Сирний сир – 8 рецептів, як зробити в домашніх умовах

Сирний продукт на основі сиру – популярний делікатес у багатьох людей. Однак склад і якість того, що лежить на полиці супермаркету, іноді викликає неоднозначні почуття. Сирний сир в домашніх умовах готується з доступного продуктового набору і виходить набагато пахучіше і корисніше придбаного в магазині.

Класичний рецепт

Сирний делікатес з дуже ніжними смаковими якостями і приємним ароматом стане прекрасним доповненням до ранкової чашечки ароматної кави.

Склад кисломолочного сиру:

  • 1 кг кисломолочної продукції;
  • 1 л молока;
  • 2 яйця;
  • півпачки вершкового масла вагою 250 г;
  • сода, сіль і різноманітні прянощі.

Спосіб виконання рецепту:

  • Молоком наповнюється велика ємність з потовщеним дном.
  • Коли рідина закипить, посуд додається порціями кисломолочний продукт.
  • Всі проварюється на слабкому вогні не більше 5 хвилин, за які повинна виділитися сироватка.
  • Сирна основа відправляється в марлю, в якій підвішується над мийкою, щоб пішла вся утворилася рідина.
  • Яйця змішуються з розм’якшеним маслом, содою і сіллю.
  • Коли рідини в сирній основі не залишиться, остання змішується з яєчно-масляною масою і приправляється спеціями.
  • Отримана основа сиру вариться 10 хвилин на водяній бані, після чого перелити в контейнер, який відправляється в холодильну камеру на 3-4 години, де сир знаходиться під гнітом.

Як зробити вершковий сир

Для приготування страви потрібно постаратися і знайти вершковий сир Філадельфія, який зустрічається нечасто. Але для любителів домашньої кухні в японській традиції є рішення: можна приготувати сирний продукт самостійно.

Сир сирний вершковий готується з:

  • ½ Кг кисломолочної продукції;
  • 200 мл жирних вершків і такої ж кількості сметани.

Черговість дій:

  • Сівки збиваються до загущення.
  • Далі додається сир.
  • Щоб полегшити процес отримання кремоподібній консистенції, в сирну основу вводиться сметана.
  • Отримана однорідна ніжна основа сирного продукту перекладається в ємність, що вирушає в холод мінімум на добу.
Дивіться також:  Пшенична каша на молоці – 5 рецептів смачного приготування

«Хохланд» з ароматною зеленню

Ароматний сирний продукт з зеленню на магазинних полицях – екзотичний делікатес, ціна якого зовсім не радує. Однак існує технологія, за якою можна самостійно приготувати таке апетитне ласощі.

Інгредієнти:

  • 220 г домашнього сиру;
  • ½ Головки часнику;
  • 100 мл жирної сметани;
  • ½ Пучка, кропу і стільки ж кінзи;
  • 15 г солі.

Етапи підготовки:

  • Часник і зелень за допомогою блендера перетворюються в однорідну ароматну суміш.
  • Сирний продукт змішується з сіллю і сметаною, після чого збивається до консистенції пасти.
  • Зелена суміш об’єднується з білою масою, а потім однорідна основа викладається в контейнер, який відправляється в холодильну камеру на 2 години.

М’який сир з сиру і молока

При створенні сирного продукту в домашніх умовах можна експериментувати і готувати різноманітні сорти.

Будуть потрібні:

  • 900 г кисломолочного продукту;
  • 900 мл молока;
  • 20 г солі;
  • 3 яйця;
  • 80 г вершкового масла.

Хід роботи полягає у виконанні таких маніпуляцій:

  • Молоко вливається в каструлю з товстим дном.
  • Після закипання в ємність також відправляється сир.
  • Маса проварюється 40 хвилин, після чого поміщається в марлю, щоб стекла рідина.
  • Після змішування стекшего сиру з яйцями, сіллю і маслом, основа сиру проварюється на водяній бані 10 хвилин, потім перелити в ємність, яка ставиться в холод на 4 години.

Технологія приготування Маскарпоне

У багато вишукані десерти та закуски йде один з найблагородніших сирів Маскарпоне, вартість якого може значно спустошити гаманець.

Щоб впоратися з проблемою, досить придбати:

  • 200 г сиру;
  • 200 мл жирних вершків;
  • 15 г цукру;
  • яйце.

Як зробити сирний сир Маскарпоне:

  • Сир протирають через сито для отримання однорідної структури, після чого кисломолочна маса збивається з охолодженими вершками.
  • Яйце збивається з цукром, а потім яєчна маса втручається в сирну основу.
  • Сир переливається в форму, яка ставиться на 2 години на холод.
Дивіться також:  Червона цибуля – 8 рецептів приготування

Важливо! Завдяки яйцю структура сиру виходить більш щільною.

З козячого сиру

Сир, приготовлений на основі козячого сиру і молока, не містить лактозу і підходить для алергіків. Також він багатий живильними елементами.

Щоб створити корисний продукт, необхідні:

  • 1 л молока;
  • 400 г сиру;
  • яйце;
  • щіпка солі;
  • сода на кінчику ножа.

Покрокова інструкція приготування представлена наступним алгоритмом дій:

  • Сирний продукт перетирається через сито.
  • У каструлю на плиті вливається молоко, в яке після появи перших бульбашок відправляється сир.
  • Коли через кілька хвилин відокремиться і побіліє сироватка, вміст каструлю виливається в марлю, якою застелений друшляк.
  • У стекшую сирну основу додаються яйце, сіль і сода.
  • Після ретельного перемішування майбутній сир знову обертається марлею і відправляється в друшляк, де на нього ставиться гніт.

Через добу ніжний сир готовий.

Плавлений сир

Якщо захотілося насолодитися ароматним сирком з ніжним вершковим смаком, а в холодильнику знайшлися 500 г сиру і 500 мл молока, то немає необхідності йти в магазин.

Досить, крім основних інгредієнтів, відшукати додатково:

  • яйце;
  • шматочок вершкового масла;
  • 3 г фруктози;
  • по дрібці солі і соди.

Як приготувати сирний плавлений сир з сиру:

  • Молочні продукти об’єднуються і проварюються на повільному вогні до початку відділення сироватки.
  • Сирна основа викладається в марлю, яка допомагає позбутися від зайвої рідини.
  • Тим часом збивається яйце з фруктозою, сіллю і содою.
  • Підготовлена сирна основа з’єднується з яєчною сумішшю, після чого прогрівається при постійному помішуванні на водяній бані.
  • Через 5-6 хвилин майбутній сир розливається по формах, які ставляться в холод на ніч.

Сирний сир твердий

Всупереч розхожій думці, приготувати твердий сир в домашніх умовах можливо, якщо заздалегідь запастися наступним продуктовим набором:

  • 500 г жирного сиру;
  • 500 мл молока;
  • шматочок вершкового масла;
  • по дрібці солі і соди;
  • яйце.
Дивіться також:  Ханум – 8 рецептів, як приготувати узбецьку страву в мультиварці, в духовці і мантоварці

Основні етапи підготовки поживного сирного продукту:

  • Молоко вливається в ємність з товстим дном, куди також міститься сир.
  • Вміст постійно перемішується дерев’яною лопаткою, що продовжується при варінні протягом 10 хвилин.
  • Отримана сирна основа проціджують через марлю, яка підвішується над раковиною для прискорення процесу.
  • Масло розтоплюється і змішується з яйцем, сіллю і содою.
  • Далі яєчно-масляна суміш ретельно перемішується з сирною основою.
  • Вміст проварюється ще 5 хвилин до придбання масою красивого золотистого кольору, після чого сирна основа повертається в установлений на миску друшляк з марлею, який відправляється в холод на 3 години.
  • Попередньо на майбутній сир встановлюється прес.

Отже, в домашніх умовах можна приготувати на сирній основі дуже смачний сир, який нічим не поступається магазинного, а навіть виграє за поживністю, якості та вартості.