Скляна локшина – 6 дуже смачних рецептів страв з фунчозы

Що для європейців – екзотика, то китайці, японці і корейці їдять споконвіку. Втім, в їх приготуванні страв немає нічого особливого. Головне, не помилитися з якістю інгредієнтів і розібратися, якою повинна бути правильна скляна локшина.

З чого зроблена скляна локшина

У класичному розумінні, фунчоза – це назва страви, а локшина – основний його інгредієнт. Щоправда, ці поняття змішалися, і саму локшину вже теж називають фунчозой. Але звідки така дивна назва, і з чого зроблена скляна локшина?

З різних видів крохмалю:

  • З бобів мунг, більш відомих як маш.
  • З маніока. Отриманий з цієї рослини крохмаль називається тапіока.
  • З кореневища канн. Такий крохмаль продають під назвою «квінслендський аррорут».
  • З ямсу або картоплі. Ямс – це бульби, схожі на картоплю.
  • Для найдешевшої локшини беруть кукурудзяний крохмаль.

Під виглядом скляній іноді продають рисову локшину, хоча це зовсім не одне і те ж. Так, у фунчозы є назви-синоніми: крохмальна, китайська, бобова вермішель. Але не рисова – це інший продукт. Схожі вони тільки в сухому вигляді, а після замочування різниця стає очевидною. Фунчоза еластична, прозора, блискуча, як скло; а рисова вермішель біла і в’язка.

Калорійність китайської локшини на 100 г – 320 ккал. У рисової, до речі, 364 ккал, і це ще один привід навчитися розрізняти їх.

Загрузка...

Скляна локшина з куркою і овочами

 

Ароматне, збуджує апетит страва для вечері в японському стилі.

Що знадобиться:

  • біле м’ясо (курка або індичка) 300 г філе;
  • червоний або жовтий перець – 1 шт.;
  • часник зубчиками (2 шт.) або сушений (1 ст. л.);
  • черрі – 10 шт.;
  • соус соєвий солодкий – 2 ст. л;
  • крохмальна вермішель – 50 р.;
  • вода – 500 мл
Спробуйте також:  Тушкована свинина з овочами — 6 рецептів приготування на сковороді

Готується скляна локшина з куркою і овочами за півгодини:

  • М’ясо нарізати тонкими брусочками, перець – соломкою, часник порубати. Обсмажити все разом до легкої скоринки.
  • Локшину приготувати по інструкції на упаковці. Якщо вказано два варіанти, то брати той, який для салату (без варіння). Після обробки перекласти продукт на сковороду.
  • Помідори розрізати навпіл, додати до решти інгредієнтів. Заправити соусом, перемішати, закрити кришкою, тушкувати 5 хвилин.

Фунчоза по-корейськи

Тут обсмажувати овочі не потрібно – вони маринуються в соусі.

Щоб виконати рецепт, додайте ці продукти в список покупок:

  • упаковка китайської локшини;
  • упаковка корейської приправи (рідкий соус);
  • 1 морквина;
  • 2 перцю, для нарядності – різнокольорові;
  • 1 цибулина;
  • сік половини лимона.

Корейська соус слід шукати в супермаркеті на полиці з наборами для азіатської кухні.

Приступаємо:

  • Варити скляну локшину не потрібно. На 5 хвилин заливаємо її окропом, потім промиваємо холодною водою, щоб змити зайвий крохмаль. Вода хай стікає через друшляк.
  • Шаткуємо овочі, щоб отримати красиві тонкі смужки перцю і моркви. Цибулю нарізаємо четвертинками, тобто кожне кільце ділимо на 4 частини.
  • Овочі змішуємо з фунчозой, заливаємо соусом. Маринуємо 1 годину.
  • Перед подачею скроплюємо соком лимона.

Для красивої нарізки моркви існує спеціальна терка, яка так і називається – корейська. З її допомогою можна отримати довгу соломку товщиною в 1,5 мм.

Готуємо з морепродуктами

 

Для китайської та японської кухні характерна овочева фунчоза, а ось у корейців в тарілці можна побачити грибну, м’ясну або креветочную. Ось її і приготуємо.

Що знадобиться:

  • 100 г китайської локшини;
  • 1 л води;
  • 10 креветок;
  • 1 солодкий перець;
  • 1 ч. л. насіння кунжуту (продається у вигляді спеції);
  • 1 маленька морквина;
  • 1 зубчик часнику;
  • 1 ст. л. класичного соєвого соусу.

Благо, що всі страви з китайської локшиною готуються швидко:

  • Креветки відварюємо 2 хвилини в киплячій воді. Коли вони трохи охолонуть, видаляємо панцирі і голови. Бувають креветки, які продаються вже очищеними.
  • Беремо чисту каструлю, кип’ятимо воду, варимо локшину 4 хвилини. В кінці рясно обполіскуємо холодною водою, інакше злипнеться.
  • Ріжемо Брусочками перець і моркву. Пару хвилин обсмажуємо їх разом з креветками і маслом. У процесі додаємо туди ж роздавлений часник і соєвий соус.
  • Локшину перекладаємо на сковорідку до овочів, перемішуємо, прогріваємо ще одну хвилину. Розкладаємо порціями, кожну прикрашаємо кунжутом – тільки присипаємо зверху, не перемішуємо.
Спробуйте також:  Страви зі свинячого серця - 7 рецептів

Салат зі скляною локшиною

 

В даному варіанті використовуються сирі овочі без обжарювання.

Скільки їх та інших інгредієнтів знадобиться з розрахунку на 3 порції:

  • половина упаковки бобової вермішелі;
  • 1 морквина;
  • 1 середній огірок;
  • 1 червоний перець;
  • 1 зубчик свіжого часнику;
  • 1 упаковка соусу для фунчозы (продається в готовому вигляді по 60 – 80 м).

Весь процес займе від сили 20 хвилин:

  • Фунчоза замочується 3 – 5 хвилин в гарячій воді, а потім промивається холодною, щоб видалити надлишки крохмалю.
  • Морква, огірок, перець нарізати довгими тонкими смужками, часник – поперечними пластинами (1 мм). Все, що нарізано, викладається до вермішелі.
  • Салат заправляється соусом для фунчозы. Перед подаванням страву настоюється хвилин 10, щоб овочеві соки перемішалися з заправкою.

Після замочування фунчоза збільшується в 3 – 4 рази. Слід врахувати це, вибираючи ємність для салату.

Незвичайне перша страва

 

Як урізноманітнити пісне (дієтичне, вегетаріанське) меню?

Можна приготувати густий, насичений суп з наступних інгредієнтів:

  • крохмальна вермішель – 50 г;
  • вода – 1 л;
  • цибулина – 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • томат рожевий – 1 шт.;
  • часниковий зубчик – 2 шт.;
  • гриби – 200 г;
  • кухонна соєвий соус – 2 ст. л.;
  • олія нерафінована – 2 ст. л.

Готується приблизно так само, як звичайний грибний суп:

  • Спочатку обробляють овочі. Моркви – дрібна терка, цибулі – нарізка півкільцями, томату і грибам бути у формі кубиків. Часник дрібно рубають. Обсмажують все це в маслі з додаванням соєвого соусу.
  • Паралельно кип’ятять у великій каструлі воду (фунчоза сильно розбухає, потрібен запас місця). Коли закипить, кладуть овочеву піджарку, варять 2 – 3 хвилини.
  • Останній додають локшину і варять страву ще 3 хвилини. Суп подають гарячим.

Фунчоза з грибами і овочами

Страва 2 в 1: друге плюс салат. Гриби підійдуть і сушені, свіжі. В тому числі, печериці.

Спробуйте також:  Тушкована капуста – 9 рецептів

З яких компонентів готується:

  • скляна локшина – 4 одиниці;
  • кип’ячена гаряча вода – 4 склянки;
  • морква – 1 шт.;
  • цибулина – 1 шт.;
  • перець солодкий – 1 шт.;
  • гриби – 70 г;
  • олія рослинна ароматне – 2 ст. л.;
  • пряний соус соєвий – 1 ст. л.

1 одиниця – це кількість локшини розміром з кулак.

Що стосується перцю, то з ним важливо не переборщити, інакше його гострота буде перекривати смак ніжною основи.

Готувати будемо так:

  • Цибулю, моркву оформити соломкою, гриби і перець – кубиками.
  • Сковороду поставити на вогонь, змастити олією. Почати обсмажувати цибулю. Через пару хвилин додати до нього перець, ще через стільки ж – покласти гриби. Всі разом продовжувати обсмажувати 5 хвилин.
  • Залити локшину гарячою водою, настоювати паралельно з обсмаженням овочів – 5 хвилин. Потім рідину злити через друшляк, промити локшину холодною водою.
  • Залишилось лише з’єднати всі інгредієнти і заправити пряним соусом. Якщо час дозволяє, то дати закуски настоятися протягом півгодини.

Будь-яке блюдо на базі фунчозы можна подавати як гарячим на друге, так і холодним, в якості салату.

 

Загрузка...