Сирне тісто – 9 рецептів приготування в домашніх умовах

Сирне тісто можна зустріти в багатьох рецептах борошняних виробів. Полюбилося воно кулінарам за легкість в роботі і особливу рихлість, яка дає можливість виробів довго залишатися м’якими. У наведеній нижче добірці зібрані перевірені рецепти сирного тіста для найпопулярніших видів випічки: пирогів, пиріжків, булочок, піци та інших.

Сирне тісто – основна рецептура

Існують різні види сирного тіста: з рослинним або вершковим маслом, яйцями або без них, на сметані, кефірі, йогурті, з додаванням дріжджів і навіть без борошна. Нижче наведена основна його рецептура, яку можна використовувати для більшості виробів.

Список інгредієнтів:

  • 500 г сиру;
  • 200 г сметани;
  • 300 г цукру;
  • 2 яйця;
  • 2 г ваніліну;
  • 5 г гашеного соди;
  • 3 г солі;
  • 500 г борошна.

Етапи вимішування тіста:

  • Сметану перемішати з пропущеним через сито сиром. Яйця збити з цукром і з’єднати з сиром. Додати гашену соду і сіль.
  • Далі невеликими порціями всипати борошно і швидко замішувати тісто. Спочатку працювати ложкою, а коли стане важко, приступити до вымешиванию руками. Як тільки маса перестане липнути до пальців, але при цьому залишиться м’якою, борошно більше не додавати – тісто готове.

Готуємо з додаванням дріжджів

Дріжджове сирне тісто чудово підходить для різних булочок, плетінок, пирогів і пиріжків. З ним легко працювати, а готова випічка довго не черствіє. Як і для будь-якого іншого варіанту сирного тіста вологість даного продукту суттєво впливає на кількість борошна, тому якщо її буде потрібно трохи більше або менше, ніж зазначено в рецепті, в цьому немає нічого страшного.

Перелік продуктів, які увійдуть в тісто:

  • 100 мл кефіру;
  • 150 г сиру;
  • 70 мл рослинного масла;
  • 2 яйця;
  • 50 г цукру;
  • 5 г солі;
  • 7 г дріжджів (сухих);
  • 460 г борошна.

Черговість дій:

  • Просіяне борошно перемішати з сухими швидкодіючими дріжджами.
  • В іншій посудині змішати кефір, яйця, сир, цукор і сіль. Всі продукти мають бути кімнатної температури.
  • Далі з’єднуємо сипучі компоненти і рідку складову. Коли борошно добре зволожиться, додаємо рослинне масло. Цей продукт можна замінити на не гаряче розтоплене вершкове.
  • Став гладким тісту надати округлу форму і відправити в тепло для вистоювання на півтори години. Через годину обов’язково зробити обминку.

Сирно-пісочне тісто

Існує маса смачної випічки з пісочного тіста (тарти, торти, тістечка та пиріжки), але от її калорійність для багатьох залишається величезним мінусом. Усунути такий недолік можна дуже легко, замінивши частину масла сиром. Працювати з таким сирно-пісочним тістом одне задоволення. Воно не кришиться і не липне до рук.

Дивіться також:  Сирні кульки, смажені в олії – 10 рецептів

Необхідні для цього виду тесту компоненти:

  • 200 г вершкового масла;
  • 500 г борошна;
  • 2 яйця;
  • 100 г сиру;
  • 200 г цукру;
  • 2,5 г солі;
  • 4 г соди;
  • 7 г розпушувача.

Готуємо сирно-пісочне тісто наступним чином:

  • Частину борошна (приблизно, 100 – 150 г) відсипати в окрему ємність, а решту порубати ножем разом з розпушувачем і холодним маслом в крихту.
  • Яйця збити міксером в пінну масу разом з цукром. Сир продавити через дрібне сито і змішати з содою. Крупинки сиру мало кому подобаються в текстурі тесту, тому перед використанням цей кисломолочний продукт обов’язково необхідно пропускати через сито або перебивати блендером. Це поліпшить текстуру і смак готової випічки.
  • Перекласти сир у збиті яйця і знову змішати все міксером. Отриману суміш вилити в олійно-борошняну крихту і швидко замісити тісто. Щоб встигло трохи підтанути масло стабілізувався, грудку тіста краще на деякий час відправити у холод.

Як приготувати основу для пиріжків

Це один з найбільш швидких варіантів побалувати свою сім’ю смачними гарячими пиріжками. Начинку для сирної основи можна взяти абсолютно будь-яку солодку або несолодке). Тіста, замішаного за цим рецептом, обов’язково потрібно час, щоб відпочити, тому посудину з ним накривають рушником і залишають при кімнатній температурі приблизно на півгодини.

Сирне тісто для пиріжків складається з:

  • 250 г сиру;
  • 90 г сметани;
  • 5 г соди;
  • 30 мл рослинного масла;
  • 1 яйця;
  • 380 г борошна;
  • 3 г солі.

Рецепт по кроках:

  • У посудину для замішування тіста викласти сир і сметану, всипати соду. Гасити цей вид розпушувача в даному випадку не потрібно, оскільки молочна кислота продуктів основи отже впоратися з цим чудово. Розтерти все до гладкості.
  • Влити до сиру зі сметаною рослинне масло і вбити яйце. Знову все розмішати. Далі підсолити за смаком і ввести муку. Грудку тіста повинен вийти м’яким і трохи прилипающим до рук.

Ніжне тісто для рогаликів

Варена згущене молоко, домашній мармелад, густий фруктовий джем або свіжі ягоди-фрукти – все це може стати начинкою для ніжних сирних рогаликів, які за своїми смаковими якостями можуть затьмарити навіть вишукані круасани.

Щоб приготувати сирне тісто для рогаликів, потрібно взяти:

  • 300 г сиру;
  • 200 г м’якого вершкового масла або маргарину;
  • 150 г цукру;
  • 5 г ванільного цукру;
  • 1 яйце;
  • 10 г розпушувача;
  • 2 ст. борошна.
Дивіться також:  Оладки з яблуками на кефірі – 7 рецептів

Етапи замішування:

  • У чашу блендера відправити сир і масло, перебити до однорідності. Потім всипати обидва види цукру, знову змішати все блендером, вбити яйце і повторити змішування в блендері.
  • Якщо в арсеналі господині немає такого пристрою, який зможе виконати за неї більшу частину роботи, то сир доведеться протерти через сито, змішати ложкою з м’яким маслом, а потім з’єднати з окремо збитим з цукром яйцем.
  • На стіл просіяти борошно з розпушувачем, на неї викласти сирно-масляне масу і замісити тісто. Після того як вымешанная маса проведе годинку в холодильнику, можна займатися формуванням і випічкою рогаликів.

Готуємо для піци в домашніх умовах

Класичний варіант тесту для піци готується на дріжджах і обов’язково замішується на воді.

Але якщо немає часу довго возитися з дріжджовим тістом або з якихось причин в сім’ї не вживають таку випічку, то можна замісити тісто для піци на сирі:

  • 100 г сиру;
  • 50 мл кефіру;
  • 60 мл рафінованої рослинної олії;
  • 1 яйце;
  • 5 г солі;
  • 3 – 4 г соди;
  • 250 г борошна.

Приготування:

  • Сир залити кефіром і гарненько розтерти, потім по черзі ввести рослинне масло, куряче яйце і сіль. Вмішуючи кожен наступний інгредієнт, слід домагатися максимальної однорідності.
  • Зверху на рідку основу просіяти борошно з содою, і замісити пластичне тісто, якому перед подальшим використанням слід дати відпочити приблизно 30 – 40 хвилин в холодильнику. Цього часу якраз вистачить для підготовки начинки піци.

Для печива

Сирне тісто для печива включає в себе мінімум інгредієнтів, але не у всіх господинь воно виходить. Іноді випічка стає твердою, то «гумовою», а то і зовсім сирої всередині. Даний рецепт розкриє ідеальні пропорції інгредієнтів і секрети процесу замішування, які дозволять отримати печиво з тонкою хрумкою скоринкою та м’якою шаруватою структурою всередині.

Співвідношення інгредієнтів:

  • 400 г сиру;
  • 200 г вершкового масла;
  • 10 г розпушувача;
  • 300 г борошна.

Алгоритм замішування:

  • Масло потрібно довести до м’якості, коли його можна буде дуже легко продавити пальцем. Потім нарізати його на шматочки, змішати з сиром і перетовкти на однорідну пастоподобную масу за допомогою блендера (заглибного або чаші).
  • Як тільки сир і масло стали єдиним цілим, їх слід змішати з борошном і розпушувачем. Отримане некруте тісто обов’язково повинно стабілізуватися приблизно годину на холоді.

Оскільки в тесті немає підсолоджувачів, то при формуванні печенюшек їх просто обвалюють у цукрі і укладають солодкої стороною вгору. Це дозволяє не тільки зробити випічку смачніше, але й отримати хрустку скоринку.

Дивіться також:  Торт для бабусі – 9 рецептів, як приготувати і прикрасити торт на день народження для улюбленої бабусі своїми руками

Рецепт для приготування пирогів

Щоб швидко спекти пишний і в міру соковитий пиріг, багато господинь вважають за краще користуватися сирним тестом. Для замісу на один пиріг його потрібно небагато, тому такий варіант випічки – це часто спосіб витратити залежану на полиці холодильника пачку сиру.

Готується сирне тісто для пирога з:

  • 350 г сиру;
  • 2 яєць;
  • 100 мл молока;
  • 150 мл рослинного масла;
  • 7 г соди;
  • 520 г борошна;
  • солі (за смаком).

Хід роботи:

  • У глибокій мисці або каструлі відповідного розміру скласти разом сир, молоко, рослинне масло, сіль і яйця. Ці інгредієнти потрібно старанно розмішати, щоб отримати більш однорідну рідку основу. Швидко домогтися такого результату можна за допомогою міксера або блендера.
  • Після цього залишається тільки вмішати протрушенную з содою борошно до отримання еластичного тіста, добре отлипающего від рук. Зібрати отриману масу в колобок, обгорнути харчовою плівкою і дати полежати приблизно дві години на холоді.

Після стабілізації тесту в холоді можна займатися створенням свого кулінарного шедевра.

Для вареників

Вареники ліплять з різних видів тіста (заварного, на кефірі, сироватці, молоці), але особливо пишними і ніжними виходять вироби з сирного тіста з фруктовими начинками, приготовані на пару.

Також в це тісто можна загорнути і несолодкий фарш, зменшивши кількість цукру за смаком.

Рецепт вареників передбачає використання наступних продуктів:

  • 250 г сиру жирністю 9%;
  • 4 яйця;
  • 180 г цукру;
  • 5 г соди;
  • 3 г солі;
  • ванільний цукор за бажанням і смаком;
  • 390 – 420 г пшеничного борошна.

Як замісити:

  • Яйця збити з цукром ручним віночком або міксером. Сир продавити через сито і змішати з сіллю і содою, яку не треба нічим гасити.
  • З’єднати разом сирну і яєчну масу, перемішати, а далі невеликими порціями просіяти і вмішувати борошно до отримання м’якого і пластичного тіста.
  • Готовому сирно-борошняному колобку дати полежати чверть години на столі, після чого можна приступати до ліплення вареників.

Як бачимо, сирне тісто – «універсальний боєць» на кухні, який допоможе у створенні самих різних блюд. Освоївши технологію його приготування, вам ніколи не доведеться замислюватися над тим, що спекти до чаю, або подати в якості ситного перекусу у вихідний день.