.

Поради

  • Перемішувати рекомендується дерев’яною лопаткою.
  • Коли заливаєте кефірний продукт інтенсивно розмішуйте інгредієнти.
  • Кожен раз використовуючи один рецепт, ви можете змінювати смак продукту додаючи різні прянощі, овочі, зелень і навіть оливки.
  • Смак сильно залежить від молока. Тому купуйте тільки свіже і звертайте увагу на його аромат.
  • Якщо вирішили готувати з кислого молока, то процес скисання можна прискорити. Нагріти не докисшее молоко. Капнути лимонного соку і перемішати. Залишити на столі. Процес піде набагато швидше.
Загрузка...