Скумбрія — це смачна і повна поживними речовинами морська риба. З її допомогою можна приготувати велику кількість страв: від копчених шматочків з картоплею до супу — у всіх випадках риба буде мати дивовижний смак. Зараз ми розглянемо, як готується скумбрія пряного посолу в домашніх умовах.
Рецепт скумбрії пряного посолу з оцтом
Це класика в заготівлі солоної скумбрії. Процес не забере багато часу, а пряний, тонкий смак морської риби перевершить всі ваші очікування.
Для рецепту вам знадобляться:
- скумбрія — 1 рибка;
- цукор — 20 г
- сіль — 20 г
- оцет -18 р
- лаврушка — 1 шт
- перець чорний — 3 гранули
- перець запашний — 2 горошку
- вода — 1 л
Покроковий спосіб приготування:
Рибу потрібно ретельно промити, позбавивши від нутрощів. Її тушку просушити і порізати часточками. Далі ненадовго залишаємо рибу в спокої і ставимо кип’ятитися воду в емальованій каструлі. Насипаємо потрібну кількість спецій. Доводимо цей розчин до кипіння і ставимо на стіл. Після того, як рідина охолоне — залити оцет і добре перемішати. Далі беремо підготовлені шматочки скумбрії, кладемо їх в скляну тару і наливаємо в неї отриманий маринад. У такому вигляді рибу з оцтом необхідно залишити на одну добу в приміщенні з температурою 18-25 градусів. Скумбрія готова. Після того, як вона настоялася достатній час, її можна сміливо вживати в їжу.
Скумбрія пряного посолу з гірчицею
Цей рецепт простий і недовгий у використанні, а прянощі, які потрібні для засолювання, є на кухні у кожної жінки.
Інгредієнти:
- скумбрії — 2 шт;
- вода — 12 л;
- цукор — 5 г;
- сіль — 7 г;
- гірчиця — 12 чайної ложки;
- рослинна олія — 1 столова ложка;
- коріандр — 12 їдальні ложки;
- лист лавра — 3 шт;
- гвоздика.
Опис приготування:
Для початку слід приготувати маринад. Для цього кип’ятимо воду 5 хвилин разом з усіма інгредієнтами, крім самої риби. У той час, поки розсіл закипає, необхідно промити під проточною водою скумбрію, очистити від луски, позбутися від нутрощів. Далі рибу нашаткувати шматочками товщиною не більше 2 см і додати до остуженному маринаду. Бажано рибу з розчином залити в скляну банку. Так як скло не може окислитися і зіпсувати розсіл. Посудину накрити кришкою і залишити на ніч у приміщенні з кімнатною температурою. Не варто залишати ємність з засолкою на кухні. Там зазвичай жарко і риба може зіпсуватися.
Скумбрія в розсолі з корицею
Також зовсім неважкий рецепт приготування риби. Найскладніше — це обробити тушку, а все інше зможе навіть новачок в кулінарній справі. Притому смак полусоленой скумбрії придбає соковитий смак і ніжний аромат.
Список компонентів рецепту:
- скумбрія — 1 шт;
- вода — 1 л;
- кориця;
- сіль — 250 г;
- лавровий лист — 3 шт;
- перець горошком — 15 шт.
Процес приготування покроково:
Все робиться дуже просто, за старою схемою. Поставити майбутню основу маринаду воду на плиту, в неї всипати сіль, лаврушку, перець і корицю, все перемішати. Паралельно з кип’ятінням розсолу потрібно зайнятися рибою. Промити, почистити і просушити рибу. До того часу вже повинен приготуватися розсіл. Знімаємо його з плити і охолоджуємо, а після заливаємо їм готові шматочки скумбрії. Ємність з рибою необхідно поставити в холодильник на 3 дні. За цей час вона як слід насититься прянощами, а сіль видалить зайву рідину з скумбрії, і вона не буде такою водянистою. Після трьох діб маринування страву можна подавати до столу, прикрасивши перед цим зеленню або кільцями цибулі.
Скумбрія з базиліком і коріандром
Якщо ви хочете засолити рибу в банку, то цей рецепт для вас. Потрібно взяти середню скумбрію, масою приблизно 700 грам і зробити з неї стандартну операцію: почистити, промити, порізати. Окремо зробити маринад. Для цього слід змішати одну чайну ложку коріандру з тією ж кількістю сушеного базиліка і цукру. Додати в суміш дві столові ложки солі, дві штучки лаврового листа і три бутона сушеної гвоздики. Все це насипати в киплячу воду і гарненько перемішати. Залишити розсіл остуджуватися. Далі викладаємо шматочки риби в банку шар за шаром і заливаємо холодним маринадом. Після чого можна ставити в холодильник на добу. І вже на наступний день ви зможете насолодитися чудовим смаком скумбрії.
Пряна скумбрія сухого засолу
Це не зовсім звичайний рецепт, так як тут не застосовується розсіл. Але і без нього скумбрія буде дуже соковитою і смачною, якщо знати, як правильно його приготувати. Солону рибку сухого засолу можна подавати як до святкового, так і до повсякденного столу. Така закуска скрізь буде до місця.
Вам знадобляться:
- морожена скумбрія — 1 шт;
- цукор 12 ст. л;
- сіль — 1,5 ст. л;
- гірчиця — 5 г;
- коріандр — 12 ч. л;
- лавровий лист — 2 шт.
Спосіб приготування
Зім’яти і змішати гірчицю і коріандр, інші прянощі також перетерти до порошкоподібного стану. Всі підготовлені інгредієнти змішати між собою. З рибою проводимо описаний в інших рецептах процес. Викладаємо її на харчову плівку і натираємо сумішшю спецій зовні і зсередини. Далі туго обмотуємо скумбрію з прянощами плівкою і кладемо в холодильник на пару днів. По закінченню доби виймаємо рибу з холодильника, звільняємо від плівки. Тушку варто промити, щоб позбутися від надлишку солі з прянощами. Далі рибку можна нарізати невеликими шматочками і подавати до столу.
Солена скумбрія за дві години
Цей спосіб підійде для самих нетерплячих шанувальників солінь. Часом трапляється, що святкування розпочнеться через кілька годин, а настільки очікуваної всіма гостями солоної скумбрії не виявилося в магазині. Готувати звичайними методами в домашніх умовах довго. Але є спосіб, за допомогою якого морську рибку можна подати на стіл вже через дві години.
Вам знадобляться
- скумбрія — 1 тушка;
- цибуля — 1 головка;
- вода — 360 мл;
- чорний перець — 7 горошин;
- лавровий лист — 2 шт;
- сіль — 10 р.
Приготування:
У киплячу воду покришити нарізану цибулю і спеції. Отриману суміш варити на повільному вогні близько десяти хвилин. Остудити розсіл. Почистити рибину, розділити на невеликі шматочки. У такому випадку вона краще і швидше просолится. Залити їх розсолом. Прибрати в холодильник на півтори години. Після цього її можна діставати і вживати в їжу.
Корисні поради
Щоб досягти найкращого результату в солінні риби, варто дотримуватися кількох нескладних правил. І тоді вам не загрожує спробувати за столом пересоленную або недосоленную скумбрію.
- Якщо ви купили заморожену скумбрію, то вдома, при розморожуванні потрібно уважно подивитися на її колір. У якісної риби очі прозорі, а їх колір сіруватий. Від неї не повинно виходити затхлого запаху.
- Для засолу краще вибирати риб середнього розміру. У дрібних скумбрій занадто багато кісток і невеликий відсоток жиру.
- Залишайте скумбрію настоюватися тільки в холодних місцях. При високих температурах риба швидко стає тухлою, і ніяка сіль не врятує положення.
- Зазвичай при засолюванні використовують скляний або емальований посуд, так як ємності з цього матеріалу не окислюються.
- Якщо ви хочете якомога швидше приготувати тушку, то слід нарізати її шматочками. У цьому випадку сіль швидше наситить рибу.
- Краще всього використовувати крупнокристаллическую сіль. Дрібна або йодована сіль не піде. Великі кристали солі швидше виводять зайву вологу з риб, а йод тільки зіпсує колір страви.
- Вже готову закуску слід зберігати в холодильнику, затока при цьому її маслом, не більше 5 годин.
З допомогою цих нехитрих порад скумбрія пряного посолу в домашніх умовах буде мати приємний аромат і насичений смак.
Маринована скумбрія підійде в якості частування для будь-якої події. Приготувавши це блюдо за домашніми рецептами, ви уникнете всякого ризику, пов’язаного з отруєнням. І головне, у вас на столі буде вишукане, соковите і корисне страву.