Сирна запіканка, як у садку – шість рецептів для дітей

Всі знають, що дитячому організму життєво необхідний кальцій, як знають і те, що його повно в сирі. Тільки малеча найчастіше сир не любить, і благати дитину з’їсти хоча б пару ложечок іноді неможливо. Але існує спосіб перехитрити вереду, нагодувати його сирком, і навіть отримати прохання про добавку – приготувати сирну запіканку.

Класичні «дитсадкові» варіанти

Хочете, щоб сніданок, ланч або обід стали для вашого сина чи доньки задоволенням? Тоді згадайте власне дитинство і приготуйте сирну запіканку, як у садку. Благо, це зовсім не важко.

З манкою

Щоб блюдо вийшло більш насиченою і ситніше, використовуємо для його створення манну крупу. Двісті грамів повинно вистачити.

Крім того, знадобляться:

  • сирок – з кілограм (ідеальний варіант – домашній);
  • цукор-пісок – досить ста грамів;
  • яєчка – 4 штучки;
  • масло вершкове – 100 грамів;
  • сіль на кінчику ложечки;
  • півсклянки молока.

Це традиційний набір продуктів, без всяких «надмірностей». Але при бажанні запіканку можна робити і з яким-небудь цукатами або сухофруктами, полити її фруктовим сиропом або згущеним молоком. Тоді вже точно від неї й за вуха не відтягнеш.

Як будемо готувати?

  • Манку заливаємо молоком. Нехай трохи постоїть і розбухне.
  • Сир добре мнемо — вилкою або толкушкой для картоплі, щоб не було грудочок. Ще швидше буде протерти його через сито.
  • Додаємо яйця, цукор з сіллю. Після цього треба все ретельно змішати.
  • Слідом йде розм’якшене масло, за ним до маси додається размоченная манна крупа.
  • Потім наше «тісто» вирушає у форму для випічки (Візьмемо квадратну, щоб пізніше можна було запіканку порізати ровненькими смугами, як роблять у дитячому садку). Не забудемо змастити дно і стінки маслом (вершковим).
  • У духовці, розпеченої до 200 З, запіканка буде готова приблизно через 40 хвилин. Золотиста кірочка на поверхні – сигнал про те, що страву можна виймати.
  • З макаронами

    Приготувавши таке страву, ви чесно зможете сказати дитині, що вона – з макаронів. А про сир згадувати необов’язково, щоб маленький упертюх «з принципу» не відмовився.

    Для цього рецепта в наявності повинні бути:

    • свіжий сирок – від 400 до 500 грамів;
    • макарони (краще дрібні) – 150-200 грамів;
    • цукровий пісок – половинка склянки;
    • свіженькі яєчка – 4 штуки;
    • ¾ Склянки сметанки;
    • півтори-дві стіл. ложки масла (тільки не рослинного, вершкового а);
    • трохи солі.
    Спробуйте також:  Як зробити шоколад в домашніх умовах – 15 рецептів

    Приступаємо до готування.

  • В злегка солоній воді варимо макарони. Як завжди, чекаємо, поки через друшляк з них вода стече.
  • Додаємо в них масло. Перемішуємо. Коли вони стануть трохи холодніше, додаємо в суміш одне яйце (попередньо його потрібно буде збити).
  • В окремій глибокої піалі складаємо сирок, до нього сметану, цукор і три яєчка. Все це старанно перетираємо до тих пір, поки суміш не стане схожа на однорідне тісто.
  • У кондитерській формі «конструюємо» своєрідний торт: по черзі викладаємо шари макаронів і сирного тіста. Нижнім і верхнім пластом повинні лягти макарони.
  • Щоб з’явилася блискуча рум’яна кірочка, останній шар промаж яйцем.
  • Через двадцять хвилин у духовці з температурою 170-180 З настане час запіканку витягти. Залишимо вибір за дитиною, яку є: гарячу або холодну.
  • Не потрібно зайвий раз відкривати дверцята духовки, поки страва готується. Від цього воно може «луснути» і втратити форму.

    Загрузка...

    Додаємо ізюм

    Родзинки додає смаку будь-якій страві. Якщо спекти запіканку з сиру, як у дитячому садку, використовуючи при цьому в’ялений виноград, страва вийде чудове.

    Для нього потрібні такі компоненти:

    • сир з жирністю не менше 5% — 200-250 грамів;
    • пара сирих яєць;
    • від 3 до 4 ложок сметани (краще всього 25% жирності);
    • 3-4 ложки манки;
    • до 3-х ложок цукру-піску;
    • зовсім трошки солі;
    • повна жменя родзинок.

    Далі чинимо, як велить інструкція.

  • Сир, як і в попередніх рецептах, розтираємо, позбавляючись від грудок.
  • Додаємо в нього сіль з цукром. Туди ж йдуть родзинки (який ми заздалегідь промили і вымочили в гарячій воді) і сметанка. Змішуємо інгредієнти перший раз.
  • Настала черга манки. Вона теж відправляється в суміш. Після цього перемішуємо все знову.
  • Можна переміщати отриману масу у форму для випічки (пам’ятаємо про те, що спочатку її потрібно змастити маслом). Тесту треба дати 10-хвилинний відпочинок. За цей час розбухне манна крупа.
  • Робимо останній «крок» — заготівлю пора відправити хвилин на сорок в духовку. Температура потрібна не менше 180 С.
  • Час минув, верх і боки підрум’янилися – значить, запіканка з родзинками готова.
  • Спробуйте також:  Лимонний курд – що це? 8 рецептів з лимонним курдом

    Використовуємо морквину

    Якщо купити сухуватий нежирний сир і соковиту морквину, вийде спекти приголомшливо смачну і одночасно дієтичну запіканку. Вона хороша не тільки в якості корисного сніданку, але цілком може замінити фабричний десерт з магазину.

    Які продукти будуть потрібні?

    • сирок – близько 700 грамів;
    • цукровий пісок – 140 грамів;
    • мед – не менше 4-х столових ложок;
    • чотири ложечки, але вже чайні, крохмалю;
    • стільки ж манки:
    • морква – 4 штучки;
    • стільки ж яєць;
    • цедра цитрусових (апельсинова або лимонна);
    • скляночку молока;
    • половинка чайної ложки кориці;
    • пакетик ванільного цукру;
    • трохи (приблизно 40 грамів) вершкового масла.

    Продукти приготували, будемо діяти за планом.

  • Для початку займаємося морквиною. Обробляємо на тертці з великими отворами. Заливаємо молоком. Присмачую медом, маслим. Тепер будемо гасити. Десь через 10 хвилин овоч розм’якшиться.
  • Тоді і додамо манну крупу. Поваримо ще пару хвилин, не забуваючи помішувати. Знімемо з плити – нехай остигає.
  • Тим часом перетрем сир (можна скористатися звичайною м’ясорубкою).
  • Зробимо піну з яєць з цукром (тут вже краще використовувати міксер). Отриману субстанцію змішаємо з цедрою, корицею, крохмалем. У неї введемо і сир.
  • Остання складова – морквяно-манна суміш.
  • Наше сирне тісто укладемо в форму для випічки. Не забудемо змастити стінки і дно останньої маслом.
  • Доведемо духовку до температури 185-190 С. В неї поставимо заготовку. Через 35-40 хвилин все буде готово.
  • Дітвора із задоволенням буде тріскати таке ласощі, якщо полити його варенням або згущеним молоком. Дорослим можна запропонувати сметану.
  • Запіканка з сиру, з повидлом

    Якщо у вашому розпорядженні є мікрохвильова піч, приготування сирної запіканки займе набагато менше часу. Щоб пригостити малюка смачним полуднем, доведеться витратити не більше 15 хвилин, включаючи підготовку тесту і саме запікання.

    Страва робиться з:

    • сирку (вистачить 250-грамової пачки);
    • пари свіженьких яєчок;
    • 2-х столових ложок борошна (потрібна кукурудзяна);
    • вершкового масла – 20 грамів;
    • цукру-піску – 50 грамів;
    • повидла.

    Подальші дії надзвичайно прості.

  • Всі складові змішуємо. Трохи збиваємо з допомогою віночка. Пам’ятаємо, що масло потрібно вже м’яке.
  • Захотілося, щоб блюдо вийшло повітряним? Отже, додамо в суміш трошки соди.
  • Наше сирне «тісто» поміщаємо в спеціальну каструльку для СВЧ-печі. Не забуваємо накрити ємність кришкою.
  • Випікати будемо 7-9 хвилинок, при потужності приладу в 800 Вт.
  • Ще гарячим, розрізаємо акуратненько на порції, поливаємо повидлом. І відразу ж кличемо маленьких ласунів до столу.
  • Спробуйте також:  Сирний пиріг з крихтою – 6 смачних рецептів

    Коли мікрохвильовки немає, можна скористатися духовкою. Правда, час очікування готовності збільшиться в рази.

    Готуємо в мультиварці, з бананами та/або яблуками

    Цей розумний прилад, як чарівний горщик з відомої казки, приготує все, що завгодно. І сирну запіканку в тому числі. Та ще дозволить не стояти біля печі, а попутно зайнятися ще якимись домашніми справами або просто відпочити.

    Нам знадобляться:

    • три пачки сиру (чим менше жирність, тим краще);
    • три яєчка (добре, якщо вони великі);
    • ½ Склянки сирої манної крупи;
    • стільки ж цукру-піску;
    • чайна ложечка цукру ванільного;
    • ½ Чайної ложки соди;
    • пара яблук (або бананів, або по одному фрукту кожного виду);
    • шматочок вершкового масла – їм змастимо мультічашу;
    • трохи будь-яких ягід (свіжих, заморожених або консервованих) – для декору.

    Будемо готувати в такій послідовності.

  • Чашу мультиварки обмажем маслом і присыплем манкою – десь до половини висоти стінок.
  • Яйця і цукор зіб’ємо (все одно, чим – віночком, міксером або блендером). Повинна вийти однорідна пишна піна.
  • Вводимо сир (протертий заздалегідь), розпушувач і ванільний цукор. Потім манку. Чим сухіше сир, тим крупи знадобиться менше. І навпаки.
  • У результаті повинна вийти консистенція, схожа на сметану. Вийде гущі – додамо ще одне яйце.
  • Половину маси тіста з сиру відправляємо в мультічашу. На поверхню в будь-якому порядку викладаємо наші фрукти (вони нарізані «шайбочками» товщиною в півсантиметра). Можна злегка втиснути.
  • Тепер черга решти тіста – виливаємо її на фрукти. Поверхню акуратно розрівнюємо лопаткою. Прикрашаємо будь-якими ягодами, які є в будинку.
  • Вибираємо режим «випічка» і період від 55 до 60 хвилин.
  • Поки печеться, умерим нетерпіння і не будемо відкривати кришку приладу. Пролунає сигнал – перевіримо готовність десерту: доторкнися до «пирога» пальцем. Він чистий? Значить, запіканку можна подавати. Залишилися сліди? Продовжимо процедуру на 10 хвилинок.
  • Загрузка...